Dodaj do ulubionych

CICHO !Dziecko śpi.

IP: *.* 28.03.03, 13:47
Kochane emamy ! Chciałam zapytać jak to jest u Was : czy też jesteście CICHO gdy dziecko śpi ? Zawsze / tj. przed urodzeniem małej / uważałam że zachowywanie ciszy w czasie snu dziecka to czasami przesada . A teraz : telefon wyłączony , pies zakneblowany , telewizor ściszony tak ,że mój mąż w czasie posiłku przestaje żuć bo nie słyszy dialogów w filmie itd. NIGDY NIE MYŚLAŁAM że ścieranie kurzu jest tak hałaśliwe !A u Was jak? Pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • Gość: aronka Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 14:14
      Cisza - owszem, ale bez przesady!Przez bardzo długi czas mieszkaliśmy 5 metrów (!) od pętli tramwajowej... :cry: Nie wiem, czy może to sobie wyobrazić ktoś, kto tego nie przeżył... Tragedia!!! :gun:Tramwaj w ogóle z założenia robi potworny hałas, a co dopiero tramwaj na zakręcie! To było straszne! Nie słyszeliśmy siebie nawzajem, o telewizorze nie wspomnę... :cry:Tak więc Natalia od początku musiała się przyzwyczaić.Telewizor nie za głośno, ale bez przesady.Rozmawialiśmy normalnie, czasem zadzwonił telefon.A dziecko spało. :grin:Poza tym zależało nam, żeby szybko zaczęła odróżniać dzień od nocy. A w dzień nie ma idealnej ciszy.I oczywiście nie zasłanialiśmy okien, przecież w dzień jest jasno, inaczej niż w nocy. Nie mieliśmy najmniejszych problemów ze spaniem Natalii w dzień, kiedy życie się nomalnie toczyło, my rozmawialiśmy, oglądaliśmy telewizję itd.Nie można przesadzać w żadną stronę, jak zawsze.Trzeba dziecko przyzwyczaić do spania w "normalnych" warunkach, bo później byle szmerek będzie powodować budzenie. :(Powodzenia! :hello:
    • Gość: Katarzyna29 Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 14:23
      Ja tak się zachowuję tylko wieczorem, natomiast podczas dziennych drzemek zachowuję się normalnie, telewizor gra, telefon dzwoni, Mały śpi. Chcę, by sie w ten sposób nauczył rozróżniać dzień od nocy. Pozdrowienia. Kasia
    • Gość: guest Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 14:28
      My staramy się nie hałasować, ale telewizor czy radio gra tak jak wcześniej. Przyzwyczajaliśmy Gabunię do tego od urodzenia i teraz nie ma problemu.Pozdrawiam Kasia
      • Gość: kasska74 Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 15:45
        Mój mały mnawet śpi z włączonym radiem lub bajką. Ale niestety poza nim jest nas 5-ro i nie da się wszystkich usadzić w bezruchu. Więc są i chichy i nieraz trzesk zamykanych drzwiczek w kuchni, tudzież inny hałas. Ja coś mnie się "uda" mówię, że mi wolno, bo to ja go chodzę usypiać a nikt inny.Ale jak komu innemu to strasznie się irytuję,aż do wystąpienia mrowienia nerwowego.Acha i cały czas wszystko sciszam, ale bez przesady, ja słyszę. Do szału doprowadzają mnie sygnały dźwiękowe Panoramy.chyba mam paranoję
        • Gość: guest Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 16:29
          Ja mam podobnie, staramy się nie hałasować gdy mały śpi.To chyba wynika z tego, że TO JA muszę małego usypiać, i to jest naprawdę irytujące gdy przez czyjąś nieuwagę mały wybudza się. Czasami jestem po prostu zmęczona, a do tego jeszcze wciąż pobudki w nocy.Oczywiście można powiedzieć, że trzega było od początku przyzwyczajać - ale tak to już bywa z pierwszym dzieckiem - huha sie i dmucha.Ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że ja również nie lubie spać w hałasie tzn. generalnie szybko zasypiam w kazdych warunkach ale po jakimś czasie takie spanie staje się "męczące". Poza tym tak zostałam wychowana, że zmęczonemu-śpiącemu nie należy przeszkadzać
    • Gość: Guśka Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 16:33
      Moj Pulpi to ma sen kamienny :) nic jej nie budzi. telewizor u nas gra (i to raczej glosno) znajomi przychodza na wieczorne bibki wiec halas jest jak na petli tramwajowej :) a malej nic nie rusza. Wprawdzie jak wchodze do pokoju sprawdzic czy wszystko w porzadlu to na pacach :)co sie mija z celem, bo ile razy przy tym zahacze o to cos co zwisa z zerandola w ramach zabawiania Niuni nie wspomne. A ona spi. Aniolek moj maly. Nie musze sie wiec martwic ze byle co ja obudzi. Jestem bardzo zadowolona. Ale z armat nie pozwalam strzelac :lol:pozdrawiam Guska
      • Gość: guest Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 21:54
        Cześc! Moja mała w ciągu dnia spi nawet gdy jest hałas a nie powiem żebym starała się go zmniejszać.Często nawet odkurzam w jej pokoju i tez się nie budzi.Uczyliśmy ją tak od początku.A wieczorem-siłą rzeczy jest ciszej niż w dzień ale np. telewizor nie jest specjalnie ściszany a i pies czasem zaszczeka.Udało nam się uniknąć chodzenia na paluszkach i wyłączania telefonu.Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 22:06
          To jest ponoc nawykowe: jak nauczysz, tak potem masz. Nasze spi przy telewizorze, rozmowach, szczekaniu psa i wogole. Na noc wlaczam jej Mozarta (ale cicho), to uspokaja i wycisza niemowle.mika
    • Gość: guest Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 22:46
      U nas tylko pies zakneblowany, poza tym normalne odgłosy domowe! pozadrawiam! Agnieszka
      • Gość: franciszek Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 28.03.03, 23:16
        A u mnie jak spi Julia ( 2 latka) to hulaj dusza, maly wrzeszczy, auta trabia, dzieci na podworku krzycza, telefon dzwoni - Julia spi.Jak spi Kamil( 8 mies.) , okna o malo co nie poutykane dzwiekochlonnym materialem, my na palcach, korzystanie z lazienki zabronione ( dokladnie to spuszczanie wody..), Julka "zakneblowana", i zazwyczaj i tak stapne nie tak i caly misterny plan w gruzach. Podobnie jest z zasypianiem...Kasia
    • Gość: ewis Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 29.03.03, 09:07
      U nas też przez pierwsze miesiące życia Ewci tak było, ale ona po prostu przy byle szmerze się budziła, a ja chciałam mieć chwilę spokoju (mieszkam w drewnianym domu i bywało - tak, tak - że skrzypnięcie podłogi w innym pojoju też ją budziło :crazy: ). Teraz Ewcia ma 17 mcy. W ciągu dnia śpi zegarkowo 2 godziny bez specjalnego przyciszania czego/kogokolwiek, w nocy też bez problemu (goście, tv, gary w kuchni). Nie zgadzam się więc, że jak sie dziecko do tego przyzwyczai, to potem całe życie trzeba bedzie na paluszkach.pozdrowienia :hello:ewis
      • Gość: guest Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 29.03.03, 09:15
        Ja myślę, że to zalezy od dziecka. Jeżeli na uspienie naszego szkaraba poświecamy wiele czasu i ma on płytki sen to w końcu sami łapiemy sie na tym , że jak dziecko śpi to cicho sza! Ale jeżeli dziecku nie przeszkadzają w śnie odgłośy codziennego życia to nie warto przesadzać. U nas jest tylko odwieszony domofon, a poz tym wszytsko w normie.Ania
    • Gość: 22 Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 29.03.03, 09:19
      No właśnie z tym kurzem to troche przesadziłaś hahaha. Od samego początku kiedy sie mała urodziła,zachowujemy sie normalnie,oczywiście bez przesady ale normalnie.Teraz Hania zasypia sama,wychodząc z pokoju wołam do męża ZRÓB MI HERBATY W pokoju słysze ammmmm i nic mała zasypia. Nie wiem ile twój maluszek ma może nie jest jeszcze za póżźno żeby go odzwyczaić od totalnej ciszy.Z własnego doswiadczenia wiem że nie wpływa to pozytywnie na dalszy jego rozwój.Moja mama stosowała względem mnie totalną cisze w domu. Teraz ja "stara baba"nie zasnę jak nawet zegar tyka.Może nie jest jeszcze za późno???????????? :)
    • Gość: lili Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 29.03.03, 20:03
      Kacper śpi a życie toczy się dalej :) i wcale nie ciszej :)Robimy wszystko normalnie, nie ściszamy tv, odbieramy telefony, pracuje pralka i zmywarka (bo bez małego pomocnika szybciej jest załadowac ;) ) no i mogę spokojnie poćwiczyć lub wyprasować.aaa jeszcze jedno Kacper lubi spać tam gdzie my jesteśmy, rzadko w swoim łóżeczku.pozdrawiamDorota
    • Gość: Dorota25,5 Re: CICHO !Dziecko śpi. IP: *.* 30.03.03, 12:35
      hejka!!U nas nigdy nie było wymuszonej ciszy. Normalnie żyjemy gdy Julia zasypia. Oczywiśćie nie krzyczymy, nie puszczamy na cały głos telewizora i muzyki.Zajmujemy sie swoimi sprawami i nie chodzimy na paluszkach.Julia przez to nie obudzi żaden hałas.Gdy miała dwa tygodnie nie wybudziła się podczas chrztu i przyjęcia.W sylwestra gdy miała miesiąc nie przeszkadzały jej petardy i goście.Poprostu jest nie wzruszona na wszelkie hałasy. Do tej pory a ma 3,5 latek i nic jej nie przeszkadza :-)Pozdrawiam :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka