Gość: guest
IP: *.*
01.10.02, 20:31
Jakie są objawy zaburzeń neurologicznych? Wiem, że zalicza się do nich zwisająca głowa dziecka przy podciąganiu go za rączki, odginanie głowy, trzęsąca się bródka, ale czy to wystarczy? Franek rozpoczął już 4 miesiac - nadal nie trzyma głowy do góry, preferuje jedną stronę ciałka, choć właściwie podczas czuwania potrafi zachować symetrię. Jesteśmy po kompleksowych badaniach usg – także główki, według których wszystko jest w normie, ale doktor rehabilitacji nie dowierza tym badaniom, stwierdziła, że nie wszystko może zostać podczas nich wykryte. Chodzimy na ćwiczenia tylko przez swój upór, bo ani pediatra z przychodni, ani doktor, z którym to konsultowaliśmy nie zauważyli nic niepokojącego, kwitowano to słowem - leniuszek. Natomiast w ośrodku wczesnej interwencji patrzono na nas jak na wrogów własnego dziecka, skrytykowano sposób trzymania i noszenia – od pierwszej wizyty w tym miejscu nie ma dnia bez mojego płaczu. Czytałam na forum listy „moja córeczka trzyma asymetrycznie główkę” i „nie dźwiga główki” – mam nadzieje, że znajdzie się ktoś, kto ma podobne do nas doświadczenia. Jak długo trwa rehabilitacja i w jakim stopniu jest skuteczna? Czeka nas wizyta u neurologa – czego możemy się spodziewać?