Dodaj do ulubionych

znacie takie grzyby?

22.09.10, 16:19
Zadaję to pytanie na tym forum ponieważ: 1. jest bardzo aktywne, 2. emamy wiedzą wszystko. A zatem, czy znacie takie grzyby, jak na załączonych zdjęciach? Sąsiadka, która je nazbierała nazywa je "smalcówki" i twierdzi, że można je jeść, natomiast ja ich nie znam kompletnie, ani tej nazwy ani samych grzybów. Pytałam też drugiej sąsiadki, godniejszej zaufania i znawczyni grzybów i ona ich nie zbiera nigdy. Jeżeli mam się gdzies wynieść z tym wątkiem, to bardzo proszę o podpowiedź, gdzie mi ktoś udzieli fachowej rady.
A oto te grzyby:
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2434466,2,1,DSC09390.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2434469,2,2,DSC09391.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2434470,2,3,DSC09393.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2434472,2,4,DSC09394.html
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 16:25
      nie wiem warto dla pieciu gryzbkow ryzykowac zdrowie?
      sa grzyby ktorzy jedni uznaja za jadalne i zbieraja inni nie, przykladem jest pospolita olszowka ktora jest grzybem trujacym, wszystko zalezy od przyzadzenia a i tak trucizna kumuluje sie w organizmie i moze powodowac odlegle w czasie od zjedzenia problemy...
      nie ryzykowalabym zjedzenia smalcowek sasiadkismile
      zadnych blaszkowcow nie jadamy
    • iwles Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 16:47

grzyby, co do ktorych nie mam 100% pewności - wyrzucam.
    • myga Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 16:58
      Znam te grzyby, znalam osoby, ktore je zbieraly, pod nazwa "niemki", ale to w okolicach Opoczna, tam malo na ogol grzybow, wiec zbieraly i golabki i nawet olszowki. Ja nigdy nie zbieram blaszkowych, ale tutaj na zachodzie, to sie zbiera tylko dobre grzyby. Znam takich, co tylko prawdziwe, nawet podgrzybki dla nich nie dosc dobre.
      • heca7 Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 17:07
        Moja tesciowa je zbiera i nazywa "tłuściochy". Moi rodzice zbierają bardzo podobne tylko z delikatniejszą nóżką i nazywają je"panienki". Ja ich nie zbieram bo w przypadku panienek uważam, że zalatują pleśnią. Tłuściochy nadają się do duszenia. Tylko ja bym te rozwinięte wyrzuciła. Pewna jestem tylko tych złozonychsmile
    • myga Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 17:03
      kociewiacy.pl/gminy/kaliska/index.php?option=com_content&task=view&id=169&Itemid=33
      tak jak pisalam, rozne sa nazwy, ale ja bym nie ryzykowala.
      • mag_may Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 17:46
        Hmm, mnie one nie wygladają na te zalinkowane, mają inną barwę, bardziej pomarańczowo-czerwonawe są. Natomiast nazwę "niemki" znam ale nie pamietam tych grzybów w ogóle.

Poza tym ja wcale nie miałam i nie mam zamiaru od razu się rzucać na nie i jeść. Pytałam tylko z czystej ciekawości, bo bardzo lubię grzyby, a np. moja Babcia, znawczyni grzybów i nie tylko, nie uznawała w ogóle kanii, dlaczego nie wiem i nigdy w domu u nas się ich nie jadło i ich nie znałam w związku z tym. Myślałam, że z tymi może być jakoś podobnie. Ja sama zbieram tylko te grzyby, co do których mam 100% pewność, ale ponieważ nie mam szans teraz na grzybobranie, to kupuję czasem od sąsiadów "starych grzybiarzy" i jak do tej pory nie było żadnych kontrowersyjnych, tylko np. kurki, podgrzybki, maślaki.
        W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedzi.
      • koronka2012 Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 18:11
        To są zupełnie inne grzyby. Zresztą - obu gatunków nie tykam, i z tego co widać w lesie - nie tylko ja, bo i jednych i drugich było dziś i wczoraj zatrzęsienie.
        • majenkir Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 18:16
          To watek sprzed 9-ciu lat.... big_grinwink
    • na_pustyni Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 17:49
      Po co zbierasz grzyby, których nie znasz? O wiele fajniej wyglądałyby w lesie niż w Twoim koszu.
      • nutka07 Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 18:35
        Po co wypowiadasz sie w watku, ktorego nie zrozumialas? O ile fajniej byloby przeczytac ze zrozumieniem.
        • na_pustyni Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 19:49
          PMSa masz? Ona, czy sąsiadka - wsio ryba, dla mnie zbieranie niepewnych grzybów po to, żeby je potem obfocić i wrzucić w net z pytaniem, czy da się jeść jest bez sensu. Jestem za tym, żeby sobie spokojnie rosły.
    • weronisia_net Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 17:53
      o matko jak mozna sie pytać na forum o takie rzeczy ????

Nie znasz grzyba - WYRZUĆ!!!

Szkoda ,że nie wrzuciłaś zdjeć muchomora sromotnikowego bo bym z chęcią ci napisała ,że na 100 % jadalne moja teściowa takie zbiera..

Sama byłam dzisiaj na grzybach i mój maż znalazł parę sów zapytałam się na ile procent jest pewny ,że to sowa odparł ... 95- Wyrzuciłam!!!

• mgla_jedwabna Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 23:34
        A kto powiedział, że autorka wątku ma od razu zamiar je jeść? Może to zwykła ciekawość, taka z pogranicza naukowej?

Mój mąż czasem zbiera grzyby, przynosi je w 2 oddzielnych torbach papierowych. Pierwsza to "do jedzenia": maślaki, podgrzybki, kanie powyżej 14 cm średnicy kapelusza. Druga torba jest "do obejrzenia" - z reguły są to grzyby jedynie podejrzane o bycie np. rydzem, a więc do obejrzenia w domu, porównania ze zdjęciami w atlasach, obfotografowania i wyrzucenia dopiero po dokonaniu wyżej wymienionych czynności. Mąż z takich typu Leonardo da Vinci - interesuje się wszystkim tak dla samego interesowania się, nie dla rzeczywistego korzystania.
        • premeda Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 08:26
          Ja takie do obejrzenia to po kieszeniach zawsze noszę smile
          Grzyby zalinkowane przez autorkę znam pod nazwą "psiaki" tak jak i resztę trujaków (dla mnie).
    • mia_siochi Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 18:00
      Jestem wielką fanką grzybów, chętnie je zbieram, ale tych bym nie ruszyła.
    • demonii.larua Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 18:12
      Idź do sanepidu, tam Ci powiedzą czy jadalne.

Nie zatrudniaj fachowca - bądź
      bohaterem w swoim domu.
    • el_jot Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 18:14
      Znam z widzenia, bo w moich lasach jest ich pełno, ale nie zbieram żadnych blaszkowych
      • edor67 Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 18:55
        W naszych lasach pełno tego rośnie więc raczej nikt nie zbiera. Ja też ich nie znam, nie zaryzykowałabym.
    • koleandra Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 19:15
      Dla mnie nie jadalne. W lasach mnóstwo ich rośnie, nie zbieram takich.
    • q_fla Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 19:35
      Według mnie to jest Pieniążek Maślany, jadalny, ale 100% pewności nie mam jak przy wszystkich grzybach blaszkowych - chociaż się dobrze znam - nie zbieram.
      W pierwszej chwili przypomina też Muchomora Rdzawobrązowego - też jadalnego, ale po uprzedniej obróbce. Nie widzę podstawy trzonu, tzw pochwy, ktora u muchomorów jest bardzo charakterystyczna.
      • andaba Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 19:49
        Nie znam, ja z blaszkowych tylko rydze, kanie, kurki, i podpińki (opieńki) uznaję.

A co do kanii - moja mama pisała, że gdzieś była i zbierały oraz smazyły z koleżanką kanie, na co gospodarze z przerażeniem patrzyli i czekali kiedy sie przekręcą smile
        Mama do dziś tego nie rozumie, podejrzewam że strach przed kaniami wynikał z rzekomego (ja go nie widzę) podobienstwa do mnuchomorów sromotnikowych.

Swoją droga nie wiem co sie na autorke wątku złościcie, nie pisała nigdzie, że zamierza z tych grzybów kolację dla dzieci ugotować, tylko pytała co to za grzyby i czy jadalne.
        • q_fla Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 20:05
          Nie wszystkie Czubajki są jadalne.
          Wprawdzie Czubajka Kania, Czubajka Czerwieniejąca i Czubajka Dziewczęca są o wiele większe i przez to łatwe do rozróżnienia, ale np. wszystkie mniejsze Czubajeczki (Wełnista, lub Cuchnąca) są niejadalne i w niektórych przewodnikach opisywane jako trujące.
          • dorianne.gray Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 20:15
            Tak tylko zapytam: dlaczego piszesz nazwy grzybów z wielkiej litery?

--
            https://priv.reactiv.pl/houseworkmini.jpg
            • q_fla Re: znacie takie grzyby? 22.09.10, 20:29
              Masz rację, z dużej piszę się tylko pierwszy wyraz, np. Goryczak żółciowy.
              Dzięki. smile
              • angazetka Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 00:29
                Nie. Wszystko małymi, normalnie. To nie łacina wink
                • q_fla Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 08:46
                  O faktycznie, dzięki. Myślałam, że skoro nazwa, to z dużej litery. wink
                  • gabi683 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 08:53
                    Uwielbiam grzyby ale tego bym nie zebrała w życiu,po za tym u nas w lasach jest masę podgrzybków ,prawdziwków,maślaków ,kozaków więc nikt na takie psiochy nie patrzy .Inna sprawa to taka ze ja z blaszkami nie zbieram w cale
                    • zmija9 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 10:10
                      a propos grzybków to osobiście uważam że trzeba być debilem żeby pomylić kanię z muchomorem sromotnikowym. A do wielu zatruć grzybami przyczyniły się również media , które tak okrzyczały sromotnika.A ludzie zatruwają się najczęściej goryczakiem lub jak któraś powiedziała niejadalnymi kaniami. A taki idiota nasłucha się telewizji i jak nie jest pewien kani porówna ze sromotnikiem, do sromotnika nie pasuje znaczy kania - i zatrucie gotowe.
                      • myga Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 10:29
                        Trudno zatruc sie goryczakiem, no, chyba ze sie nie ma kubkow smakowych. A i tak nie jest trujacy, lecz niejadalny. A kanie bardzo latwo pomylic z muchomorem sromotnikowym. M oim zdaniem zupelnie nie znasz sie na grzbach, skoro uwazasz, ze: " ludzie zatruwają się najczęściej goryczakiem lub jak któraś powiedziała niejadalnymi kaniami."
                        • zmija9 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 10:39
                          o właśnie naoczny przykład mojej teorii
                          • moofka Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 11:08
                            a jaka masz teorie?
                            ze najczestsza przyczyna zatruc jest goryczak? surprised
                            do dzis nie potwierdzono jego toskycznych wlasciwosci
                            a ostatnie glosne w mediach zatrucia
                            to byly wlasnie zatrucia sromotnikami mylonymi z kaniami
                            • elza78 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 11:59
                              kolezanka goryczaka w zyciu w reku nie trzymala i nie probowala polizac hehe smile
                              trzeba byc twardzielem zeby zezrec tego grzyba big_grin
                        • koronka2012 Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 18:15
                          myga napisała:

> A kanie bardzo latwo pomylic z muchomorem sromotnikowym.

Szczerze to też nie rozumiem jakim cudem, skoro wyglądają zupełnie inaczej...
                          chyba, że ktoś młode osobniki zbiera, tu faktycznie łatwiej o podobieństwo, ale dorosłe?
                      • q_fla Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 11:29
                        Różnica pomylenia goryczaka z prawdziwkiem a sromotnika np z kanią albo gołąbkiem jest taka, że po goryczaku (jeżeli w ogóle jesteś w stanie go przełknąć) najwyżej dostaniesz sraczki i pojedziesz do rygi. Po zjedzeniu choćby 1g sromotnika masz "atrakcje" podobne jak sześcioletni Tomek. Różnicę widać gołym okiem.
                      • memphis90 Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 17:59
                        Goryczak nie jest przecież trujacy, jest "tylko" niejadalny że względu na gorzki smak.
    • solaris31 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 10:38
      nie wiem, co to z agrzyby i na pewno bym je wyrzuciła.

z blaszkowych zbieramy tylko opieńki.

a rurkowe znam też ze 4 gatunki , i to mi wystarczy wink w niedzielę byłam na grzybach, nad kuchnią suszą się podgrzybki i borowiki. grzyby rurkowe są bezpieczniejsze. ale nie zbieram nawet rurkowych, jak nie umiem rozpoznac.

w lesie masa kani - ludzie nie zbierają, pewnie się boją. i to jest jednak rozsądne.
    • velluto Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 11:34
      Znam o tyle o ile. Zbiera je teściowa - podobno są super do zupy i pierogów (nie jadam to nie wiem), ja blaszkowych nie zbieram w ogóle. Na wszelki wypadek.

grzybowisko.wordpress.com/2009/06/27/sliczna-panienka/
      • carbonka Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 12:05
        ja bym tego nie zbierała. Z grzybów to tylko przynoszę do domu: prawdziwki, maślaki, kozaki, podgrzybki, kurki, zajączki-pocieszki, kanie i pieczarki. Męża rodzina zbiera jeszcze kołpaki ale ja tego nie jem.
    • wiotka_trzpiotka Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 14:09
      blaszkowe wywalam
      • memphis90 Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 18:03
        A po co w ogóle zbierasz....? Zostaw w lesie, zwierzęta zjedzą.
        • elenelda Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 22:21
          Memphis, trzpiotka wywalała blaszkowate 9 lat temusmile
    • broceliande Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 14:47
      Ostatnio się pokazały, widuję je. Niemka to dla mnie co innego.
      Nie znam, nie zbieram.
    • gabi683 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 17:02
      nagrzyby.pl/index.php?artname=galerie&artmid=podglad_zdjecia&id=6402
      • q_fla Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 17:33
        To są całkiem inne grzyby niż przedstawiła autorka wątku - zasłonaki, większość niejadalna lub trująca. Widać wyraźne różnice: tu białe blaszki i u młodych osobników charakterystyczna zasłona blaszek. Na zdjęciu autorki wątku grzyby mają ciemniejsze blaszki bez zasłonki.
    • dziub_dziubasek Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 19:02
      Nie ryzykuję blaszkowych grzybów, nawet jak by były jadalne. jedyne blaszkowe grzyby jakie jadam to kurki.
      • monikaa13 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 19:32
        A ja jadam: kurki, rydze, sowy, gąski(zielonki) i to chyba wszystkie.

Te na zdjęciu wyrzuciłabym od razu do kosza.
    • monikaa13 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 19:29
      Nie zbieram. Uznaję je za trujaki.
      Nie ryzykowałabym!
    • inguszetia_2006 Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 20:12
      Witam,
      Znam. To są "panienki". Zbieram je od małego i uwielbiam. Smakują lekko sojowowink Pycha.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • q_fla Re: znacie takie grzyby? 23.09.10, 20:22
        "Panienki", czyli inaczej muchomory rdzawobrązowe mają karbowany brzeg kapelusza, widoczny nawet w młodym stadium.
        grzybowisko.wordpress.com/2009/06/27/sliczna-panienka/
    • q_fla Re: Poprawka ;) 23.09.10, 20:14
      To raczej nie jest pieniążek maślany - ten ma białe blaszki.
      Poszperałam w atlasach i swoich notatkach - wszystko wskazuje, że jest to ciemnobiałka wiosenna (czasami wysyp jesienią), jadalna, ale mało ceniona.
      Ale głowy nie dam wink.
      • corneliss Re: Poprawka ;) 23.09.10, 22:30
        ja bym nie wziela takiego grzyba od sasiadki bo po prostu nie znam takiego, i nie ufalabym
        nie zbieram blaszkowatych za wyjatkiem kurek i rydzow
        jak mawial moj sasiad zapalony grzybiarz - wszystkie grzyby sa jadalne, ale niektore tylko raz wink
      • aguniella19 Re: Poprawka ;) 06.10.19, 17:11
        To nie jest pieniążek maślany ani ciemnobiałka; na 99% to jadalny zasłonak śluzowaty. Zasłonaków jest bardzo dużo; większość z nich to grzyby niejadalne lub trujące.zbieranie ich to już wyższa szkoła grzybiarskiej jazdy. Ja zbieram mnóstwo blaszkowców, różne gatunki gołąbków, grzyby rosnące na pniach, tzw. hubywink - ale nigdy nie zjem żadnego grzyba "od sąsiadki". BTW, "niemki" to popularna nazwa płachetek kołpakowatych a nie zasłonaków. Płachetki to bardzo smaczne grzyby jadalne ale wyglądają zupełnie inaczej.
    • znowu.to.samo Re: znacie takie grzyby? 06.10.19, 23:16
      Wg mnie ryzykowne, jest tyyyyle innych lepszych grzybów teraz, szczególnie że sezon
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka