Dodaj do ulubionych

2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opinia?

30.11.06, 05:39
Moj syn pije wciaz mleko z butelki 2-3 razy dziennie. Bez kaszek, kakao itp.
zwykle, krowie mleko. Z butelki pije czasem tez wode w nocy,jak jest cieplo.
Nie pije sokow, w ogole kaszek slodkich, nie pije mleka w nocy. Czy powinnam
odstawic butelki? (acha, zeby ma zdrowe, myje codziennie).

Wiec jaka jest Wasza opinia?

Obserwuj wątek
    • kanna Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 11:09
      Twój wybór smile Mój syn pił mleko z bbutli do 2 roku zycia, po czym z dnia na
      dzień odstawilismy, jak pedeiatra na bilansie powiedziała "O, zgryz kiepski,
      ciagle butelka jest?"
      Córeczka ma 20 mies. i juz dawno pije z kubeczka. Ale chciała i potrafiła się
      nauczyc, synek długo nie mógł.
      Szwagier przyuczył swoja córke do budenia sie codziennie o 5 rano na kakałko z
      butelki. Jak miała 4 i pół roku to sie wkurzył i przestał jej dawać . No i
      zaczęła spac do rana.

pozd. Ania

pozd. Ania
      • aliennis Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 11:11
        Ja starałabym się to wyeliminować . Moja córka odstawiła się od piersi w wieku
        6mies ,przez dwa męczyła się z mlekiem w butelce(podejrzewam ,że nawet mojego
        nie lubiławink) aż przeszłyśmy na kaszki łyżeczką i od tej pory zero kłopotów z
        jedzeniem.
      • maja98 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 11:13
        Moj ma 3,5 i pije zawsze mleko rano i wieczorem tylko ze z niekapka.Ciezko tez
        go bylo oduczyc picia ze zwyklej butli.Pewnego wieczoru powiedzialam mu ze
        smoczek sie zepsul(odcielam koncowke) i musi wypic z kubeczka niekapka.Troche
        pomarudzil ale wypil i tak zostalo.
    • joanna_poz Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 11:31
      Mleko niech pije, tylko dlaczego nadal z butelki?
      w ogóle nie pije z normalnego kubeczka, czy niekapka?

Ja mam równiez 2,5 latka, tyle, że on był totalnie antybutelkowy, od 4 miesiaca
      pije z niekapka, od kilku miesiecy równiez ze zwykłego kubeczka.

Odstawcie tę butelke, jest już za duży, a im będzie starszy tym będzie gorzej.
    • madzia1708 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 11:36
      Moj Kacper ma 3 lata i 3 miesiące i pije nadal z butelki - tylko mleko 2 razy
      dziennie, poza tym inne płyny z kubka surprised)
    • zorza28 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 12:31
      Moja córka piła z butelki z ustnikiem do około 3,5 roku. Z butelki piła tylko
      mleko. Któregoś pięknego dnia powiedziała, że już jest duża i będzie pić z
      kubeczka. Dorosła do tego bo próbowałam wcześniej zabrać butlę ale nie dało rady.
    • aniald1 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 12:39
      jestem przeciwnikiem tak długiego uzywania butelki. dzieci w tym wieku świetnie
      radza sobie z kubkami.
      • mamawiktorki Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 13:33
        U mnie Wika (2 latka w listopadzie ) pije mleko niestety tez z butli dwa razy
        dziennie .Rano i wieczorem.W ciagu dnie pije z butelki po napoju Kubuś Play lub
        ze zwykłego kubeczka a nawet szklanki.Chcieliśmy jej podawac mleko w tej własnie
        butelce po Playu ale nie dało rady. Nawt zdarłam etykietke zeby widziała ze tam
        jest białe mleko ,ale niestety wieczorem i rano butla i koniec.Zeby ma zdrowe i
        zgryz prawidłowy moze jecze nie dorosła do odstawienia tej butli.
        • luska1973 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 15:56
          Pewnie zostanę zlinczowana, ale w mojej rodzinie baaardzo długo piło się zmleko
          z butelki.
          I ja i siostra mamy się dobrze mimo tego. Moi siostrzeńcy również.
          Dlatego nie mam zamiaru moim dzieciom zabraniać picia z butelki, bo pamiętam
          jaka przyjemnością było to dla mnie.
          Jeśli ma zdrowe żeby, to myślę, że nie ma sensu na siłę oduczać smile
          • myelegans Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 16:42
            Znaczy jeszcze ma zdrowe zeby i jeszcze ma zdrowy zgryz. Po co ryzykowac? Tak
            jak odstawiamy dzieci od piersi, oduczamy od smoczka, tak trzeba i od butelki.
            Nam pediatra powiedzial "koniec z butelka" na bilansie roczniaka, chociaz pil
            tylko mleko z butelki. Odstawilismy z dnia na dzien, od tej pory mleko rano i
            wieczorem przed umyciem zebow, pije z niekapka, a w dzien ze zwyklego kubeczka.
            Odstaw, nie czekaj, az dziecko samo dojrzeje, bo moze dojrzec jak pojdzie do
            szkoly tak jak coreczka kuzyna, bo wg babci "jest jeszcze taka malutka, niech
            sobie pociaga ze smoczka", w buzi ma cmentarz nie zeby.
            • corokia Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 19:52
              Dokładnie ! Im wczesniej tym lepiej, po co przedłuzać.
              • aga031 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 20:29
                ja miałam 7 lat jak jeszce jadałam mleko z butelki (inaczej nie wypiłam ani
                jednego łyczka ) nigdy nie maiłam problemu ze zggryzem i z zębami. Moja
                córeczka ma 3 latka i 6 miesięcy i też pije mleko z butelki rano i wiecziorem
                bbardzo lubi te chwile kiedy lezy sobie rano i wieczorem i pije więc dlaczego
                mam jej odbierać przyjemność . Cjodzę z nią co jakiś czas do dentysty pan
                dokktór nie zauważył żadnych oznak zepsutych zębów. Jeśli będzie chiała to
                niech pije jak najdłużej.
                Mojej koleżanki syn przestał pij mleko z butelki w wieku 6 lat zęby ma
                zdrowiuteńkie zgryz też.
                Pozdrawiam
                • agysa aga031 30.11.06, 21:17
                  To, co napisałaś jest jak najbardziej słuszne. Ja mam córkę ma teraz 3 latka
                  rano i wieczorem pije mleko z butelki i zaraz po tym idę jej umyć ząbki. Ja
                  lubię ją karmić a Ona lubi i potrzebuje tej bliskości to, dlaczego mam jej to
                  zabierać????
                  Według mnie to jakaś chora moda na jak najszybsze dorastanie naszych dzieci.
                  Gdzieś przeczytałam, że od 4 miesiąca dziecko piło z niekapka, dla mnie to jest
                  już choroba za bardzo ambitnych mam.
                  Pewnie na mnie wskoczycie, że lekarze proszą o nie podawanie butli, ale lekarz
                  też poddaje się modzie.
                  Ja wychodzę z założenia, że nie mogę wszystkiego dziecku zabrać, bo co będzie
                  miała z tego dzieciństwa?! Nie można przeginać i to w dwie strony.
                  Pozdrawiam

• luna333 Re: heh 30.11.06, 22:35
                    jedne mamy zwzięcie uważają że ich dzieci są starsze niż są i na siłę przyspieszają pewne sprawy inne odwrotnie - w "dużych" dzieciach nadal widzą malutkie dzidziusie. Jak to czytam to przypomina mi się odcinek niani gdzie 4 latki spały w "niemowlęcych" łóżeczkach i miały pampery na przewijaku zakładane, nie mówiąc o miksowaniu jedzenia. rób jak uważasz - dla mnie butla to jakaś namiastka czegoś niespełnionego i może warto się przyjrzeć czemu dziecko nie chce się od smoczka uwolnić - czy to nasza obawa czy lęki malucha przed?
                    • wolf40 Re: heh 30.11.06, 23:42
                      Czterolatki, w usa i krajach europejskich zaczynają już edukację. Toteż
                      przyjezdnych bardzo dziwi widok 3-4 latka upupionego szelkami do spacerówki z
                      butelką z mleczną kaszką przy buzi i wystającym latem pampersem spod szortów.
                  • luska1973 Re: aga031 01.12.06, 08:37
                    Dokładnie się z Tobą zgadzam. Jeśli ktoś ma ochotę podawać dziecku niekapek od
                    6 m-ca, a dziecko to akceptuje - to niech to robi. Ale jesli dziecko ma
                    przyjemność w napiciu się rano i wieczór mleczka z butelki - to dlaczego mu tę
                    przyjemność odbierać?
                    Jak już pisałam - sama piłam z butelki b. długo (tylko rano) i do dziś
                    pamiętam, że mama przynosiła mi mleko kiedy jeszcze spałam i wypijając butelkę
                    mogłam się powoli budzić.
                    To jest jeden z niewielu obrazków który pamiętam z bardzo wczesnego
                    dzieciństwa, ale jest taki ciepły, że jeśli tylko moje dzieci będą chętne na
                    butelkę, to napewno im pozwolę.
                    • madzia1708 Re: aga031 01.12.06, 11:22
                      moze pociągnijmy dalej...a dlaczego niekapki? Moj Kacper wcale tego nie używa,
                      używa kubków i szklanek, a rano i wieczorem pije mleko z butelki.
                      W sumie uzywanie butelki zajmuje Mu max 5 min. Myślicie, ze to Mu moze
                      zaszkodzić?
                  • joanna_poz Re: aga031 01.12.06, 19:25
                    > Gdzieś przeczytałam, że od 4 miesiąca dziecko piło z niekapka, dla mnie to
                    jest
                    >
                    > już choroba za bardzo ambitnych mam.

wiesz, ja napisałam, że moj synek pił z niekapka od 4 miesiąca.
                    tyle, że najpierw 2 miesieczne podchody, aby zacząl pić z butelki skonczyly się
                    kompletnym fiaskiem, a ja za 2 miesiące wracałam do pracy.
                    Miałam go poić łyzeczką?
                    Co to ma wspolnego z ambicjami, a dokladniej chorobliwymi ambicjami?
                  • aniald1 Re: aga031 01.12.06, 21:30
                    agysa napisała:

> Gdzieś przeczytałam, że od 4 miesiąca dziecko piło z niekapka, dla mnie to jest
                    >
                    > już choroba za bardzo ambitnych mam.

Zastanów się co piszesz - wymagasz tolerancji dla Twojej postawy a tak
                    krytykujesz innych!!!
                • corokia Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 01.12.06, 15:52
                  aga031 napisała:

Jeśli będzie chiała to
                  > niech pije jak najdłużej.

Pewnie ! niech pije ze smoczka do trzydziestki to taka przyjemność .
            • wolf40 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 30.11.06, 23:28
              Oczywiście, że 2,5-latek nie jest nieporadnym oseskiem, znakomicie poradzi
              sobie z piciem ze szklanki, zwykłego kubka, filiżanki, samodzielnym jedzeniem
              łyżką i widelcem oraz z wieloma innymi rzeczami, jeśli tylko da mu się szansę
              tego nauczyć. To już całkiem spore dziecko, nierzadko uczęszczajace do
              przedszkola. Problem raczej tkwi w psychice mamusi czy babci, która nie mogąc
              pogodzić się ze dzidziuś staje się coraz bardziej samodzielnym, myślącym i
              niezależnym od niej dzieckiem przedłuża mu okres niemowlęctwa.
              Tylko po co?
              • madzia1708 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 01.12.06, 08:37
                Alez Ty dziwna jestes
                Przecież nikt tu nie napisał, ze nasze dzieci nie potrafią rzeczy o których
                mowisz. Kacper pije ze szklanki, potrafi jeśc samodzielnie, chodzi do
                przedszkola i 2 razy dziennie PIJE MLEKO Z BUTELKI, nie jest cofnięty w
                rozwoju, skoro to lubi, to niech sobie pije, nie mam zamiaru Go tego oduczać.
                • wolf40 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 02.12.06, 01:29
                  Wybacz, ale dziwna to jest raczej mamusia podająca swojemu ponad trzyletniemu
                  chłopcu mleczko przez buteleczkęsad
                  • madzia1708 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 02.12.06, 09:20
                    jestem więc dziwna surprised)
                    Pisałam wyzej, ze Kacper przez cały dzien pije z normalnych naczyń, nie uzywa
                    niekapków, picie mleka zajmuje Mu łącznie 5 min, powiedz jak to może Mu
                    szkodzić?
    • agata9991 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 01.12.06, 21:04
      moja córka 3 lata i 8 miesięcy i też pije mleko 2 razy dziennie z
      butelki-inaczej nie chce wcale, tylko jakiś czas temu wymieniłam w butelce
      smoczek na ustnik. No i niby dlaczegoo kubek niekapek można a butle z ustnikiem
      nie? Czym to się różni? Poza tym nie rozumiem dlaczego niby od butelki miałby
      się psuć zęby? Zęby się psują jeśli dzieci piją w nocy soki z butelki, czy
      mleko, ale jeśli wieczorem po wypiciu mleka idziemy myc zęby, to nie widzę
      żadnego związku ze psuciem się zębów. Nie będę dziecku zabierać butli- poczekam
      aż sama z niej zrezygnuje.
      • corokia Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 03.12.06, 09:43
        agata9991 napisała:

Nie będę dziecku zabierać butli- poczekam
        > aż sama z niej zrezygnuje.

Uwazaj bo mozesz czekac bardzo długo .
    • lola211 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 03.12.06, 10:46
      Faktycznie- mega problemsmile.
      Jesli nie ma problemu ze zgryzem, z zebami, to prosze bardzo, moze pic i do 6
      lat.
      Dzieci maja rozne nawyki, dorosli rowniez , tak naprawde to sa blahostki.
      Ta walka z dziecmi o rezygnacje z ich nawykow, zwlaszcza gdy nie sa szkodliwe
      IMO jest zwykla nadgorliwoscia, naczytaly sie mamusie ksiazek i przejely bardzo.

• izawojcik1 Re: 2,5 latek i mleko z butelki - jaka Wasza opin 03.12.06, 18:54
      Moj syn ma 2lata i dwa miesiace i mleko pije z butelki. Kazde inne napoje przez slomke, z kubka niekapka lub przez ustnik ( kubus play, woda mineralna).
      Tomek akurat mleko uwielbia pod warunkiem, ze jest z butelki wlasnie. Smoczka nigdy nie uzywalam i pewnie dlatego, ten smoczek butelkowy to jakies tam zastepstwo.
      Ja sie tam nie przejmuje narzekaniem innych, ze za duzy, ze zeby , no i "jak to wyglada". Zeby mu myje regularnie, zgryz ma prawidlowy, rozwija sie w normie wiec nie widze powodow, zeby zabraniac uzywania butelki.

Iza Wójcik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka