30.03.11, 15:29
Mowi sie o badaniach, zachęca sie kobiety 50+, naglasnia przypadki kobiet <25 i tak dalej.
A ja wam powiem, ze niedlugo 50% kobiet bedzie mialo raka....
Nie iwem co ma na to wpływ-pewnie srodowisko, gówna w jedzeniu itd (10 latki jzu miesiączkuja)

Pisze o tym, bo wczoraj dotykałam sisote, która miala grudkę w piersi, ale to nie wyglądało, trzeba blyo wyczuc i zapytala ja o tą grudkę - pozwolila mi dotknąc i co sie okazalo:
ona sie tak juz do nie przyzwyczaiła, ze nadal traktowała ja jako grudkę-dla mnie to jest juz gula i to widoczna!!! odstaje, jest twarda (byla miękka)
Szok.
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: rak 30.03.11, 15:46
      > ona sie tak juz do nie przyzwyczaiła, ze nadal traktowała ja jako grudkę-dla mn
      > ie to jest juz gula i to widoczna!!! odstaje, jest twarda (byla miękka)

siastra niech to zbada i sie nie martwi

> A ja wam powiem, ze niedlugo 50% kobiet bedzie mialo raka....
      yyyy

>gówna w jedzeniu itd (10 latki jz
      > u miesiączkuja)

wytłumacz mi zwiazek gówien w jedzeniu ( i jakie to gowna) i miesiaczkowania
      i co jest dziwnego w miesiaczkujacej 10latce ?

pisze to ja big_grin gowiem za czasow jak bylam dzieckiem tyle nie bylo a mialam 10 i pol roku

ps . w cieplejszych krajach miesiaczkowanie 10 czy 11 latek nie jest niczym dziwnym

pozdrawiam smile
      • krapheika Re: rak 30.03.11, 15:55
        Tez jestem ciekawa tego powiazania "gowna" z miesiaczkowaniem w wieku lat 10? w mojej rodzinie, wszystkie kobiety mniej wiecej w tym wieku zaczely miesiaczkowac, a raczej watpie czy pokolenie przedwojenne mialo taka ilosc chemii w zarciu.
        • gupia_rzona Re: rak 30.03.11, 16:00
          zapomniałaś dodać, że Ty już nie miesiączkujesz i jesteś z tego bardzo dumna ;D wszedzie to podkreslasz. Tylko z tego Ciebie kojarzę - wybacz
          • czarnaalineczka Re: rak 30.03.11, 16:04
            a co to ma do postu zalozycielki watku ?
            • gupia_rzona Re: rak 30.03.11, 23:53
              moja odpowiedź nie jest do założycielki postu. Umiesz poruszać się po drzewku?
      • sotto_voce Re: rak 30.03.11, 17:24
        > wytłumacz mi zwiazek gówien w jedzeniu ( i jakie to gowna) i miesiaczkowania
        Służę uprzejmie. Hormony przyspieszające wzrost zawarte w mięsie (głównie drobiowym, większe zwierzęta są bardziej skrupulatnie badane, w teorii nawet każda sztuka jest badana, w przeciwieństwie do drobiu) przyspieszają dojrzewanie płciowe i przyrost masy ciała nie tylko brojlerów, ale również ludzi spożywających te brojlery. Mogą też miec wpływ na zapadalność na nowotwory hormonozależne. Rzecz jasna karmienie drobiu hormonami jest nielegalne, ale jakże intratne.
        • czarnaalineczka Re: rak 30.03.11, 17:29
          ja brojlerow nie jadlam wink
          wegedzieci tez tak wczesnie miesiaczkuja wiec raczej to nie to
        • krapheika Re: rak 30.03.11, 20:30
          Hmm ale ja jadlam tylko kurczaki i zwierzaki z hodowli mojej babci, ktore hormonow zadnych na oczy nie widzialy, zywily sie robalami, trawa i ziarnami, czasem tez jakimis resztkami co im babcia rzucila, miesiaczkowac zaczelam wczesnie, czyli co? robaki radioaktywne byly?big_grin
    • titta Re: rak 30.03.11, 15:55
      Powinna zbadac. Ale rozne grudki i cysty sa powszechne. Byla miekka piszesz. W jakiej fazie cyklu jest siostra? Gdzies spodkalam sie z opisem, ze cyste wyczuwa sie tak jak galke oczna przez powieke (u mnie sie sprawdza), zwapnienia jak kosc nadgarstka, guz to cos posrodku. Wiekszasc guzkow jest lagodna. Ale trzeba sprawdzac!
    • kol.3 Re: rak 30.03.11, 17:53
      Niby masz rację, ale trzeba mieć dystans do tych spraw. Zrobisz 100 badań różnych narządów a rak będzie siedział w 101 narządzie, bo wszystkiego nie zbadasz. Nie musisz mieć raka części kobiecych, możesz mieć np. raka nosa.
      Moja koleżanka robiła cytologię i mammografię (wyniki miała super) a miała raka trzonu macicy.
    • shellerka Re: rak 30.03.11, 18:03
      ja ostatnio mam mega schizę. ciągle bolą mnie piersi. wybieram się na usg.
      poza tym boję się o dzieci. nei wiem jak mam sprawdzać co jakiś czas, czy nic im nie jest.
      • verdana Re: rak 30.03.11, 18:16
        Jak bedziesz ciagle sprawdzać , to jedno na pewno im będzie - dostaną hipochondrii. A to może nie śmiertelne, ale bardzo obniza jakość życia.
      • katia.seitz Re: rak 31.03.11, 09:24
        Rak piersi nie boli, shellerka wink
        A co do przekazywania dzieciom hipochondrii, Verdana ma rację. Uważaj na to.
      • alba27 Re: rak 31.03.11, 09:39
        To cię uspokoję że ból piersi to nic poważnego, wiem co mówię bo od 9 lat mam guzka na piersi i regulanie odwiedzam onkologa, jakieś 2 lata temu zaczęły boleć mnie piersi, ale tak bardzo że ich dotknąć nie mogłam, potem okazało się, że to od zmian hormonalnych a onkolog mi wtłumaczył że rak piersi nie boli, ból piersi nie sygnalizuje nic niepokojącego. Zbadaj poziom prolaktyny i zrób dla uspokojenia usg piersi.
    • mynia_pynia Re: rak 30.03.11, 20:04
      Ostatnio oglądałm program o E ..., i o dziwo większość ulepszaczy jest naturalnego pochodzenia. Facet pokazywał jak się produkuje/pozyskuje ulepszacze.
      Wypowiadał się też dr medycyny sądowej, który mówil, że obecne zwłoki ludzkie są w dużo lepszym stanie niż zwloki odnajdywane jeszcze 10-20 lat temu, i że muszą ciągle się uczyć
      i dostosowywać, bo te konserwanty w jedzeniu nie źle nas konserwuja po śmierci.
    • aniawroclaw1 Re: rak 30.03.11, 23:19
      Naprawde, szczerze współczuje Twojej siostrze i trzymam kciuki za pomyślność ... ale dlaczego jeśli Twoja siostra ma guzka to będzie miało 50 % kobiet raka ?
    • black-cat Re: rak 31.03.11, 09:37
      Skąd wiesz, że siostra ma raka? Dobiero badanie histopatologiczne potwierdzi, co to za guz.
      • kim5 Re: rak 31.03.11, 10:43
        Skoro jest coraz gorzej, to dlaczego długość życia się wydłuża?
        • kostruszka Stereotyp, ze nie rak nie boli 31.03.11, 10:52
          Moja mamę bolało "cos" w piersi, co okazało się nowotworem.
          Nie generalizujcie dziewczyny, bo potem ból nie jest sygnałem ostrzegawczym i kobiety nie trafiają do lekarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna