Dodaj do ulubionych

Nie da się zmyć !!!

19.11.11, 09:13
Mam meble z IKEA seria MAMUT stół i krzesełka. Moje dziecko na blacie stolika zrobiło piękny twórczy obrazek w wielu kolorach, przy użyciu kredek świecowych. Dzieło super, ale chyba zostanie z nami na zawsze, bo za nic w świecie nie da się zmyć. Mydło, płyn do naczyń, proszek do szorowania i nic. No po proszku kredka się rozmazała i zostały ciemne maziaje. Spróbowałam cif i niestety, nie nadaje, bo ściera kolor. Popytałam wśród znajomych i mają ten sam problem. Wiem, że w Stanach używają takiego płynu Mr. Cleaner Eraser, ale niestety tu nie Stany i nie ma. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, bo jak na razie to mam wrażenie, że kupiłam meble jednorazowe tzn. do pierwszego zabrudzenia smile
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 09:18
      A spirytus, albo zmywacz do lakieru do paznokci?
      • pamplemousse1 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 09:23
        zmywacz kolor też zmyje
    • alpepe Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 09:42
      a płyn do szyb?
    • marzenka224 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 11:14
      spróbuj polać vaniszem tylko najpierw sprawdź gdzieś w niewidocznym miejscu czy nie usuwa koloru jak nie to polej nim blat i zostaw na jakieś 30min-1h i potem spróbuj zmyć
    • mikams75 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 11:52
      ja mam z ikei inna serie, nie pamietam nazwy, bialy stolik i krzeselko. I niestety po farbkach i flamastrach tez sie nie domywa do konca (ale kredki schodza dobrze). Zostaja takie jaky zaciemnienia. Tez juz probowalam wszystkim, troche blednie ale jest.
      Moze za 100 razem by sie domylo, ale nowe dochodza. Podkladki sa niepraktyczne.
      Ale juz olalam, trudno. Po to kupilam jej ten stolik, zeby sie na nim (a nie na moim w salonie) wyzywala.
      Mozesz jeszcze sprobowac magiczna gabka przetrzec.
      • mak-111 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 12:25
        kiedys w jakims programie widzialam sposob na mycie sciany z kredek swiecowych przy pomocy lakieru do wlosow. pryskalo sie brudna powierzchnie i potem przecieralo sciereczka. kredki przyklejaly sie do lakieru i schodzily. moze z mebli tez tak sie uda usunac ?
    • camel_3d duzy karton... 19.11.11, 13:00
      ja mam inne..takie biale..tez z IKEI... mazaki pozostaly na wieczna pamiatkesmile rozwiazaniem jest polozenie duzego kartonu kiedy dzeicko maluje..takiego A3 lub A2... chociaz dziecko i tak za niego wyjdzie...czasme..
      • esr-esr Re: duzy karton... 19.11.11, 13:38
        dlatego ja mam lack z ikei za 19,99 - jak będzie nie do odczyszczenia to wywalę smile
        ja generalnie uważam, że dziecko to dziecko i przymykam oczy na takie zabrudzenia bo wiem że nie robi tego z perfidną premedytacją, tylko czasem jej kartki zabraknie podczas rysowania.
        BTW ze wszystkich świecówek u mnie najlepiej zmywają się marki crayola (rózne rodzaje), mazaków jeszcze nie ryzykowałam ale też są chyba takie zmywalne wodą?
    • nel-ika Magiczna Gabka:-)) 19.11.11, 14:27
      Mamy te same mebelki. Wszelkie plamy, rysunki usuwa rewelacyjnie "Magiczna gabka" np. Jan Niezbedny.
    • aloiw1985 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 17:07
      ZMYWANIE ŚLADÓW PO KREDKACH - zabrudzoną ścianę kredkami świecowymi zmyjesz płynną rozpałką do grilla. Pocieraj miejsce czysta ściereczką nasączoną rozpałką aż ślady znikną.
      * Ślady po kredkach na tapecie lub ścianie powinna usunąć wilgotna szmatka posypana sodą oczyszczoną.
      * Kredki świecowe z drewnianych mebli zlikwidujesz, nakładając na ślady odrobinę majonezu. Pozostaw go na powierzchni kilka minut, a następnie zetrzyj.
      * Ślady po kredkach, markerach, pisakach z mebli, ścian, tapet zmyjesz przy pomocy środka WD-40 ( jesli nie wiesz co to zapytaj meza napewno wie z Mamuta schodzi w mgnieniu oka po zastosowaniu)
      * Usuwanie śladów z kredek na ubraniach przyspieszasz, jeśli przed praniem wyszorujesz je starą szczoteczką do zębów zamoczoną w occie.
    • 1nova2 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 20:07
      Zolty Cilit do kuchni, taki w plynie ktory tworzy piane jak sie psiknie U nas dziala
      • talicja Oczywiście,że się da:-) 19.11.11, 20:55
        Kupiliśmy te mebelki 3 tyg.temu,oczywiście następnego dnia już zostały "ochrzczone"smile.I następnymi dniami ponowniesmile.Schodzi wszystko doskonale parafiną,ew.zwykłą oliwką,trochę trzeba poszorować ale nie bardzo,na tyle łatwo schodzi,ze moja 3latka sama swoje bochomazy zmywałaconfused0
    • crestwood Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 21:00
      a cif ?

po godzinach
      • grouse1 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 21:32
        Właśnie przeczytałam wszystkie porady i jutro wypróbuję, mam nadzieję, że zadziałają. Dziękuję wam bardzo smile
        • upartamama Re: Nie da się zmyć !!! 21.11.11, 16:27
          Ja mam różowy z mammuta i cif zdaje egzamin. Nie zauważyłam żeby razem z plamą schodził kolor
    • ola33333 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 21:41
      wychodze z zalozenia, ze stolu dzieciecego nie da sie domyc i juz..
      Przeciez nie musi stac w jakim wyeksponowanym miejscu w salonie smile
    • elmariaczi79 Re: Nie da się zmyć !!! 19.11.11, 23:06
      My mamy zielone -stolik i krzesełka z serii mamut i wszystko się zmywa elegancko proszkiem Izo( najzwyklejszy za ok 3 zł proszek ze sklepu). Zanim na to wpadłam to wypróbowałam wszystko co miałam w domu. Tylko to zadziałało. Najpierw zmywam stolik na mokro szmatką z potem posypuję tym proszkiem, chwilkę szoruję i myję na czysto. Czasem trzeba powtórzyć. Nie polecam zmywaczy i innych chemikaliów.
    • zieloneoko0 Re: Nie da się zmyć !!! 20.11.11, 13:13
      U nas kredki świecowe zmywamy następująco - podgrzewam powierzchnię stolika ciepłym powietrzem z suszarki i zmywam oliwką lub mokrymi chusteczkami dla dzieci. Działa zwłaszcza na mebelkach Mamut smile.
    • black-mama Re: Nie da się zmyć !!! 20.11.11, 18:25
      Mam ten sam zestaw mebli, zmyłam zwykłym rozpuszczalnikiem, takim do farb- bez problemu zeszło, tylko trzeba zmyć na dworzu bo potwornie śmierdzi, ja potem żeby tak nie śmierdziało umyłam mydłem z wodą. Ale rozpuszczalnik pięknie wszystko zmył.
      • joann_80 Re: Nie da się zmyć !!! 20.11.11, 18:27
        mamy ten sam problem co jakiś czas wink żadnych rozpuszczalników, acetonów, spirytusów i tym podobnych rzeczy.
        CIF i szorstka gąbka...i po kłopocie
        • domi_33 Re: Nie da się zmyć !!! 20.11.11, 18:30
          https://img1.frisco.pl/products/zoom/5900536235417_z.jpg?6502bec5834e744bf08a1fd47d622d92
          • marla79 Re: Nie da się zmyć !!! 21.11.11, 18:28
            moje dzieci tez popaprały stolik (z Ikei -inna niz mamut seria) tuszem od stempelkow.
            niczym nie zmyłam.
            kupilam duzy aruksz folii kolorowej samoprzylepnej - w kolorze blatu i nakleilismy.
            jest jak nowe smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka