musia2002 12.06.05, 16:51 Napiszcie mi prosze co Wasze skarby jedza w ciagu dnia.Mam wrazenie,ze moj syn je za malo ale nie mam z kim porownac.Taki przyklad z jednego dnia [sniadanie,obiad,kolacja-plus przekaski].Bardzo prosze piszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mela-blonda Re: Do mam 3-latkow!! 12.06.05, 17:14 Mój syn ma prawie 3 lata i są dni, kiedy je dużo, i są takie, gdy 'nie jest głodny'. Nie przejmuję się. Proponuję, żebyś przez 8 dni spisywała sobie najdrobniejszą rzecz, którą jadł i wtedy będziesz mogła ocenić, czy dużo je. I na pewno się uspokoisz. Mój syn je prawie to samo, co my, dorośli. Czasami oczywiście trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: Do mam 3-latkow!! 12.06.05, 17:19 Moja trzylatka ma apetyt i naprawdę dobrze wygląda, nawet trachę za dobrze. Staram się żeby jadła 5 posiłków dziennie, przeważnie je zupę z mięsem, drugie danie czasami, podwieczorek owoce . Muszę bardzo się starać aby nie podjadała między posiałakmi. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Do mam 3-latkow!! 12.06.05, 19:50 3,5-latka, jadłospis dzisiejszy: śniadanie- serek waniliwy szklanka wody obiad: ziemniaki z koperkiem (4 małe) paluszki rybne (4 sztuki, zwykle je 2, ale dzisaj ją coś wzięło na rybkę) i ogórek surowy (tak z pół), szklanka wody jabłko 2 kinderki soczek jabłkowy przez słomkę 200 ml trochę truskawek (maks. 10 sztuk) 2 kanapki z serem i szynką szklanka wody wszystko jest normalna, tzn. szczupła, ale nie chuda, apetyt ma Odpowiedz Link Zgłoś
kargab Re: Do mam 3-latkow!! 12.06.05, 21:02 Moja ma też duży apetyt i lubi jeść,ale rano zjada śniadanko,potem zjada jakiś owoc,potem zupka i drugie danie,potem z męzem je jeszcze raz obiadek i kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
motylwodny Re: Do mam 3-latkow!! 12.06.05, 21:30 O to mój duzó zjada: od rana do wieczora przeciętnie: 1. Jajecznica ze szczypiorkiem i 2 kromeczki chlebka z masłem, herbatka 2. Serek danio duży 3. Pół dużego pysia 4. Banan (obecnie woli miseczkę truskawek z cukrem) 5. Pół talerza zupy 6. Ziemniaczki, mięsko, sos, kompocik lub kubek soczku 7. Pączek czasami lub wafelki albo herbatniczki 8. Podwieczorek: 2 kinderki, lizak lub lody 9. Mały kubuś 10. Danonki, 2 kromeczki chleba z szynką, herbatka I tak mnie więcej każdego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
asiaap Re: Do mam 3-latkow!! 12.06.05, 21:58 Moj synek 2 lata i 9 mcy jest raczej niejadkiem jego jadlospis: 1, sniadanie;2 kanapki z szynka, parowka , jajecznica , jajko na twardo , tosty 2. sniadanie duzy serek danio waniliowy , jablko (max pol) 3. objad odkad skonczyl 2 lata zup nie tyka-ZADNYCH , 2 danie kotlet schabowy , mielony , kurczak , ryba, ziemniaki, kluski, ryz, z warzyw tylko ogorki, papryka , surowka coleslaw , ew z kiszonej kapusty 3. kolacja ten zestaw co na sniadanie pije tylko wode, podjada niestety slodycze ale tylko czekoladowe . landrynek i lizakow nie dajemy pozdr asia Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 06:01 To Wasze skarbki nie pija mleka?Moj syn rano i wieczorem obowiazkowo butla z mlekiem i kaszka.Na sniadanie parowka,chleb[bez masla-nie lubi]i kechup oraz cos do picia.Obiad-zupa i to wszystko czasami jakis budyn i 2,3 jogurty w ciagu dnia.Owoce to tylko jablka i banany[reszte owocow wypluwa].To chyba jednak nalezy do niejadkow,a wyniki badan perfekt i wyglada sobie bym napisala bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniaan Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 10:00 U nas jest tak samo, Rano i wieczorem kaszka na mleczku sojowym (alergia...) Od "wielkiego święta" zgodzi sie na 2 śniadanie pod warunkiem, że jest to chlebek z ramą olivio, nic innego nie uznaje (czasem na chlebek moge położyć ogórka). Obiadek dzielimy na dwie części, bo na raz dwóch dań nie jada. Słodyczy nie je, owoce wprost uwielbia... Wygląda całkiem dobrze, ani za chuda, ani z gruba, czyli w sam raz... Odpowiedz Link Zgłoś
sebmama Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 08:08 Mój synek do łakomczuszków nie należy, więc i apetyt ma "średni": Na śniadanko kromeczka z wędlinką, serem, rybką lub jajkiem na twardo, czasem jajeczniczka z 1 jajka (+ kromeczka) albo parówka (+ kromeczka). Do tego mały kubek kakao, kawy zbożowej lub herbatki. Za jakieś 2-3 godziny jakiś owoc (jabłko,banan,teraz np. truskawki). Około 13-14 mała miseczka zupki. Po drzemce tzn. około 16-17 drugie danie (ale nie zawsze zje) tzn. przeważnie ziemniaczki, mięsko i jakiś dodatek np.mizeria. Za jakieś 2 godziny jogurt lub serek (albo owoc, jeśli jogurt lub serek zjadł rano). Na kolację kaszka ryzowa na mleku ok.200 ml lub kanapka. i tyle. Nie każdy dzień pod względem posiłków wygląda tak samo...czasem zje więcej czasami mniej, czasami odmówi zjedzenia śniadania lub obiadu i zyje Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 11:10 I śniadanie : ok. 150ml kaszki na mleku II śniadanie: pół kromki chleba+ jakiś jogurt obiad: 1/4 kotleta+pół ziemniaka+ dużo mizerii podwieczorek: różnie (zazwyczaj słodycze) kolacja: pół kromki chleba z czymś (zalezy co jest). Przez cały dzień pije dużo soków owocowych. Nigdy w zyciu nie zjadł obiadu dwudaniowego Odpowiedz Link Zgłoś
bekimama Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 13:26 Elizaka prawie trzylatka: Sniadanie: jajko na miękko pół kromki chleba z masłem,lub zamiast jajka parówa albo jajecznica(generalnie jast jajcarka) Obiad: zawsze jedno danie albo miseczka zupy, albo mięso z ziemniakani i jarzynką(ze wskazniem raczej na zupę) Podwieczorek:jakiś serek Kolacja:mleko z kulkami nestle lub coś innego na mleku (czasmi jak jrst bardzo padnięta to nie je wcale i żadnia siła jej do tego nie zmusi) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 14:52 Starszy syn (kilka dobrych lat temu, pomiędzy 1 a 8 rokiem życie) śniadanie - nic obiad nic, kolacjanic w międzyczasie 2śniadanie i podwieczorek - także nic, tylko sporo pił np. herbatki lub soczku. Zapytany (po dwóch - trzech dniach tego typu) czy coś zje - potrafił odpowiedzieć -przecież wczoraj jadłem kolację Wyrósł z tego w wieku ok. 8-9lat, terazje normalnie, chłopak rośnieuprawia sporo sportu, potrzebyma, zjada sporo. Młodszy synek (dzień przedszkolny) rano w domu - kakao i kromka chleba z masłem W przedszkolu śniadanie (np. zupka mleczna, chleb z masłem i twarożkiem, herbatka), drugie śniadanie (np. ciasto drożdżowe zowocami i soczek), obiad - (barszcz ziemniaczki, kotletjakaś surówka lub buraczki i kompocik), podwieczorek - coś słodkiego i herbatka. Dziecko przeciętnie prosi o jeszcze jedną dwie dokładki i zjada to. Wraca do domu i pierwsze słowa to: mama jeść! Więc zjada: 2 kromki chleba np. z masłem i szynką, lub pasztetem i szczypiorkiem, ewentualnie dżemem. Później jest po ok. pół godzinei pora nadrugie danie podwieczorku i tu jest powtórka (dwie kromki itp) do tego w trakcie 2-3 szklanki czegoś do picia (może być sok, hebrata itp byle mokre) Potem jeszcze trafia się przedkolacja, kolacja i przegryzkapo kolacji. Dziecko przed zaśnięciem pyta, czy nie dałoby rady jeszcze zjeść czegoś? Obydwaj chłopcy rosną dobrze, nie są ani zachudzeni, ani przekarmieni. Obydwaj wnormach siatek centylowych, sprawni itp. Dodatkowo ten starszy uwielbia słodycze w każdej postaci i teraz mógłby stale jeść, młodszy kocha czipsy, paluszki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: Do mam 3-latkow!! 13.06.05, 15:18 Dzieki dziewczyny-kamien mi spadl z serca.Moja pediatra caly czas mowi aby sie nie przejmowac-latwo powiedziec[mam dni,ze placze bo wydaje mi sie,ze maly glodny poszedl spac]. Odpowiedz Link Zgłoś
gofferka Re: Do mam 3-latkow!! 14.06.05, 22:46 Mój synek 3 latka i 4 m-ce w dniu dzisiejszym pochłonął: godz. 7: 150ml kaszki godz. 9: 1/2-3/4 bułki z masłem+ 2 parówki godz. 10: jabłko godz. 13: pączek godz. 14: 150ml kaszki godz.15.30 zupka-200-300ml + 6 ziemniaczkow małych godz.17 wafelek godz.19 1/2 bułki z masłem + wedlina godz. 20 150ml kaszki a w międzyczasie 2 soczki Kubuś, 1 Bobo-frut i woda ok. 200ml Pozdrawiam. Kasia : Odpowiedz Link Zgłoś