Dodaj do ulubionych

Spis powszechny

31.03.11, 11:05
jak zamierzacie poddac sie temu spisowi? przez telefon, przez net czy przez wizyte pana rachmistrza? ciekawi mnie to, bo moja kolezanka stwierdzila ze jej to wisi i sie nie podda takiemu przesluchaniu wink ja jutro bede sie spisywac sama w necie. Co wogole sadzicie o tego typu ingerowanie w prywatnosc obywateli?
Obserwuj wątek
    • dziub_dziubasek Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:07
      A to jakiś spis znowu mamy???
      • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:10
        tak, od jutra sie zaczyna. Jakie tam znowu, ostatni byl chyba z 10 lat temu wink ale ten czas leci co, skoro mowimy, ze znowu?
      • nowi-jka Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:21
        kolezanka pewnie własnie spis rolny przezyła wiec dla niej "znów"
    • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:11
      ja sie nie zamierzam dac spisac smile
      • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:18
        a ja tam zawsze moge naklamac, a jak mi udowodnia ze nie klamie? nie zamierzam zbytnio sie otwierac ze swoja prywatnoscia, ale spisac sie dac musimy - kara grzywny bedzie jak nie poddamy sie badaniu. I co z tego, ze teraz mnie spisza, jak w wakacje juz mnie tu nie bedzie - ciekawe czy sa tam pytania a propo emigracji itd.
        • broceliande Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:26
          Podobno będą a propos emigracji i wyznania, ale zdaje sie, że nie trzeba odpowiadać.
        • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:44
          to ja wypelnie w necie i jakies glupoty popisze big_grin
          no i oczywiscie jako wyznanie podam pastafarianka big_grin
          • babunia_wygodka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:49
            czarnaalineczka napisała:

> to ja wypelnie w necie i jakies glupoty popisze big_grin
            > no i oczywiscie jako wyznanie podam pastafarianka big_grin

Na bazie danych i tak pewnie działa skrypt który wszelkie takie dziecinne kawały z wyznania koryguje na "katoliczka". I ma rację.
            • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:56
              >
              > Na bazie danych i tak pewnie działa skrypt który wszelkie takie dziecinne kawał

jakie dziecinne kawaly ? dlaczego obrazasz moja religie ?

nie koryguje na katoliczka skoro w poprzednim spisie wyszli rycerze jedi tongue_out
      • babunia_wygodka Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:26

> ja sie nie zamierzam dac spisac smile

A właściwie dlaczego? Jakiś rozsądny powód poza sarmacką przekorą?
        • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:46
          bo cenie sobie własną prywatność
          na pytania o liczne orgazmów w miesiacu też bym sasiadkom nie odpowiadala
          i nijak sie to ma do sarmackosci tongue_out
          ja to predzej kozaczka jestem niż sarmatka tongue_out
          • babunia_wygodka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:17

> bo cenie sobie własną prywatność

PIękne hasło puste w środku suspicious

> na pytania o liczne orgazmów w miesiacu też bym sasiadkom nie odpowiadala
            > i nijak sie to ma do sarmackosci tongue_out
            > ja to predzej kozaczka jestem niż sarmatka tongue_out

Na jedno wychodzi.
            • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:20
              bo ekhibicjonizm to taki gleboki jest big_grin
    • broceliande Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:14
      Bo ja wiem, czy to ingerowanie... wszystko jest anonimowe, do statystyki.
      Ja lubię poczytać, że przeciętne gospodarstwo domowe w Polsce coś tam.
      • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:16
        jakie anonimowe? przeciez podajesz wszystkie swoje dane personalne, nipy, pesele, imiona nazwiska...wszystko.
        • kropkacom Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:18
          Dokładnie. Jak anonimowość? big_grin A za nie spisanie się są kary chyba.

To mi przypomniało, że też jeszcze się nie spisaliśmy bo w RC też spis. Przez internet oczywiście.
        • broceliande Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:25
          No tak, bo muszą ustalić, czy ja to ja, ale później dane idą do statystyki, tam już będę procentową mniejszością albo większością.
    • sueellen Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:24
      W Anglii był spis powszechny 27 marca. Jakies 2 tyg przed wysyłali kwestionariusz do domu, 27 marca albo zaraz po nalezalo go wypelnic i odesłać. Mozna było też wypełnić ten sam kwestionariusz w internecie i tak wlanie zrobilam. Nikt nie chodził po domach.

10 lat temu nie wpuściłam rachmistrza do domu bo pomylilam go ze świadkiem jehowy!!! Dopiero oświeciła mnie sąsiadka. Ankieter jej sie poskarzył na mnie i ona wtedy do mnie zadzwoniła, wyjasniła i rachmistrz wrócił smile
      • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:33
        sueellen napisała:

>
        > 10 lat temu nie wpuściłam rachmistrza do domu bo pomylilam go ze świadkiem jeho
        > wy!!! Dopiero oświeciła mnie sąsiadka. Ankieter jej sie poskarzył na mnie i ona
        > wtedy do mnie zadzwoniła, wyjasniła i rachmistrz wrócił smile

hahahahaha dobre, i jaka byla jego reakcja jak mu wyjasnilas za kogo go wzielas? wink
        • sueellen Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:04
          Nie pamietam, ale mnie było chyba bardziej głupio niz jemu smile
        • malila Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:58
          Powiedział, że należy do Związku Wyznania Świadków Jehowy , ale nie w tej sprawie przyszedłwink
    • babunia_wygodka Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:24
      diablica_diabla napisała:

> jak zamierzacie poddac sie temu spisowi? przez telefon, przez net czy przez wiz
      > yte pana rachmistrza? ciekawi mnie to, bo moja kolezanka stwierdzila ze jej to
      > wisi i sie nie podda takiemu przesluchaniu wink ja jutro bede sie spisywac sama w

A co ta koleżanka, Żydówka? Inne religie chyba nie mają nic przeciwko liczeniu ludzi.

> necie. Co wogole sadzicie o tego typu ingerowanie w prywatnosc obywateli?

Ale odpowiednią liczbę żłobków, przedszkoli, szkół i szpitali to byś chciała, co?
      • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:35
        babunia_wygodka napisała:

> A co ta koleżanka, Żydówka? Inne religie chyba nie mają nic przeciwko liczeniu
        > ludzi.

nie,nie Zydowka, tylko osoba nastawiona "anty" do wszystkiego co ingeruje w jej prywatnosc .

> Ale odpowiednią liczbę żłobków, przedszkoli, szkół i szpitali to byś chciała, c
        > o?
        i to jest wlasnie pytanie do mojej kolezanki. Taki spis pokazuje ile jest dzieci itd. tylko jak to sie przeklada do ilosci zlobkow i szkol? sama widzisz, spis swoje, realia swoje sad
        • babunia_wygodka Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:41

> babunia_wygodka napisała:
          >
          > > A co ta koleżanka, Żydówka? Inne religie chyba nie mają nic przeciwko lic
          > zeniu
          > > ludzi.
          >
          > nie,nie Zydowka, tylko osoba nastawiona "anty" do wszystkiego co ingeruje w jej
          > prywatnosc .

Taaaa... No są tacy, co to się będą zmóżdżać żeby hasło specjalne wymyślić jak taksówki pytają o imię przy zamawianiu smile

> > Ale odpowiednią liczbę żłobków, przedszkoli, szkół i szpitali to byś chci
          > ała, c
          > > o?
          > i to jest wlasnie pytanie do mojej kolezanki. Taki spis pokazuje ile jest dzie
          > ci itd. tylko jak to sie przeklada do ilosci zlobkow i szkol? sama widzisz, spi
          > s swoje, realia swoje sad

Cóż, to oczywiście też prawda. Ale bez takich statystyk to by już w ogóle nic nie szło zaplanować.
          • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:46
            Masz racje. Takie nastawienie do swiata nic dobrego nie wrozy.
        • filipianka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:57
          > i to jest wlasnie pytanie do mojej kolezanki. Taki spis pokazuje ile jest dzie
          > ci itd. tylko jak to sie przeklada do ilosci zlobkow i szkol? sama widzisz, spi

Powiedz mi jak taki spis pokazuje ile jest dzieci? Przecież (niestety) nadal mamy kult adresu zameldowania, a z tego USC wiedzą ile mają dzieci.

Pamiętam spis sprzed dekady, mieszałam z jeszcze nie mężem, a zameldowana byłam w mieszkaniu, które moi rodzice wynajmowali od 10 lat. Pana rachmistrza moja osoba nie interesowała, powiedział że będę zewidencjonowana tam gdzie zameldowana (hmmm... ciekawe, bo najemca mnie w życiu na oczy nie widział, a co dopiero jakieś inne dane), natomiast my musieliśmy zeznawać na temat właścicieli mieszkania które zajmowaliśmy (też nic nie wiedzieliśmy). Czy to nie jest paranoja?! Tak, wiem, sama jestem sobie winna, że nie chciało mi się zmieniać wszystkich dokumentów, ale ile ludzi w Polsce tak ma? Chyba nie aż taki margines?
      • echtom Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:30
        > A co ta koleżanka, Żydówka? Inne religie chyba nie mają nic przeciwko liczeniu ludzi.

W cesarstwie rzymskim dali się policzyć wink
    • martishia7 Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:25
      Już kiedyś pisałam o opowieściach z krypty jakie serwowała mi ciocia, która była rachmistrzem spisowym AD 1970 na Pradze tongue_out Poza wszystkim utkwił mi też dowcip-nie-dowcip z tamtych opowieści. Wiesz jakie są podstawowe narzędzia pracy pracownika GUS? Ołówek i gumka wink
      Spisać się dam, nie ma problema. Statystyka ważna sprawa, narodowa tongue_out bardzo jestem ciekawa ile nas tu mieszka - Polaków. Sama na oko strzelam, że max 35 mln. Ciekawa jestem co się okaże.
    • morgen_stern Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:28
      Oczywiście, że poddam się spisowi, dlaczego właściwie nie? Macie jakieś rozsądne argumenty na "nie" poza teoriami spiskowymi i "nie, bo nie"?
      • ylunia78 Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:39
        Ja też się dam spisać.Bo niby dlaczego nie?
        Przeciwników spisu proszę o konkrety,bo to,że nasze dane itp itd do mnie nie przemawiają.A we wnioskach do żłobka/przedszkola/szkoły to nie podajecie wielu istotnych informacji?
      • ihanelma Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:00
        I tak mają w cholerę moich danych w różnych źródłach, tylko nie umieją ich przetworzyć.
        W efekcie całej zabawy powstanie kolejna ogólna statystyka do której będę pasować jak pięść do nosa.
        • babunia_wygodka Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:08
          ihanelma napisała:

> I tak mają w cholerę moich danych w różnych źródłach, tylko nie umieją ich prze
          > tworzyć.

Ta, zwłaszcza na przykład mieszaninę adresów zameldowania, zamieszkania i korespondencyjnych, liczbę dzieci sprzed 5 lat, stan cywilny sprzed 3 i tak dalej. Bardzo wartościowe i łatwe do opracowania dane, tylko leniom z GUSu nie chce się ich zebrać, co?

> W efekcie całej zabawy powstanie kolejna ogólna statystyka do której będę pasow
          > ać jak pięść do nosa.

Bosz, jak to się ludziom wydaje że jak mają dwójkę dzieci a w statystykach napiszą "średnio 1,5 dziecka" to po pierwsze statystyka jest do niczego bo przecież oni nie mają półtora, a po drugie statystyka jest głupia bo nie ma połówek dzieci.
          I pewnie jeszcze przymierzasz się do powtórzenia tego śmieszącego tylko kompletnych dyletantów kawałka o lodówce i piekarniku.

• ihanelma Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:19
            Po prostu nie przepadam za ogólnopopulacyjnymi statystykami. Wolno mi?

A co do aktualizacji danych.
            Dzieci raczej się ewidencjonuje w miarę.
            Stan cywilny, powiadasz? Ciekawe, czy np "samotna matka" z powodów formalnych poda w spisie poprawne dane? Śmiem wątpić.
            A jeśli ktoś zarejestrował zmiany w USC, jak najbardziej te dane mają.
            Albo zatrudniony na czarno faktyczne zarobki? He, he, he wink
            Także wolno mi domniemywać, ze wyjdzie kolejne kosztowne przybliżenie tematu. Przy czym definicja "przybliżenia" jest dość szeroka.

Poza tym, dlaczego tzw państwo ma znać wyposażenie mojego domu i podobne szczegóły?
            • ylunia78 Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:51
              No tak,tak...sensownie.To do mnie przemawiawink
              Jednak ja nie mam co ukrywać i na chwilę obecną się poddam spisowiwink
    • angazetka Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:40
      Jaka panika w wątku, dobre! Jestem socjolożką, więc spis mi niestraszny. Jeszcze nie wiem, jak dam się spisać, ale uciekać przed tym nie zamierzam.
    • anulajc Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:46
      Z tym spisem to nie jest tak, że sobie wybierasz formę czy przez net czy rachmistrza. Kazdy może przez net, jeśli chce. A 30% wylosowanych odwiedzi rachmistrz i trzeba mu udzielić informacji. Nie będzie wypełniania papierowych ankiet, tylko rachmistrz elektronicznie bedzie wypełniał.
      • spicy_orange Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:41
        > Z tym spisem to nie jest tak, że sobie wybierasz formę czy przez net czy rachmi
        > strza. Kazdy może przez net, jeśli chce. A 30% wylosowanych odwiedzi rachmistrz
        > i trzeba mu udzielić informacji.

czyli jak nikt nie zechce wypełnić przez net, to spisane zostanie tylko 30% społeczeństwa które wypadnie w losowaniu?

Ja się zastanawiam jak mnie spiszą-ankiety nie zamierzam wypełniać przez net, a gdzie mieszkam to nie wie nawet mój pracodawca ani rodzina (tzn wiedzą gdzie-trafiliby "z pamięci bo bywają u mnie czasem ale nie znają adresu) big_grin
        • ylunia78 Re: Spis powszechny 31.03.11, 17:07
          spicy_orange napisała:

> Ja się zastanawiam jak mnie spiszą-ankiety nie zamierzam wypełniać przez net, a
          > gdzie mieszkam to nie wie nawet mój pracodawca ani rodzina (tzn wiedzą gdzie-t
          > rafiliby "z pamięci bo bywają u mnie czasem ale nie znają adresu)

WOWsurprised widzę z rodziną zyjesz "super"wink
          • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 17:22
            >
            > WOWsurprised widzę z rodziną zyjesz "super"wink
            >
            >

?? co to ma do rzeczy ?
            wyobraz sobie ze ja przez kilka lat swojego wlasnego adresu zamieszkania nie znalam big_grin

znaczy ze "super" ze soba zyje ?tongue_out
          • spicy_orange Re: Spis powszechny 31.03.11, 18:46
            no, zyję całkiem nieźle smile Jak do mnie przyjeżdżają to wiedzą jak dojechać, który blok i na który dzwonek nacisnąć, ale adresu jako takiego nie podadzą, bo go nie znają (ulica, nr bloku, kod pocztowy-moja ulica ma 2 albo 3 różne kody) ani nie jest im do niczego potrzebny-jakby był, to by pewnie poprosili o przedyktowanie-na razie się nie zdarzyło wink
            • lejla81 Re: Spis powszechny 31.03.11, 22:52
              Rachmistrz nie wie, gdzie mieszkają konkretne osoby - dostaje jakąś ulicę, czy ileś bloków, łazi od mieszkania do mieszkania i spisuje.
              • spicy_orange Re: Spis powszechny 01.04.11, 08:40
                > Rachmistrz nie wie, gdzie mieszkają konkretne osoby - dostaje jakąś ulicę, czy
                > ileś bloków, łazi od mieszkania do mieszkania i spisuje.

no ale przed chwilą ktoś napisał że losowo wybierają 30% osób, to w końcu chodzą po kolei wszędzie czy do wylosowanych "nazwisk" a może losują adresy?

Jak przyjdzie rachmistrz do mojego wynajętego mieszkania to z myślą żeby spisać właściciela, którego ma podanego z imienia i nazwiska, czy osobę którą akurat zastanie?
    • sadosia75 Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:52
      Oczywiscie, ze tak.
      Moze sie wreszcie dowiem ilu prawoslawnych jest w polsce smile
      wejde na neta udziele odpowiedzi i wsio. A jak ktos do mnie przyjdzie to drzwi tez otworze.
      Nie bardzo rozumiem dlaczego mialabym odmowic? Jakies konretne powody sa o ktorych nie wiem?
      • krapheika Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:32
        Jesli nie bedziesz umiala udzielic odpowiedzi na pytanie w necie spis zostanie przerwany a do ciebie osobiscie zostanie wyslany ankietersmile hmm ciekawe czy go wysla do mnie 1000km od Polskibig_grin za oklamanie rachmistrza dwa lata wiezienia, za odmowienie udzialu kara grzywny, no supertongue_out
        • sadosia75 Re: Spis powszechny 31.03.11, 17:53
          Pojdziesz siedziec i jeszcze grzywne Ci dowala smile
          Ciekawa jestem bardzo jak ten spis przez neta bedzie wygladal. Np. z wyznaniem. Sama bede musiala wpisac czy bedzie wybor nad wyborami?
          No doczekam do jutra z rana usiade z kawa w reku i nagryzmole im co o sobie wiem i co mam ochote im powiedziec smile
    • ihanelma Re: Spis powszechny 31.03.11, 11:56
      Zdecydowanie przez internet, jeśli muszę. Nie przepadam za takimi spowiedziami. Mam nadzieję, że nikogo z nas nie wylosują do spisu szczegółowego i nikt się nie będzie po chałupie plątał.
    • kosher_ninja Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:32
      Do mnie może przyjść rachmistrz - udzielę odpowiedzi pod warunkiem, że mi dziecko trochę pobawi, hehe. Na macierzyńskim jestem spragniona towarzystwa ludzi dorosłych. Mam nadzieję, że w sprawie wyznania wyjdzie, ilu jest naprawdę ateistów w Polsce. Chociaż pewnie nie wyjdzie... Nie udzielę odpowiedzi na pytanie o zarobki. Jak chcą, to niech się zwrócą do US, obcej osobie na pewno się z tego spowiadać nie będę.
      • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 12:52
        Pracowałam kiedyś z tymi ciotkami z Ewidencji Ludności Urzędu Miasta i widzę że ta ekipa będzie przeprowadzała owy spis i co i ja niby mam wpuścić na chatę te plotkary ?
    • baltycki Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:03
      Bo wyda się, że stan mego posiadania nijak ma się do wysokości moich zarobkówsmile
      Bo wyda się, że samotna matka jestem tylko na potrzeby przedszkola smile
      Bo wyda się, że świadczenia z ktorych korzystam nie należą mi się. smile
      Bo wyda się, że dziecko wcale nie mieszka u cioci, jak podalam zapisując do gimnazjum....
      Bo wyda się, że...
      Bo wyda się, że...

Kto nie ma nic do ukrycia, spisów się nie obawiasmile
      • papalaya no coś ty 31.03.11, 13:09
        przecież tu każda kryształowa, z chomika nie ściąga, śmieci segreguje, glutaminianu nie jada, z mężem rodzi wspólnie, abonamento nie płaci bo tv nie posiada
      • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:27
        Tiaa, wszyscy krętacze w ankietach są szczerzy jak trzylatki big_grin I na pewno za ich pośrednictwem poznasz Prawdę big_grin.
        Myślenie, że dążenie do zachowania prywatności cechuje nieuczciwych to jedna z najbardziej rzucających się w oczy cech wszelkich totalitaryzmów.
        • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:30
          no to mamy nowe slowo-klucz i fetysz: "prywatność"

a statystyki jak wiadomo do niczego są niepotrzebne
          • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:35
            Bywają przydatnym przybliżeniem, niczym więcej.
            Opór przed "prywatnymi" pytaniami rozumiem jak najbardziej. Wiele osób tego nie lubi, nawet jak ma przed oczami Obywatelski Obowiązek wink
            A sporo twardych danych już jest. Ze spisów przedostają się głównie te "plotkarskie", czyli słynna już liczba izb, wskaźnik ulodówkowienia gospodarstw i liczba zadeklarowanych rycerzy Jedi wink
          • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:47
            no błagam a do czego są potrzebne ?
            • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:54
              do eurostatu chociażby
              • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 13:59
                A Eurostat raportuje do Galacticstatu, także jest bardzo ważny.

I sporo ludzi ma bardzo sympatyczne Bardzo Istotne Stanowiska i mnóstwo roboty wink
                A że lepiej można wydać mnóstwo pieniędzy? No i co z tego?
                • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:09
                  dzięki temu eurostatowi lalka, twoje kupsko nie spływa wprost do Bałtyku, bo wojt mógł dostać pieniądze z Unii na oczyszczalnię scieków
                  • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:12
                    To lepiej se lalka doczytaj, dzięki czemu. Ale tak dokładniej, nie na pierwszej stronie.
                    • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:14
                      Budżet funduszy unijnych dla Polski bierze się z sufitu lalka?
                      • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:22
                        Kotku, realny budżet bierze się z rozgrywek politycznych. Jakbyś sobie poczytała, jak uchwalali prowizorium wink Szkoda gadać.

A jak już wywołałaś Eurostat z lasu - dopnę link, z którego niezbicie wynika, że spis powszechny tradycyjnie rozumiany nie jest jedyną opcją, za pomocą której można zadowolić UE wink
                        www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/POZ_Rozporzadzenie_PEU_i_Rady_w_sprawie_spisow_powsz_lud_i_mieszkan.pdf
                        • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:24
                          bez komentarza
                          • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:42
                            Prawda czy nie, jak sądzisz?

Finansujemy kupę działań pozornych i sami sobie wmawiamy, że tak trzeba i że pewne rzeczy są załatwiane uczciwie i profesjonalnie.
                            A to tak naprawdę kosztowny pic na wodę, decyzje podejmuje się zupełnie inaczej.
                            • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:44
                              majestic? masoni? mossad? illuminati? klub bilderberg?
                              • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:48
                                Zwykłe polityczne gó... i biurokratyczna fasada.
                                Dalej się upieram, że wymagane "twarde" dane można zbierać taniej, a spisy są niezłym żłóbkiem dla biurokratów pozwalającym popracować nad indywidualnym budżetem wink
                                • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:51
                                  jeśli masz cudowne rozwiazanie opatentuj je i sprzedaj, bedziesz bogata

ihanelma napisała:

> Zwykłe polityczne gó... i biurokratyczna fasada.
                                  > Dalej się upieram, że wymagane "twarde" dane można zbierać taniej, a spisy są n
                                  > iezłym żłóbkiem dla biurokratów pozwalającym popracować nad indywidualnym budże
                                  > tem wink
                                  • ihanelma Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:55
                                    Na oczyszczenie tego bagienka trza by z 5 porządnych bomb a nie dobrego pomysłu wink Za dużo osób dobrze żyje dzięki Procedurom, bałaganowi i Bardzo Ważnym Instytucjom produkującym sobie nawzajem Okropnie Potrzebne Papiery, żeby się chcieć tego pozbyć.
                                    • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 15:00
                                      gdyby w prywatnej firmie byl taki burdel to by upadla a odpowiedni ludzie wywaleni
                                      no ale mamy panstwo i mozna doic caly kraj co by urzedaskom bylo dobrze big_grin
                  • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:16
                    no patrzaj moja oszczyszczalnia dzialala zanim polska byla w łunii big_grin
                    i oczywiscie bez wlazania komus do domu i celu potwierdzenia ze ma kibel nikt by o sraniu nie wiedzial big_grin
                    • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:18
                      A dlaczego wybudowano tę oczyszczalnię w twoim przysiołku? Kto podjął decyzję o inwestycji i na jakiej podstawie?
                      • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:19
                        na pewno nie na podstawie spisow powszechnych smile
                        • babunia_wygodka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:22

> na pewno nie na podstawie spisow powszechnych smile

Jassssne, jasssssne. A powiedział ci to twój mały paluszek.
                          • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:24
                            a nie bo ptaszek zaspiewal suspicious
                        • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:23
                          a na podstawie czego konstruuje się lalka biznesplan pod inwestycję? tego co się przyśni inwestorowi czy też na podstawie informacji statystycznych, np. o zaopatrzeniu w wodę i ilości skanalizowanych gospodarstw domowych?
                          • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:26
                            a jedynym zrodel informacji o zaopatrzeniu w wode jest spis statystyczny big_grin lol
                            • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:30
                              lalka, a skąd bierze się takie informacje?
                              • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:34
                                liczba mieszkancow zgloszona w spoldzielni chociazby
                                dane licznikowe z poboru wody
                                • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:36
                                  czydostawca wody jest zobowiązany do udostępniania takich informacji? o ilę się nie mylę to jest tajemnica handlowa

czy ty wiesz w ogóle co to jest i do czego sluży statystyka publiczna?
                                  • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:37
                                    do tworzenia malo istotnych ale wygodnych miejsc pracy big_grin
                                    • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:39
                                      z twojego punktu widzenia i punktu widzenia twojego biznesu w postaci straganu z wietnamskimi dżinsami na bazarze, jest rzeczywiście niepotrzebne

i aż dziw, że świat nie docenił takiego geniusza
                                      • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:41
                                        > z twojego punktu widzenia i punktu widzenia twojego biznesu w postaci straganu
                                        > z wietnamskimi dżinsami na bazarze, jest rzeczywiście niepotrzebne
                                        >

hehehe lol big_grin
                      • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:22
                        btw, czyżbys lalka nie słyszała o funduszach przedakcesyjnych, za które machnięto całkiem sporo infrastruktury?
                        • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:23
                          lalka oczyszczalnia to byla zamin ja sie urodzilam wiec mi nie pitol o funduszach unijnych ?

pd jestes rachmistrzem ?suspicious czy po prostu poslusznym obywatelem ?tongue_out
                          • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:24
                            aha, czyli jedziesz na przedwojennej oczyszczalni, nikt jej nie modernizował?
                            • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:27
                              no ta bo jakby nie unia to by sie niczego nie modernizowalo big_grin
                              lalka to biznes zrozum
                              • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:31
                                nie musi byc unia, może być rząd czy gmina, skąd rząd czy gmina bierze niformacje potrzebne do przygotowania inwestycji i wydatkowania okreslonych pieniędzy na tę inwestycję?

czy modernizacja nie jest inwestycją?
                                • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:35
                                  napisalam wyzej
                                  • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:38
                                    cop napisalaś? dlaczego nie potrafisz odpowiedzieć mi na pytanie skąd inwestor publiczny bierze informacje npotrzebne do przygotowania inwestycji?
                                    • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:42
                                      napisalam ci skad moze brac
                                      i to dokladniejsze niz to co ludzie na spisie napletli
                                      • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:43
                                        tajne dane handlowe?, na jakiej podstawie można je udostepnić?
                                        • czarnaalineczka Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:45
                                          a prywatne dane to juz udostepniac mozna big_grin

w prawie jest mnostwo bubli , tylko nie kazdy je chwali jak ciele
                                          • papalaya Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 14:47
                                            tak, takie jest prawo, jesli masz z tym problem, zawsze możesz napisać do swojego posla, aby je zmienił
                                        • papalaya na pożegnanie elementarz dla osób z zaparciem 31.03.11, 14:46
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Statystyka
                    • agni71 Re: Argument na nie? Bo wyda się!!!! 31.03.11, 16:34

> no patrzaj moja oszczyszczalnia dzialala zanim polska byla w łunii big_grin
                      > i oczywiscie bez wlazania komus do domu i celu potwierdzenia ze ma kibel nikt b
                      > y o sraniu nie wiedzial big_grin

a u mnie powstala wlasnie czesciowo za pieniadze unijne. kanalizacji tez sie doczekam dopiero jak gmina dostanie dotacje z unii.
    • monia_kondrat Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:08
      POWIEDZCIE MI KOCHANE CZYM JEST TAKI SPIS I JAK WYGLĄD BO JA JESTEM JESZCZE MŁODA I IE BARDZO WIEM OCB? JAKIE DANE SIE PODAJE I CZY WSZYSTKO TRZEBA POWIEDZIEC ?SLYSZALAM TEZ ZE TO RÓŻNIE BYWAKRĘCĄ SIĘ PO MIESZKANIU A NÓŻ COS ZGINIE
      • papalaya Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:10
        kręca się? pewnie też wróżą i biżuterię ze zlota sprzedają bardzo korzystnie
      • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:15
        E tam wyda się niby co ... ?
        Zwyczajnie mało komfortowym jest gdy przychodzi do ciebie dość specyficzna klika z dawnego miejsca pracy by urzędowo drążyć prywatne kwestie a tak ewentualnie będzie w moim przypadku.
        • baltycki Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:25
          OOO, to wyda się, ze zatrudniono Cię w drugim m-cu ciąży fikcyjnie, tylko po to, abyś mogła korzystac z L4 w czasie ciąży a następnie z macierzynskiego, wychowawczego wink
          • ihanelma Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:28
            a jak się niby wyda?
            Napisze też, że ciotka babci w czasie wojny złotem handlowała i ją w końcu wsadzą?
          • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:30
            Tylko że ja mam dziecko sztuk jeden i pracowałam tam gdy było kilkulatkiem , skrobanek w swoim życiu nie robiłam , nie mordowałam też noworodków.
          • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:53
            no błagam co sie ma wydac big_grin
            jak powiem ze mam 7 lodowek i 5 kuchenek to rachmistrz i tak to musi napisac chociaz to bzdura
            wiec co sie moze wydac ? big_grin
        • iwles Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:20

e tam czustka,
          postaraj się o dostęp do internetu, bo widzę, że nia masz wink, i wyślij formularz elektronicznie.
    • premeda Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:17
      Ja tam chętnie się poddam, mam nadzieję, że wyjdzie ilu jest w Polsce ateistów i rycerzy Jedi, bo w tamtym spisie wyszło, że tych drugich jest kilkudziesięciu smile
      • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:49
        a można byc jednocześnie pastafarianka i rycerzem jedi ?
    • kawad Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:36
      Nie lubię jak mi ktoś obcy po domu się pęta i wypytuje. Spiszę się przez internet.

Lubię siebie smile
      • krapheika Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:51
        Nie widze powodu dla ktorego mialabym dac sie spisac. Z Polska laczy mnie jedynie dowod osobisty i rodzina. Nie za bardzo sobie wyobrazam co mialabym odpowiedziec w pytaniu o jezyk uzywany w domu, bo uzywamy dwochtongue_out o liczbe dzieci tez nie wiem, owszem mam jedno, ale ono nie jest nijak w Polsce zarejstrowane, wedlug spisu jest cudzoziemcem nie mieszkajacym w PL, wiec sensu to za grosz nie ma.
        Aha wyjezdzajac z kraju zgodnie z prawem zglosilam, ze wyjezdzam na zawsze w moim urzedzie gminy, wiec wiedza, ze mnie nie ma.
        • angazetka Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:53
          To nikt cię nie będzie niepokoił spisem.
        • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:56
          krapheika napisała:

> Aha wyjezdzajac z kraju zgodnie z prawem zglosilam, ze wyjezdzam na zawsze w mo
          > im urzedzie gminy, wiec wiedza, ze mnie nie ma.

jak to zgodnie z prawem? od kiedy to trzeba zglaszac gdziekolwiek, ze sie emigruje? jaki to niby ma cel?
          • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:00
            Taaa powinno się zgłosić emigrację czasową ewentualnie wymeldować z miejsca pobytu stałego.
            • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:03
              taaa pewnie i niby co dalej z moim wlasnosciowym mieszkaniem jak nie bedzie osoby zameldowanej? co za brednie. Mieszkalam za granica 3 lata i nie przyszlo mi do glowy zeby sie skadkolwiek wymeldowywac wink
              • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:11
                Kobito dużo by można klepać o obowiązku meldunkowym ,fikcji meldunkowej w naszym kraju itd mówimy o przepisach z lat 70 które przeciętny obywatel jakim jesteś i TY ma w dupie
                i to jest standard.
                • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:16
                  fakt zapomnialam, ze wiele przepisow jest z czasow komuny. Co do meldunkow to jakos inne kraje sobie radza z ich brakiem. U mnie wogole jest jeden wielki cyrk, co urzad to robia dziwne miny jak mowie, ze zameldowana jestem na ul. X a mieszkam na ul. Y. tysiac razy musze pytac czy chodzi im o miejsce ZAMIESZKANIA czy ZAMELDOWANIA - odpowiadaja : co za roznica? Dla mnie jest i to duza. Ale masz racje klepac na te tematy mozna goooodziiinaaami
              • krapheika Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:17
                Wymeldowywac sie nie musisz jesli pobyt za granica jest / byl pobytem czasowym natomiast ciazyl na tobie obowiazek zgloszenia wyjazdu za granice. Nie ja to wymyslilam, pani w urzedzie mnie poinformowala, bo tez pojecia zielonego nie mialamsmile
                • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:21
                  Mial byc wyjazdem na stale, ale wyszlo inaczej. Teraz bede wyjezdzac i ani mi sie sni gdziekolwiek tego zglaszac smile Ja wiem, ze nie Ty to wymyslilas. Swoja droga juz widze tlumy ludzi walacych drzwiami i oknami, zeby zglosic ze wyjezdzaja, bo jakas nadgorliwa pani sobie cos ubzdurala... ehhh. To tez pewnie martwy przepis z czasow komuny jak i meldunki.
                  • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:29
                    Zdziwisz się ale ludzie to zgłaszają by np uniknąć naliczania opłat czynszowych za kogos kto nie przebywa w lokalu.Z tego co pamiętam tego jakże ważnego kwitu z Urzędu Miasta wymagają wówczas spółdzielnie mieszkaniowe.
                    • diablica_diabla Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:44
                      hmmm wiesz w sumie racja, ale jesli tylko ja mieszkam w mieszkaniu i nikt inny to i tak to nic nie da, bo czynsz musze placic czy mieszkam czy nie. Nie wierze, ze staloby puste mieszkanie ze 3 lata a oni by mi czynszu nie naliczyli. U mnie zameldowane sa 4 osoby, 3 mieszkaja i 3 sa zgloszone do czynszu. Administracja nalicza kase za ilosc osob mieszkajacych a nie zameldowanych. smile
                • czustka Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:24
                  No i to jest własnie ta emigracja czasowa z zachowaniem miejsca pobytu stałego na terenie PL
              • baltycki Re: Spis powszechny 31.03.11, 15:03

> taaa pewnie i niby co dalej z moim wlasnosciowym mieszkaniem jak nie bedzie os
                > oby zameldowanej?
                A jest jakis zwiazek miedzy prawem wlasnosci a prawem meldunkowym?

> co za brednie.
                no brednie, jesli uwazasz, ze "ukradna" Ci mieszkanie jak sie wymeldujesz..

> Mieszkalam za granica 3 lata i nie przyszlo mi
                > do glowy zeby sie skadkolwiek wymeldowywac wink
                Znaczy, nie przyszlo Ci do glowy aby przestrzegac obowiazujacego prawa..
      • tamade Re: Spis powszechny 31.03.11, 13:52
        Czy się komu podoba czy nie i tak ma obowiązek poddania się spisowi. Kara za odmowę - do 5 tys. złotych. Podobna za podanie nieprawdziwych danych.
        www.stat.gov.pl/gus/11380_PLK_HTML.htm
        • ihanelma Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:10
          Tiaa, już to widzę, jak organa ścigają obywateli za ukrycie końkubenta, odbiornika TV, dodatkowej łazienki i zamrażarki tongue_out
        • krapheika Re: Spis powszechny 31.03.11, 14:21
          Podejrzewam, ze nie beda sie fatygowac 1000km ani po to by mnie spisac ani po to by zweryfikowac czy podoalam prawde jesli spisalam sie przez netsmile martwy przepis sluzacy przestraszeniu opornychsmile
    • woman_in_love ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatki,ale 31.03.11, 13:52
      na podwyzki i premie, spis powszechny i tym podobne "wazne" sprawy zawsze znajdzie sie kasa...
      • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 13:56
        demagogia, zapomnialaś napisać o glodnych dzieciach sprzedających zapałki
        • woman_in_love Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:00
          To nie demagogia. Ten spis to ciezkie pieniadze: dla rachmistrzow, obslugi, strona internetowa, reklamy w TV z Ryskiem z Klanu itp. itd.. Podwyzki i premie w administracji publicznej to tez fakt.
          Po prostu ponownie widac, ze byla bardzo prosta alternatywa wobec podnoszenia VAT.
          • alanis11 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:06
            Jasne w końcu to nie jest w zakresie obowiązków żadnego z urzędasów tylko raczej w ramach zawierania specjalnych umów za dodatkową extra kasę. Dlaczego oni nie obciążą tą robotą w ramach urzędniczego etatu ,przecież w tych urzedach są miejsca ( wiem wiem nie wszędzie ale jednak )gdzie serio nie ma co robić , jeden trzyma papier , drugi przybija pieczątke , trzeci spina spinaczem.
            ?
            • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:17
              GUS i spinacze? ciekawe, rozwiń to bo masz widać dużą wiedze na temat pracy w GUS.
              • alanis11 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:22
                A tu chyba wstępnie nie chodzi o GUS , ludzie z którymi zawierane są umowy ( nabór na rachmistrzów )jak czytam są też pracownicy UM i oni dostają za to dodatkowe pieniądze poza tymi w ramach urzędniczego etatu prawda ?
                • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:26
                  no i co w związku z tym? nie robią tego w czasie swoich normalnych godzin pracy

kogo ma wynajmować więc GUS?
                  • czarnaalineczka Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:33
                    to juz wiem czemu tak spisu bronisz big_grin
                    • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:33
                      dlaczego?
                  • alanis11 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:34
                    No własnie a jakby robili w godzinach pracy w ramach etatu to by była chociaż oszczędnosc publicznych srodków ale nie bo oni są przecież z*a*j*e.... bani bierzacą robotą winkwiem , wiem...
                    • czarnaalineczka Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:36
                      jasne ze sa za&^$ wiesz ze nawet sami musza kubki po kawie myc big_grin
                    • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:40
                      a skąd wiesz?
                      • alanis11 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:46
                        Już nie opowiadaj pierdów bo jak sama tkwisz w tej dżungli to doskonale zdajesz sobie sprawę że jakas ilość ludzi zapier*** tam nie mogąc złapać zakrętu a spora część się wyłącznie błąka i zajmuje co najwyżej zlecaniem stażystom przypinania spinaczy.
                        • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:47
                          Masz obsesję na punkcie spinaczy?
                  • iwoniaw Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:51
                    Cytat kogo ma wynajmować więc GUS?

Ponoć w niektórych rejonach bezrobocie dobija do 20%. Wobec obowiązującego od dziesięcioleci obowiązku szkolnego można domniemywać, że to nie analfabeci big_grin
                    • alanis11 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:56
                      No właśnie iwoniaw bezrobocie ale jak można uciąc urzędnikom możliwosc wytargania dodatkowych ecipeci poza etatem?
                      • iwles Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 15:10

a skąd wiesz, że to pracownicy GUSu będa chodzic ?
                        Jak byl poprzedni spis to własnie w ramach robót interwencyjnych zatrudniano przede wszystkim bezrobotnych.
                        • iwoniaw Teraz chyba też tak jest 31.03.11, 15:20
                          Pierwszy z brzegu link jak wygooglałam:
                          www.mmkrakow.pl/346498/2010/12/11/narodowy-spis-powszechny-krakow--jak-zostac-rachmistrzem
                          Kandydaci na rachmistrzów muszą mieć ukończone 18 lat, posiadać średnie wykształcenie, nie mogą być karani za przestępstwa popełnione umyślnie oraz muszą biegle mówić po polsku (nie wymaga się obywatelstwa polskiego, rachmistrzami mogą być również osoby będące obywatelami innych krajów Unii Europejskiej). Niektóre jednostki samorządowe wymagają dodatkowych umiejętności jak komunikatywność, cierpliwość, czy umiejętność korzystania z nowych technologii. Preferowane są osoby bezrobotne z wykształceniem wyższym oraz mieszkające na terenie danego miasta.
                          Więc papalaya niepotrzebnie się zamartwia, że jakby urzędnicy na swe barki tego nie wzięli, to już żywcem nie ma komu wink
                          • iwoniaw Inna natomiast kwestia - i tu Alanis może mieć rac 31.03.11, 15:24
                            ję - że "niektóre jednostki samorządowe" z całą pewnością będą "dodatkowe umiejętności" sprawdzać "odpowiednio" i jakoś tak (jak zwykle) wyjdzie, że córka siostry szwagra pani Krysi będzie bardziej komunikatywna, cierpliwa i obeznana z technologiami niż osoba z ulicy. No ale to inny temat.
                            • ihanelma Re: Inna natomiast kwestia - i tu Alanis może mie 31.03.11, 18:01
                              Moim zdaniem ciągle ten sam...
                              Ciekawe, czy macie świadomość, ile się robi za ciężkie publiczne pieniądze "strasznie ważnych" opracowań na 500 stron, które czyta może 500 osób w skali kraju, i to wcale nie ze względu na ich tajność czy stopień skomplikowania?
                              I kto za nie bierze pieniądze (bo kto je robi, to insza inszość)?
          • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:16
            Rozwiń temat podwyżek i premii w administracji i ich związku ze spisem.

btw A czy wiesz, że od 3 lat podwyżki w administracji są zamrożone swoją drogą?
      • ihanelma Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:02
        Właśnie napisałam to samo wink
        Za to zmniejszy się bezrobocie i ogólna znajomość Statystycznej Polskiej Rodziny, to przecież pozytywne.
        • dz1dka Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:47
          Najwięcej krzyczą jak zwykle Ci, którzy o organizacji spisów, ochronie danych i pracy przy spisach mają pojęcie żadne. Rachmistrza naprawdę gó...no obchodzi ile respondent ma lodówek i z kim mieszka - musi obejść swój rejon i to w wyznaczonym czasie - a osoby przetwarzające te dane też mają inne wizje niż oglądanie ile sąsiadka Kowalska ma kochanków albo telewizorów. Z resztą dane spływają w postaci numerków - niektórzy jednak jak widzę już popadaj w jakąś paranoję pt. "prywatność"
          • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:49
            dokonują projekcji na podstawie samych siebie

dz1dka napisała:

> Najwięcej krzyczą jak zwykle Ci, którzy o organizacji spisów, ochronie danych i
            > pracy przy spisach mają pojęcie żadne. Rachmistrza naprawdę gó...no obchodzi i
            > le respondent ma lodówek i z kim mieszka - musi obejść swój rejon i to w wyznac
            > zonym czasie - a osoby przetwarzające te dane też mają inne wizje niż oglądanie
            > ile sąsiadka Kowalska ma kochanków albo telewizorów. Z resztą dane spływają w
            > postaci numerków - niektórzy jednak jak widzę już popadaj w jakąś paranoję pt.
            > "prywatność"
            • ihanelma Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 17:53
              Albo ci "niektórzy" tracą czas na zastanawianie się nad sensownością pewnych rzeczy zamiast grzecznie wykonywać polecenia.
      • martishia7 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:44
        To wyborów na jesieni też sugeruję nie robić. Te też kupę pieniędzy kosztują. Po co? Niech dalej rządzą ci którzy rządzą tongue_out Przedstawicielstwa dyplomatyczne na całym świecie zwinąć - to są dopiero koszty.
        • papalaya Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 14:50
          i ilu głodnym dzieciom sprzedającym zapałki dziecim można by dzięki temu pomóc wink
          • ihanelma Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 17:56
            Naprawdę nie widzisz przerostów administracji i urzędasów potrzebnych tylko innym urzędasom?
            Są nawet w instytucjach, które powinny pomagać dziewczynkom z zapałkami, ale często słabo im wychodzi...
        • woman_in_love Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 20:48
          Dziecko... podniesli ci VAT, zeby "zrownowazyc" budzet na rok 2011.

W tym budzecie na 2011 musieli zawczasu przeznaczyc srodki na spis i pare innych rzeczy.
          Wybory to najwazniejsze wydarzenie w demokratycznym swiecie, wiec nie mozna z nich niestety zrezygnowac.
          Ze spisu mozna bylo zrezygnowac. Jesli chodzi o placowki dyplomatyczne, to tez mozna z kilku zrezygnowac. Tu masz tego przyklad:

www.rp.pl/artykul/602827.html
          W skrocie: Czechy w ramach oszczędności... zamknęły pięć ambasad.

• martishia7 Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 21:35
            Babciu... a dane, które mamy obowiązek zgłosić do Eurostatu należało w takim razie z paluszka wyssać?
          • hanalui Re: ciekawe -kryzys, brak kasy, podnoszone podatk 31.03.11, 21:47
            woman_in_love napisała:

> Ze spisu mozna bylo zrezygnowac

Nie można bo jest przeprowadzanych w całej Europie i chyba gaz na świecie własnie w tym roku

• cherry.coke Re: Spis powszechny 31.03.11, 16:42
      Spisuje sie bez gadania, nie widze w ogole problemu. To tak jak z glosowaniem - nie glosujesz, nie mozesz narzekac smile
      • czarnaalineczka Re: Spis powszechny 31.03.11, 16:54
        www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk--
        everything gardens
      • undomestic_goddess.pl Re: Spis powszechny 31.03.11, 17:09
        U nas ( Irlandia) spis bedzie 10 kwietnia. pan rachmistrz juz nas odwiedzil ( pierwszym razem nas nie zastal, wiec zostawil kartke z nr tel. jesli nie byloby nas w domu przez nastepne kilka wieczorow miedzy 6-9), zostawil ankiete i ma ja odebrac po 10 kwietnia.
        U Irlandczykow jakos nie ma histerii na punkcie prywatnosci i temat nie wzbudza zadnych emocji ( przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo). Ot, po prostu dane do celow statystycznych. Nie wiem jak w polskich ankietach, ale tu nie bylo pytan o zarobki tongue_out
        Ci ludzie wykonuja swoja prace i naprawde maja gdzies ile masz dzieci, jaki masz telewizor czy samochod i co jesz na kolacje - dla nich jestes kolejnym ludkiem do ktorego nalezy przyjsc, wytlumaczyc jak wypelnic formularz a pozniej znow obskoczyc rewir i pozbierac ankiety. Pogadalismy chwile i okazalo sie, ze pan jedyne o czym sie martwi to zastaniem ludkow w domach ( no i zmeczony facet jest, bo pracuje na etat do 5pm, a pozniej od 6 do 9 lata po domach).
        aha, tu spisuje sie stan faktyczny - czyli odpowiadam na pytania dotyczace mnie i mojej rodziony a nie wlasciciela. i chyba tylko to ma sens tongue_out
        • dz1dka Re: Spis powszechny 31.03.11, 21:06
          Bardzo rozsądny głos w dyskusji!
      • ihanelma Re: Spis powszechny 31.03.11, 18:05
        Nie dasz się spisać - nie będą cię znali? wink
    • nanuk24 Re: Spis powszechny 31.03.11, 18:56
      js juz mialam w 2010 i jako imigrant sie wpisalam, bo uwazam ze to jest jedno z najwazniejszych badan.
    • 18_lipcowa1 haha a to dobre 31.03.11, 19:09
      wielkie ceniące prywatnośc nie dadzą się spisac dla zasady
      śmieszą mnie takie osóbki

tak samo jak te co zastrzeżonych numerów nie odbierają

kto wam - SZARE MYSZKI POLSKIE KOWALSKIE z kredytami, M2 i starym volkswagenem chce w prywatnośc ingerowaci i kogo ona interesuje, na listosc boską?
      no sikam normalnie
    • jowita771 Re: Spis powszechny 31.03.11, 20:43
      A gdzie oni będą mnie szukać? Jestem zameldowana u mamy, a mieszkam całkiem gdzie indziej. Moja córka tak samo. Mój mąż też nie tutaj zameldowany.
      Ale chętnie dam się spisać, choćby po to, żeby zaniżyć liczbę katolików. Spiszą moją rodzinę i już troje mniej, a jak poczekają ze spisem jeszcze parę miesięcy, to nawet czworo smile
      • ceide.fields Re: Spis powszechny 31.03.11, 20:57
        Kolejny przejaw jaskiniowego walczącego antyklerykalizmu.

Rano zaglądasz pod łózko czy księdza tam nie ma?
        • jowita771 Re: Spis powszechny 01.04.11, 08:50
          Wszyscy wiemy, że w Polsce nie ma 95% katolików i pora skończyć z tą fikcją. Jestem zwolenniczką prawdy. Prawda nas wyzwoli. Was nie?
      • lejla81 Re: Spis powszechny 31.03.11, 23:08
        Nie szuka się po meldunkach. Przychodzi rachmistrz do domu i spisuje kogo tam zastanie, kto tam realnie mieszka, nieważne czy to właściciel, wynajmujący czy stara ciotka.
        • filipianka Re: Spis powszechny 01.04.11, 10:55
          > Nie szuka się po meldunkach. Przychodzi rachmistrz do domu i spisuje kogo tam z
          > astanie, kto tam realnie mieszka, nieważne czy to właściciel, wynajmujący czy s
          > tara ciotka.

To ciekawe.... Bo mnie nie chciał spisywać, powiedział że będę tam gdzie zameldowana, nieważne że tam mieszka osoba wynajmująca która mnie na oczy nie widziała i nic o mnie nie wie, może nawet tego że istnieję. Natomiast ja miałam niby udzielać odpowiedzi o właścicielu (zameldowanym) mieszkania w którym byłam, jako że nic nie wiedziałam to pan rachmistrz sobie wpisywał statystycznie co pasowało a moje milczenie miało niby oznaczać potwierdzenie tego co mówi i wpisuje. Żenada to była!
          Niby na stronie spisu jest że spisowi podlegają osoby zameldowane i czasowo przebywające ale jak przychodzi co do czego (ankiety) to jest mowa o czasowym meldunku.
    • adwarp Re: Sens? 31.03.11, 22:44
      jaki jest sens robienia spisu, który kosztuje 0,5mld skoro odpowiedzi nie są uczciwe?
      • z_lasu Re: Sens? 31.03.11, 23:19
        Podepnę się pod pytanie:

Jaki jest sens robienia spisu, w którym NIE DA SIĘ udzielić prawdziwych odpowiedzi? Właśnie przeszłam przez wersję demo i mojego życiorysu tam nie przewidziano, poczynając od adresu (błędna nazwa miejscowości! niezgodna z rejestrem, z którego korzystają USC). Adres głównego miejsca pracy? A co to jest w przypadku osób pracujących wyłącznie w terenie? Ale pominąć się nie da. Takich bzdur tam jest więcej.
        • czarnaalineczka Re: Sens? 31.03.11, 23:28
          powiezchnia uzytkowa wykorzystywana wylacznie do prowadzenia dzialalnosci gospodarczej
          znaczy trzeba zmierzyc cale biurko , biurko i krzeslo czy tylko czesc biurka na ktorej stoi komputer ? big_grin
          • z_lasu Re: Sens? 31.03.11, 23:35
            Tak, dla mnie tez to pytanie jest dziwne. Ale dla mnie wyłącznie to wyłącznie - jeśli choć raz siedziałaś przy tym kompie na ematce - to piszesz 0 (zero) big_grin
        • hanalui Re: Sens? 31.03.11, 23:38
          z_lasu napisała:

(błędna nazwa miejscowości! niezgodna z rejestrem, z kt
          > órego korzystają USC).

A musza byc zgodne? Moze nawet z błędem bedą wiedzieć co to za miejscowość, no i może to tylko błąd w wersji demo

Adres głównego miejsca pracy? A co to jest w przypadku o
          > sób pracujących wyłącznie w terenie? Ale pominąć się nie da. Takich bzdur tam j
          > est więcej.

No ale chyba działalność ma jakiś adres? U mnie jest jeszcze rubryka ze się pracuje głownie w domu lub brak stałego miejsca

Tak czytam i czytam i pod lipcowa się mogę podpisać...toz to spis powszechny jeno i tylko a lud prosty traktuje to jak inwigilacje dedektywistyczna, bosz....
          • z_lasu Re: Sens? 31.03.11, 23:50
            > Moze nawet z błędem bedą wiedzieć co to za miejscowość, no
            > i może to tylko błąd w wersji demo

Ale to nie jest literówka, tylko błąd logiczny - nie jesteśmy częścią miejscowości X.

> No ale chyba działalność ma jakiś adres?

No, ma, ale to nie jest moje miejsce pracy smile Pytanie nie jest o adres na jaki zarejestrowana jest firma tylko o zupełnie coś innego. Jeśli podam adres działalności czyli mój adres zameldowania to co mam odpowiedzieć na pytania o dojazdy? Że z domu do domu mam 40 km i codziennie jadę ok. godziny? big_grin

> U mnie jest jeszcze rubryka ze się pracuje głownie w domu lub brak stałego miejsca

A u nas takich opcji nie ma.

> Tak czytam i czytam i pod lipcowa się mogę podpisać...toz to spis powszechny je
            > no i tylko a lud prosty traktuje to jak inwigilacje dedektywistyczna, bosz....

Ale to do mnie??? Ja tego nie traktuję jak inwigilacji i chętnie dam się spisać, jednak nie mam zwyczaju potwierdzać własnym podpisem nieprawdy.
            • z_lasu Re: Sens? 31.03.11, 23:52
              > jednak nie mam zwyczaju potwierdzać własnym podpisem nieprawdy.

Zwłaszcza, gdy jest to karalne big_grin
          • nanuk24 Re: Sens? 31.03.11, 23:53
            No ale z drugiej strony to naprawde w polskim spisie nieco idiotyczne pytania.

Swoj spis wypelnilam w piec miniut, a pytan bylo zaledwie 10 i to ogolnikowych: liczba osob mieszkajacych w domostwie, liczba doroslych studiujacych i pracujacych, czy mieszkamy w domu czy mieszkaniu, czy wynajmujemy czy jestesmy wlascicielami, pozniej pytanie o rase, liczbe dzieci. i koniec.
            • czarnaalineczka co to sa izby ? :D 01.04.11, 00:41
              jaka ilosc sciany musi byc miedzy jedna czescia , a druga zeby to byly izby ? big_grin
              czy drzwi musza byc czy nie ? big_grin
              • nanuk24 Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 00:50
                a czy ja o izbach pisalam?wink
                • czarnaalineczka Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 01:21
                  nie ty
                  ja mam w tym testowym idiotyczne pytanie o izby i powierzchnie okien w izbie kuchennej big_grin
                  • nanuk24 Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 01:24
                    a po cholere im to?big_grin
                    • czarnaalineczka Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 01:28
                      ja nie wiem po cholere ten caly spis big_grin

ale mam do wyboru przy pytaniu o kuchnie
                      izba kuchenna z oknami o powierzchni do 4 km2
                      izba kuchenna z oknami powyzej 4m2 ( i jest mozliwosc wpisania ilosci izb )
                      aneks kuchenny
                      kuchnia bez okna
                      i cos tam jeszcze

no i jak byk moja kuchnie mozna podpiac pod 3 pierwsze albo do zadnej nie pasuje big_grin
                      no i mam dylemat big_grin
                      • czarnaalineczka Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 01:28
                        4m2 oczywiscie nie kilometrow big_grin
                      • nanuk24 Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 01:39
                        Nie wiem, po co spis sie w Polsce robi, ale w USA wyniki spisu decydują o rozdziale federalnych funduszy oraz o składzie Kongresu. W ten oto sposob w Illinois poniewaz nie kazdy bral udzial w spisie, przydzielono mniej pieniedzy i mamy o jednego czy dwoch kongresmenow mniej. Mniej pieniedzy, wiekszy kryzyswink
                      • z_lasu Re: co to sa izby ? :D 01.04.11, 08:27
                        Ale to chyba chodzi o metraż kuchni, a nie o metraż okna big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                        Pewnie nie wpadli na to, że ktoś może mieć 4 m okna w kuchni smile
                        Ale rzeczywiście, sformułowane jest tak, jakby o metraż okna chodziło smile
    • lejla81 Re: Spis powszechny 31.03.11, 23:14
      Byłam rachmistrzem 10 lat temu smile Była to moja pierwsza poważna praca, taka z umową i w ogóle. Nikt mi nie odmówił spisania się. Niektórzy nawet chcieli, żeby wszystko szczegółowo opisać: jak człowiek miał dwie podyplomówki, to upierał się, żeby wpisać obie, chociaż w ankiecie była po prostu opcja - poziom wykształcenia.
      Piszę jeszcze raz, bo trochę mieszacie - rachmistrz nie ma jakiegoś spisu osób z ich adresami zameldowania. Dostaje do spisania jakąś tam ulicę, czy kilka bloków i chodzi po mieszkaniach.
      Możecie sobie przeczytać wszystko na stronie www.spis.gov.pl, jest tam też przykładowa ankieta
    • sadosia75 Sie spisalam ALE 01.04.11, 00:44
      cosik mi nie halo...
      Imie nazwisko, adres, jezyk jakim poslugujemy sie w domu i w sumie nic wiecej.Zadnych zarobkow itp.
      wiec o co chodzi?
      ze niby ja nie godna do pelnego spisu czy to jakos etapami zrobione jest?
      • czarnaalineczka Re: Sie spisalam ALE 01.04.11, 01:23
        niegodna big_grin
        ja narazie z testowego sie nabijam big_grin i pojecia nie mam jak takie cos wypelniac
        co to jest izba pliss big_grin
        • nanuk24 Re: Sie spisalam ALE 01.04.11, 01:30
          Wylicz im wszystko w szczegole, np; liczba izb 10, w tym: spizarka na kartofle, buda dla psa znajdujaca sie w lewym rogu mojego wypasionego ogrodu, dwa nadrobki dla mnie i starego, kurnik i klatka na golebie.
          • czarnaalineczka Re: Sie spisalam ALE 01.04.11, 01:32
            ale konkretnie o izby kuchenne pytaja big_grin
            czy jadalnia to tez izba kuchenna ?
            czy salon tez ?tongue_out
            czy jak miedzy jadalnia i salonem nie ma pelnej sciany to kuchnia jest aneksem a nie osobna izba ?big_grin
            no za cholere nie wiem big_grin
            • czarnaalineczka Re: Sie spisalam ALE 01.04.11, 01:32
              czy jak w salonie nie ma drzwi a otwor po drzwiach jest poszerzony to salon jest osobna izba czy nie ?big_grin
            • nanuk24 Re: Sie spisalam ALE 01.04.11, 01:47
              rzeczywiscie bzdurne pytania.
            • iwles Re: Sie spisalam ALE 01.04.11, 11:42

przeczytaj dokładnie wszystkie możliwości.

bo jeden z punktów przewiduje kuchnię połączoną z pokojem smile

i nie chodzi o 4 m.kw okna w kuchni tylko zauważ, że jest tam literka i

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka