Dodaj do ulubionych

Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży?

28.01.10, 11:27
Poczytałam parę wątków i jestem zaskoczona, że dużo osób sądzi że dochód na
rodzinę 8-9 tysięcy jest to ogromna suma. Przy nawet małym kredycie, zwykłych
opłatach, utrzymaniu dzieci, przy koszcie utrzymania samochodu to normalna suma.
Obserwuj wątek
    • edit38 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:31
      Majątek to może nie jest ale ja chciałabym mieć tyle bo nawet połowy tego nie
      mamy na 3 osobową rodzinę. Piszę o kwocie netto bo jeśli chodzi o brutto trochę
      przewyższa połowę tej kwoty.
      • lidia341 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:21
        Dla mnie to kolosalna kwota. Jakbym taki miała, nie miałabym problemu z brakiem
        kasysmile
        • tyssia Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 29.01.10, 09:19
          lidia341 napisała:

> Dla mnie to kolosalna kwota.

Dla mnie też
    • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:34
      Nie wiem jak w ogóle idzie wyżyć za takie grosze smile

Tak , uważam że jak na Polskie to całkiem spory pieniądz. Inna sprawa że może
      nie starczać i inne takie. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia
      • ranny.ptaszek Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 02.02.10, 08:23
        kropkacom napisała:

> Nie wiem jak w ogóle idzie wyżyć za takie grosze smile

Dajemy radę ;
    • anita334 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:36
      Słyszałam,że są ludzie którzy dają radę przeżyć.Ale nie wiem czy to
      prawda.
      • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:42
        anita334 napisała:

> Słyszałam,że są ludzie którzy dają radę przeżyć.Ale nie wiem czy to
        > prawda.

pod warunkiem ze mieszkaja u tesciowej i maja wlasne warzywa
        • anita334 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:52
          moofka napisała:

> anita334 napisała:
          >
          > > Słyszałam,że są ludzie którzy dają radę przeżyć.Ale nie wiem czy
          to
          > > prawda.
          >
          > pod warunkiem ze mieszkaja u tesciowej i maja wlasne warzywa

tak,oraz darmową instrukorkę fitness, wizażystę,stylistę,kosmetyczkę
          i fryzjera.Oraz tipsy.Wówczas ,nie bez wyrzeczeń,da się pociągnąć..
          • zonka77 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:15
            > tak,oraz darmową instrukorkę fitness, wizażystę,stylistę,kosmetyczkę
            > i fryzjera.Oraz tipsy

możesz być pewna że 9 tys nie wystarczy na to.
            Wystarczy duży kredyt, dwójka dzieciaków w tym jedno wymagające opiekunki i te 9
            tys przestaje być wielką kwotą.

Ale rozumiem że dla jednych to będzie b. dużo, dla innych b. mało a jeszcze dla
            innych średnio i wcale mnie to nie dziwi smile Wszystko ZALEŻY...
            • anita334 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:20
              zonka77 toć właśnie napisałam,że te sprawy musiałyby być
              DARMOWE.Inaczej nędza.
    • cherry.coke Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:39
      Jak ja lubie takie uogolnianie. Wez pod uwage rodzine z jednym lub czworka
      dzieci, zyjaca w Warszawie lub w tanim miasteczku...
      • emilatys Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:45
        W miasteczkach taniej niż w Wa-wie to może są tylko mieszkania... Życie, kredyty
        i in. są w podobnej cenie (czasem drożej). Tanie jest tutaj kino - ale filmy z
        3-miesięcznym opóźnieniem...
        • cherry.coke Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:48
          Tansze mieszkania, ale rowniez mniej pokus i popisow.
        • skanke che che 28.01.10, 11:52
          w małych miastach nie ma hipermarketów a więc i darmowych degustacji-trzeba
          pójśc na pole i samemu wykopac
          • babcia47 Re: che che 02.02.10, 17:34
            zdziwisz się ale teraz nawet w kilkutysiecznym mieście jest
            conajmniej jeden nieduzy market np. biedrona, lidl, tesco oraz kilka
            wiekszych sieciówek typu lewiatan, "eko". W moim 40-tysięcznym
            miescie jest kilkanascie, licząc oddziały tego samego marketu, w tym
            budowlane i dwa które jeszcze nie ujawniły jakiej sa branzy (w
            budowie)..a oprócz tego duze sieciówki, jak wszędzie małe sklepy i
            sklepiki..sama sie dziwię z czego się to wszystko utrzymuje, fakt,
            ze teren bogaty i przygraniczny ale w naprawde małych miasteczkach 5-
            10 tys., pietnaście km od nas jest jak pisałam wyżej..i z moich
            podrózy do wiekszych miast wiem, ze u nas jest duuzo taniej choćby w
            kwestii zakupów codziennych a juz duuzo taniej gdy chodzi o opłaty
            ustalane przez samorząd lokalny (to również z watków na tym forum)
        • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 29.01.10, 08:11
          Ale za to sporo tańsze i jeśli przekłada się to na koszty kredytu, to zmienia
          bardzo dużo. Większość moich znajomych za mieszkania w Warszawie płaci raty
          kredytów hipotecznych rzędu 3-5 tys. miesięcznie, więc różnica jest niebagatelna.
      • ewasuwek Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:07
        małe miasteczka wcale nie sa takie tanie. Prąd, gaz, woda, telefon,
        internet itp kosztują tyle co w dużym. W małych miasteczkach nie ma
        wyprzedaży, ceny w marketach też nie są jakoś szczególnie niskie, a
        przecież ludzie z małych miast jedzą to samo, chcą ubierać się w fajne
        rzeczy i jeździć dobrymi samochodami tak jak mieszkańcy dużych miast.
        • cherry.coke Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:19
          Nie no jasne. Pamietam tylko, co mowila kolezanka, ktora wyprowadzila sie z
          rodzina z Warszawy do malego miasta na poludniu - zauwazyla ogromna roznice w
          wydatkach na jak to okreslila "szpanowanie" szczegolnie w szkole (wyjazdy
          zagraniczne, szkoly jezykowe, ciuchy).

To nie jest tak, ze te rzeczy sa tansze, ale jest mniejsza presja spoleczna, nie
          ma ich na kazdym rogu, wiec mniej kusza i nie ma "rankingowania" ("co ty,
          zapisalas dziecko na kurs w szkole A, a nie B? Na pewno nie zda tego egzaminu!
          Wszyscy chodza do B, i to na intensywne!"). Teraz bardziej robia to, co jest
          przyjemne i uzyteczne, a mniej to, co jest przyjete i zachwalane.

A takie wydatki sie strasznie nawarstwiaja.
          • ewasuwek Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:56
            Wiesz co, ja też mam dwoje dzieci. Córka jest w 1 klasie, synek dopiero
            w przedszkolu, więc jego wymagania nie są duże. Natomist córka chodzi na
            konie, jeździmy na basen, ma dodatkowe lekcje niemieckiego. Ja wychodzę
            z założenia, że moja córka lub syn będą chcieli studiować to ja muszę im
            zapewnić taki sam poziom wykształcenia jak mają dzieci z dużych miast.
            Możesz mi wierzyć lub nie, ale w małych miasteczkach także przykłada się
            wiele wagi do tego aby dzieci miały dobry start w tzw. "wyścigu
            szczurów". Takie życie...
            • des4 kolejna pozycjonuca dzieci w rankingach??? 28.01.10, 13:47
              beda sie szczurki scigaly ze hej, hehe
            • nangaparbat3 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 22:48
              Moja mama mieszka na zmiane - w duzym miescie i malym miasteczku (choc
              kurorcie). Mowi, ze zycie w małym jest bez porownania tańsze.
    • marzeka1 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:45
      W małym mieście, gdy ma się własne mieszkanie/dom bez kredytu, to duża suma,
      gdzie indziej, przy wielu kredytach i np. 4,5 osobach do utrzymania- po prostu
      przyzwoita.
      • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:48
        Wiadomo przecież że jak wydatków dużo to w kasie szybko pusto nawet jakby leżały
        tam miliony. Powtórzę jednak, obiektywnie jak na Polskę to dużo. Brakować może
        zawsze.
      • margotka28 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:48
        ale w małym mieście zazwyczaj zarabia się o wiele mniej.
        I nie, nie uważam że to dużo, ale mało też nie jest. Zależy kto i do
        jakiego standardu dąży.
    • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:47
      To średnia krajowa, w małym mieście pewnie sporo, w dużym mało.
      Na pewno nie są to luksusy.
      • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:49
        Skoro to jest średnia krajowa to bogate państwo. tongue_out
        • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:57
          Zakładam, że na ten dochód pracują dwie osoby w rodzinie.
          Fakt, trochę zaokrągliłam w górę wink
          • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:13
            Czyli że średni dochód na rodzinę to 8-9 tyś w Polsce? Chyba mocno zaokrągliłaś
            tongue_out Jest jeszcze możliwość że się średnio orientujesz ...
            • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:20
              Faktycznie, nie mam pojęcia jaki jest średni dochód na rodzinę w Polsce. Jaki jest?
              • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:24
                Mniejszy.
                • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:30
                  Czyli?
                  • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:45
                    Może TO:

www.inwestycje.pl/polska/gus__wzrost_sredniego_miesiecznego_dochodu_w_gospodarstwie_domowym;59019;0.html
                    • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:52
                      Dzięki.

Nie zdawałam sobie sprawy rzeczywiście - około 1046 złotych na osobę??
                      To już katastrofalnie mało uncertain
                      • schiraz Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 22:36
                        A jednak ludzie tak żyją, i to nie o chlebie i wodzie o dziwo..
      • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:53
        a1ma napisała:

> To średnia krajowa, w małym mieście pewnie sporo, w dużym mało.
        > Na pewno nie są to luksusy.
        >

www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100107/PRACA/885249554
        • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:55
          No i?
          Mam się zdziwić, że mediana jest niższa niż średnia?
          Wybacz, ale zdziwiłabym się, gdyby było inaczej. Mogłabym nawet nobla z
          matematyki dostać, gdybym potrafiła tego dowieść! wink
          • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:58
            srednia czy mediana do osmiu tysiecy jej jeszcze daleko
            wniosek 8 tysiecy to NIE JEST srednia krajowa
            jeszcze nie
            • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:05
              Masz rację, średnia to 6,4 tys., zaokrągliłam trochę za bardzo.
              • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:09
                doczytaj, dobrze?

Zarobienie dwukrotnej średniej krajowej wydaje nam się "majątkiem”, bo
                tyle - czyli nieco ponad 6,4 tysiąca złotych brutto - zarabia tylko 6 procent
                Polaków.
                • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:10
                  Zakładam, że w rodzinie pracują dwie osoby, a mowa była o dochodzie na
                  rodzinę, tak?
                  • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:16

a1ma napisała:

> Zakładam, że w rodzinie pracują dwie osoby, a mowa była o dochodzie na
                    > rodzinę, tak?
                    >

czy teraz zmam pogrubic brutto zebys zaczaila?
                    6400 brutto - czyli 2 srednie
                    to jest netto 4525,53
                    • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:17
                      Przepraszam, może jestem ślepa, ale gdzie autorka wątku sprecyzowała, że to 8-9
                      tys. netto?
                      • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:22
                        a1ma napisała:

> Przepraszam, może jestem ślepa, ale gdzie autorka wątku sprecyzowała, że to 8-9
                        > tys. netto?
                        >

lol
                        w samym w tytule
                        co jest dochod co jest przychod to chyba dzieci juz wiedza
                        • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:29
                          No to się teraz popisałaś :]
                          Wygógluj sobie dochód brutto i dochód netto, a następnie
                          przychód, może się nauczysz czegoś pożytecznego, co Cię ominęło w
                          dzieciństwie wink
                          • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:38
                            udajesz ze nie rozumiesz czy chcesz sie czepic?
                            dochod zwyczajowo to kwota na tzw reke
                            dochod rodziny to nie jest kwota z podatkiem ktory musza odprowadzic
                            a dochod brutto z definicji podaje sie chyba tylko na potrzeby mopsu
                            wiec zapewne kwota 8-9 tez sie nie kwalifikuje
                            • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:43
                              Czepić? To nie Ty mi wytknęłaś złośliwie, że nawet dziecko wie? wink
                              Otóż nie, nie ma czegoś takiego, jak "dochód zwyczajowo", a na "rękę" to już
                              kompletna abstrakcja - skąd możesz wiedzieć, jak kto się rozlicza, z jakich ulg
                              korzysta? Może da Ci do myślenia pojęcie podatku dochodowego, który płaci
                              się od dochodu, czyli od sumy brutto. Dlatego jeśli nie sprecyzowano
                              inaczej, dochód to kwota przed opodatkowaniem.
                              • moofka Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:49
                                alez oczywiscie masz racje
                                i tego sie zawsze trzymaj
                                • pasikonik10 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:51
                                  alma- zajęłabys się pracą... albo jakąś interesującą wycieczką, co?Bo to są
                                  chyba twoje problemy...
                                  Trochę tu nie pasujesz... Ile masz dzieci emamo?
                              • e_r_i_n Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 18:03
                                a1ma napisała:

> który płaci się od dochodu, czyli od sumy brutto

Nie wiem jak Ty, ale u mnie, na szczęście, podstawa opodatkowania nie jest równa
                                kwocie brutto.
                              • iwles Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 21:01

> skąd możesz wiedzieć, jak kto się rozlicza, z jakich ulg
                                > korzysta? Może da Ci do myślenia pojęcie podatku dochodowego

jeśli już się czepiasz, to może operuj słowem "przychód" a
                                nie "dochód", bo i jedno i drugie ma się podobnie (czyli nijak) do
                                kwoty, od której wylicza się podatek (dochodowy). A skąd możesz
                                wiedzieć, jak kto się rozlicza z kosztów uzyskania przychodu?
          • nangaparbat3 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 22:53
            a1ma napisała:

> No i?
            > Mam się zdziwić, że mediana jest niższa niż średnia?

Nie, nie masz sie dziwic, ze mediana jest nizsza niz średnia.
            Ale masz sznse uświadomic sobie, jak ludzie - większosc ludzi - naprawde zyje.
            Przyznam się, że dla mnie te 2 brutto to szok.
          • elf_15 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 29.01.10, 19:54
            Mediana może być wyższa niż średnia
            • a1ma Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 29.01.10, 23:52
              Owszem, może.
              Ale raczej nie w przypadku zarobków, gdzie wartość minimalna to ok. 1k, a
              maksymalna - nie wiem - 50k? A średnia na poziomie 3,4k.
    • lillaj Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:48
      Wystarczy czytać gazety, oglądać wiadomości i mija zdziwienie. Mnie dziwi Twoje
      słodkie zaskoczenie.
    • i_b13 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:53
      Zależy jak wysokie są zobowiązaia i stałe koszty. Jeśli ktoś nie ma
      kredytów a jego stałe koszty sa rzędu 2-2,5 tys, to chyba na życie
      zostaje przyzwoita kwota. Gorzej, gdy ktoś ma ratę kredytu zabójczą,
      do tego inne stałe opłaty, może być różnie.
      Im więcej się ma tym więcej się wydaje.
    • mondovi Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:54
      wątki finansowe są naprawdę do kitu... co to znaczy ogromna suma, co to znaczy
      mała suma. od jakiego poziomu zaczęłaś, ile masz lat, gdzie mieszkasz i jak
      liczna jest rodzina. to wszystko jest ważne. I pytanie, czy naprawdę myślę, ze
      to jest ogromna suma... Nie, bo wiesz, ogromna suma to miliard dolarów. A jeśli
      nie zauważasz, że wiele osób takich (mam na myśli te 9000zł) dochodów nie
      osiąga, to znaczy, że jesteś ślepa, albo nie wystawiasz nosa poza swoje getto.
    • triss_merigold6 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 11:56
      Biorąc pod uwagę, że średnie wynagrodzenie w Polsce wynosiło w 2009
      r. jakieś 3400 zł BRUTTO to wzrusza mnie Twoje zdziwienie.
    • minnie8 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:04
      punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia wink
      • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:16
        > punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia wink

Niby tak ale chyba można spojrzeć dalej niż własny ogródek, prawda? To że komuś
        nie starcza przy takich dochodach nie oznacza że to mało kasy.
        • minnie8 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 14:36
          kropkacom napisała:

> > punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia wink
          >
          > Niby tak ale chyba można spojrzeć dalej niż własny ogródek,
          prawda? To że komuś
          > nie starcza przy takich dochodach nie oznacza że to mało kasy.

Oczywiście,że nie oznacza,że ma mało.I chyba to normalne,że dla
          kogoś dużo znaczy mało i odwrotnie.Jak świat światem są różni ludzie
          i różne będą ich wymagania i potrzeby
          • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 14:52
            > kogoś dużo znaczy mało i odwrotnie

Można jeszcze spróbować obiektywniej ocenić sytuację. Jak wiekszość ma dużo
            mniej co miesiąc to oznacza że w skali kraju jednak jest to dużo.
    • sueellen Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:11
      Nie, nie jest duży. Poza tym, im więcej się zarabia, tym więcej się wydaje i
      niby jest różnica w standardzie życia, ale polega ona na tym, że po prostu ma
      się lepszy (droższy) komputer, lepszy samochód, wózek dla dziecka, lepszej
      jakości ciuchy, ręczniki, pościel, aż po papier toaletowy. Ale tak naprawdę,
      żyje się bardzo podobnie.
      • mniemanologia Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:25
        Sueellen, zazwyczaj się z Tobą zgadzam, ale nie tym razem.

Dla mnie te 8-9 tys na to dużo. Naprawdę.

I to - uwaga - pomimo tego, że mamy więcej. I nie mamy lepszego
        komputera, samochodu, ciuchów ani papieru toaletowego. Po prostu
        mamy takie same potrzeby i wymagania jak parę lat temu, gdy
        zarabialiśmy mniej. No, moze ciut większe, ale akurat nie odnosza
        się one do papieru toaletowego czy samochodu smile
        • sueellen Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:48
          No ok, każdy jest inny. Odniosłam do siebie. Jak porównam siebie teraz i siebie
          powiedzmy z czasów studenckich to głównie zmieniła się wartość artykułów
          codziennego użytku i jedzenia.
          • mniemanologia Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:36
            A widzisz.
            A my w zasadzie tylko Tico zamieniliśmy na Fabię, ja mieszkanie w
            akademiku - na mieszkanie w domu, no i działkę za miastem sobie
            kupiliśmy i domek tam postawiliśmy.
            A papier toaletowy to wciąż Carrefour, chleb baltonowski czy
            staropolski to ten sam chleb itd...

Nadwyżkę finansową można zagospodarować na kilka sposobów.
    • zebra12 Mnie by taki dochód wystarczył 28.01.10, 12:16
      Ale ja nie mam dużych potrzeb. Niestety w moim zawodzie nie mam
      takich prespektyw.
    • 18_lipcowa1 tak. 28.01.10, 12:16
      • gabrielle76 Re: tak. 28.01.10, 12:20
        dla mnie duzo nawet bardzo dużo, za taka kwote zyłabym jak paczek w masle wink
        • gabi683 Re: tak. 28.01.10, 20:13
          gabrielle76 napisała:

> dla mnie duzo nawet bardzo dużo, za taka kwote zyłabym jak paczek
          w masle wink

wydaje Ci sie
          • echtom Re: tak. 29.01.10, 09:07
            > wydaje Ci sie

Dlaczego "wydaje się"? Chyba każdy potrafi oszacować własne potrzeby finansowe. Dla mnie 8-9 tysięcy (zakładam, że nie bawimy się w księgowe i mówimy o kwocie na rękę) to byłyby bardzo duże pieniądze. Do życia na luzie wystarczyłoby mi 6-7 tysięcy, bo przy 4-5 jednak trochę się duszę. Duże miasto, duże mieszkanie z wysokimi opłatami, bez kredytu (tylko spłata pożyczki 400 zł/mc) i samochodu, trzy córki 15-19 lat, 3 koty.
    • mamabuly Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:24
      No wiesz jeżeli chcesz sie porównywać do średniej to z definicji masz
      więcej.
      Tylko czy to jest właściwe porównanie? Jeżeli czujesz się winna, że
      masz tyle, bo inni maja mniej to takie porównania bedą cię
      psichicznie ściagac w dół i przestanie Ci zależeć.
      Ja raczej zastanowiła się na porównaniem z kims bardzej
      przedsiębiorczym niż średniak. Dodam, że przedsiebiorczy nie znaczy
      bardziej inteligentny (bo mnie tu zaraz ukamienują), ale taki, który
      wyróżnia się uporem.
      To tak jak z nauka gry w tenisa jeżeli chcesz umieć więcej grasz z
      lepszym od siebie.
      A morał jest taki, że powinnaś jeszcze zadać to pytanie na innych
      forach dyskusyjnych i może się okazać taka kwota to może nie
      wystarczyć na porządna parę butówwink
    • burza4 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:31
      nawet bez kredytu taki dochód na rodzinę to żaden szał.
    • snob_nad_snoby Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:32
      nie uwazam, bo mam dużo wyższe miesięczne koszty utrzymania.
      • triss_merigold6 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:35
        To cudownie. Czy tym właśnie cennym spostrzeżeniem chciałeś się
        podzielić akurat na forum dla matek?
        • mamabuly Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:38
          Triss!
          big_grin big_grin big_grin
      • kropkacom Czy ematkom trudno jest wyjść poza własne potrzeby 28.01.10, 12:38
        Czy ematkom trudno jest wyjść poza własne potrzeby i własne podwórko? Chyba
        niemożliwie wręcz trudno. Oj, babki...
    • syla27 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 12:40
      Tak? uważasz, że to mały dochód? to spróbuj zapewnić to wszystko o
      czym piszesz przy dochodzie netto ok 4 tysiące
      • burza4 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:02
        problem jak zwykle leży w definicji.
        Dla mnie duży dochód - to dochód z gatunku "nie do przejedzenia/wydania".
        Naturalnie mam na myśli w miarę racjonalne koszty, a nie np. wydatki zakupoholiczki.
        • jamesonwhiskey Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:30
          wystarczajaco na spokojne zycie
    • seniorita_24 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:20
      Podejrzewam, że nie miałabym problemu z rozporządzaniem taka suma co miesiąc. Po
      prostu kupowałabym droższe waciki.
      Przypomniał mi się wywiad Wojewódzkiego z Edyta Górniak sprzed lat (była nieco
      młodsza, grubsza i nosiła żółty dresik, taki offf topik wink), która użalała mu
      się, że jakby chciała mieć dziecko to przecież obowiązkowo musiałaby wydać
      minimum 10 tysięcy na wyprawkę. Nie wyobrażała sobie, że można inaczej. Pewnie
      jak ktoś ma do dyspozycji dość wysoką sumę pieniędzy co miesiąc, to też nie
      wyobraża sobie oszczędniejszego trybu życia czy po prostu selekcjonowania
      wydatków na mniej lub bardziej niezbędne.
    • suazi1 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:28
      Zależy, jakie kto ma potrzeby. Dla mnie to astronomiczna kwota.
      Żyjemy za połowę tego, i jeszcze odkładamy "w razie w".
    • kali_pso Znowu się @#$%%^^&&****mać zaczyna... 28.01.10, 13:34

Znowu dochody i przychody, znowu kto ile uważa za duzo a kto ile za mało, znowu dywagacje czy za 10 tys. to cos wiecej niż wegetacja czy też nie?

Czy Wy nie macie innych problemów?
      jeszcze wam się nie znudziło?
    • gazeta_mi_placi Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 13:55
      Nie jest to duża suma.
      Po prostu przeciętna.
      • kropkacom Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 14:02
        > Po prostu przeciętna.

Chyba po prostu nie wiesz co oznacza słowo - przeciętny.
      • sabka22 Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 18:58
        Oooo jest i gazetka!!!!no tak dla Ciebie przeciętna bo jak masz
        30tys to faktycznie...
    • lykaena Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 14:12
      Kolejny wątek mający na celu dowartościowanie jakiegoś małego człowieczka.
      No proszę was, jaki to ma sens ?
      To może je założę teraz dla odmiany "Czy naprawde sądzicie ,że 9-10 tys to
      dużo?" itd. itd......
      Mało-dużo to pojęcia bardzo względne.
      Apetyt rośnie w miarę jedzenia- mnie jest zawsze małosmile
    • przeciwcialo Re: Naprawdę uważacie że dochód 8-9 tys jest duży 28.01.10, 14:37
      To spory dochód, nawet bardzo spory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka