Dodaj do ulubionych

Wawel - miejscem pochówku....?

• an20 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 12:51
      anusia29 napisała:

> Właśnie czytam, że rodzina tak zadecydowała. Z całym szacunkiem dla
      > prezydenta i jego zony, uważam, że to przesada. Cały podniosły
      > nastrój dla mnie pryska 9w odniesieniu do Pary Prezydenckiej)...

Pan Kaczyński był meżem stanu, był prezydentem, głową państwa Polskiego i zginął
      wypełniająć obowiązki państwowe. W takiej sytacji jak rodzina sobei życzy, aby
      został pochowany na Wawelu, nie widzę w tym nic niestosownego. Ale jak zwykle
      nawet w takiej sytacji spoleczenstwo potrafi protestowac i organizowac pikiety-
      ta jest wręcz żenujące i niestosowne. Żal patrzeć na tych ludzi...
    • kicia_beauty Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 13:36
      Zmarły tragicznie prezydent niewątpliwie zasługuje na pogrzeb z honorami
      należnymi głowie państwa, ale miejscem spoczynku nie powinna być katedra na
      Wawelu. Wawel to miejsce spoczynku królów, bohaterów narodowych, wieszczów. A
      czym zasłużył się dla Polski zmarły prezydent ? Owszem wygrał demokratyczne
      wybory, ale to tyle. Zdecydowanie zbyt mało , aby spocząć w miejscu tak
      wyjątkowym jak katedra na Wawelu. Jestem zdecydowanie przeciw i uważam tą
      decyzje za przejaw megalomanii Jarosława Kaczyńskiego.
      ]https://s1.suwaczek.com/200904242265.png[/url]
      • yuka66 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 13:45
        podpisujcie petycje jesli sie nie zgadzacie www.nienawawelu.pl/
      • angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 13:52
        Decyzję podjął Dziwisz. Rodzina nie chciała, wolała Powązki, ale się
        zgodziła. Tak przed chwilą powiedział któryś z prezydenckich
        ministrów.
        • pitahaya1 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:02
          Patrząc na reakcję części społeczeństwa/elektoratu, wcale się nie dziwię.
          Kardynał Dziwisz do wyborów nie startuje. J.Kaczyński z pewnością tak. Biorąc
          pod uwagę wzrastające napięcie, czekałam na tego typu komentarze.
          To w końcu jak z tą decyzją rodziny? Nie mogła wyrazić swej woli?
          Wystarczyło powiedzieć "nie, szanujemy propozycję, doceniamy ale rodzina niech w
          jednym miejscu będzie".

Z drugiej strony i Kraków, i W-wa będą miały swoje 5min.
          • angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:12
            Podobno rodzina doceniła taką możliwość ze względu na etos, w jakim
            została wychowana.
            • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:18
              Powiedzial Jacek Kurski.
              /sarkazm
              • angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:20
                Tak, mnie też to lekką bufonadą poleciało i "niewychowaniem na
                podwórku". Ale to nie Kurski był.
        • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:08
          A rzecznik kard. Dziwisza twierdzi wrecz przeciwnie. Po odczuciu reakcji
          przerzucaja sie teraz sprawa jak goracym ziemniakiem - kolejna sprawa, gdzie
          kazdy bedzie mogl wierzyc w to, co chce. Niesamowite w tej katastrofie jest to,
          jak bardzo pozwala ona na podwojna interpretacje wszystkiego. Kto chcial "zamach
          na Wodza" - ma. kto chcial "a to Polska wlasnie" - tez ma.
        • b.bujak Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:22
          angazetka napisała:

> Decyzję podjął Dziwisz

może i mam pamięć wybiórczą, ale ks. Dziwisz okazał się mniejszym zaangażowaniem
          w kwestii wyboru miejsca pochówku JPII... moim zdaniem wtedy powinien działać
          bardziej zdecydowanie, bo jeśli ktokolwiek ze współcześnie zmarłych miałby być
          pochowany na Wawelu to tylko JPII !!!
          w ogóle oburzyło mnie określenie, że śmierć LK była "bohaterska"... to jest
          bardzo mocne dorabianie ideologii!
          • sofi84 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:54
            > w ogóle oburzyło mnie określenie, że śmierć LK była "bohaterska"... to jest
            > bardzo mocne dorabianie ideologii!

myślałam, że bohaterska to taka, w której bohater ŚWIADOMIE oddaje życie..
            Wawel to przesada. Prezydentura marna, poparcie w sondażach bardzo niskie,
            większość społeczeństwa czekała na koniec tej kadencji...
    • sofi84 hmmmm 14.04.10, 14:20
      https://mainhg.demotywatory.pl/uploads/201004/1271182335_by_Ziouo_500.jpg
    • mama_fasolki Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:22
      Do tej pory wydawało mi się, że tylko głupota ludzka nie zna granic. Teraz
      widzę, że tyczy się to również hipokryzji... Pochówek na Wawelu, stadiony,
      skwery, ulice i szkoły nazywane imieniem Ś.P. Prezydenta, który jeszcze niedawno
      dla połowy Polski był obiektem niewybrednych żartów i kpin... Nadgorliwość jest
      gorsza od faszyzmu.
    • magdakingaklara Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 14:26
      ja tez nie potrafie tego zrozumiec czemu maja byc pochowani na
      Wawelu bo wedlug mnie zadnej zaslugi dla Polski nie zrobil jako
      Prezydent
    • lusitania2 Re: kolejny "krzykacz" 14.04.10, 14:27
      wyborcza.pl/1,75248,7770158,Apel_Andrzeja_Wajdy__Wawel_podzieli_Polske__Zrezygnujcie.html

• myga Re: kolejny "krzykacz" 14.04.10, 14:45
        Po nim bym sie spodziewala innego apelu. Ale to by trzeba bylo
        cywilnej odwagi. Doprawdy, wstyd, panie Wajda.
        • an20 Wawel miejscem pochówku wszystkich prezydentow RP 14.04.10, 15:09
          Jestem ciekawa czy jakby Wawel stał się miejscem pochówku wszystkich prezydentów
          Polski bez wzgledu na partię z jakiej pochodzi, zasługi jakie osiągnął dla
          Polski, czy wyznanie - to też by był tak wielki krzyk smile
          ciekawe czy społeczenstwo w tym celbryci tez by protestowli i wysylali listy z
          apelami ??? naprawdę jestem ciekawa smile

• cherry.coke Re: Wawel miejscem pochówku wszystkich prezydento 14.04.10, 15:10
            an20 napisała:

> Jestem ciekawa czy jakby Wawel stał się miejscem pochówku wszystkich prezydentó
            > w
            > Polski bez wzgledu na partię z jakiej pochodzi, zasługi jakie osiągnął dla
            > Polski, czy wyznanie - to też by był tak wielki krzyk smile
            > ciekawe czy społeczenstwo w tym celbryci tez by protestowli i wysylali listy z
            > apelami ??? naprawdę jestem ciekawa smile

Wlasnie oglosili, ze teraz sa takie plany. Krypta prezydencka przed Pilsudkim, a
            nie obok, skladaja propozycje rodzinie kaczorowskiego. Bardzo sie ciesze. Tak to
            sie wlasnie powinno bylo odbyc od poczatku.
            • myga cherry.coke 14.04.10, 15:18
              Zaczynam sie sama siebie bacsmile Najpierw przewidzialam pogrzeb na Wawelu, a
              potem (to juz razem z toba) krypte prezydenckabig_grin
              • cherry.coke Re: cherry.coke 14.04.10, 15:21
                myga napisała:

> Zaczynam sie sama siebie bacsmile Najpierw przewidzialam pogrzeb na Wawelu, a
                > potem (to juz razem z toba) krypte prezydenckabig_grin

No. Trzeba dalej przewidywac pozytywnie, niezle idzie. Kto wie, jacy agenci sa
                na emamie.
              • myga Re: cherry.coke 14.04.10, 15:21
                te wesole usmieszki oczywiscie nie na czasie, ale naprawde sie ciesze.
                Wawel jest odpowiednim miejscem na spoczynek prezydentow Wolnej
                Rzeczypospolitej, wybranych w wolnych powszechnych wyborach , tak jak
                pisalam od samego poczatku tego watku.
                • imasumak Re: cherry.coke 14.04.10, 16:22
                  Też mnie to bardzo cieszy. Szkoda tylko, że ta decyzja nie zapadła przed wyborem
                  spoczynku dla pary prezydenckiej. Przypuszczam, że uniknęlibyśmy wówczas tych
                  wszystkich nieprzyjemnych, dzielących nas dyskusji.
          • angazetka Re: Wawel miejscem pochówku wszystkich prezydento 14.04.10, 15:20
            A nie. Jesli będzie ustalone, że Wawel jest miejscem pochówku
            prezydentów III RP, to nie widzę problemu.
            • mama_fasolki Re: Wawel miejscem pochówku wszystkich prezydento 14.04.10, 15:33
              Tak, to jedyne słuszne rozwiązanie w tej sytuacji wg mnie. Jeśli zostanie
              ustalone, że Wawel będzie miejscem wiecznego spoczynku wszystkich Prezydentów
              wolnej Polski, to ja również nie zgłaszam sprzeciwu.
              • aurita Re: Wawel miejscem pochówku wszystkich prezydento 14.04.10, 16:52
                > ustalone, że Wawel będzie miejscem wiecznego spoczynku wszystkich Prezydentów
                > wolnej Polski, to ja również nie zgłaszam sprzeciwu.

hmmmm np. Kwasniewski lub Jaruzelski? moze lepiej zostawmy Wawel w spokoju...
                • imasumak Re: Wawel miejscem pochówku wszystkich prezydento 14.04.10, 16:56
                  Jaruzelski, powiedzmy sobie szczerze, się nie łapie. Prezydentem został niejako
                  z rozpędu i bardzo krótko to trwało.
        • aurita Re: kolejny "krzykacz" 14.04.10, 16:54
          Wajda wlasnie wykazal sie cywilna odwaga: Brawo!!!!
      • imasumak Re: kolejny "krzykacz" 14.04.10, 16:27
        Przynajmniej wyraził opinię w kulturalny sposób, nie wieszając psów na
        pogrążonym w bólu Jarosławie Kaczyńskim.

Ale i tak uważam, że mógł sobie darować, zwłaszcza podkreślanie tego, że
        prezydenta zasługi nie są na tyle wielkie, by mógł spoczywać w towarzystwie
        króli i Piłsudskiego.
    • freederike Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 16:25
      dla mnie nie ma znaczenia, kto zadecydował.
      Jest decyzja kościoła i rodziny. To wystarczy.
      W tym temacie przykładem dla niepokornych powinien być Lech Wałęsa.
      • aurita Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 16:53
        > W tym temacie przykładem dla niepokornych powinien być Lech Wałęsa.

trzeba przyznac ze Walesa zachowal sie z klasa w tym przypadku.

• krokre Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 18:15
          Mam dokładnie takie samo zdanie jak Lech Wałęsa, który zachował wielką klasę w
          swojej wypowiedzi
        • iuscogens Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 18:18
          Dla wszystkich, którzy snuli spiskowe teorie o tym jak Jarosław żeruje na
          śmierci brata:
          Podsekretarz stanu w Kancelarii Lecha Kaczyńskiego - Andrzej Duda - mówił, iż
          pomysł miejsca pochówku nie wypłynął od rodziny pary prezydenckiej, jednak
          spotkał się z ich akceptacją.
          Jak tłumaczył była to z pewnością ciężka
          decyzja chociażby dla córki, a jednym z najbardziej prozaicznych powodów jest
          sama odległość. Rodzina prezydencka, musiała brać jednak pod uwagę narodową
          tradycję i liczyć się z tym, iż nie codziennie będzie mogła odwiedzać groby
          najbliższych.

Specjalistka jestem, specjalistka jestem w zabawie tej...
          • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 18:28
            > Dla wszystkich, którzy snuli spiskowe teorie o tym jak Jarosław żeruje na
            > śmierci brata:
            > Podsekretarz stanu w Kancelarii Lecha Kaczyńskiego - Andrzej Duda - mówił, iż
            > pomysł miejsca pochówku nie wypłynął od rodziny pary prezydenckiej, jednak
            > spotkał się z ich akceptacją.
            Jak tłumaczył była to z pewnością ciężka
            > decyzja chociażby dla córki, a jednym z najbardziej prozaicznych powodów jest
            > sama odległość. Rodzina prezydencka, musiała brać jednak pod uwagę narodową
            > tradycję i liczyć się z tym, iż nie codziennie będzie mogła odwiedzać groby
            > najbliższych.

A co ma mowic podsekretarz stanu w kancelarii Lecha Kaczyńskiego?
            A co ma mowic rzecznik kurii krakowskiej?
            Kazdy ma zwalac na drugiego. Wybierz komu wierzysz. To tylko pokazuje, jak dumni
            sa wszyscy z tej idei - kazdy ucieka jak diabel od swieconej wody.
          • burza4 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 22:34
            iuscogens napisał:

> Dla wszystkich, którzy snuli spiskowe teorie o tym jak Jarosław żeruje na >
            śmierci brata:
            > Podsekretarz stanu w Kancelarii Lecha Kaczyńskiego - Andrzej Duda - mówił, iż
            > pomysł miejsca pochówku nie wypłynął od rodziny pary prezydenckiej, jednak
            > spotkał się z ich akceptacją.

ciekawe, dopiero co mi mignęło Dziwisz też się wypiera inicjatywy, mówiąc
            wyraźnie, że nie wyszła od niego. Adam Bielan z kancelarii Prezydenta przyznał,
            że pierwszym wyborem Marty Kaczyńskiej były Powązki, wymigał się od odpowiedzi
            na pytanie skąd wyskoczył Wawel.
            • imasumak Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 22:39
              www.tvn24.pl/-1,1652211,0,1,bielan-jaroslawa-do-wawelu-trzeba-bylo-przekonywac,wiadomosc.html
              • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 22:44
                Podobno Monika Olejnik rozmawiala w swoim programie bezposrednio z kard.
                Dziwiszem, ktory jednak powiedzial, ze inicjatywa wyszla od rodziny, a
                konkretnie JK. Ktos ogladal czy ma nagranie?

Nie jestem zajadla na JK (juz nie). Sprawa inicjatywy jest jednak fascynujaca
                politycznie. Taka fantastyczna idea, to czemu wszyscy sie jej wypieraja? Ze
                skromnosci?
                • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 22:50
                  > Podobno Monika Olejnik rozmawiala w swoim programie bezposrednio z kard.
                  > Dziwiszem, ktory jednak powiedzial, ze inicjatywa wyszla od rodziny, a
                  > konkretnie JK. Ktos ogladal czy ma nagranie?

Odpowiem sama sobie - tu jest:
                  www.tvn24.pl/0,1652211,0,1,bielan-jaroslawa-do-wawelu-trzeba-bylo-przekonywac,wiadomosc.html
                  • imasumak Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 23:00
                    Mnie też to fascynuje.
                    • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 23:10
                      No to jeszcze wegla do tego pieca:
                      krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7773165,Kto_wymyslil_Wawel_dla_Lecha_i_Marii_Kaczynskich_.html
                      Palce wskazuja na krakowskich dzialaczy PIS, ktorzy lobbowali u Jaroslawa
                      Kaczynskiego (ktory wyrazil zgode w poniedzialek) i u kardynala Dziwisza, przy
                      czym Dziwisz dowiedzial sie na koncu.
              • cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 22:59
                imasumak napisała:

>
                rel="nofollow">www.tvn24.pl/-1,1652211,0,1,bielan-jaroslawa-do-wawelu-trzeba-bylo-przekonywac,wiadomosc.html

A co powiesz na drugi filmik na tej stronie? Wierzysz panu Bielanowi (ktory
                napisal wczoraj insynuacje, ze Roza Thun organizowala prostest pod kuria,
                nieprawda oczywiscie, ale w swiat poszlo) czy kardynalowi Dziwiszowi?
    • mysty Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 23:00
      Osobiście jestem przeciwko tej decyzji. Odnoszę wrażenie, że ludzi nie tyle oburzył fakt pochowania Prezydenta Kaczyńskiego na Wawelu ile obmierzły sposób, w jaki podjęto tą decyzję. Wawel jest naszym dobrem narodowym. Jedyna i niezaprzeczalna prawda kardynała Dziwisza i Jarosława K. - niekoniecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka