Dodaj do ulubionych

co robić?

13.11.13, 22:11
Drogie mamy,moja córcia od kilku dni ma bardzo intensywny i męczący kaszel. Lekarz już poraz kolejny przepisał jej na kaszel Salbutamol. Czy coś takiego można podawać czterolatce na kaszel? Farmaceutka była bardzo zdziwiona że mam ten syrop na recepcie-dziecko nie jest alergikiem,astmatykiem i nie ma żadnych szmerów w oskrzelach-osłuchowo czysta. Może Wy drogie mamy coś wiecie na ten temat? Będę wdzięczna za jakieś opinie.
Obserwuj wątek
    • anu-ssia Re: co robić? 14.11.13, 10:48
      Moja 1,5 roczna coreczka dostala salbutamol jak miala zapalenie płuc.On jest wykrztuśny
      • kanga_roo Re: co robić? 14.11.13, 10:57
        zainwestować w inhalator i inhalować nawet tylko mucosolvanem.
        inhalator przydaje się bardzo.
    • budzik11 Re: co robić? 14.11.13, 13:47
      Suchy czy mokry ten kaszel? Na suchy u moich niezawodny jest Robitussin Junior (jest napisane, że od 6 lat, ale ja dawałam po prostu niepełną dawkę jak dzieci były młodsze), ew. krople Sinecod. Na mokry - Flegamina. Możesz też spróbować syropu z cebuli.
    • el_elefante Re: co robić? 14.11.13, 15:13
      Farmaceutka znakomicie zna się na lekach, ale niekoniecznie na intencjach lekarza. To tak, jakby sprzedawca części samochodowych zakwestionował ci listę zakupów od mechanika: panie, ale to jest śrubka od forda, a nie od fiata.
      Jest coś takiego jak reakcja alergiczna na infekcję, ale z branży nie jestem, to nie podejmę się wyjaśniania. Zawsze można skonsultować lek z innym lekarzem, ale z drugiej strony nie sposób podważać każdej diagnozy, bo żyć by się nie dało. Trochę tego zaufania jednak trzeba wykrzesać.
    • jagienka75 Re: co robić? 14.11.13, 23:12
      2 tyg temu młodszy syn miał dosyć długo utrzymujący się kaszel. poszłam z nim do pediatry, przepisał syrop FOSIDAL ( tylko na receptę). zapach/smak jest wstrętny. dziecko piło go z bólem serca, ale pomógł.
      o SALBUTAMOLU nigdy nie słyszałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka