Dodaj do ulubionych

6 latka - problem z zasypianiem

07.03.12, 21:21
Od kilku miesięcy moja 6 letnia córka ma problemy z zasypianiem. Z samym zasypianiem, bo jak już zaśnie to śpi ładnie całą noc. Od kilku lat (przynajmniej 3) jest taki sam system spania - idzie spać o 20, wstaje ok. 7:40. Do przedszkola ma na 8:30. I zawsze się to sprawdzało, a teraz są problemy. Po prostu kładzie się o 20, ale słyszę ją w pokoju jak "gada do siebie" ( w ciągu dnia też tak się bawi, jak robi to sama), po czym wychodzi z pokoju i jęczy że nie może zasnąć. Takie wychodzenie trwa nawet do 2 godzin. Czasami jestem w szoku jak o 22 wychodzi i mówi że nie może zasnąć, a ja byłam przekonana że już dawno śpi, bo w pokoju było cicho. Najczęściej padają też prośby o to aby spała z nami, na co ja się nie zgadzam. Czasami są też różne prośby np. poleż ze mną, popraw mi pościel na łóżku, pośpiewaj mi, jest mi zimno/gorąco, chce mi się pić itd. A czasami mówi po prostu "nie mogę spać". Myślę że te prośby wynikają z nudy, bo ona rzeczywiście leży ileś tam minut w łóżku, nie może zasnąć i zaczyna wymyślać powody żeby wyjść do nas. Tylko dlaczego nie może spać?? Jesteśmy już tym zmęczeni. Ona - wiadomo, takie długie leżenie jest męczące, a ja, bo chciałabym mieć po tej 20-tej czas już dla siebie. Obejrzeć film, wykąpać się, zrobić paznokcie itd. Im częściej ona wychodzi tym bardziej ja się denerwuje i to jest bez sensu. Na bilansie 6-latka mówiłam nawet o tym lekarce. Kazała podawać melisę przed snem, ale niestety córka nie chce tego pić, mówi że nie dobre sad Poza tym nic złego się w życiu córki nie dzieje, nie było ostatnio żadnych zmian:
-chodzi od 3 lat do tego samego przedszkola, które kocha miłością wielką
-koleżanki te same, nikt jej nie dokucza, jest bardzo lubiana
-przebadana wzdłuż i wrzesz, nie jest na nic chora
-w domu też wszystko dobrze
-mam bardzo dobry z nią kontakt, jakby coś ją martwiło to by mi powiedziała
-nie ogląda strasznych bajek itd.
-rano nie ma problemów ze wstawaniem, czasami mówi że "jeszcze minutkę", ale po tej "minutce" rzeczywiście wstaje i nie robi problemów

Nie mam pojęcia co mam robić, przecież leków na spanie jej nie dam sad To trwa już dobrych kilka miesięcy i obie jesteśmy już tym zmęczone. Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • kosmitka06 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:31
      Mam podobnie od jakiegoś czasu. Jednakże my wpadliśmy na pomysł aby mała się przemęczyła, w weekend czasami do 23 co kiedyś było nie do pomyślenia, max 20 i była w łóżku.
      Ja robię tak: jeżeli mam się umyć idę i się myję, chce bajkę może być bajka, klocki, itp. ale ja teraz zajmuję się sobą i co mam robić to robię. Na początku było mi trudno ale jak czasami brałam kąpiel po 23 tak nauczyłam się wykorzystywać ten czas kiedy mała jeszcze nie śpi. Myślę, że masz podobny problem... niestety nasze dzieci są coraz starsze i nie będzie już tak jak kiedyś- niemalże z zegarkiem w ręku. Przestawia sobie czas snu, porę, godziny- nie ma 2 lat i myślę że powinnaś powoli to zaakceptować i ułożyć taki plan na wieczór aby Wam obydwóm pasował smile
      Pozdrawiam
    • iceland.3 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:33
      Spróbujcie melisy z pomarańczą jest smaczniejsza. Ja bym z dzieckiem polezała, poczytała bajkę, poczekała az sie uspokoi az zaśnie i tyle. Moze ma taki okres i to minie. Gdzieś usłyszała o duchach albo ma jakis swój dzieciecy stres. Przytul, pocaluj, poleż z nią.
      • virtual_moth Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:43
        iceland.3 napisała:

> Spróbujcie melisy z pomarańczą jest smaczniejsza.

Omg, jakiej melisy, powariowały baby... Dziecko zwyczajnie potrzebuje mniej snu. Rośnie, jak to dziecko, po prostu. Wiadomo, ze cieżko przyjąć do wiadomości, ze dopiero po 21 bedzie sie miec "czas dla siebie", ale bez przesady. 6 latka juz chyba nie jest taka absorbująca, zeby trzeba było sie od niej jak najwczesniej uwalniac.
        Oprócz tego, dodatkowo, mogły pojawić się lęki charakterystyczne dla tego wieku (ale niekoniecznie)
        • akseinga Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 08:11
          Dzięki za pierwszy rozsądny wpis. Są dwa wyjścia alebo wcześniejsze wstawanie, albo późniejsza godzina zasypiania.
      • a.nna2 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 00:26
        Jest juz starsza i nie potrzebuje spac prawie 12h.
        przesuncie godzine pojscia do lozka na 22,po co meczyc dziecko przymusowym lezeniem 2h.
        6 lat to nie dwa nie potrzebuje juz ciaglej uwagi mamy,wiec spokojnie dasz rade sobie cos zrobic dla siebie nawet gdy ona nie spi.
        • anyx27 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 01:05
          12 h dla 6-latki to zwyczajnie za długo. Młoda nudzi się, nie chce jej się jeszcze spać po 12h aktywności. Ja ją doskonale rozumiem. Moja 7-latka od dawna, właściwie od zawsze niemal chodzi spać ok. 22 (czasem 23), wstaje różnie, zwykle po 8.
    • deszcz.ryb Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:39
      O rany. Przypomniało mi się, jak ja tak nie mogłam usnąć, a nic innego nie mogłam robić, bo rodzice kazali mi spać. uncertain To jest koszmar i straszliwa nuda. Weźże nie męcz dzieciaka i nie każ jej chodzić tak wcześnie spać, widocznie ona tego nie potrzebuje. Albo przynajmniej pozwól jej czytać czy bawić się w łóżku lalkami zanim zaśnie.

A jak chciałaś mieć spokój wieczorami, to zamiast dziecka powinnaś mieć np. rośliny doniczkowe. Są ciche i niewymagające. uncertain
    • mama303 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:39
      Pewnie nie potrzebuje już 12 godzin snu.
    • kropkacom Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:42
      Mam podobny problem z córką. Może to być po prostu mniejsza potrzeba na tak długi sen. Mogą to być problemy z tarczycą na przykład.
      • virtual_moth Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:48
        kropkacom napisała:

> Mam podobny problem z córką. Może to być po prostu mniejsza potrzeba na tak dłu
        > gi sen. Mogą to być problemy z tarczycą na przykład.

Poważnie? 6 latka nie potrzebuje prawie 12 godzin snu i to sie nazywa "problem", podejrzewa sie tarczyce i kaze pic melise? To jest lepsze chyba niz najlepsze wątki z CiPy big_grin
        • kropkacom Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:51
          Jak sobie chcesz...
          • zaneta11113 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:00
            Mój syn chodzi spać między 21-22 czytam bajki i do 30 minut śpi też ma 6 lat tylko że ona tak już dobre 2 lata chodzi spać. W życiu by mi nie zasną o 20.
            • kropkacom Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:03
              To jest w sumie ciekawe. Pamiętam wątek o chodzeniu spać dzieci forumek i o ile kojarzę wiekszość kładzie się wcześnie. Ja bym zwróciła uwagę czy dziecko jest wyspane. Jak funkcjonuje w ciągu dnia. Chyba trudno określać jakieś sztywne normy dla wszystkich, prawda?
              • haudrey Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:25
                a no wlasnie, to jest dobra rada. Ja bym dziecko kladla później spac i obserwowala jak się zachowuje za dnia. U nas zmiana z 12 godzin snu na niecałe 10 nastąpila nagle i nie wywołala zadnych zmian w zachowaniu malego.
        • akseinga Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 08:13
          splułam się smile
    • minnie_su Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 21:57
      dobre, dobre. ja nie potrzebuje 8 godzin snu. fajnie ze jestem dorosla - nikt mi nie moze kazac pic melisy z tego powodu suspicious
    • haudrey Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:00
      wg mnie po prostu nie chce jej się spac. Moj 6latek wstaje o 8 (ale tylko dlatego, ze taka jest umowa, sam z siebie wstawałby wcześniej), spac chodzi po 22. Czasem kładę go wczesniej i slyszę, ze lezy i gada. Do 3 roku spał po 12 godzin na dobę.
    • maderta Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:09
      Może to taki wiek? Moja, obecnie zaraz 7latka od dłuższego czasu ma problemy z chodzeniem spać. Ciągle zadaje te same pytania: "po co ludzie muszą spać? a czy szybko minie noc? A jak ja mam zasnąć?"
      Nie boi się sama spać, śpi od zawsze prze lampce nocnej, ona raczej ma problem z w miarę wczesnym chodzeniem do łóżka. Może ma to po mnie, ja też jestem raczej typem sowy niż skowronka.
    • ewka-1974 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:18
      to na pewno jest kwestia za długiego czasu snu, albo kładź ją później. Albo o 20 i budź ją wcześniej. Moja sześciolatka śpi 10-11 godzin.
    • jdylag75 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:42
      Pewnie nie potrzebuje tyle spać. Kładziecie ją za wcześnie. Mój 6-latek nigdy nie potrzebował wiele snu, teraz kładzie sie o 21.20 i śpi do mniej więcej 7.00.
      Cóz, dziecko rośnie i potrzebuje mniej snu, tzreba sie z tym pogodzić.
    • mika_p Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 22:42
      Dziwisz się, że dziecko dwa razy starsze niż trzylatek potrzebuje mniej snu?
      Przeciez to naturalne, jakoś trzeba dojść do średniej normy dla dorosłego, czyli około 7-8 h snu na dobę.

Dobrze robi wzrost sprawności w czytaniu. Moja prawie-7-latka właśnie dojrzała do grubszych książek - do łózka bierze sobie coś do czytania i nad tym zasypia. Powieść (zbiór opowiadań) jest o wiele lepsza niż fascynująca encyklopedia dla dzieci, bo ciekawostkami z encyklopedii chciała się dzielić, a fabułę żuje samodzielnie i co kilka godzin dzieli się refleksjami.
      • saga55-5 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 07.03.12, 23:31
        No i cała prawda. Dzieci rosną i już o 20 spać chodzić nie będą.
        Moja 7-latka wstaje o 7.30 ale chodzi zazwyczaj o 21, czasami później.
        Czyta już w miarę nieźle, ale baaardzo lubi, jak przed snem jej poczytam. Przedtem opowie mi "raport " z całego dnia ( taki ma nawyk ) a później lubi się czasami przytulić.
        Po 15 minutach przytulania słysze spokojny oddech, czyli sen.
        Wtedy wychodzę i .......mam czas dla siebie.
        W weekendy zazwyczaj chodzi spać ok.północy. Pełen luz smile
        • kropkacom Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 08:21
          Nie zawsze jest wskazane aby dziecko mogło mieć takie różnice w spaniu miedzy dniami powszednimi a weekendem. Niestety.
          • saga55-5 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 11:51
            kropkacom napisała:

> Nie zawsze jest wskazane aby dziecko mogło mieć takie różnice w spaniu miedzy d
            > niami powszednimi a weekendem. Niestety.

Kiedy nie jest wskazane ?
            Piszę o swoim dziecku, nie o innych
    • nutka07 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 00:19
      Moze sie melisy napij, podobno z pomarancza jest jeszcze lepsza wink

Moja prawie pieciolatka tez od jakiegos czasu nie zasypia jak kiedys. Zasada jest taka, ze do 20 maja byc juz w pokoju i wyszykowani do spania ale nie musza isc spac, maja sie nieklocic i zachowywac cicho.
      Zostawiam im jedna lampke w tygodniu, a w piatki i soboty wlaczalam dodatkowe na scianach wink (zawsze wtedy dluzej siedza), ale wlasnie dzisiaj stwierdzilam ze bede musiala zostawiac tez w tygodniu. No nie chce klasc sie wczesniej, widac nie potrzebuje.
      W sobote siedziala ze mna dluzej, ale miala zachowywac sie cicho bo juz wszyscy spali wink
      • krolowa_online Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 03:01
        boze drogi, moje dzecko nigdy nie chodzilo spac o 8 a nawet o 9 rzadko, a tu lekarka melise proponuje, takie rzeczy tylko w PL!
        dajcie spokoj, pozwolcie jej isc spac o 9 a nawet pozniej jesli nie moze zanac, niech sie wybawi dziecko
        a jak nie to same sie napijcie melisy i polozcie do lozka o 8!
        a jeszcze jakies badania robic z tego powodu, tarczyce podejrzewac, wezcie no
        • kropkacom Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 08:18
          Nie przeżywaj, tylko ja napisałam o tarczycy i to po zdaniu, ze pewnie potrzebuje mniej snu. Dzieci w tym wieku standardowo potrzebują dziesięć godzin snu. Oczywiscie wszystko zależy od dziecka i tego jak funkcjonuje w dzień. A melisa jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Sama się napij to zobaczysz.
    • myelegans Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 04:01
      U nas jest podobnie, 7latek ma byc w lozku 20-20:30, zwykle czyta, albo rysuje przy malej lampce. Zasypia dobra 1-1.5h pozniej. Wstaje o 7:15. Czasami budzi sie sam, czasami wchodze do jego pokoju i podnosi glowe, nie musze zwlekac, nie dosypia, wyskakuje i jest gotowy do zycia.
      • kolpik124 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 07:43
        Latem też?

Bez przesady, kłaść dzieciaka w wieku szkolnym do łóżka o 20 zahacza o smieszność.
        • myelegans Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 16:16
          kolpik124 napisała:
          Cytat Latem też? Bez przesady, kłaść dzieciaka w wieku szkolnym do łóżka o 20 zahacza o smieszność. Wlasciwa ilosc snu dla przedszkolaka i wczesnoszkolniaka zaznacza o smiesznosc? Latem mozemy przedluzyc do 21, jak okolicznosci takie, a nie inne, ba bedac na wakacjach czesto wracalismy do hotelu o 23 po calodziennych eskapadach, ale w roku szkolnym idzie do lozka najpozniej o 20. Jak byl mlodszy czytalismy w lozku razem, teraz spokojnie czyta jeszcze przez godzine i zasypia ok 21, wstaje przed 7, wiec wychodzi tyle ile powinno snu dziecko miec czyli ok. 10godzin. Nie mowiac juz o tym, ze JA rowniez chcemy miec troche czasu dla SIEBIE wieczorami, bo sama o 22 ide do lozka.
    • ola33333 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 07:43
      a ty sama bys zasnela o 20:00? Ja nie, moja 5 letnia corka tez nie.
      Moja corka potrzebuje ok 10 godzin snu. Budzi sie ok. 8:00, wiec jak zasnie o 22:00 to jest wyspana.
      Kladz dziecko pozniej spac i juz..
      • myelegans Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 16:11
        ola33333 napisała:
        Cytat a ty sama bys zasnela o 20:00? Ja nie, moja 5 letnia corka tez nie.
        Moja corka potrzebuje ok 10 godzin snu. Budzi sie ok. 8:00

Tylko niektore dzieci zaczynaja szkole o godzinie 8, wiec jezeli potrzebuja, a potrzebuja 10 godzin snu nie moga isc spac o 22.
    • tin_t Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 08:31
      sama sobie odpowiedziałaś na pytanie: jej prośby wynikają z nudy!
      oczywistym jest, że nie potrzebuje tyle snu, ile 3 lata temu (mój 6-latek śpi od 22 - 8, czasami mniej), moim zdaniem powinnaś ją zachęcić do zorganizowania sobie czasu samodzielnie przed zasypianiem, to już duże dziecko, nie powinno Cię angażować do usypiania. mój syn przed snem zwykle:
      - czyta
      - słucha bajeczek na płytach
      - rozwiązuje zagadki w książeczkach
      - ogląda obrazki w albumach, pocztówki w swoim zbiorze ....
      • ledzeppelin3 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 08:34
        Możesz budzic ja wczesniej- o 7.00
        albo- kładź ja o 21
        Kup bajki czytane na płycie i puszczaj przed snem w jej pokoju, albo sama czytaj jak masz siłość wink
        • kanga_roo Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 09:03
          moje dzieci (6 lat i 3 lata) chodzą spać o 20:00. plus minus.
          ale wstają - same z siebie - o szóstej (plus minus). więc sama widzisz, albo masz czas wieczorem, i wczesne pobudki, albo możliwość pospania. zresztą, uważam, że wstawanie o ósmej zaraz wam się posypie, bo dziecko pójdzie do szkoły, i o ósmej to będzie musiało być umyte, ubrane, nakarmione i odprowadzone. w związku z czym proponuję, żebyś już teraz dołożyła jej godzinę dnia wieczorem, i zabrała godzinę rano. wiosna zaraz bedzie, o siódmej słońce świeci już w najlepsze. wieczorem też dłużej będzie jasno, dziecko zwariuje z nudów, jeśli będzie miało spać o dwudziestej.
          poza tym ja kładę się z moimi dziećmi pod kocykiem, przytulamy się i czytamy, a później zasypiamy. to naprawdę ładnie ich wycisza. mnie też, ale to już inna historia.
    • moni692 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 09:21
      Sorry, ale ja w 3 klasie szkoly podstawowej chodzilam spac o 20 i mialam problemy ze wstawaniem do szkoly o godzinie 6:30 (jezdzilam autobusem). Tylko, ze ja po powrocie ze szkoly od 14 do 20 szalalam na podworku.
      Takze zapotrzebowanie na sen jest chyba indywidualne.
    • black-cat Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 11:44
      Jaka melisa? U nas pomogło przesunięcie godziny sny (na 21) i obecność przy dziecku podczas zasypiania. Ja albo mąż kładziemy się obok córki, całujemy na dobranoc, czasami ma życzenie, żeby ją głaskać po głowie, 10 minut i śpi. Sama zasypiała godzinę albo dłużej i co pięć minut przyłaziła do nas z informacją, że nie może spać, brzuszek ją boli, czy może spać z nami itd. Spróbuj pobyć z nią jak zasypia, nie rozmawiaj, pogłaszcz po głowie, potrzymaj za rękę albo po prostu bądźsmile Wyciszy się przy Tobie i zaśnie.
    • ona611 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 12:08
      Moje dziecko (5 lat) śpi od 21.30 do 7.00. Nie wyobrażam sobie, zeby poszła spać o 20.00 zwyczajnie po potrzebuje spać więcej, wiec może i Twoje dziecko nie jest śpiące o 20.00.
      • zoja.pl Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 16:07
        O jakie emamy zgodne, to już chyba drugi wątek w tym tygodniu wink

Nie no, żartuje. Dzięki za wszystkie rady. Chyba rzeczywiście przesuniemy tą godzinę zasypiania. Na razie na 21, zobaczymy czy coś się polepszy. Kiedyś już proponowałam żeby chodziła później spać, ale pod warunkiem że jest już w swoim pokoju i bawi się w nim (nie robi wielkiego bałaganu). Chodziło mi o zabawy z książeczkami, rysowankami itd. Tylko że ona nie chciała. Koniecznie chce być w pokoju ze mną. Ja natomiast od 20 zaczynam oglądać seriale (Na Wspólnej, MjM itd) lub programy rozrywkowe typu x-factor. Wiem że to niezbyt wybitna rozrywka wink ale ja lubię. No i teraz dylemat - pozwalać jej to oglądać? Wasze dzieci w tym wieku to oglądają? Zauważyłam że ją strasznie to interesuje, zwłaszcza Na Wspólnej smile Ja jej nie chce ogłupiać, więc nie pozwalam, ale może to nie takie straszne? wink Poza tym ona strasznie dopytuje o wszystkie wątki z tym programów i trochę to wkurzające, ale jakoś daje radę smile
        • krolowa_online Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 16:16
          alez absolutnie, zadnych seriali a juz dla 6 latki.
          Moze sie bawic w swoim pokoju, jeslu sama potrafi, to czytac, ewentualnie z nia poczytac
          a jesli sama nie potrafi, to dziecko na pierwszym moiejscu na drugim tv
    • izabellaz1 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 08.03.12, 19:20
      Sama spróbuj zasnąć o 20 i śpij do 8 big_grin Po dwóch dniach też będziesz gadać do siebie big_grin
    • 3rodzynki Re: 6 latka - problem z zasypianiem 28.04.17, 12:54
      Dzień dobry
      Dziewczynka w wieku 6 lat może nie potrzebować już tyle snu, zgadzam się z osobami, które pisały już na ten temat. Proszę tylko zwrócić uwagę na zachowanie córki. Dokładnie chodzi mi o mówienie do siebie. Czasem dzieci wymyślają sobie niewidzialnych kolegów lub innych przyjaciół bo nie mają nikogo takiego w swoim realnym otoczeniu. Może córka jest samotna lub ma problem z nawiązaniem przyjacielskich relacji, a może również zaczyna dojrzewać do roli ucznia , którym się niedługo stanie. Dzieci nie zawsze potrafią sobie poradzić z własnymi problemami. Polecam spokojną wyprawę na lody i rozmowę.
      Jest jeszcze kilka sposobów aby poprawić proces zasypiania u dzieci. Bardzo ważne jest ,aby dziecko w ciągu dnia miało możliwość przebywania na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Przed snem dziecka dobrym zwyczajem jest przewietrzenie pokoju w którym pociecha ma iść spać. Wieczorna kąpiel w ciepłej wodzie z dodatkiem olejku lawendowego działa uspokajająco. kolejnym elementem wymagającym pani obecności jest czas spędzony z córką. Jest ona w takim wieku, w którym dziewczynki potrzebują kontaktu z matką, aby zbudować swoje poczucie bezpieczeństwa i pewności siebie. Aby ten czas urozmaicić proponuję wspólne czytanie . Bardzo interesującą książką jest bestseller szwedzkiego psychologa Carla Jahana Forssena Ehrlina pt. " O króliku który chce zasnąć" . Przygody małego królika pomagają zasnąć dzieciom na całym świecie , może pani córce też pomogą.
      Rozumiem pani zmęczenie po całym dniu pracy i potrzebę wygospodarowania czasu dla siebie, proszę tylko pamiętać również o tym, że córka jeszcze tylko kilka lat będzie wymagała wzmożonej uwagi. Im starsze dziecko wym jest bardziej samodzielne. Może zaangażuje pani innego domownika w spędzenie kilku chwil z córką w ramach wieczornego wyciszenia tak aby mogła pani poświęcić czas dla siebie.
    • ilusia1987 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 31.03.19, 22:54
      Witam, co bylo przyczyna problemow ze spaniem u Pani dziecka ?mam ten sam problem ..wiem ze juz minelo sporo czasu ode tego watku ale moze Pani przeczyta i odpowie
      • xx1967 Re: 6 latka - problem z zasypianiem 23.04.19, 22:46
        Ja czytałam córom codziennie bajki, coraz ciszej, ciszej... To działasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka