Dodaj do ulubionych

Prezent na chrzciny. pomocy...

22.03.11, 19:47
Tak się składa, że niedługo będę matką chrzestną i zastanawiam się, co na takie okazje się daje. Prezent?pieniądze? Myślałam o jakimś medaliku/krzyżyku żeby dziecko miało jakąś pamiątkę z chrztu ale może lepiej pieniądze. Jeśli tak to ile? szczerze to nie mam pojęcia, 300 zł, 500 zł?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 19:50
      czy prezent czy kasę to daj taką wartość na jaką cię stać.
    • ciastolina84 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 19:52
      Ja mam chrzest w niedziele i daje kase, 500zł. Sama mojej córce robie chrzest w czerwcu i wole kasę. Moj kuzyn (będzie chrzestnym) chce jej kupić złoty łańcuszek ale już powiedziałam że wolima kasę którą wyda na łańcuszek dostać i kupic cos innego. Sama dostałam na komunie lańcuszek od chrzestnego i miałam go tylko raz na sobie właśnie na komuni. Nie jestem zwolenniczka biżuterii, ale każdy ma swój gustsmile
      • ciastolina84 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 19:53
        No własnie, daj tyle na ile cie staćsmile nie sugeruj się moim wpisem!!smile
        • ylunia78 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 19:57
          W życiu bym nie pozwoliła dać chrzetnym po 500zł w kopercie na chrzest.To nie to,ze dla mnie to kasa nie do pojęcia,tylko że to głupota.To na komunie ile bym miała dać?1000zł?czy dostać?Szaleństwo jakieśuncertain
        • mundurowa Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 19:59
          no niby tak, ale chciałam się zorientować ile, że tak powiem wypada dać. dam za mało to mnie obgadają, więc wolę spytać
          • ciastolina84 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 20:03
            tak jak ktoś wcześniej napisał- każdy daje tyle na ile go stać. Ja na chrzest daje tyle ile napisałam wyżej co nie znaczy że na komunię muszę dać więcej, bez przesady. Nie zastanawiaj się nad tym czy cię obgadają, to chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.
    • ira_07 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 21:15
      Zastanawia mnie ta głupia moda dawania pieniędzy niemowlakom... Rozumiem nastolatkom: ciężko trafić w gust, więc niech sam kupi co chce. Ale niemowlakom?

Matka chrzestna powinna kupić jakąś pamiątkę: krzyż, Biblię, ew. coś związanego z konkretnym wyznaniem: album o papieżu, Księgi Symboliczne, ikonę...
      • ylunia78 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 22.03.11, 23:29
        A właśnie.Mój mąż ma zostać w lipcu chrzestnym.Planujemy kupić w prezencie turystyczne łóżeczko,ponieważ wiemy,ze mama planuje miec maleństwo przy sobie do jakiegoś czasu,a pokój dla dziecka urządza też,gdzie będzie łóżeczko normalne.Pozatym sypialnia a pokój małego dzieli pietro.Tak więc takie łózeczko z całym wyposażeniem.Możesz kupić leżaczek(100-350zł),możesz kupic krzesełko do karmienia100-200zł)jakąś(jak już c zależy) drogą pozytywke/karuzelę na łóżeczko,komplet pościeli,wejdź do jakiego kolwiek sklepu ze wszystkim dla dziecka to oczopląsu dostaniesz i na jakis pomysł tez wpadnieszwink
        • krapheika Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 23.03.11, 00:36
          Moj syn dostal piekny gruby lancuszek z matka boska, data urodzin i inicjalami. Srebrny obrazek z aniolem stojacym nad dzieckiem i opiekujacym sie nim i lyzeczke srebrna z zegarem gdzie zaznaczona byla godzina jego narodzin i data chrztu.Zamiast kasy dalabym cos osobistego, z imieniem, data, czymkoliwek co nawiazuje do dziecka i trwalego. Biblie lepiej dac na pierwsza komunie, bo bedzie sie kurzyc albo zostanie niezle zniszczona od ciaglego ogladania przez male raczki, prob zucia itd.
    • aniawroclaw1 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 23.03.11, 13:27
      Ja też będę Chrzestną niebawem ale jako prezent chcę założyć dziecku fundusz. Opłacać ok. 150 zł. na kwartał. Na 18tką uzbiera się sumka. Tylko w tym przypadku akurat dziecko jest z b. biednej rodziny a to będzie również moja forma pomocy dla nich.

A propos prezentów - Moja córka będzie miała w przyszłym roku Komunię Sw. i akurat zdecydowaliśmy z mężem, że bedzie przykaz dla rodziny aby nie dawała prezentów. Nie chcę aby dziecko kojarzyło Komunię jako Festiwal Prezentów. Uważam, że te prezenty i cały hałas wokół jest przegięciem. A tak, ot, nikt nie będzie miał problemów z podjęciem decyzji.

Komputery, Ipody, telefony komórkowe - sama wolę zdecydować kiedy mam dziecku dać takie gadżety.
      Rower, zegarek - już ma.
      Pieniędzy - i tak sama nie wyda.
      Medalik, łańcuszek - sama zdecyduje czy ma to kiedyś nosić.
      A pamiątką będą zdjęcia, wspomnienia.

• mx3_sp Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 23.03.11, 13:33
        " A tak, ot, nikt nie będzie miał problemów z podjęciem decyzji " bardzo jasno określona forma prezentu. Będzie Festiwal Gotówki. Ad meritum- daj ile możesz i uważasz.

• aniawroclaw1 mx3_sp 23.03.11, 13:50
          mx3_sp napisała:

> " A tak, ot, nikt nie będzie miał problemów z podjęciem decyzji " bardzo jasno
          > określona forma prezentu. Będzie Festiwal Gotówki. Ad meritum- daj ile możesz
          > i uważasz.

Gotówka to też prezent tyle, że w kopercie. Mówiąc prezent mam na myśli poprostu prezent, upominek. Nie chodzi tylko o przedmioty ale o kasę oczyiwście też. Sorry, ale wydawało mi się, że to jasno wynika z całości mojej wypoiwedzi.
    • sadosia75 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 23.03.11, 13:38
      Moje corki dostaly ikony ze swoimi patronkami i lancuszek z krzyzkiem.
      My bedac rodzicami chrzestnymi tez dajemy ikony i lancuszki z krzyzykami.
      Nie uznaje prezentu w formie pieniedzy. Ale co kto lubi smile
    • forumowiczka.to.ja Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 23.03.11, 13:50
      Moje dziecko od chrzestnej dostało jeździk Smoby, taki wielofunkcyjny.
      Od chrzestnego dostał wygrawerowane w szklanym sercu zdjecie (synka) z dedykacją od Ojca Chrzestnego plus jakieś drobne pieniążki. Uważam, że to świetna pamiątka.
      Oba prezenty były udane.
      • kakt-us15 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 23.03.11, 13:59
        Kasa w prezencie? Ktoś tu dobrze zauważył, że kasę to można dać bardziej nastolatkom, kiedy trudno trafić w gust młodego człowieka. W przypadku niemowlaka zdecydowanie zalecam prezent rzeczowy. co z tego, że któraś z Was tylko raz miała na sobie łańcuszek, który dostała z okazji chrztu? Wolałaby zmurszała kasę?

Swoją drogą, większość rodziców i tak pewnie wyda kasę z prezentu na dowolny cel. I tyle z tego dzieciak będzie miał....
        • aspazjak Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 30.03.11, 15:31
          Mi się podoba pomysł z ikonami albo obrazkami aniołów malowanymi specjalnie dla dziecka. Można zamówić takie rzeczy na necie ,np. na stronie www.malerina.com albo aniołki na www.angels.burda.art.pl
          • anilanka26 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 30.03.11, 21:16
            ja też uważam, że kasa jest jakaś taka bezosobowa..ja chrzestną swojego dziecka naprowadziłam na jakąś konkretną kategorię żeby nie kupowała czegoś niepotrzebnie, co już mam na przykład(ja chciałam coś z serii zabawek edukacyjnych..bo to się dziecku zawsze przysłuży i radość będzie wielka)Pogadaj z mamą dziecka może też ci podsunie parę pomysłów bo przecież ona najlepiej wie czego potrzebuje jej dziecko.
            • yoka1 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 01.04.11, 15:42
              łańcuszek kojarzy mi się z komunią raczej.

Kup np. fotelik - bujaczek

www.zabawki-fisher-price.pl/pl,product,lezaczek_bujaczek,3.html
              albo jakąś fajną matę edukacyjną,

www.zabawki-fisher-price.pl/pl,catalog,mata+edukacyjna,,1,mata+edukacyjna.html
              to zawsze się przyda i rodzice się ucieszą zwłaszcza jeśli to pierwsze dziecko, to zapewne nie mają.
    • 1alfa1 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 01.04.11, 21:28
      coś na pamiatkę.
      np.
      https://eprezenty.pl/img_allegro_3508_lyzeczka_z_zegarem_ze_srebra_grawerowanie.jpg
    • slonko1335 Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 01.04.11, 22:18
      Nie uważam, że kasa jest odpowiednim prezentem dla malutkiego dziecka i kasy się w naszej rodzinie z takich okazji nie daje. Zazwyczaj jest kupowany jakiś praktyczny prezent (fotelik samochodowy, jeździk, leżaczek, łóżeczko turystyczne, zabawka interaktywna) i jakaś drobna pamiątka do tego.
    • revark Re: Prezent na chrzciny. pomocy... 03.04.11, 01:17
      Moi znajomi kupili na prezent spinki do mankietu na chrzciny smile
      Przy okazji polecam sklep z nowoczesnymi oraz klasycznymi wzorami biżuterii srebrnej z bursztynem, ręcznie wykonane w Polsce - www.missamber.pl - po prostu cudeńka wink

--
      40 milionów lat zatopionych w BURSZTYNIE... czy DOBRE ZDJĘCIA są w stanie nam je pokazać? A może nasza historia jest zapisana w rodzinnych PAMIĄTKACH?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka