Dodaj do ulubionych

rowerek biegowy

06.07.11, 09:49
chciałabym kupił małej taki rowerek, córka za 2 mies skończy 2 lata.
Jak długo Wasze dzieci uczyły się jeździć ? macie jakiś sprytne sposób ?
slyszalam o takich rowerkach na 3kółkach,widziałeście?
Obserwuj wątek
    • ant-nat Re: rowerek biegowy 06.07.11, 09:59
      rower biegowy na trzech kółkach to totalne zaprzeczenie rowerku biegowego.
      Rower biegowy ma na celu naukę równowagi a rower z 3 kółkami tego raczej nie nauczy.
      My mamy firmy ratz Fratz ale to dla dwulatka za duzy sprzęt - nie dostaje stopami do podłogi. 3 latek juz dostaje i świetnie mu idzie.
    • joshima Re: rowerek biegowy 06.07.11, 11:02
      Dwulatek może spokojnie na dwukołowym rowerku biegowym jeździć. Jeśli rowerek jest odpowiednio dobrany (nie za wysoki) to dzieciaki załapują o co biega w kilka dni. No chyba, że na początku sa speszone i nie chcą spróbować, no to siłą rzeczy dłużej, bo najpierw się oswajają ze sprzętem.

Aha. Pamiętaj, żeby poza rowerkiem kupić jeszcze kask.
    • ivaz Re: rowerek biegowy 06.07.11, 11:04
      My mamy puky lrm moja młoda przez miesiąc nawet nie chciała na nego usiąść, kiedys pokazałam jej filmiki na you tubie i po tym siadła i pojechała, u nas nie było etapu dreptania przy rowerku, jeżdziała od razu jak tylko sie odważyła na niego usiąść, no może nie tak jak w tej chwili bo teraz ma jazde opanowaną do prefekcji, młoda zaczęła jeżdzić jak miała 2,1 teraz ma 2,4.
      • mama-anusi Re: rowerek biegowy 06.07.11, 11:06
        mysle ze na rowerku usiądzie, gorzej z kaskiem.
        Gdzie w W-wie mozna kupic taki rowerek ? chce ja przymierzyć najpierw
        • joshima Re: rowerek biegowy 06.07.11, 11:08
          mama-anusi napisała:

> mysle ze na rowerku usiądzie, gorzej z kaskiem.

Trzeba zacząć od tego, że kask musi być inaczej z rowerka nici.
          • mama-anusi Re: rowerek biegowy 06.07.11, 11:09
            wiem, nie puszcze jej bez kasku.
            Oglądam te PUKY ale one są od 3 lat
            • neskulka Re: rowerek biegowy 06.07.11, 11:16
              kettler speedy jest raczej nieduży, mój 2-letni siostrzeniec ma 87 cm i jest ok, mojej 3-letniej córce kupiliśmy taki sam rok temu teraz ma 99 cm i dalej jest dobry, oczywiście siodełko się podnosi
            • pitu_finka Re: rowerek biegowy 06.07.11, 13:24
              Nieprawda, najmniejsze Puky są od 1,5 roku.
          • mikams75 Re: rowerek biegowy 06.07.11, 12:37
            tez myslalam, ze bedzie bunt z kaskiem, ale od poczatku nauczylam, ze nie ma innej opcji jezdzenia. Na poczatek bawilysmy sie w zakladanie kasku - jak sobie pukala w kask na glowie to ja strasznie bawilo, moze jakis odglos byl smieszny?
            • margo_kozak Re: rowerek biegowy 06.07.11, 12:41
              decathlon ma rowerki biegowe dla dwulatkow.

ja mam najtanszy z allegro i jako dwulatek byl za maly delikatnie na ten rowerek.
              miloscia zapalal mają 28 miesiecy i w dwa dni zakumal o co chodzismile
            • ponponka1 Re: rowerek biegowy 06.07.11, 13:58
              Najlepszym sposobem na zalozenie kasku jest gdy i rodzice zakladaja kask na rower. Dziecko nas uwaznie obserwuje!!!! Uczy sie od nas dobrych i zlych rzeczy - np. widzac, ze tata jezdzi bez kasku....bez pasow w samochodzie. To czemu i ono?
              • mama-anusi Re: rowerek biegowy 06.07.11, 14:33
                tato pojechał po PUKY , ten najmniejszy rozowy smile i kask smile
                dam znac jak sie sprawy mają, jak coś to bedzie zimą po domu jeździła smile
                • mama-anusi Re: rowerek biegowy 06.07.11, 14:33
                  albo domontuję jej 2 kółka z tyłu smile
    • jeza_bell Re: rowerek biegowy 06.07.11, 16:28
      Syn ma niespełna 2,5 roku, kupiliśmy mu Hudora z pompowanymi kołami- nauczył się doskonale jeździć w tydzień.
      Wszystkie trójkołowce wyniosłam do przechowania, ani razu o nie nie zapytał.
      Polecam.
      • mama-anusi Re: rowerek biegowy 07.07.11, 08:53
        Rowerek jest, PUKY - wygląda swietnie. Mała wsiadła, na początku wkładała nogi na podeścik - potem przebierała nimi, ale cały czas muszę ją trzymać bo równowagi ma 0.
        Nawet zaczeła tak chodzić nie siedząc.
        Jak uczyłyście dzieci łapać równowagę ? jak wyglądały początki ? jestem ciekawa
        • joshima Re: rowerek biegowy 07.07.11, 18:34
          mama-anusi napisała:

> Jak uczyłyście dzieci łapać równowagę ? jak wyglądały początki ? jestem ciekawa
          Moja córka nie chciała wsiąść dopóki nie obiecałam, ze będę mocno trzymać rowerek, żeby się nie przewracał (raz spróbowała, zaczął się przewracać i sobie nie mogła poradzić, więc się potem bała). Kilka razy po domu jeździła tak, że ja szłam za nią i trzymałam mocno siodełko. Jak zauważyłam, że nie jest jej to potrzebne, to szłam za nią i dotykałam jej pleców, zeby wiedziała, że ją asekuruję. Ale to też tylko kilka razy bo któregoś dnia sama wsiadła na rowerek i przyjechała z korytarza do salonu i więcej już się asekuracji nie domagała.
        • jeza_bell Re: rowerek biegowy 07.07.11, 20:21
          Najpierw chodził "trzymając" rowerek pomiędzy nogami. Jak mu się znudziło- siadał nań od czasu do czasu. Potem odpychał się jedną nogą i wreszcie oderwał obydwie od podłoża.
          Tak to wyglądało.
          Obserwując młodego mam wrażenie, że za późno go w ten sprzęt zaopatrzyliśmy.

A i jeszcze jedno- siodełko musi być na takiej wysokości, żeby dzieciak mógł siedząc całymi stopami opierać się o podłoże.
    • pagaa Re: rowerek biegowy 07.07.11, 09:54
      hej, mój kolega synkowi na 2 urodziny kupil biegowy, pierwszego dnia mały nie chciał usiaść, drugiego już ok, ale do tej pory z rónowagą kiepsko i więcej muszą prowadzić rower niż on sam go sobie popycha nogami. więc ja poczekam z takim do 3 urodzin, bo teraz jestem w ciąży i nie dam rady za nim latać ciągle tak skulona a tatuś wraca późnymi wieczorami dopiero.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka