Dodaj do ulubionych

jak często badanie dzieciom krew?

14.12.11, 10:43
Jak często zaleca sie badanie dzieciom krew? Córka ostatnio miała badania w czerwcu, ze względu na niski przyrost wagi i podejrzenie anemi. Wyniki wyszły wa granicach normy. Hgb 12 przy normie <12-16> Zastanawiam się czy znowu nie zrobić jej badań. Czy warto zrobić poziom żelaza?
Obserwuj wątek
    • madzia1708 normalnie to raz w roku wystarczy 14.12.11, 10:47
      ale jak coś było na granicy normy, to dobrze jest sprawdzić, czy się polepszyło smile
      • najma78 Re: normalnie to raz w roku wystarczy 14.12.11, 10:51
        W przypadku konkretnch chorob to lekarz decyduje jak czesto.
    • monikaa13 Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 10:54
      Moja córka ma 5 lat i miała krew badaną dwa razy. Kiedyś tam, bo ma bladą cerę, wyniki były dobre więc to chyba taka jej natura i drugi raz przy okazji rotawirusa. Ale oba przypadki przed 3 rokiem życia.
    • maesstra Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 10:55
      dodam że wskazaniem do badania był niski przyrost wagi.
    • silje78 Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 11:00
      jak nic szczegónego się nie dzieje to raz w roku. na wiosnę przed kontrolną wizytą u kardiologa.
    • rulsanka Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 11:10
      Wygląda, zachowuje się normalnie? Nie choruje? To nie badaj.
      Jeśli jest blada, zmęczona, słabo rośnie: pod kątem anemii warto zbadać morfologię, żelazo, ferrytynę.
      • maesstra Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 11:21
        w październiku poszła do przedszkola więcsiłą rzeczy łapie infekcje w postaci kataru i kaszlu w czerwcu ważyła 11.300 i 87 cm teraz 12.500 i 89 cm. Sama nie wiem co o tym myśleć... Co do zasady jest b. żywiołowa i energiczna.
        • rulsanka Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 11:26
          Nie badałabym smile
          • kasia191273 Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 13:30
            ma 5 lat, nigdy nie miała badanej krwi
    • mama_amelii Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 16:01
      Profilaktycznie trzeba badac dziecku raz w roku.Ja robię tsh córce co 6 m-cy i wtedy przy okazji robię morfologię.
      • najma78 Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 16:30
        Moje maja 9 i 4l niegdy nie mialy badanej krwi, nie bylo powodow.
        • paliwodaj Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 17:01
          uf, nie pamietam kiedy ktores z moich dzieci mialo badana krew. Nasi lekarze twierdza ze jak nic dziecku nie dolega to moze i dlugie lata nie miec takich badan. Ja jestem za, nie chce niepotrzebnie stresowac dzieci.
          Dzieci mieszkajace w starych domach ( lekarz pyta ile lat ma dom) maja co jakis czas badana krew na zawartosc olowiu w organizmie, z powodu kiedys stosowanych farb z olowiem
    • kamelia04.08.2007 Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 17:10
      ani trzyletnia, ani dzisieciomiesieczna nie miały jeszcze badanej krwi
    • ciotka.aka Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 20:50
      poprosiłam o skierowanie przy okazji bilansu 4-latka (jest blady, ma podkrążone oczy i na dodatek wybredny w doborze menu). Hgb wyszło na granicy normy, badania powtórzone dwukrotnie w ciągu pół roku, po suplementacji żelazem (w tym raz na IP - wylądowaliśmy z powodu kolkowego bólu brzucha). Młodszy nie miał badanej krwi (14 m-cy).
      • 3-mamuska Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 21:30
        NIe badalam wcale z tego powodu o ktory pytasz.
        To zanczy starsze 13l i 8l mialy raz,ale to z powodu choroby w rodzinie tylko na Ta chorobe.
        Mlody 4l mial 2 razy na Ta chorobe ,i w zeszlym roku na anemie + genetyczne,za jednym razem.

Nie liczac tych badan na zoltaczke zaraz po urodzniu,syn najstarszy 10 dni w szpitalu i mial kilka razy, corka wcale ,najmlodszy raz.
        Do glowy by mi nie przyszlo stersowac dziecko.
        MOja corka urodzona z waga 3400 na roczek mial 8500g i nawet nie pomyslalam badac krwe,bo przybrala tylko 5kg przez 1 rok zycia.Dziecko po 2 r.z nie przybiera na wadze jak niemowlak.
    • joanna_poz Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 21:28
      wtedy kiedy są wskazania.
      miał robione jak miał rok (problemy z płytkami krwi) i od tamtej pory dopiero teraz jako 7-latek ( z powodu zajęć sportowych - niezbędne do orzeczenia lekarza medycyny sportowej.
    • frestre Re: jak często badanie dzieciom krew? 14.12.11, 21:43
      sprawdziłabym wyniki.....
      robiłam badania conajmniej raz w roku-do czasu pójścia do p-la
      teraz (syn prawie 4 latka) właściewie przy każdej poważniejszej infekcji ma robioną morfologię z rozmazem I CRP-przed podania antybiotyku! sprawdzam te paramatry z pediatrą i wiemy jak leczyć dziecko

dziwi mnie wypowiedź, że kilkuletnie dzieci nie miały nigdy badania krwi?
      nigdy nie chorowały? nigdy nie było wątpliwości czy podać antybiotyk, czy nie?

koleżanki córka (10 lat) zmarła na białaczkę, przez długi czas nie miała robionych podstawowych badań....bo " nie było potrzeby"
      • aniaturek0409 Re: jak często badanie dzieciom krew? 15.12.11, 12:09
        jeżeli nie ma innych wskazań to raz w roku. A dla nieuświadomionych którzy nie wiedzą po co to napiszę że W CELACH PROFILAKTYCZNYCH. Mieszkam w dwutysięcznym miasteczku i znam kilkoro dzieci chorych na nowotwory, guzy mózgu, białaczkę. Niektórych z tych znanych mi dzieci nie ma już niestety wśród nas. Może gdyby niepotrzebnie dziecko stresowano podstawowymi profilaktycznymi badaniami dało by się uniknąć nieszczęścia. Jak dziecko robi się osowiałe i apatyczne, często choroba jest już zaawansowana.
    • shige Re: jak często badanie dzieciom krew? 15.12.11, 11:48
      Zdrowe dziecko co roku (tak jak dorosły).Przy poważnych infekcjach morfologia i crp, mocz powinny być normą.Przynajmniej Ja w swojej pracy takie zasady stosuję.Dodatkowo dzieciom do lat 3 co roku zlecam badanie usg brzucha.
    • mama_amelii aniaturek 15.12.11, 13:12
      Dokładnie dlatego.moja koleżanka zbadała dziecko jak mała miała rok i 7 m-cy(profilaktycznie,bo mała zdrowa) i okazało się,że ma białaczkę.Wszyscy byli w szoku,bo zdrowa,pogodna dziewczynka.Już od 5 lat wszystko jest ok,szybka diagnoza,chemia i powoli zapominają o tym.
      Dlatego fajnie mieć szczeście,ale trzeba pamiętać,że jakaś choroba może być w porę zdiagnozowana,odkryta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka