el_sylwana 09.05.06, 15:27 Jak złapać siku do badania? Korzystałyście z tych naklejanych woreczków? Czy to działa? Czy lepiej z Ulka poranek spędzić na nagusa i łapać siku do pojemniczka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pampeliszka Re: złapać siku?? 09.05.06, 15:29 Łapałam i do woreczka i do słoiczka przez 3 dni i sie poddalam. Zebralam to, co nasikała na podkładke, z mysla, ze jesli beda jakies bakterie, to bede łapac jeszcze raz. Nic nie było, wiec odetchnelam z ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: złapać siku?? 09.05.06, 16:10 Łapałam do woreczka i wyszło bardzo dobrze, żadnych bakterii. Najpierw umyłam Zosi całe dupsko mydłem i spłukałam dobrze pod kranem, potem przemyłam krocze rivanolem, następnie jeszcze raz spłukałam, żeby rivanol nie dostał się do próbki i nie zabił ewentualnych żyjątek. Osuszyłam jałowym gazikiem i przykleiłam woreczek. Woreczek trzeba wkleić między wargi sromowe, bo inaczej wszystko wycieknie. Woreczek nie powinien być przyklejony dłużej niż przez godzinę, więc całą operację zaplanowałam na wczesny ranek. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: złapać siku?? 09.05.06, 16:26 mooh dobrze prawi kiedy mnie pierwszy raz kazali złapać mocz ( fasola miał 2 tyg) oświecona pani pediatra nawet nie powiedziała o specjalnych woreczkach ( zmieniłam pediatre)a o rivanolu to juz nie wspomnę. wyszły bakterie i wysłano nas do szpitala z podejrzeniem ZUM!!!. W IMiDz po zdaniu relacji z łapania moczu pani dr przez grzeczność nie skomentowała działań pediatry. Powiedziała tylko że zazwyczaj jedynie na wsiach pediatrzy ze strachu, wysyłaja noworodki z byle czym do szpitala niczego nie weryfikując. Dodam ze mieszkam w grodzisku a pediatra to chyba faktycznie ze wsi była bo ograniczona starsznie Odpowiedz Link Zgłoś
be-ko Re: złapać siku?? 09.05.06, 20:39 To zależy do jakiego badania ma być siku Bo jeśli to ma być do ogólnego badania, to należy pobrać mocz według instrukcji Mooh, jeśli natomiast masz zlecone badanie posiewowe moczu, lepiej próbować bezpośrednio w specjalny pojemniczek (do kupienia w aptece). Oczywiście możesz i do tego badania spróbowac z woreczkiem, ale istnieje większe ryzyko, że w wynikach moga pojawic się bakterie, a wówczas dobrze byłoby powtórzyc badanie. Powtarzam więc za pediatrami - poranny mocz (choc w przypadku np. noworodków nie ma porannego moczu ), ze środkowego strumienia. Przygotowanie - patrz: instrukcja Mooh, no i ... czekać. U nas dziwnym trafem udawało sie zebrac siku już po kilku min. Można też przed łapanką dac dziecku cos do picia, odczekać kilka minut i łapać. Odpowiedz Link Zgłoś