Dodaj do ulubionych

Interes życia ;)

21.04.11, 09:30
Postanowiłam zrobić interes życia i kupić mieszkanie na wynajem- część za gotówkę, reszta na kredyt. Jutro wielki dzień- podpisanie umowy a ja biję się z myślami. Teoretycznie pieniądze z wynajmu powinny pokryć ratę kredytu i jeszcze trochę zostanie, ale jak to jest w praktyce. Opłaca się?
Obserwuj wątek
    • mikas73 Re: Interes życia ;) 21.04.11, 09:38
      Opłaca się?
      Zalezy gdzie wink
      Zrobiłam tak samo. Wynajmowałam prawie trzy lata. Zarobek z wynajmu taki sobie, ale zawsze coś, a i kredyt na nieruchomości Ci się zmniejsza. Dużo wokół tego chodzenia, sprawdzania, rozliczanie się z US. Ja trafiłam na fajnych lokatorów. Moja znajoma miała okropne przejścia z facetem. Dużo to zarobiłam na wzroście wartości mieszkania; w ciągu tych trzech lat na czysto ok.100 tys., które włożylismy w kupno nowego, większego, ale trafiłam na dobry okres wzrostu cen nieruchomości; dobry dla mnie wink
    • dorry Re: Interes życia ;) 21.04.11, 11:59
      To zależy, czy kupiłaś je w dobrej cenie i dobrej lokalizacji. Ciekawe też jak ceny mieszkań będą się kształtowały w najbliższym czasie.
      Poza tym pamiętaj, że w dłuższej perspektywie Twój zarobek pomniejszy się o koszty niezbędnych remontów tego mieszkania.
      Ja jakiś czas temu mieszkanie sprzedałam (musiałam, a i nie chciało mi się bawić z wynajmem) i zastanawiam się nad zakupem ziemi. Znajomy, sprzedając kupioną kilka lat temu w przyszłościowej lokalizacji ziemię, zarobił właśnie kilkaset tysięcy.
      • kubek0802 Re: Interes życia ;) 21.04.11, 13:16
        Od trzech lat mam takie mieszkanie. Z opłaty za wynajem 60% idzie na opłaty 40% to zysk. Nie uważam że to interes życia, ale na razie przynosi dochód a za 10 lat będzie dla syna na start w dorosłe życie.
    • majowadusza Re: Interes życia ;) 21.04.11, 13:15
      We Wrocławiu teraz cienkawo. Jest baaaardzo dużo mieszkań którę stoją puste.
      Ja akurat wynajmuje jedno mieszkanie studentom i nie mam problemów. Ale to dlatego, że za 64 m. płacą mi 1 800 zł. z czynszem. 10 min. do Rynku tramwajem.
      • rosapulchra-0 Re: Interes życia ;) 22.04.11, 03:07
        Warszawa, centrum, 3 tys., również studentom, ale co się człowiek naużera to jego.
    • lejla81 Re: Interes życia ;) 21.04.11, 13:32
      Gdybym nie musiała, to bym się w to nie bawiła, bo już się z jedną wynajmującą trochę naużerałam. Potem mieszkanie stało puste - więc wiadomo dodatkowy koszt dla Ciebie.
      Ale nie chcę go sprzedawać, bo innego, osobistego nie mam
      • zuzanna56 Re: Interes życia ;) 22.04.11, 08:06
        Była niedawno taka dyskusja na forum Oszczędzamy. Pomysł jest moim zdaniem bardzo dobry, sama o tym myślałam. Tylko, że mam już kredyt na wykończenie domu i do tego mieszkam w miejscu, gdzie jest drogo i raczej byśmy się zarżnęli finansowo choć teoretycznie mamy pensje w miarę. Ale myśl dobrasmile Przy bardzo dobrych zarobkach polecam. Albo w małym mieście, gdzie ceny nieruchomości są niższe.
    • spicy_orange Re: Interes życia ;) 21.04.11, 19:47
      patrz uważnie kogo wpuszczasz do domu, aby po roku nie zastać mieszkania w takim stanie jak państwo tutaj:

www.youtube.com/watch?v=MUseCJ7PhLQ
      widać że mieszkanie było piękne (ahhh to łóżko), ale to co z niego zostało nie zachęca do wynajmu wink warto obejrzeć do ostatniej minuty-wtedy pani otwiera lodówkę big_grin
      • majenkir Nosz kurde! 21.04.11, 20:48
        Jem przecie!!!! big_grin
        Wysiadlam przy lazience.... Jezu, co za koszmar....
        • pamela788 Re: Nosz kurde! 22.04.11, 00:23
          To chyba na potrzeby tego filmu?
          Bo dla mnie to jest nie realne,zeby ktos tak mieszkal.
          • pitahaya1 Re: Nosz kurde! 23.04.11, 00:26
            Wieki temu szukaliśmy mieszkania do remontu, żeby po swojemu wykończyć. Poza mieszkaniami typowo do remontu (wymiana płytek, szafek, podłóg...) było jedno, jak to w agencji nam powiedziano "do remontu jak inne". Mieszkanie miało fajny rozkład i pojechaliśmy obejrzeć. Poza stertami butelek (jak można tego nie sprzątnąć), powyrywanych drzwi było coś jeszcze: wielka dziura między łazienką a pokojem. Właściciel powiedział, że się chłopakom drzwi nie chciało otwierać i na około chodzić to sobie ścianę wyburzylismile))) Nie usunęli tylko wyburzyli fragmentsmile
    • gabi683 Re: Interes życia ;) 22.04.11, 08:08
      tola_i_tolek napisała:

> Postanowiłam zrobić interes życia i kupić mieszkanie na wynajem- część za gotów
      > kę, reszta na kredyt. Jutro wielki dzień- podpisanie umowy a ja biję się z myśl
      > ami. Teoretycznie pieniądze z wynajmu powinny pokryć ratę kredytu i jeszcze tro
      > chę zostanie, ale jak to jest w praktyce. Opłaca się?

a mieszkasz w mieszkaniu komunalnym , żenada !
      • tola_i_tolek Re: Interes życia ;) 22.04.11, 10:03
        Nie, mieszkam w domu.
      • osa551 Re: Interes życia ;) 22.04.11, 13:37
        > a mieszkasz w mieszkaniu komunalnym , żenada !

masz szklaną kulę ??????
    • osa551 Re: Interes życia ;) 22.04.11, 13:40
      ale jak to jest w praktyce. Opłaca się?

Nie wiem czy się opłaca. Ja takie mieszkanie traktuję jako lokatę a docelowo, chciałabym, żeby dziecko miało na start albo ja żeby dołożyć sobie do emerytury (jak już będzie spłacone).

Musisz jednak mieć plan B, na moment kiedy nie będziesz miała najemcy. Wtedy płacisz ratę kredytu z innej kasy. Poza tym u mnie mieszkanie nie zamyka się na zero (jest to kwestia proporcji kapitału własnego do kredytu). Co miesiąc muszę dokładać niewielką kwotę, ale traktuję to jako sposób oszczędzania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka