Dodaj do ulubionych

prosze o porade

13.12.12, 18:04
Moja 6-cio letnia corka cierpi na bardzo ostre bole brzucha moze to sie wydawac smieszne ale przez ataki jakie dostaje ostatnio nie chodzi nawet do szkoly calymi dzniami placze wprost krzyczy z bolu az nie zasnie takie epizody zdarzaly sie jej wczesniej tak co dwa miesiace ale przez ostatni tydzien meczymy sie codziennie nawet po nocach bol brzucha zlokalizowany jest wokol pempka a takze po lewej gornej str nie chce jesc gdyz po jedzeniu zdaza sie ze bol sie nasila lecz nie zawsze nie ma goraczki ale ma problemy jak nie z wyproznianiem to z biegunka i tak na zmiane temu wszystkiemu towazyszy czesto bol glowy moje pytanie brzmi jakie badania powinnam wykonac oprocz badania kalu mieszkam w holandii poziom tutejszych lekarzy jest niewiarygodnie niski chcialabym wiedziec jakich badan powinnam sie domagac z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • drzewachmuryziemia Re: prosze o porade 13.12.12, 19:26
      moze zapytaj ekspertów na forum, bo przeciez Twoja córka powinna zasiegnąc porady lekarskiej, powinna byc przede wszystkim zbadana, chyba da sie tam znaleźć jakiegos sensownego lekarza
      • carmita80 Re: prosze o porade 13.12.12, 19:35
        Bylas z dzieckiem u lekarza i powiedzialas mu to co napisalas w poscie? Jesli tak to co lekarz na to?
        • elfelfinka Re: prosze o porade 13.12.12, 20:53
          Lekarzy juz kilku odwiedzilam jeden nawet zasugerowal symulowanie bolu a ostatni w koncu skierowal nas na badanie kalu ale tylko dzieki moim sugestiom ze moga to byc jakies pasozyty z badaniem na alergie kazal poczekac az dostaniemy wyniki a czekam juz 4 dni... w razie jesli badanie nic nie wykaze chciala bym wiedziec co jeszcze moge mu zasugerowac z gory wszystkim wam dziekuje
          • carmita80 Re: prosze o porade 13.12.12, 21:13
            elfelfinka napisała:

> Lekarzy juz kilku odwiedzilam jeden nawet zasugerowal symulowanie bolu a ostatn
            > i w koncu skierowal nas na badanie kalu ale tylko dzieki moim sugestiom ze moga
            > to byc jakies pasozyty z badaniem na alergie kazal poczekac az dostaniemy wyni
            > ki a czekam juz 4 dni... w razie jesli badanie nic nie wykaze chciala bym wiedz
            > iec co jeszcze moge mu zasugerowac z gory wszystkim wam dziekuje

W takim razie poczekaj na wynik badan na pasozyty. Jesli nic nie wykaza popros o badania krwi, moze bardziej szczegolowe, dobrze tez byloby prowadzic dziennik zapisujac co dziecko dokladnie je oraz kiedy wystepuja bole. Ja radzilabym sie lekarza przede wszystkim i jesli bole sa uporczywe to za kazdym razem kiedy wystapia nalezy isc do lekarza.
            • camel_3d bolu si enie olewa... 13.12.12, 21:35
              szczegolnie jezeli jest ostry.. ja bym poszedl jeszcze z dzeickiem na przeswietlenie.

lepiej dmuchac na zimne i upewnic sie, ze to np nie guz...
              • drzewachmuryziemia Re: bolu si enie olewa... 13.12.12, 21:39
                usg chociaz jakies, w głowie sie nie miesci, ze dziecko tak boli, a lekarze niczego konkretnego nie robią
                • camel_3d Re: bolu si enie olewa... 13.12.12, 21:46
                  u nas od reki bylo USG..cos wykryli..dokor sama przyznala, ze ma za male zeby stwierdzic w 100% i wyslala nas do specjalistycznej kliniku w trybie turbo.... na szczescie okazalo sie ze to cos to wezly chlonne, umiejscowione blisko siebie..wygladaly jak jeden duzy.. a bole brzucha to nadmiar gazow..i trzeba bylo diete zmienic.
                • elfelfinka Re: bolu si enie olewa... 13.12.12, 21:46
                  Widzisz paracetamol to ich odpowiedz na wszystko pominmy to ze wogole nawet nie maskuje jej boli a nie biora tych boli na powaznie gdyz nie sa stale ciagle itd tylko z przerwami nieraz dluzszymi nieraz krutszymi sama juz nie wiem jedno jest pewne nie odpuszcze puki sie nie dowiem co jest ich przyczyna i za wszystkie rady dziekuje i wiem juz jakie badania musze jeszcze wykonac i do jakich lekarzy musze sie udac w razie jesli to nie pasozyty
                  pozdrawiam
                  • justysialek Re: bolu si enie olewa... 13.12.12, 23:22
                    Po lewej stronie jest żołądek (ale lekarzem nie jestem).
                    Ból po jedzeniu jest przy wrzodach ale też przy nadkwasocie.
                    Zdiagnozować trzeba ale w międzyczasie przejdźcie na lekkostrawną dietę - unikajcie tłustego, smażonego, słodkiego i kwaśnego, gazowanych napojów. Jak ją boli to nie podawaj mięty tylko melisę, siemię lniane.
                    Paracetamol bardzo szkodzi na żołądek! Miałam kiedyś brać na kamienie nerkowe. Po 5 dniach wymiotowałam z krwią (ostre zapalenie błony śluzowej żołądka).
    • julka1967a Re: prosze o porade 13.12.12, 19:37
      Moja koleżanka miała problemy z bólem brzucha u swojego syna (12 lat). Zrobiła badania na obecność robaków i jakieś inne ale nic nie wykazały. W końcu zdecydowała się na gastroskopie. Wykryli jakąś bakterie, odpowiedzialną za te bóle.
      • julka1967a Re: prosze o porade 13.12.12, 19:43
        Może jeszcze dodam, że bóle występowały długo, czasami na jakiś czas zanikały, ale powracały po 1-2 tygodniach. Z jej relacji wynikało, że największe nasilenie przypadało na miesiące jesienne, dlatego tez podejrzewała alergię.
        Szukanie przyczyny nie było wcale łatwo, jeździła po różnych lekarzach, kilka razy chłopak leżał w szpitalu. W poprzednim roku jakoś to w ciemno zaleczyli antybiotykami, ale w tym roku wróciło, chłopiec nie był w stanie wysiedzieć w szkole, czasami przyszedł ale po 1-2 godzinie matka go zwalniała bo łapał go ból.
        W tym roku postawiono diagnozę, nie wiem co dostał ale szybko ozdrowiał.
        • camel_3d Re: prosze o porade 13.12.12, 21:36
          z pewnoscie helikobakter... u mnie tez to powodowalo ciagle stany zapalne, po usunieciu bole zniknely..

te bakterie ma kazdy..
    • tylkonaturalnie Re: prosze o porade 13.12.12, 20:35
      Przeanalizuj dietę swojego dziecka. Po jakich posiłkach najczęściej boli ją brzuch i co najczęściej je. Spróbuj na początek z jej diety wyeliminować mleko i przetwory mleczne oraz produkty pszeniczne. Są to najsilniejsze i najczęstsze produkty alergizujące. Wspomóż jej jelita probiotykami (dobre bakterie). Ja miałam podobną sytuację ze starszą córką. Niestety doszłam do tego dopiero niedawno ale eliminacja tych produktów bardzo pomogła. Sprawdziłam na wszystkich członkach mojej rodziny. U każdego mleko powodowało inne dolegliwości po wykluczeniu go z diety i wszystkich jego przetworów (jogurtów, serków, śmietany etc) oraz pszenicy i jej pochodnych stan zdrowia i ogólnego samopoczucia u każdego z nas bardzo się poprawił. Poczytaj o mleku www.faceci.com.pl/mleko.html Jeśli chciałabyś wiedzieć więcej na temat tej diety napisz do mnie na maila.
      Życzę zdrowia dla córci.
    • tijgertje Re: prosze o porade 13.12.12, 20:51
      Elfelfinka, tez mieszkam w Holandii i poziom lekarzy nie zawsze jest "niewiarygodnie niski", ja akurat mam fantastycznego lekarza domowego, do ktorego mam calkowite zaufanie. Czy w ogole bylas z corka u lejarza??? Jesli probelm pojawia sie czesciej, to za kazdym razem bym byla u lekarza. Bylas? Teraz, skoro dziecko OD TYGODNIA wyje z bolu, to nie jest normalne, ze pytasz o rade na forum. Powinnas isc do lekarza, jak cie zbedzie paracetamolem(co sie zdarza), to wieczorem przy ataku dzwonic do huisartsen post i jesli dziecko jest nw na tyle zlym stanie, ze nie bardzo moze chodzic, to lekarz przyjedzie do domu. W ostatecznosci dzwonilabym po karetke, ale jesli dolegliwosci trwaja od tygodnia, to nikt cie powaznie nie potraktuje, jak zadzwonisz na 112. Najperw domowy, jak trzeba to do skutku. Nie przyszlo ci do glowy, ze taki bol (wlasnie w okolicy pepka i po prawej stronie) moze oznaczac zapalenie wyrostka? Chyba, ze przesadzasz z natezeniem tego bolu.
      Przy opisanych przez ciebie dolegliwosciach w pierwszej kolejnosci zrobilabym badania w kierunku celiakii i tu bez ryzyka spokojnie mozesz sama wykluczyc gluten z diety na kilka dni, zobaczyc jaki bedzie efekt, jesli nastpai poprawa, to bedziesz miec dodatkowy aregument dla lekarza. Mam tylko szczera nadzieje, ze faktycznie cos robisz, a nie tylko z gory zakladasz, ze tubylczy lekarze to konowaly i i tak ci nie pomoga. albo przesadzasz, albo w ogole wylaczylas myslenie. nie wiem, co gorsze.
      • elfelfinka Re: prosze o porade 13.12.12, 21:06
        Tijgertje chyba mnie zle zrozumialas nie chcialam zapytac co mam zrobic tylko jakie badania mam jeszcze zasugerowac mojemu lekarzowi domowemu ktory jeszcze do zeszlego tyg wydawal mi sie bardzo dobry paracetamolem zbywano mnie juz mnostwo razy jeden lekarz zasugerowal symulacje bolu inny stwierdzil ze bol brzucha to calkiem normalna sprawa u dzieci....huisartsenpost przez weekend odwiedzalam dwa razy stwierdzili tylko ze to nie zapalenie wyrostka musze sie zglosic do domowego i on ma sie sprawa zajac problem w tym ze te ataki bolu ustaja po jakis 2,3 h potem corka spi i znowu zaczyna sie od nowa z roznym nasileniem w bardzo roznych odstepach czasu nieraz co pare min nieraz moze przez 4 h byc bez bolu sama wymusilam na domowym badanie kalu czekam na wyniki nie wiem tylko o co moge sie jeszcze domagac w razie gdy wyniki nic nie wykaza pozdrawiam
        • kasia_4646 Re: prosze o porade 13.12.12, 21:17
          Hej.
          A Mała miała robiona chociaż podstawową morfologię? Jeśli nie to ja bym zrobiła:
          - morfologię +CRP.
          - badanie w kierunku pasożytów (wiem, ze czekasz na wyniki)
          - kolonoskopię ew. gastroskopię
          Teraz czy ból występuję po posiłku czy na czczo ( albo po 2-3h od posiłku) Czy posiłek nasila czy łagodzi ból.
          Czy pije dużo mleka/je dużo mlecznych produktów?
          • elfelfinka Re: prosze o porade 13.12.12, 21:25
            Bardzo Ci dziekuje wyslano mnie tylko na badanie kalu a z tym bolem to tak jest ze wystepuje i przed i po posilku nie ma okreslonych momentow wystepuje nawet jakis czas po posilku do 2-3 h dlatego jestem zdezorientowana i nie wiem co go moze powodowac jesli chodzi o mleko i produkty mleczne to jada ich duzo ale zawsze tak bylo myslisz ze to moze byc przyczyna???
        • elfelfinka Re: prosze o porade 13.12.12, 21:21
          A tak wogole to napisalam ze bol ja lapie wlasnie po lewej stronie nie prawej big_grin pierwsze co to obawialam sie wyrostka
          • camel_3d Re: prosze o porade 13.12.12, 21:37
            jezeli pije duzo mleka..moze przejdzdcie na mleko bez laktozy...
        • tijgertje Re: prosze o porade 13.12.12, 21:59
          Faktycznie zle zrozumialas. Tak tego posta napisalas, ze mozna bylo odniesc wrazenie, ze czekasz nie wiadomo na co. Jutro jest piatek. Z samego rana dzwon do domowego i nie daj sie zbyc, powiedz, ze dziecko cierpi i chcesz wiedziec, jak mu pomoc i absolutnie nie bedziesz juz czekac z zalozonymi rekami. Na wyniki badan kalu mozesz jeszcze poczekac, chyba, ze lekarz zlecil "spoed". Tyle, ze na robale kal trzeba zawozic do laboratorium w ciagu 2 godzin, 3 razy co ok 3-4 dni. Inaczej szansa jest ogromna, ze i tak nic nie znajda. Na twoim miejscu bym sie postawila i osnajmila lekarzowi, ze nie wyjdziesz bez skierowania do specjalisty i natychmiastowej diagnostyki w szpitalu. Jak bedzie krecil nosem (bo zapewne bedzie, w koncu to piatek i weekend) to zazadaj pisemnej odmowy i nie wychodz bez papiera chocby cie sila mieli wywalac .nie wywala, sprawdzonewink
          Jesli z lekarzem sie nie uda, natychmiast dzwon do ubezpieczalni. Ludzie pojecia nie maja, jaka wladze ma ubezpieczycielwink Z tym, ze musisz byc przygotowana na to, ze przez ubezpieczyciela moga corke wyslac do pediatry (upominalabym sie od razu o gastrologa) niekoniecznie w pob lizu miejsca zamieszkania. W sytuacjach naglych wysylaja tam, gdzie ktos ma miejsce, choc raczej pilnuja, zeby nie bylo to wiecej, niz 100km. Kilka razy tak juz pare rzeczy zalatwialam, zarowno dla siebie jak i syna u 2 roznych ubezpieczycieli i zawsze bylo ok. Musisz sie tylko liczyc z tym, ze jesli mala przyjma do szpitala, to poza badaniem krwi w zasadzie i tak przez weekend nic nie zrobia. bieda miec na nia oko, ale wszelkie badania wykonuja tylko w dni robocze, chyba, ze maja nagly przypadek z realnym zagrozeniem zycia. Tyle, ze jak juz by ja do szpitala przyjeli, to na pewno potraktuja was powaznie, a warunki maja swietne, wiec nie ma sie co bacsmile Jakby co, to spakuj tez jakies rzeczy dla siebie, bo z malymi dziecmi zwykle nie ma problemu, zeby rodzic mogl zostac cala dobe (i nawet lozko dostanie). W ostatecznosci, jesli faktycznie tyle razy juz bylas u lekarza, mozesz sprbowac w czasie ataku mala w pizamie zawinac w koc (pizama zawsze robi wieksze wrazeniewink ) i zawiezc na EH w szpitalu, z tym, ze jest to posuniecie dosc ryzykowne, bo moga was odeslac do huisartsenpost. Tam mozesz wczesniej zadzwonic i powiedziec, ile razy gdzie bylas z tym samym problemem i wiecej nie przyjedziesz, bo uwazasz, ze problem jest lekcewazony i niech dzwonia do szpitala, ze jestescie w drodze.
          Z badan pros o badania krwi uwzgledniajace celiakie i alergie na gluten/mleko, na pewno w pierwszej kolejnosci powinni zrobic usg brzucha (standardowa procedura w takich przypadkach), a pozniej w zaleznosci od wynikow beda sprawdzac dalej. powodzenia!
          • elfelfinka dzieki 14.12.12, 11:16
            dzieki tijgertje dzis corka nie ma tak ostrych atakow bolu chociaz bol wciaz jest wyeliminowalam mleko z diety zobaczymy jak sie dzien dalej potoczy jesli napadnie ja znowu to jedziemy do rodzinnego nawet nie bede dzwonic niech robia badania i koniec nie dam sie zbyc to juz za dlugo trwa ze szpitalem to dla mnie problem gdyz mam jeszcze 5-cio miesieczna corke karmiona piersia dam znac gdy bede wiedziec cos wiecej dzieki raz jeszcze pozdrawiam
    • camel_3d skad to znam... 13.12.12, 21:33
      mlody mial jakis czas temu silne bole brzucha..skonczylo sie wizyta u lekarza...
      okazalo sie ze to dziecko ma za duzo gazwo w brzuchu... stad bole... zmienilismy diete i przeszlo:

- pije mleko bez laktozy
      - unikamy kapusty, salaty, groszku itd
      - je ryby, biale mieso
      - biale pieczywo, zamiast ciemnego

ale to u nas...

u ciebie moze byc cos innego..idz do lekarza..najlepiej do gastrologa... i najlepiej szybko
    • jematkajakichmalo Re: prosze o porade 13.12.12, 23:08
      A nie ma mozliwosci, zeby ja ten brzuch na tle nerwowym bolal? Moze jakies zmiany? stres? Moze to mial na mysli lekarz mowiac, ze corka symuluje?

Inny pomysl: nie wiem w jakiej czesci holandii mieszkasz, ale jak gdzies niedaleko niemieckiej granicy to bym sie tam wybrala do lekarza. Tam sie nia porzadnie zajma.
      • doti_2 Re: prosze o porade 13.12.12, 23:30
        usg przede wszystkim, pokaż eczy to nadmiar gazów, czy narządy prawidłowe.

U mojego syna był to nadmiar gazów, możliwe że będzie też po mnie miął nadwrażliwość jelit (niestety lubi się dziedziczyć) choć część lekarzy nie wierzy w tę jednostkę chorobową.
        Ból potrafi być nie do wytrzymania, mija po całkowitym wypróżnieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka