Dodaj do ulubionych

4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal!

29.12.12, 17:22
Witam i błagam o pomoc. Syn dostał drugi antybiotyk, bo pierwszy go nie wyleczył.Pierwszy był amotaks i krople otinum do uszu a potem amoksilav i jakieś inne krople do uszu. Po tym pierwszym antybiotyku gorączka ustąpiła szybko i wróciła po 3 dniach od wykończenia leku, cZYli minęło jakieś 8 dni. Po drugim antybiotyku gorączka wróciła już na 3 dzień stosowania leku. Jestem załamana, mały mówi, że boli go brzuch. Ciagle daję mu paracetamol lub czopki. Nie mam już sił, może w poniedziałek zrobię mu badanie kału pod kątem pasożytów ? Dlaczego te antyki nie działają ? Uszy go nie bolą już od dawna (w sumie nie uskarża się na żaden ból oprócz żołądka czasami) ale ta cholerna gorączka, w dodatku jest ospały, mniej je i pije.
Macie jakiś pomysł nim pójdę po raz enty do lekarza ? Może miałyście podobny przypadek?
Za wszystkie odp serdecznie dziękuję, jestem już wykończona chorobami od września sad
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 29.12.12, 19:06
      Jak wysoka jest gorączka?
      I jaki był wg lekarza powód przepisania drugiego antybiotyku?
    • karo.8 Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 29.12.12, 20:08
      nie podawaj antybiotyku. ibum powinien wystarczyć.

na brzuch podaj wernikadis, u nas na razie pomogło.dziecko też narzekało na ból brzucha. druga dawka za tydzień.
      nie musisz robić badan, i tak nie zawsze wyjdzie robactwo.

moje dziecko poszło we wrześniu do przedszkola i chorowało przez 2m. leczyłam go domowymi sposobami, a miał tez temperaturę 39.

ostatnio spotkałam znajomą, która mi powiedziała, ze jej dziecko choruje już 2m, a od półtora miesiąca dostaje antybiotyk. ręce mi opadły.

jedynym lekarstwem jakie dostało moje dziecko był właśnie ibum.
    • julka1967a Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 29.12.12, 20:23
      Wydaje mi się, że oba antybiotyki mają tę samą substancję czynną. Zwykle drugi antybiotyk jest dawany z innej grupy. Absolutnie nie rezygnuj z leczenia, bo powikłania mogą być poważne nie wyłączając zapalenia opon mózgowych. Z mojego doświadczenia wiem, że antybiotyk powinien być dawany 14 dni żeby wyleczone zostało dobrze ucho. Te kropelki do ucha możesz sobie darować (to rada mojej siostry, lekarza internisty), chyba. Mam nadzieję, że dostawał osłonowo probiotyk.
      • julka1967a Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 29.12.12, 20:26
        to "chyba" dotyczyło (nie dopisałam) ze jest to antybiotyk podawany do ucha, tak było u syna mojej koleżanki. Dostał antybiotyk doustny i do ucha.
        • jj2907 Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 29.12.12, 20:48
          Witam! Miałam ten sam problem ze swoja równiez czteroletnia córcią. Dostała Augmentin ES dwa razy dziennie po 6ml, krople do uszu Otinum i Lymphomyosot równiaz dwa razy dziennie. Po skończeniu antybiotyku Broncho-Vaxom przez miesiac jesteśmy dziś po 10 tobletce wczoraj powiedziała że boli ją troszke gardełko ale dziś jest ok . Byłam z nią prywatnie u laryngologa.
          • zjawa1 Do autorki watku. 29.12.12, 21:16
            Moze zaczne od sprawy zasadniczej.
            Pamietaj na przyszlosc, skoro lekarz tego nie wie, chyba, ze bylas u dwuch roznych i nie poinformowalas wczesniej 2-giego lekarza przyjmujacego dziecko i dlatego przepisal ci kolejny antybiotyk z trej samej grupy, ze antybiotykow tego samego rodzaju, tej samej grupy nie podaje sie w ciagu 3 miesiecy!!!!!!
            Tzn. odstep miedzy te sama grupa antybiotykow-u was penicyliny polsyntetyczne, powinien trwac ok 3 miesiecy!!!!
            Ty najpierw dostalas Amotaks, a wiec antybiotyk, polsyntetyk penicyliny.
            Potem dostajesz drugi rzut i antybiotyk Amoksilav, a wiec tak naprawde zamiennik znanego Augumentinu, czyli tez identycznie ma w swym skladzie amoksycyliny i dodatkowo( jedyna innowacja kwas klawulanowy.
            Dwa identyczne polsyntetyki penicyliny-no idiotyzm kompletny!

Dwa, przypuszcalnie jak w 89,9% przypadkow zapalenie ucha bylo wywolane wirusem, a nie bakteria, dlatego byc moze terapia nie powidla sie wcale.
            Odczekaj, polecz moze w przeciwzapalne wspomagacze.
            Moja znajoma ma dziecko zinfekowane jakims parszywym wirusem, od 2 tygodni co jakis czas temp wzrasta nawet powyzej 38. stopni.
            \Teraz ponoc panuja takie swinstwa dlugotrwale utrzymujace sie.

Ostatecznie nie mozesz leciec 14 dni na Nurefenie czy Ibum, bo to jest szkodliwe dla nerek i watroby. Jednak moze warto podac preparat tylko wtedy, gdy dziecko ma te ok 39 stopni. Podac leki przeciwzapalne typu Elofen. Dla mnie przy leczeniu zapalenia ucha syrop ten byl niezastapiony!
            • aniasa1 Re: Do autorki watku. 30.12.12, 00:24
              podpisuje sie pod zjawa. Trzeba zachowac odstep miedzy antybiotykami ztej samej grupy.

jak wysoka ta temp?
    • julka1967a Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 29.12.12, 21:35
      Może jeszcze dodam, że u mojego syna zawsze był związek między katarem a zapaleniem ucha.
    • klubgogo Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 30.12.12, 09:43
      Brzuch dziecko boli od leków. Gorączkę lepiej zbije ibuprofen (nurofen, ibum) niż paracetamol, poza tym nie zbijaj, jeśli nie przekracza 38,5-38,8.
      Nim pójdziesz do lekarza zrób badanie ogólne moczu i zmień tego lekarza. Antybiotyk jest źle dobrany, a może w ogóle zbędny? Nie zapomniałaś przypadkiem o leku osłonowym do antyiotykoterapii?
    • kerri31 Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 30.12.12, 18:18
      O drugim antybiotyku drugi lekarz wiedział, bo było na karcie informacyjnej ze szpitala. Niestety byliśmy dwa razy na izbie bo stan zdrowia znacznie pogarszał się w dni wolne od pracy przychodni. O probiotykach nic nie pisałam, bo to rozumie samo przez się i jest nieistotne dla sprawy...
      Druga lekarka ze szpitala wiedziała o pierwszym antyku bo kazałam mężowi pokazać kartę informacyjną z pierwszej wizyty i pokazał więc nie wiem dlaczego wypisała podobny antybiotyk.
      Chore uszy są od przewlekłego wstrętnego kataru.
      Paracetamol podaję już przy 37,8 stopniach bo syn rok temu przeszedł drgawki gorączkowe i tak lekarze zalecili.
      Ból brzucha z pewnością jest od leków i zaprzestałam podawania paracetamolu bo zbyt długo go już daję a teraz jest tylko lekki stan podgorączkowy 37,2
      W Polsce będziemy dopiero w środę więc zobaczę co powie lekarz pediatra z naszej przychodni.
      Dziękuję za odpowiedzi i zrozumienie. Zaciekawiła mnie odp o wirusie, pierwsza diagnoza szpitalna była własnie "wirus". Na trzeci antyk już się nie piszę....Dziś syn wygląda lepiej i w końcu normalnie je i się bawi. Może to faktycznie jakiś pieprzony wirus. Pozdro i dziekuję smile
      • bagata100 Re: 4-latek ,ucho, 2 antybiotyk-goraczka nadal! 30.12.12, 19:09
        To jest jakieś panujące paskuctwo. Moja córka dziś pierwszy raz bez gorączki, po dwóch tygodniach walki o poprawę stanu zdrowia. Też ma zapalenie ucha i antybiotyk jest podawany już od 10 dni. Co prawda pierwsze 7 dni antybiotyk był podawany ledwo, ledwo a dopiero teraz dostałyśmy mocniejszą dawkę i udaje mi się podać 3 razy dziennie. Niestety laryngolog powiedziała, że trzeba przede wszystkim leczyć katar, więc my dostałyśmy maść do nosa i krople na sterydach. Powiedziała również, że jest niesamowita liczba chorych dzieci na uszy i że takie zapalenie od kataru niestety musi być wyleczone całkowicie do końca bo będzie się nawracało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka