lubie.garfielda 01.03.10, 12:41 I znowu nastoletnia tragedia wiadomosci.onet.pl/2681,2134956,mniej_turystow_spedzilo_ferie_w_zakopanem,wydarzenie_lokalne.html Smarkaczom się wydawało, że są dorośli. Niestety byli już dojrzali płciowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
becitka87 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 12:53 Brak słów. Oto skutki "lajtowego" wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 13:05 Oto skutki "lajtowego" wychowania Chyba lajtowego wychowania rodzicow tej dziewczyny. gdzie byli, gdy ich corka byla w ciazy i rodzila dziecko w domu? Raczej dosc lajtowo traktowali swoje obowiazki rodzicielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 13:06 koszmar dlatego uwazam ze aborcja powinna byc legalna Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 13:46 i co uwazasz ze 14 letnia dziewczyna ze wsi kozia dupa gdzie wszyscy o wszystkich wszystko wiedza wpada i umawia sie ot tak na legalna skrobanke aby sie "problemu" pozbyc? tu nie jest problem w legalnosci aborcji tylko w edukacji takich ludzi, uswiadomieniu ze z bzykania sie biora dzieci i trzeba stosowac antykoncepcje. porazka jest ze nikt nie zdolal wyczaic sytuacji, pytam sie co robia rodzice czternastki w ciazy kiedy rodzi ona dziecko w domu, co robia gdy je zakopuje? gdzie sa podczas 9 miesiecy bo trudno mi uwierzyc ze ciaza to bylo cos niedostrzegalnego... poprostu taka mentalnosc wsiowych tlumokow najpierw sie wala po katach dla zabawy potem ciaza a dziecko co tam zakopac jak kociaki lub szczeniaki zywcem jak sie nei chce, dobrze ze lopata przez leb nie nastukala... to jest obraz polskiej wiochy i niestety tacy ludzie istnieja i maja sie dobrze w XXI wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: Znowu nastoletnia wpadka 02.03.10, 14:40 doswiadczylas takiej wsiowej mentalnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 14:05 Naprawdę sądzisz, że ta dziewczyna poprosiłaby matkę, żeby ta z nią poszła do lekarza na usunięcie ciąży? Albo że jakiś lekarz będzie nadstawiał głowę i wykona aborcję u nieletniej bez zgody rodziców? No to chyba naiwne myślenie... Nie aborcja jest tutaj rozwiązaniem, tylko świadomość seksualna. Skoro dzieciaki nie są w stanie powstrzymać się od seksu i MUSZĄ go uprawiać mając 14 lat, nie patrząc na konsekwencje, to niestety rodzice nie powinni chować głowy w piasek, tylko zadbać o antykoncepcję swoich dzieci. Swoją drogą smutne to jest, że będąc istotami myślącymi, w sprawach seksu zachowujemy się jak zwierzęta. Chce mi się to się muszę zaspokoić, bo... no właśnie, co? Umrę? Odpowiedz Link Zgłoś
figifa Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 13:52 becitka87 napisała: > Brak słów. Oto skutki "lajtowego" wychowania Daruj sobie.. Mialas niespełna 20 lat jak urodzilas swoje...... 20 lat i juz ciąża? Hiporktytka. Gdzie byla twoja matka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 14:07 jest roznica miedzy 14 latka z ktora wspolzycie to przestepstwo podlegajace karze (przynajmniej w polsce) a dwudziestolatka... nie wiem nei dostrzegasz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
figifa Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 14:11 elza78 napisała: > jest roznica miedzy 14 latka z ktora wspolzycie to przestepstwo podlegajace > karze (przynajmniej w polsce) a dwudziestolatka... > nie wiem nei dostrzegasz tego? > Nie. hcesz sie e mnal icytowacn a przepisy. To piowiem, ze w anglii mozna sie ksorbac do 23 tygodnia i ze 23 to nie jest jeszcze dziecko, bo tak mowia przepisy.. 20 latka z brzuchem: wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 14:24 nie wiem jak ma sie twoja odpowiedz do mojego postu wstydem jest mentalnosc jaka reprezentujesz - wuj ci do tego kiedy pelnoletnia kobieta bedzie z brzuchem chodzic bo to jej sprawa 14 latka w ciazy to nie wstyd (nie kumam jakie pierwotniactwo myslowe trzeba przejawiac aby postrzegac ciaze w kategoriach wstydu lub nie) to dramat. wsrod normalnych ludzi ciaza w zadnym wieku nie jest postrzegana w kategoriach wstydu czy nie wstydu bo to jest styl prezentowany w chlopach podczas wywozenia jagny na gnoju i taka mentalnosc jaka prezentujesz rodzi wlasnie takie potworki jak zakopywanie noworodkow zywcem - mysle ze czternastka zrobila to aby na wstyd i sromote sie nie narazic "we wiosce" kapujesz aluzje? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 14:29 figifa napisał: Daruj sobie.. Mialas niespełna 20 lat jak urodzilas swoje...... > 20 lat i juz ciąża? Hiporktytka. > > Gdzie byla twoja matka!!!! W koziej d....e. Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy 14-latkom a 20-latkom? W Polsce osoba 20 letnia jest wg. prawa osobą dorosłą - nie wiedziałaś? a może matka Cię nie uświadomiła. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Znowu nastoletnia wpadka 02.03.10, 15:10 > Brak słów. Oto skutki "lajtowego" wychowania ale pleciesz... na przestrzeni wieków, niezależnie od modelu wychowania ZAWSZE trafiały się takie przypadki. Wcześniej po prostu o tym nie mówiono, nie pisano... A takie sytuacje trafiały się i starszym i młodszym. Pani od dzieci w beczkach raczej lajtowo nie wychowywano, a efekt na balkonie był, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 dzieci vivy, netu i popkultury 01.03.10, 14:16 żadnych wzorcow, żadnych wartości, kosumpcja, Boga nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: dzieci vivy, netu i popkultury 01.03.10, 14:31 Tak des widocznie ksiądz z kazaniem na czas nie dotarł. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: dzieci vivy, netu i popkultury 01.03.10, 14:33 Żartujesz chyba? Może myślę stereotypowo, ale chyba szanse na to, że na małopolskiej prowincji, dziewczyna była wychowana "bez wartości i bez Boga" wydają się znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: dzieci vivy, netu i popkultury 01.03.10, 17:20 oj myslisz baaardzo stereotypowo. Poza tym są Bóg i wartości oraz "Bóg i wartości" serwowane w wydaniu absolutnie nieprzyswajalnym nie tylko dla nastolatka ale po prostu dla myślącego człowieka. "Tak nie wolno bo Bozia skaże" - to niestety sposób nauczania wiary i wartości prezentowany przez wielu księzy starej daty i pewnie przez wielu rodziców. Budzi najpierw lęk i chęć negacji, ucieczki a potem gdy człowiek troche podrośnie - po prostu smieszność, bo to takie obciachowe.... Smutne to. Za to jeśli ktoś ma przekazane prawdziwe wartości, to nawet będąc tym nabuzowanym nastolatkiem jest w stanie i ma motywacje by powściągnąć swe popędy i wcale nei kosztuje to młodego człowieka nie wieadomo jakie poświęcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: dzieci vivy, netu i popkultury 01.03.10, 18:18 Ależ oczywiście, że się z Tobą zgadzam. Dlatego uważam, że imputowanie, że wszystkiemu winne jest laickie wychowanie, jest grubym nadużyciem. Ja bym się raczej zapytała, po raz kolejny z resztą przy tego typu sprawie - jak to się stało, że NIKT nic nie zauważył. Rodzice, szkoła, nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: des4 ma racje 02.03.10, 00:39 Brak dowodów na jego istnienie - to chyba wystarczający dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: des4 ma racje 02.03.10, 18:04 Brak dowodów na daną tezę nie dowodzi tezy przeciwnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.garfielda Re: dzieci vivy, netu i popkultury 02.03.10, 01:13 des4 napisał: > żadnych wzorcow, żadnych wartości, kosumpcja, Boga nie ma... gdyby dzieciakom uzmysławiać na lekcji katechezy, seks ma następstwa nie tylko w postaci czegoś tak odległego jak ogień piekielny może sytuacja byłaby lepsza. MOŻE. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: dzieci vivy, netu i popkultury 02.03.10, 11:04 bez przeasady ja jestem niewierzaca a urodzilam Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.garfielda Re: dzieci vivy, netu i popkultury 02.03.10, 21:22 chodzi mi o to by przekonać jakoś nieletnich, że seks to zabawa dla dorosłych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 14:21 Smarkaczom się wydawało, że są dorośli. Niestety byli już dojrzali > płciowo. Napisała co wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 19:51 Rodzice dziewczynki niczego nie zauwazyli, podejrzewam. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Znowu nastoletnia wpadka 01.03.10, 22:45 Może to brzmi jak kiepski żart, ale niestety jest możliwe. Siostra mojej przyjaciółki urodziła dokładnie 15 dni później niż ja. Spotkałyśmy się na zakupach dokładnie między naszymi porodami i wierzcie mi, zakodowałam tylko tyle, że koleżanka trochę przytyła i nie żeby brzuch, ale buzia jej się zaokrągliła i cała zrobiła się taka "apetyczna". W żadnym wypadku nie gruba, tylko bardziej kobieca, bo to szczypior był straszny zawsze. I najlepsze, że ani jej siostra (mająca rok starsze dziecko i mieszkająca z nią pod jednym dachem) ani ja - jakby nie patrzeć położna z wykształcenia, nie wpadłyśmy na to, że ona lada moment urodzi. Smutne, ale niestety bywa i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 estelka 02.03.10, 15:16 Jest róznica miedzy kolezanką a matką. Tu nie chodzi tylko o kształty. Naprawde uwazam, ze przeciętnie dobra matka powinna sie intuicyjnie zorientowac, ze cos ważnego sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Znowu nastoletnia wpadka 02.03.10, 20:42 A za co odpowie przed sądem nieletnich jeżeli okaże się,że dziecko faktycznie urodziło się martwe? Odpowiedz Link Zgłoś