Dodaj do ulubionych

Klauzula sumienia...

25.02.11, 14:47
lekarska była tu wałkowana sporo razy i ma zagorzałe zwolenniczki.
A farmaceutyczna klauzula sumienia ? Dla mnie facepalm tygodnia.
Obserwuj wątek
    • matsuda to ja z czystym sumieniem będę bić 25.02.11, 14:49
      powołam się na prawo boskie.
      • vivibon Re: to ja z czystym sumieniem będę bić 25.02.11, 14:57
        Węgla też nie sprzedawać. Sraczka może być karą boską, nigdy nie wiadomo.
        • gazeta_mi_placi Re: to ja z czystym sumieniem będę bić 25.02.11, 19:26
          big_grin
      • czar_bajry Re: to ja z czystym sumieniem będę bić 25.02.11, 20:01
        tak takiemu katolickiemu farmaceucie od razu w papę dać i będzie spokój a jako katolicy to są zobowiązani drugi policzek nadstawićbig_grin
    • nellyssima Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:01
      Niech zmienią zawód, jak nie maja ochotę czegos sprzedawać. Jak bedą sprzątać, to nie będzie im sumienie przeszkadzało.
      • vivibon Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:04
        No tak, ale to wprowadzanie podwójnych standardów, nie uważasz? Z ich punktu widzenia oczywiście.
    • twarz2 Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:08
      Mnie to nie przeszkadza, kupię gdzieś indziej w razie potrzeby..

big_grin kupy psie mi przeszkadzają i psy bez nadzoru również big_grin
    • kropkacom Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:10
      "Jestem katoliczką, zawsze później się z tego spowiadam. Miałam praktyki w aptece Bonifratrów, tam nie było takich środków i doskonale się pracowało. "

Jak rany, dobrze sobie czasem przypomnieć czemu katolicyzm tak drażni big_grin
    • bea.bea Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:13
      Ciekawe, że te klauzule są takie jednokierunkowe i w wielu zwyczajnych dziedzinach życia większość katolików zapomina o zwykłych zasadach przyzwoitości. Ciekawe.
    • wuika Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:34
      Niech dorzucą leki do stymulacji owulacji - wszak skoro ktoś jest bezpłodny, na pewno wcześniej nagrzeszył, nie poszedł do spowiedzi i teraz ma. A potem będzie zabijał zarodki! suspicious Padło im na dekiel, czy jak? Ktoś ich wołami ciągnął do tej pracy? Jak sprzedawca sprzeda nóż, którym ktoś potem kogoś zabije, też leci do spowiedzi? Może też jakaś klauzula sumienia - nie sprzedawać noży, siekier, co by tu jeszcze głupie wymyślić...
      • vivibon Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:34
        Ser morski pełnotłusty, cichy zabójca.
      • jowita771 Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 20:32
        Terroryści laktacyjni mogliby odmawiać sprzedaży mleka w proszku. Wegetarianie oczywiście mięsa.
      • szyszunia11 Re: Klauzula sumienia... 03.03.11, 11:55
        wuika napisała:

> Niech dorzucą leki do stymulacji owulacji - wszak skoro ktoś jest bezpłodny, na
        > pewno wcześniej nagrzeszył, nie poszedł do spowiedzi i teraz ma. A potem będzi
        > e zabijał zarodki!

ja doskonale rozumiem, że mozna sobie podworować z poglądu, iż środki antykoncepcyjne mogą mieć działanie uniemożliwiające zagnieżdżenie zrodka, co jest problemem dla katolika. Ale te tezy o postrzeganiu bezpłodności jako kary boskiej... niby to powszechne u katolików tak? żenada i tyle. Dobry żart charakteryzuje się tym, że jednak jest osadzony w realiach.
    • princess_yo_yo Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 15:46
      nie bardzo rozumiem dlaczego artykul dotyczy lekow wczesnoporonnych skoro takie leki o ile mi wiadomo nie sa w pl dopuszczone do sprzedazy. jednoznacznie sugeruje ze pigulka po to pigulka wczesnoporonna co jest bzdura.
      co do klauzuli sumienia, prawo powinno byc w miare jednoznaczne i spojne a wiec jesli lekarze i farmaceuci to rowniez inne zawody (sprzedaz miesa, alkoholu, papierosow, brutalnych gier komputerowych itd), jesli prawo igonoruje zdrowy rozsadek to niech to przynajmniej robi calosciowo.
      lekarska klauzula sumienia powinna wykluczac sytuacje bezposredniego zagrozenia zycia, tak przynajmniej jest w cywilizowanych krajach, mam nadzieje ze w pl tez.
    • ylunia78 Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:41
      przeczytałam tylko trochę,bo wku...ło mnie już zdanie,że baba ubolewa nad tym jak ktoś przyjdzie z receptą....
      Jestem katoliczką, zawsze później się z tego spowiadam. ale to mnie powaliło na kolana.
      Ja pierdziu...Jak jej i innym cos nie pasi,niech zmienią pracę
      PS jestem katoliczką,ale nie mnie sie komuś wpierniczać w zycie.....
    • kamelia04.08.2007 Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:46
      we łbie im sie poprzewracało z ta klauzula sumienia - mam na mysli nie tylko aptekarzy, ale i farmaceutów.
      Ciekawe czy pigułek i plastrów tez nie beda sprzedawać, czy wycofaja kazdy lek z nawet minimalna zawartoscia alkoholu albo srodki przeciwbólowe z morfiną?

Jeszcze rozumiem, ze ktos by im kazał osobiscie uzywac tych kondomów....
    • kali_pso Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:49

Ja uważam, że to wspaniałe kiedy ktoś chce wziąć mój grzech na własne barki
      • miruka Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:55
        a skąd to będzie wiadomo czy sprzeda czy nie, będę stała w kolejce żeby się przekonać że farmaceuta się kieruje sumieniem?
        • kali_pso Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:59

Kartkę ze stosowną informacją na drzwiach będą wieszaćwinkp
    • hexella Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 16:57
      bardzo, bardzo staram się zrozumieć sposów myślenia tych aptekarzy i jakkolwiek idzie mi słabo z tym zrozumieniem, to no cóż... to wolny rynek. Apteki są prywatne, a ich właściciele mogą mieć nawet prywatny uraz do witaminy c i jej nie mieć w asortymencie, a zamiast tego wprowadzić fiolki ze święconą wodą. Ja z takiej apteki nie skorzystam, wybiorę inną jak pewnie wielu klientów. Ich strata. Nie wiem jak jest w innych miastach, ale w moim aptek jest w brud. Problem może byc w małych miasteczkach.
      Aha, i absolutnie taka apteka nie może być "apteką dyżurującą" w nocy i święta.
      • shellerka Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 17:01
        hehe najwidoczniej amoksilav też jest objęty tą klauzulą, bo wczoraj dostałam go dopiero w 7 aptece, którą odwiedziłam - musiałam do samiutkiego centrum Poznania jechać z mojej wsi, po drodze wstępując do każdej apteki, przy której dało radę stanąć.
      • tezas Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 19:22
        Będzie podobnie jak z "klauzulą" lekarską - w dużych miastach nie problem, w miasteczkach i na wsi tragedia.

Oczywiście jestem przeciw wobec obydwu - nikt nikogo nie zmusza do pracy w aptece (czy też przychodni); jeśli ktoś się decyduje to chyba nie tylko na pensję ale i na obowiązki. Co ciekawe: ludzie z tego środowiska bardzo głośno krzyczą o 'ponoszeniu konsekwencji swoich decyzji". Odrobina konsekwencji, moi Państwo!
        • gazeta_mi_placi Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 19:30
          Banda oszołomów, na pocieszenie dodam że już powoli KK upada big_grin
          Z każdym rokiem coraz większa laicyzacja społeczeństwa, zwłaszcza w dużych miastach, z każdym rokiem coraz mniej powołań zakonnych i na księdza, coraz więcej ludzi rezygnuje świadomie ze ślubu kościelnego i ze chrztu dziecka (nawet moja koleżanka ze wsi).
      • mgla_jedwabna Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 22:31
        "ale w moim aptek jest w brud"

Masz na myśli poziom higieny w tychże? Bo jeśli jednak chciałaś powiedzieć, że jest ich dużo, to to się pisze w bród. Ó wymienia się na o w wersji czasownikowej (brodzić), całe wyrażenie znaczy mniej więcej "jest tego tak wiele, potąd, że można by w tym brodzić"
    • lykaena Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 19:40
      łooooo

Kiedyś jak byłam dzieciakiem jeszcze, ale już pełnoletnim nawet, ale i stosującym dostępne na receptę środki antykoncepcyjne udałam się z receptą do apteki ,a tam pani na podaną przeze mnie receptę takie dictum
      " Czy pani się zastanowiła co robi ??!! Czy pani naprawdę tego potrzebuje?? Proszę się otrząsnąć póki czas !!"

Otrząsnęłam się i udałam do apteki obok , a na skrzyżowaniu nieopodal było ich wówczas 5 ....
    • jowita771 Re: Klauzula sumienia... 25.02.11, 20:30
      Dla mnie chore podejście. Nie ma obowiązku pracować w aptece. Jak nie pasuje - zmienić zawód.
    • iwles przyklejone - autor asocial 02.03.11, 12:40

Katolicki farmaceuta ma prawo odmowic tab. antykon
      asocial 0 2.03.11, 11:41
      Nie moge w to uwierzyc. Wg wywiadu prowadzonego w tej chwili w radiowej trojce, stowarzyszenie farmaceutow katolickich (wtf?) bedzie sie starac o prawo odmawiajace sprzedazy produktow wg ich wierzen religijnych (spirale, tabletki anty, talbetki wczesnoporonne, prezerwatywy, itp).
      Zbieram szczeke z podlogi.

Re: Katolicki farmaceuta ma prawo odmowic tab. an
      insomnia0 02.03.11, 12:21
      w jakieś czesci katolicy to zakłamani ludzie więc spoko
      przecież to biznes czyż nie?

a tabsy troszke kosztują.. nie wierzę że zaczną odmawiać, bo staca klientele .. dlatego nie obawiam się tego..
      Własciciel chce zarobić a jak mu pracownik wytnie taki numer to poleci..
      wiec nie ma sie co martwić.. to tylko teoria...

irima2 02.03.11, 12:22
      To niech wywieszają szyld w widocznym miejscu - nigdy nic w takiej aptece nie kupię.
      Ale nie, nie wierzę w to sumie. Trzeba by na głowę upaść żeby coś takiego wymyślić.
      • iwles przyklejone - c.d. 02.03.11, 12:42

chicarica 02.03.11, 12:34
        Życzyłabym sobie, żeby taka apteka była odpowiednio oznaczona. Resztę załatwią prawa rynku.
        • asocial Re: przyklejone - c.d. 02.03.11, 15:39
          Problem nie jest w NAS, my po prostu zmienimy apteke. Problem bedzie istnial w mniejszych miasteczkach, w miasteczkach, w ktorych jest tylko jedna apteka, itp.
          Zreszta, ja mysle, ze to nie dojdzie do skutku. Zrzeszonych w tym stowarzyszeniu jest zaledwie ok 200-300 osob. Poraza mnie jedynie fakt ,ze KOMUS moglo cos takiego przyjsc do glowy. Jak mozna byc takim krotkowidzem? Jesli jestem wegetarianka to na pewno nie bede szukac pracy w masarni. Jesli uwazam, ze telekomunikacja polska oszukuje klientow: na pewno nie bede starac sie tam o prace.

• triss_merigold6 Re: Klauzula sumienia... 02.03.11, 16:59
      Cudowny pomysł pod warunkiem, że na takiej aptece będzie ogromny szyld APTEKA KATOLICKA. Wiadomo do których nie zaglądać i szybko zbankrutują.
    • mijaczek Re: Klauzula sumienia... 02.03.11, 17:28
      a niech nie sprzedaja... zobacza jak im miesieczne obroty spadna...
      chociaz tacy katoliccy to pewnie z emerytow i rencistow i tak zyja, wiec nie musza sie martwic...
      lepsze comiesieczne leki na przewlekle choroby starych ludzi niz gumki dla mlodych.
      • verdana Re: Klauzula sumienia... 02.03.11, 17:33
        A leki na choroby weneryczne bedą sprzedawać?
        • asocial Re: Klauzula sumienia... 03.03.11, 11:16
          Lekow na wenery na pewno nie. Ale mnostwo dziwacznyc kosmettykow, podejrzanych srodkow odchudzajacycn na pewno tak. Na to juz im moralny osad pozwala?

Szyldy bylyby rozwiazaniem w duzych miastach. W malej miescinie, gdzie jest tylko JEDNA apteka pod obstrzalem wzroku ksiedza proboszcza moze byc sporym problemem. Na szczescie w tym stowarzyszeniu jest zaledwei 300 czlonkow, a wypowiadajaca sie panienka brzmiala na tak nawiedzona, ze mam wrazenie, ze zaproszona ja tylko w celu rozruszania audycji: )
          • szyszunia11 Re: Klauzula sumienia... 03.03.11, 11:58
            asocial napisała:

> Lekow na wenery na pewno nie.

ciekawa tezawink cóż, mam wątpliwości co do samego pomysłu nie ukrywam, ale fantazja Was ponosi dramatyczniewink
    • thegimel Re: Klauzula sumienia... 03.03.11, 12:13
      Powinni odmówić sprzedaży również antyreumatycznych - bo przecież mogą być używane jako środki poronne.
      Dla mnie nieetyczne to jest wciskanie babciom suplementów diety kosztujących często ogromne pieniądze. I wciskanie, że rutinoskorbiny i tym podobne uchronią nas przed grypą.
      • irena.ochodzka przejdzmy dalej 03.03.11, 12:56
        ciekawe co by powiedzieli ci katoliccy aptekarze, gdyby lekarz- świadek Jehowy odmówił im albo ich dzieciom np transfuzji krwi ratującej życie, bo właśnie jemu sumienie nie pozwala...
    • yenna_m Re: Klauzula sumienia... 03.03.11, 13:12
      pogielo
    • marghe_72 Re: Klauzula sumienia... 03.03.11, 13:20
      W DDTVN "omawiano"* ten temat
      Zwolenniczka obostrzeń wyjątkowo nieprzekonywująca i monotematyczna

*cudzysłow celowo zastosowany, bo jak zwykle w tym programie temat potraktowano dość połebkowowink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka