xmargaretkax 27.01.06, 21:41 Moja 3,5 letnia córeczka od kilku tygodni jąka się, dodatkowo cały czas paznokciami zdrapue skórke z paluszków az do krwi, podejrzewam że to n atle nerwowym.Czy jakaś mama miała podobną sytuację?Bardzo proszę o rade. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna9920 Re: jąkanie 27.01.06, 22:14 podobna tak ale syn był starszy trochę i pod kontrola poradni psychologicznej.miałam nie zwracac uwagi.przeszło po kilku miesiącach Odpowiedz Link Zgłoś
19amatata02 Re: jąkanie 28.01.06, 14:14 mój syn tez ma 3,5 i tez sie zacina zaczoł jak miał dwa latka ale u nas jest to rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: jąkanie 28.01.06, 23:18 To na 99%, nie jąkanie tylko rozwojowa niepłynność mówienia, występująca w tym wieku dośc powszechnie. Samo przechodzi, ale możesz się skonsultować z logopedą. Ważne, żeby nie zwracać na to uwagi, nie poptrawiać dziecka i nie ponaglać go gdy mówi. Jestem pedagogiem specjalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: jąkanie 28.01.06, 23:26 Jeżeli dziecko zdaje sobie sprawę, że nie mówi jak należy, gdy przerwy między sylabami/wyrazami są dłuższe niż 2 sek. lub gdy towarzyszą mu współruchy - może być potrzebna terapia. Najlepiej skonsultować się z logopedą. Odpowiedz Link Zgłoś