16.03.07, 23:20
mój synek ma 12 miesiecy i jeszcze nigdy nie miał sciaganego napletka przy
kapieli-słyszałam ze do jakiegos wieku nie powinno sie tego robic. Szkoły sa
rózne- jak Wy sadzicie i robicie?
Obserwuj wątek
    • mama1_24 Re: Siusiak! 17.03.07, 09:20
      nam też nic nie kazano robić przy siusiaku, synek ma 1,5 roku i do tej pory jest
      wszystko ok., a ja nie majstruje przy siusiaku.
      • lidia23 Re: Siusiak! 17.03.07, 19:47
        Mój am 5 lat i nigdy nic nie robiliśmy z siusiakiem, bo po co?
        • musia79 Re: Siusiak! 29.03.07, 02:35
          pomijam higienę...a jeśli u Twojego syna jest przyklejony napletek lub zbyt
          krótkie wędzidełko? myślisz że np. 7 latek przyzna się że z jego siusiakiem jest
          coś nie tak?
    • anaj75 Re: Siusiak! 17.03.07, 09:47
      Ostatnio byłam u dobrego chirurga z moim 3,5 - latkiem, z powodu przyklejonego
      napletka. Powiedział, by nic nie kombinować, myć z zewnątrz.
      • ikaso Re: Siusiak! 24.05.07, 01:13
        a czy mozesz napisac u jakiego chirurga bylas?
        jestem juz co prawda zapisana z synem na odklejenie napletka (tez 3,5 r) ale
        caly czas sie waham czy to dobry pomysl i czy isc na ta wizytewink
    • chiqita7 Re: Siusiak! 17.03.07, 11:47
      Dzięki za rozwianie wątpliwosci! Tez nie bede majstrowac przy siusiaku synka smile
    • atra1 Re: Siusiak! 17.03.07, 14:13
      U nas ciut inaczej-

zbiera się mastka, więc kazał lekko w kąpieli odciągać tyle ile się da, nic więcej i tylko do umycia, bo dotychczas mylam po wierzchu bo się bałam ruszyć.\\
      Więć raczej "odsłaniam" niż naciągam.
    • mika_007 Re: Siusiak! 18.03.07, 17:11
      obydwaj synowie mieli odciągany i myty od samego początku
      przed skończeniem roku (u starszego) i 4 miesięcy (u najmłodszego) napletki
      były odklejone i problem z głowy
      nie grozi nam zabieg,siusiaki można spokojnie wymyć,nie zbiera się mastka,nie
      namnażają bakterie
      • asiulka1976 Re: Siusiak! 18.03.07, 17:23
        tak jak piszesz sa dwie szkoly i tak bedzie smile

my nic nie robimy
    • masumi2006 Re: Siusiak! 18.03.07, 22:27
      A my ściągamy i myjemy od urodzenia.
      • izulka83 Re: Siusiak! 19.03.07, 11:50
        ja również od niemowlaka ściągałam i myłam. Teraz synek ma 14 m-cy i napletek
        schodzi cały. Ważne jest to ze względów higienicznych- tak słyszałam, trudniej
        wówczas o infekcję
        • ola1027 Re: Siusiak! 29.03.07, 10:14
          ja sobie nie wyobrażam nie myć siusiaka. przecież tam zbierają się bakterie. są
          dwie szkoły na temat mycia ,z tym ze jedna zakłada ze będzie zakażenie, mastka i
          chirurg murowany. im starsze dziecko tym bardziej sie wstydzi i potem pamięta
          ból zabiegu.mojemu 1,5 rocznemu synkowi już zaczynam odciągać. starszy w wieku 3
          lat miał mastkę i przyklejony napletek. do dziś mam problemy z myciem jego
          siusiaka. pamieta wizyte u chirurga do dziś a ma 6 lat. ja tez kiedyś
          wychodziłam z założenia nie ruszac siusiaka. już zmienilam zdanie. w wieku 3 lat
          mastki jest pełno. ochyda.
          wole teraz sama młodszemu to zrobić.
          • mamamatinia Re: Siusiak! 01.04.07, 09:54
            A co to jest ta "mastka"? Mi najpierw mówili: nie majstrować, a potem odciągać
            przy myciu. A teraz już sama nie wiem! Słyszałam różne mrożące krew w żyłach
            opowieści...
            • b.bujak Re: Siusiak! 01.04.07, 10:58
              mastka to jest ta biala wydzielina, ktora się tworzy pod napletkiem;
              my odciągamy napletek od ok 7 mies. życia - na zalecenie pediatry po przebytej
              infekcji drog moczowych
    • duygu Re: Siusiak! 01.04.07, 21:40
      a ja swioch chlopakow dam do obrzezania tego lata.Nie bedzie problemu z
      napletkiem bo go nie bedzie wink
      • truscaveczka Re: Siusiak! 01.04.07, 22:25
        Uważaj, zaraz nam dokopią wink
        Ja też uważam obrzezanie za coś oczywistego, ale nie każdy to rozumie uncertain
      • lucerka Re: Siusiak! 24.05.07, 10:02
        A w jakim wieku sa? Ja zaluje, ze nie dalam syna do obrzezania zaraz po
        urodzeniu, tak jak sie to robi w Stanach.
    • madziulec Re: Siusiak! 01.04.07, 22:30
      z powodu klopotow z ukladem moczowym czesto latamy po lekarzach typu nefrolog, urolog itp.
      Lezac kiedys w szpitalu na oddziale pediatrycznym pielegniarka powiedziala, ze powinnam przy kapieli delikatnie odciagac napletek (wcale nie na sile, nei zrywajac go), moj syn nie mial przyklejonego, a gdy bedzie starszy (tzn. gdy juz zainteresuja go dziewczyny) napewno bedzie mi za to wdzieczny.

Rzeczywiscie zaczelam robic tak jak polecila mi ta pielegniarka, zreszt azostalo to potwierdzone przez chirurga urologa - delikatnie odciagac po kapieli, umyc, potem ew. parafina w plynie i juz.
      To wszystko. Zadnego zakazenia nie mamy spod napletka, wszystko jest w porzadku, mastka sie nie zbiera. Widze, ze rzeczywiscie ujscie cewki mowej jest znacznie szersze niz bylo.
      • eps Re: Siusiak! 24.05.07, 11:15
        ja nie majstruje przy siusiaku synka a ma 13 miesięcy.
        • honoratawww Re: Siusiak! 24.05.07, 11:49
          Nam chirurg dziecięcy powiedział że mamy nic nie robić zanim mały nie zaczniew
          robić kupy na nocnik ,jest to ochrona przed bakteriami z kału, które w
          pieluszce są wszędzie, natura tak to stworzyła, nie wiem jak to się ma do ludzi
          pierwotnych bo oni pieluch nie nosili chyba. My na razie nic nie robimy.
          • aska0303 Re: Siusiak! 24.05.07, 19:59
            nam lekarz powiedział, żeby w kąpieli odciągac jak mały miał 10 mies.i już się
            bronił, a o zabiegu wspominal, ale za 5 lat. Twierdził, że jak mały nie ma
            zapalenia, to zabieg proponuje w wieku szkolnym,
            • dota110 Re: Siusiak! 24.05.07, 22:54
              Pierwsze slysze o czyms takim.Ja nic nie kombinowalam z siusiakiem, ale w tej
              sytuacji musze zapytac lekarza o co w tym wszystkim chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka