princessa.of.persia 11.03.12, 23:00 Macie jakieś pomysły jaki fajny drobiazg kupić aby noworodek po przyjściu z mama że szpitala mógł podarować starszej dwuletniej coreczce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgany Re: prezent dla dwulatki od noworodka 11.03.12, 23:06 amomirella.com/pl/categories/37-message-dolls może coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
ewafotografia [...] 12.03.12, 08:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 09:02 zgadzam sie z tym, co powyzej. najlepiej niech to bedzie cos, co twoja coreczka lubi lub chcialaby miec. moj mlodszy synek urodzil sie tydzien po trzecich urodzinach starszego. poniewaz duzy brat byl wlasnie na etapie fascynacji filmem auta, dostal od mlodszego zygzaka zdalnie sterowanego. to bylo jego pierwsze takie auto i do dzis pamieta (2,5 roku pozniej), ze dostal go od brata. sam tez nie pozostal bratu dluzny. kiedy jechal z tata do szpitala, zeby pierwszy raz zobaczyc malego braciszka, powiedzial tacie, ze trzeba kupic przytulanke (sam ma od urodzenia i spi z nia do dzis), zeby braciszkowi tez nie bylo smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 ewafotografia 12.03.12, 10:48 bądź uprzejma usunąć reklamę z sygnaturki. forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 09:27 princessa.of.persia napisała: > Macie jakieś pomysły jaki fajny drobiazg kupić aby noworodek po przyjściu z mam > a że szpitala mógł podarować starszej dwuletniej coreczce? buhahahahaha ahahahahahhahaaa Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 lipcowa, 12.03.12, 14:00 a co Cię tak śmieszy???? Ledwo jedno dziecko na stanie masz i wydaje Ci się, że wszystkie rozumy pozjadałaś. A może nie zrozumiałaś pytania??? Do autorki: U nas nasz wtedy 2,5-latek dostał "od siostry" dwie płyty" z bajkami "Rajdek - mała wyścigówka", bo był to czas, że o niczym innym nie chciał słyszeć, i tylko to oglądał. Bardzo się cieszył i długo pamiętał, że to od siostry Tak więc, jak dziewczyny piszą, Ty najlepiej wiesz co lubi Twoja córa i to jej kup. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 14:38 18_lipcowa1 napisała: > princessa.of.persia napisała: > > > Macie jakieś pomysły jaki fajny drobiazg kupić aby noworodek po przyjściu > z mam > > a że szpitala mógł podarować starszej dwuletniej coreczce? > > > buhahahahaha ahahahahahhahaaa > MNie to nie smiszy wcale. Ja na to patrze inaczej, jest sobie moja 2,5 latka, nagle do domu przywoza nowe dziecko, wszyscy przychodza z prezentami, upominkami dla noworodka, a ta biedna odsunieta na bok - oczywiscie nie przez nas, ale w jej odczuciu, to dlaczego nie kupic jej jakiegos drobiazgu od siostry/brata? Nic w tym zlego ani smiesznego, naprawde. Do autorki: co do prezentu sie nmie wypowiadam, bo u nas rzadza LPS i Pony i ostatnio Barbie z wanna, w ktorej myje swoje piseki Ale polecam ksiazke Tupcio Chrupcio ma rodzeństwo, na allegro, w marketach, ksiegarniach. U nas ksiazki z tej serii naprawde przynosza pozytywne skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 09:43 Coś co dwulatka lubi Żeby jej się dobrze kojarzyło i było miło Ja mam 3,5 roku młodszą siostrę, jak mama wracała z nią ze szpitala - pamiętam to do dziś wyraźnie! - dostałam szmacianą lalke w niebieskiej sukience w paseczki i spodenki w brązową kratkę! Do dziś pamiętam to bardzo dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 10:18 Zachęcam tez, aby starszą zabrać do sklepu, zeby i Ona mogła cos wybrać dla dzidziusia i potem mu wręczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 a nie wystarczy ze bedzie siostrzyczka lub 12.03.12, 14:02 braciszek? Za zjedzenie obiadu tez dajesz nagrody? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: a nie wystarczy ze bedzie siostrzyczka lub 12.03.12, 14:31 moj starszy (mial niecale 3 lata) dostal od mlodszego pelcak z Frankline, piornik z Franklinem i samego pluszowego Franklina o akurat mial na to "faze". Plecak sie przydaje do dzis dnia (a to bylo juz 2 lata temu) Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: a nie wystarczy ze bedzie siostrzyczka lub 12.03.12, 14:57 Ja na razie mam jedno dziecko, rozumów wszystkich nie pozjadałam, za zjedzenie obiadu nie daję nagród. Ale gdyby miało pojawić się rodzeństwo na pewno (poza długotrwałym procesem uświadamiania, rozmów, przygotowania psychicznego i emocjonalnego) byłby prezent dla Starszaka. Drobny, ale miły i cieszący dziecko. Jak wyżej ktoś wspomniał, wszyscy nagle zajmują się Maluchem, goście, Maleństwo w centrum uwagi (niekoniecznie tak postępują Świadomi Rodzice, ale zaraz panie w przedszkolu dopytują o rodzeństwo, sąsiadki, ciocie i w ogóle). Ja znam to z własnego doświadczenia, pamiętam tą sytuację kiedy mama z siostrą moją przyszły do domu i bardzo miło wspominam ten drobny upominek. Nie uważam tego za konieczne przy dziecku w wieku lat 13 itp. ale przy dziecku do lat 5 mniej więcej to moim zdaniem miły i mądry gest. Odpowiedz Link Zgłoś
vjann Re: a nie wystarczy ze bedzie siostrzyczka lub 12.03.12, 18:33 a ja daje nagrody za zjedzenie obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
pedagog-ania Prośba o POMOC 25.04.12, 10:58 PROŚBA O POMOC Drogie Mamy, pisze prace mgr nt przygotowania dziecka w wieku przedszkolnym na narodziny rodzeństwa, w związku z czym proszę o pomoc w przeprowadzeniu badań. Oto link do mojej ankiety moje-ankiety.pl/respond-23190.html Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie i podzielenie się Waszym doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
emitka1.1.9 wystarczy ze bedzie siostrzyczka lub braciszek 12.03.12, 15:59 u nas braciszek wystarczyl, mimo ze mala dostala od niego lalke i caly zestaw: lozeczko, wozek, nosidelko itd najlepszym prezentem byl brat uwielbia go od 1wszej minuty a prezenty?... bawi sie od czasu do czasu ale szalu nie bylo niepotrzebnie tyle pieniedzy wydalam Odpowiedz Link Zgłoś
anula56 Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 14:49 Uważam, że to bardzo miły zwyczaj. Córka wybrała (z moją pomocą prezent dla mającego się urodzić brata. Był to pluszowy pajacyk poztywka, a ona dostała od brata torebkę z Myszką Minnie i książkę. Dzieci mają teraz prawie i 3 lata i 5 i pół. Córka dodziś pamięta skąd ma torebkę i książkę. Zabawnym prezentem dla starszaka może być piłka - jako nawiązanie do kształtu brzucha, a którego wyskoczył maluch Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 16:26 ale z jakiej okazji? bo że obdarowuje się nowo narodzone dziecko i ewentualnie mamę tegoż to słyszałam ale nic ponadto Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 18:41 attiya napisała: > ale z jakiej okazji? Z okazji zostania starszą siostrą? Zwykle po narodzinach młodszego dziecka wszyscy kwiczą nad maluchem, a starsze może się poczuć odsunięte. Nie musi, ale może. Nie widzę nic głupiego ani śmiesznego w podkreśleniu, że ono też jest ważne i ma swoją rolę w tym układzie. Moja córka, jako sześciolatka, "dostała od brata" książkę w dniu naszego powrotu ze szpitala. Już nie pamiętam jaką, ale było jej bardzo miło. Odpowiedz Link Zgłoś
gosi-a-k Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 20:33 > Zwykle po narodzinach młodszego dziecka wszyscy kwiczą nad maluchem, a starsze > może się poczuć odsunięte. Nie musi, ale może. Nie widzę nic głupiego ani śmies > znego w podkreśleniu, że ono też jest ważne i ma swoją rolę w tym układzie. > > Moja córka, jako sześciolatka, "dostała od brata" książkę w dniu naszego powrot > u ze szpitala. Już nie pamiętam jaką, ale było jej bardzo miło. Dokładnie, moja córka nie mając jeszcze skończonych 2 lat też dostała od nowo narodzonego brata prezent, były to puzzle dostosowane do wieku. Bardzo się z nich ucieszyła, a chodziło właśnie o to żeby poczuła się równie ważna Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: prezent dla dwulatki od noworodka 25.04.12, 23:03 po to, zeby starszak nie poczul sie gorszy... a nazwanie tego prezentem od rodzenstwa ma stworzyc mile skojarzenia... ze jednak to male cos nie takie zle... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: prezent dla dwulatki od noworodka 12.03.12, 20:23 Gdy wychodziłam z synem ze szpitala (córka akurat była tuż przed 3-mi urodzinami), to syn w foteliku samochodowym miał książeczkę o dinozaurach i ta książeczka była przeznaczona dla starszej siostry. A o dinozaurach dlatego, bo chłopcy lubią dinozaury . Bardzo się cieszyła z tego prezentu. A mały braciszek Staś, jak sam miał niecałe trzy latka, to pewnego razu chodził za siostrą z tą książkę, żeby mu czytała i naprawdę bardzo się zdziwiłam jak powiedziała do niego "a wiesz, że to ty dałeś mi tą książkę jak się urodziłeś?". Byłam zaskoczona, że to pamięta i w sumie to chyba miłe wspomnienie, w każdym razie z tego, co zauważyłam to jedno z nielicznych lub nawet jedyne z okresu kiedy brat jej się urodził. Odpowiedz Link Zgłoś