Dodaj do ulubionych

Suche, pękające usta

25.02.13, 10:40
Witam,
Moja prawie 5-letnia córka ma cały czas wysuszone usta. Ostatnio wręcz zaczęła jej skórka pękać i krwawić. Zastanawiam się co to może być. Może brak witamin? Czy któraś z mam miała taki problem? Oczywiście staram się jej nawilżać, ale jak jest np w przedszkolu nie mogę. No i ogólnie wydaje mi się, że to nie jest normalne. Doradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 10:47
      Ja tak mam (w sensie ze swoimi ustami), moje młodsze dziecko tak ma (starsze nie). Sobie i młodszemu smaruję wazeliną - rano, przed wyjściem do szkoły i wieczorem, przed snem, żeby nie zlizywał. Pomaga.
      • widelcemprzezswiat Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 13:46
        ja też tak mam (u siebie), ogólnie mam bardzo suchę skórę i mam wrażenie, że jedno się z drugim wiąże... sztyft neutrogena jest super, dla dzieci chyba też ok smile
    • klubgogo Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 19:44
      Ja tak mam, jeśli zapomnę w porę posmarować pomadką ochronną, zgryzę je i wyglądają strasznie. Muszę smarować co pół godziny, by było ok w centralnie ogrzewanym pomieszczeniu (praca).
      • klubgogo Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 19:45
        Dodam, że problem mija 15 kwietnia, czyli z końcem okresu grzewczego.
        • batutka Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 19:48
          Smaruj carmexem (np. wiśniowym). Moja córka miała tak suche usta, że aż jej pękały. Nic nie pomagało, tylko carmex.
          • annakate Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 20:39
            jak jej dasz do kieszeni pomadkę ochronną o jakimś smaku lub różową, to możesz być pewna, że w przedszkolu będzie pamiętała, żeby pomalowac usta 4 razy na godzinę. Balsam w pudełeczku nie ma takiej cudownej mocywink
            • babowa Re: Suche, pękające usta 25.02.13, 20:43
              rowniez polecam carmex, sprawdzone smile

na pewno do kupienia w rossmanie
          • julkaszulcus Re: Suche, pękające usta 09.04.15, 10:55
            Nam z młodszą siostrą nawet Carmex nie pomagał, ale co ciekawe bardzo odpowiada nam balsam Balmi o zapachu kokosowym. Bardzo delikatny i chyba ma naturalne składniki, bo żadnych podrażnień od początku używania nie mamy smile
    • doti_2 Re: Suche, pękające usta 08.10.13, 21:07
      a pije odpowiednio dużo? mi i dzieciom usta wysychają momentalnie jak za mało pijemy.
      • meresanch Re: Suche, pękające usta 11.10.13, 14:22
        moj syn ma takie wargi od alergii sad
    • grajfrutt Re: Suche, pękające usta 09.04.15, 21:39
      Syn tak czasami ma, jak często oblizuje usta, ja od dziecka mam suche usta, pamiętam że jako dziecko często miałam popękane i krwawiace. Ja od kilkunastu lat stosuje balsam tisane, synkowi też smaruję, wystarcza rano i wieczorem, a na dzień dałabym córce pomadke, to będzie malować.
    • ewa-ef Re: Suche, pękające usta 10.04.15, 09:18
      Mój syn też tak miewa, ale on albo oblizuje, albo zagryza albo skubie. Działają: Tisane i maść do nosa Rinopanteina, ta jest genialna wprost, moje odkrycie roku normalnie. Przez noc potrafi wygoić zupełnie. W kurtce syn nosi sztyft Musteli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka