Dodaj do ulubionych

akwarystyka- problem z glonojadem

21.09.10, 15:02

Moze ktoras moze pomoc?
Otoz w sobote znajomi podarowali nam glonojada do akwarium. mamy nie duze, 90l. Chcialam dzis tego glonojada wyciagnac, zeby zawiezc go do zoologa coby oddac, bo u nas mu ciasno. I zonk. Ryby nie ma. Nie ma zwlok zadnych. Nie ma go nigdzie. Obszukalam korzenie, kamuyczki, rosliny. Nie ma. Wody nie podmienialam juz kilka dni, nie ma mowy, zeby wyskoczyl.
Czyzby sie kurna, rozpynal w tej wodzie?
Obserwuj wątek
    • iwles Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:04

zobacz, czy nie przykleił się do grzałki, glonojady lubią ciepło.
    • czar_bajry Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:05
      w rogach akwarium szukaj przyssanego do szyby, do kamienia do roślin od spodusmile
      Mało prawdopodobne aby wyszedłsmile
      • sowa_hu_hu Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:07
        też nie raz wydawało mi się że wyparował smile ale oczywiście znajdował się smile

nie rozumiem tylko jak glonojadowi może być za ciasno w 90L?

ja mam 100L i miałam dwa glonojady...
        • szymama Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:20
          oprocz tego glonojada mam jeszcze kilkanascie innych ryb, nie chcialabym go meczyc, dlatego uwazam, ze mu ciasno jest.
          • iwles Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:30

na pewno nie jest mu ciasno. Nie masz żadnego glonojada ? zostaw sobie, koniecznie.
          • sowa_hu_hu Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:30

no co ty ,ja tez mam kilkanaście innych smile
            poza tym glonojad siedzi na dnie albo przyklejony do filstra ,grzałki ,i tak spedza całe dnie...
            nie potrzebuje miejsca na pływanie...
            • szymama Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 15:35
              teraz to go zostawie, nie mam wyjscia, nie moge wariata znalezc sad
          • figrut Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 16:42
            > oprocz tego glonojada mam jeszcze kilkanascie innych ryb, nie chcialabym go mec
            > zyc, dlatego uwazam, ze mu ciasno jest.
            Cieszy mnie takie rzadko spotykane, ale jakże mądre podejście do ryb smile
            Co do "glonojada" (zbrojnik niebieski ?, plekostomus ?), to one nie są samobójcami i nie wyjdą z akwarium. Musiał gdzieś się przyssać. Sprawdź w załamaniach korzenia.
            • a.nancy Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 17:06
              albo coś go zerżarło smile
              • kontopremiumizelkazaglowe Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 17:51
                a duzy ten glonojad ? mz zawsze kupowalismy duze bo male wlasnie przepadaly bez wiesci
                • szymama Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 19:15
                  no wlasnie problem taki, ze on byl okolo tak 6 centymetrowy. Dosc duzy. no, szukam i szukam i nie ma dziada. I ciala denata tez nie ma. Troche sie boje bo jak padl gdzies i go nie widze to moze zaszkodzic innym rybkom. No, cholera jedna tongue_out
              • szymama Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 19:19
                nie bardzo ma go co zezrec, bo akwarium sklada sie glownie z neonkow i gupikow. Wiekszych ryb nie ma. A poza tym pluwalyby jakies resztki a tu nic, woda czysciutka.
                • a.nancy Re: akwarystyka- problem z glonojadem 22.09.10, 09:34
                  szymama napisała:

> nie bardzo ma go co zezrec, bo akwarium sklada sie glownie z neonkow i gupikow.
                  > Wiekszych ryb nie ma. A poza tym pluwalyby jakies resztki a tu nic, woda czysc
                  > iutka.

ja stawiam, ze zdechl i rybska zezarly cialo denata wink
                  u nas byl zawsze pelny recykling rybek, tzn. jedne znikaly, a inne sie pojawialy, jak w przyrodzie smile
          • nangaparbat3 Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 19:48
            > oprocz tego glonojada mam jeszcze kilkanascie innych ryb, nie chcialabym go mec
            > zyc

One też i dokonały eutanazji.
            A serio: one są mistrzami ukrywania się, mógł się zagrzebac w podłożu. Mógł też umrzec, a reszta towarzystawa spożyła szczątki.
    • dziub_dziubasek Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 19:26
      Mi zginęły dwa glonojady jakiś cza temu. Ale pewnie zdechły i zostały zezarte przez inne ryby (chociaż mam żałobniczki, gupiki i bojownika tylko), bo nie było nas dwa tygodnie, a karmił je znajomy więc nie liczyl czy wszystkie są.
      • fredka01 Re: akwarystyka- problem z glonojadem 21.09.10, 19:55
        mój stary juz glonojad , bo ok. 11-letni, znikł w czasie moich wakacji
        i nie ma śladu po nim, nawet szkieletu
        a mam w akwarium neonki i ramirezkę
    • ka_thy Re: akwarystyka- problem z glonojadem 22.09.10, 09:38
      A nie masz żadnej muszli w akwarium? Nam kiedys zginął glonojad, no dosłownie rozpłynął się, dopiero kiedy mąz czyścił akwarium znalazł w środku muszli szczątki glonojada. Wszedł biedaczek do środka i nie mógł sie wydostać. sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka