Dodaj do ulubionych

dama dworu?

03.05.11, 22:41
Muszę się przyznać, że królewski ślub bardzo mnie inspiruje. Jakiś czas temu wpadło mi w oczy, że William i Kate nie zamierzają zatrudniać służby. Tacy demokratyczni. Żal mi się ich zrobiło - w końcu ugotować na 2 osoby to nieduży wysiłek, ale wysprzątać jakieś 300 pokoi? Ale ok, w końcu to ich sprawa.

Ale dziś czytam, że "Książę i księżna Cambridge zatrudnią damę dworu, lokaja i osobistego doradcę. Będą też potrzebować dodatkowego rzecznika prasowego." Lokaj - ok, przyda się, ktoś musi zasłony odsłaniać. Doradca pewno też, i rzecznik prasowy. Ale po co im dama dworu? Co robi dama dworu w dzisiejszych czasach????

Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: dama dworu? 03.05.11, 22:49
      Nie wiem. To ciekawe smile Moze chodzi o jakas asyste w wizytach typu odbieranie wreczanych prezentow, noszenie parasolki, przekazywanie wiadomosci?
    • wrednadziewucha Re: dama dworu? 03.05.11, 23:10
      To taka osobista asystentka, tak jak mają różne sławy, z tym że nie spełnia durnych zachcianek typu trzymanie butelki z napojem i jest szlachetnie urodzona. Występuje podczas oficjalnych okazji, niejako dotrzymuje towarzystwa żeby koronowana głowa nie była samotnasmile Wiadomo że to już nie ma aż takiego znaczenia, ale protokół jest i trzeba się go trzymać. Gdybym mieszkała w domu z 300 pokojami a mąż miałby tyle różnychzajęć nie zawsze mnie obejmujących, też wolałabym mieć kogoś przy sobie, nawet gdyby ten ktoś był w pracy!
      • mamaemmy Re: dama dworu? 03.05.11, 23:14
        rzeczywiscie dziwne.
        nawet moja babcia miała slużbę,mimo,że była prawnuczka księznej,a sama juz totalnie tytułu nie miala żadnego...
    • thorgalla Re: dama dworu? 04.05.11, 10:48
      Przez pierwsze 2 lata nie będą mieszkać w pałacu z 300 pokojami tylko w wynajętym domku w Walii,gdzie Willi służy w armii.
    • moofka Re: dama dworu? 04.05.11, 10:54
      a gdzie mozna aplikowac wink
      bo ja chetnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka