Dodaj do ulubionych

Refundacja aborcji ???

04.07.11, 14:14
Gdyby to ode mnie zależało, w życiu nie poparłabym ustawy pozwalającej, by z m.in. moich podatków opłacano komuś aborcję na życzenie.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9889743,SLD_proponuje_liberalizacje_prawa_aborcyjnego.html
Wiem, wątków o podobnej tematyce było ostatnio kilka, mnie jednak chodzi wyłącznie o refundację aborcji na życzenie - jesteście za czy przeciw ?
Obserwuj wątek
    • xymenena Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:17
      za
      aborcja to nie antykoncepcja, która zresztą powinna być refundowana

mysle, ze nikt nie chce pecjalnie by mu cos łyżeczkowano, by dokonywano na kims w jego brzuchu- kto jest labo nie, krojenia
      aborcja nigdy nie bedzie zachcianką, zawsze jest przezyciemsad
    • mondovi za n/t 04.07.11, 14:18

• majenkir Re: 04.07.11, 14:18
      Jestem za dostepna i darmowa sterylizacja. Aborcja powinna byc jednak odplatna (ale legalna).
    • cherry.coke Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:18
      Lepiej przez 18 lat placic za dom dziecka, no nie...
      • amoreska Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 19:53
        Lepiej dziecko zawczasu zutylizować niż później płacić za ewentualny dom dziecka?
        Co innego antykoncepcja, to jej refundacja ma większy sens od refundacji aborcji.
    • lusitania2 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:19
      oczywiście, że za.
      Płatną aborcję to mamy teraz.
      Czas, żebyś sobie amoresko rozszerzyła horyzonty i przyjęła do wiadomości, że istnieje coś takiego jak zdrowie psychiczne. I że ma ono swoją wartość, w którą niechciana ciąża godzi.
      • kali_pso Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:26

A ty rozszerz sobie horyzonty na tyle aby załapać, że dopóki nie ma łatwego dostępu( refundacji) do leków czy zabiegów ratujących życie w Polsce, czymś zgoła obraźliwym jest żądanie refundacji za aborcję- obraźliwym dla zdrowego rozsądku.
        • ally Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:33
          legalna aborcja nie jest drogim zabiegiem
          • zuzanka79 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 17:56
            ally napisała:

> legalna aborcja nie jest drogim zabiegiem

Na pewno jest droższa niż paczka durexów.
            • ally Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 22:29
              Chyba mowa o aborcji w sytuacji podbramkowej, a nie w formie antykoncepcji raz na miesiąc, co nie?
              • zuzanka79 Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 13:41
                A jaka to jest sytuacja podbramkowa wg ciebie?
                • ally Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 20:05
                  A co ma do rzeczy moja definicja? Dla jednej będzie to zła sytuacja materialna, dla drugiej - chore i wymagające ciągłej opieki urodzone już dziecko... Wiele może być takich sytuacji.
    • martishia7 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:21
      Chociaż jestem za prawem do aborcji, to nie za całkowitą refundacją każdemu i zawsze. Powinna być refundowana w tych przypadkach, w których jest obecnie dopuszczalna - to jasne. W pozostałych przypadkach, przez wskazanie jakiegoś sensownego pułapu dochodów, poniżej którego byłaby refundowana. Skoro kogoś nie stać na aborcję, to stanowczo nie powinien mieć dzieci.
      • lusitania2 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:28
        martishia7 napisała:

Skoro kogoś nie stać n
        > a aborcję, to stanowczo nie powinien mieć dzieci.

jasne, lepiej, żeby je wobec tego urodził.
        Dokładnie tak, jak jest teraz - te, które stać, a ciąży nie chcą - usuwaja płatnie. Te, których na dzieci nie stać (a więc stanowczo nie pownny mieć dzieci, wg twoich własnych słów) - będą dalej je rodzić.
        Logiki nie gratuluję.

• lusitania2 Re: powinno być 04.07.11, 14:31
          "Te, których na aborcję nie stać (a więc..."
        • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:32
          twoja za to jest powalająca.
        • martishia7 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:33
          Nie gratuluję zdolności czytania ze zrozumieniem. Dokładnie to napisałam - Co do zasady aborcja na życzenie nie powinna być (moim zdaniem) refundowana, z wyjątkiem kobiet, które znajdą się poniżej jakiegośtam określonego pułapu dochodów (jakiego - tej kwestii nie rozstrzygam), bowiem jeśli kogoś nawet na aborcję nie stać, to tym bardziej nie powinien mieć dzieci.
          Teraz już jasne?
        • gryzelda71 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:33
          Serio sadzisz,że dostępność i bezpłatność tego zabiegu zlikwiduje niechciane dzieci i nie będzie domów dziecka?Ze zwłaszcza patologi będzie się skrobać?
          • papalaya Wielka Brytania 04.07.11, 14:56
            czyyli mityczny ZACHÓD, gdzie niebo błekitne, a trawa zielona

postymp i ełropa, czyli obiekt orgazmicznych marzeń wyzwolonej emamy

sexedukacja od podstawówki, gumki w każdej klasi, pastylki w każdym sklepiku

a goowniary uparcie się skrobią

postempowo
          • lusitania2 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:57
            po pierwsze na pewno nie cała patologia, ale część, której teraz na płatny zabieg w podziemu aborcyjnym nie stać, bezpłatnie ciążę by usunęła. Zresztą mnie nawet nie chodzi o patologię, a o zwykłe rodziny, w których kolejne dziecko oznacza mocne pogorszenie i tak niewysokiego (eufemistycznie mówiąc) standardu życia.
            Po drugie (nawet ważniejsze, tyle że z tematem wątku nie związane) - dostępność bez/płatnej aborcji ma się słabo do domów dziecka i legalny i bezpłatny dostęp do niej nikle ograniczy dopływ nowych dzieci do domów dziecka. Tłumacząc jak krowie na miedzy - wprowadzenie aborcji z przyczyn społecznych nie jest sposobem na likwidację ani nawet ograniczenie ilości wychowanków tych nędznych placówek.
            • gryzelda71 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:01
              Tłumacząc jak k
              > rowie na miedzy - wprowadzenie aborcji z przyczyn społecznych nie jest sposobem
              > na likwidację ani nawet ograniczenie ilości wychowanków tych nędznych placówek

Ulżyło?
            • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:11
              dziękujemy o sytuowana pani nad pochyleniem się i zaproponowaniem rozwiązania problemów materialnych biednych rodzin

lusitania2 napisał:

> po pierwsze na pewno nie cała patologia, ale część, której teraz na płatny zabi
              > eg w podziemu aborcyjnym nie stać, bezpłatnie ciążę by usunęła. Zresztą mnie na
              > wet nie chodzi o patologię, a o zwykłe rodziny, w których kolejne dziecko oznac
              > za mocne pogorszenie i tak niewysokiego (eufemistycznie mówiąc) standardu życia
              > .
              >
        • annajustyna Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:19
          Chyba mylisz aborcje z antykoncepcja?
          • lusitania2 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:30
            nie mylę, za to wiem bez znieczuleniacrying, jak życie wygląda - kto usuwa ciąże, a kto rodzi, bo na usunięcie go nie stać.
            Trzeba też spojrzeć tej prawdzie w oczy, że część ludzi jest na antykoncepcję za głupia (idzie do łóżka licząc, że jakoś to będzie) i zachodzi w niepożądaną ciążę. A ja nie jestem z tych, co to uważają, że jak taka głupia była - to niech teraz rodzi. I nie z tych, co uznają bezwzględne prawo do życia każdej zapłodnionej komórki.
            Wg mnie rodzić powinny tylo te kobiety, które tego chcą, a nie wszystkie, które zaszły w ciążę.
            • gryzelda71 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:33
              Za głupie na gumkę,czy tabletki,ale już mądre do usunięcia.
              • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:08
                "Za głupie na gumkę,czy tabletki,ale już mądre do usunięcia."

hahhah

Do L

Ale masz głupie myślenie.

skoro są takie głupie na antykoncepcję to może zamiast darmowych skrobanek na koszt państwa zrzucić się na sterylizację?
                • lusitania2 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:47
                  >
                  > skoro są takie głupie na antykoncepcję to może zamiast darmowych skrobanek na k
                  > oszt państwa zrzucić się na sterylizację?

tak, dla chętnych powinna też być darmowa sterylizacja.

I proponuje się zastanowić czy i ty i gryzelda i kali_pso (o takich trollach jak papalaya nawet nie będę wspominać) usiłując zamykać oczy na rzeczywistość przypadkiem nie kopiecie tych najsłabszych (czyli kobiety/rodziny, dla których pojawienie się kolejnego dziecka jest dramatem psychicznym i finansowym).

I e.o.t z mojej strony, dyskusje z mentalnym betonem mnie nie kręcę.
                  • gryzelda71 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 17:00
                    Tak,tak w kraju,gdzie pigułki za chwilę mogą być na zakazanym mam się podniecać wizją dostępnej bezpłatnej aborcji.
                  • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 17:00
                    ojej a seks dramatem już nie był..a w innych dziecinach takim ludziom nie trzeba pomóc?
    • kali_pso Absolutnie przeciw 04.07.11, 14:23

...z jakiej niby racji ma to być refundowane?

Aborcja na życzenie? Jak najbardziej, ale nie refundowana...sorry, ale niech się za leki wezmą a nie aborcję w tej materii..
      • 3-mamuska Re: Absolutnie przeciw 04.07.11, 16:24
        kali_pso napisała:

>
        >
        > ...z jakiej niby racji ma to być refundowane?
        >
        > Aborcja na życzenie? Jak najbardziej, ale nie refundowana...sorry, ale niech si
        > ę za leki wezmą a nie aborcję w tej materii..

Dokladnie,i to wlasnie przez to jak jest w UK,bo maja darmowa antykoncepcje,i nie chce im sie jej stosowac,a potem aborcja.
        Gdyby byla platna wiecej by myslalo i zaczelo stosowac antykoncepcje darmowa.
        Tym bardziej ze szeroko sie tu mowi o antykoncepcji juz nastolatka,ale po co jak mozna isc na aborcje.
        A kasy z kasa tez mogli by miec jakies oszczednosci NHS.

Ale z drugiej strony wola miec darmowa aborcja, niz potem benefity dla narodzonych dzieciakow.

Mysle ze lepiej gdyby byla darmowa antykoncepcja.
        Aborcja plata.
    • krolowa_kier Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:26
      Miesięczna dotacja państwowa na każdego wychowanka domu dziecka wynosi ok. 4 tysiące złotych. I tak przez 18 lat.
      • jjod Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:26
        Tak, aborcja powinna być refundowana.
        • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:31
          nie nie powinna być refundowana, ani nie powinna być dozwolona na życzenie
    • czarnaalineczka Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:27
      za
    • attiya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:33
      głupsze rzeczy się w naszym kraju refunduje
      ale w pierwszej kolejności niech lepiej IV zrefundują
      • izak31 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:38
        Aborcja powinna być refundowana, nie podejrzewam aby nagle kobiety sie na aborcje rzuciły...Antykoncepcja tez powinna byc tansza. Nie prosiłam od kilku lat o postinor wiec nie wiem jak teraz wygląda uzyskanie recepty. I leki na migreny tez powinny byc refundowane bo kosztuje mnie wiecej niz antykoncepcja
        • kali_pso Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:40
          > Aborcja powinna być refundowana, nie podejrzewam aby nagle kobiety sie na aborc
          > je rzuciły..

To po co w ogóle ten postulat w pomyśle SLD?

Ze wszystkich w tej materii jest najbardziej kontrowersyjny i zdaje się rzucony na pożarcie dla sfory bo nic z tego nie będzie...
          • cherry.coke Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:41
            Przeciez o to chodzi, zeby bylo z czego ustepowac.
    • moni692 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:36
      Taj, jestem ZA.
      Za aborcja na zyczenie - TAK.
      Za refundowana aborcja - TAK (jesli dochod rodziny/kobiety nie przekracza jakiegos tam progu zarobkow).
      Za refundowana antykoncepcja - jak najbardziej!
      • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:37
        jaasne, chłopowi żal paru zlotych na gumkę, a tobie na pastylki?
        • jjod Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:39
          papalaya napisała:

> jaasne, chłopowi żal paru zlotych na gumkę, a tobie na pastylki?

Opanuj nerwy, bo dostaniesz zawału serca z dorzutem z tych emocji.
    • martishia7 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:38
      Miło by było, gdyby jeszcze do tego wszystkiego SLD dorzuciło kwestię uregulowania możliwości podwiązywania jajowodów. Ale fantazjować można, projekt i tak przepadnie.
      • kali_pso Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:42

A ja mam w ogóle wrażenie, że ta kwestia refundacji została dorzucona do "pakietu", aby nadać mu posmaku świeżościwink Przecież wszystko pozostałe już było....
        • martishia7 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 17:31
          To prawda. Tak czy siak ustawa w takim kształcie praktycznie nie ma szans utrzymać się w Trybunale Konstytucyjnym, o ile nie zmieni on linii w stosunku do tego, co zawyrokował w 1996r. Rzecz polega na tym, że trzeba przepisy napisać w taki sposób, aby nie wskazywać w jakich warunkach aborcja jest dopuszczalna, bo taki przepis TK uchyli. Gdyby natomiast wskazywać tylko w jakich konkretnie okolicznościach aborcja jest zakazana, to we wszystkich innych, a contrario, jest dozwolona. TK nie ma mocy aby mocą swojego orzeczenia o niekonstytucyjności BRAKU przepisu, stworzyć normę prawną.
    • karra-mia Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:43
      przeciw refundowaniu. Jestem za aborcją na życzenie, żeby była legalna we wszystkich możliwych przypadkach, a nie tylko tych 3 znanych. Ale uważam, że mimo wszystko powinna być płatna.
    • naomi19 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:43
      Jeżeli uznamy, że lepiej byłoby, aby aborcja na życzenie była legalna (podziemie aborcyjne i te sprawy) to wtedy powinna być odpłatna. Natomiast dzieci z gwałtu lub w sytuacji, gdy życie/zdrowie matki jest zagrożone- aborcja bezpłatna.
      Natomiast zajmowanie się darmowa aborcją w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do darmowej antykoncepcji, szczególnie mówimy tu o młodzieży, jest absurdem.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:51
        A ty rozszerz sobie horyzonty na tyle aby załapać, że dopóki nie ma łatwego dostępu( refundacji) do leków czy zabiegów ratujących życie w Polsce, czymś zgoła obraźliwym jest żądanie refundacji za aborcję- obraźliwym dla zdrowego rozsądku."

hmm jest wiele zabiegow pokrywanych przez fundusz, ktore sa mniej powazne od ratowania zycia. np usuniecie ginekomastii, rekonstrukcja piersi, korekta odstajacych uszu, usuniecie faldu brzusznego po duzej utracie wagi, implany jader itp itd. nalezy je usunac z listy zabiegow refundowanych bo brak refundacji na kosmicznie drogie leki na pewne schorzenia ?
        • kali_pso Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:56

Akurat rekonstrukcji piersi czy implanta jądra nie uważam za "mniej poważne"- na ogół zdaje się poddaje się im człowiek po poważnej chorobie, zagrażającej życiu...
          • claudel6 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:30
            ale rekonstrukcja to jest cos INNEGO od leczenia tej choroby.
    • jjod Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:45
      Wiesz, jakiego jeszcze bardzo ważnego postepu nie ma w medycynie?
      Przeszczepu mózgu, Ty ze swoim ciemnogrodem byłabyś pierwsza w kolejce.
      Czas wyjść z XIX wieku, i przenieść się do XXI.
      Taaa, ja wiem, katowanie dziecka po urodzeiu jest lepsze, niż usunięcie bezmyślnego zarodka.
      • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:50
        kwalifkujesz się do opieki społecznej i prokuratury za znęcanie się nad dzieckiem i ktatowanie go, to popularne w twoim środowisku btw?

dziecko w 6 m-cu też jest bezmyslne, ba po urodzeniu też jest bezmyślne

pomyśl o wyskrobanym rodzeństwie i ciesz się życiem lalka, bo ci się udało
    • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:48
      na życzenie? Absolutnie nie. I co by jeszcze chciały? Dlaczego całe społeczeństwo ma się zrzucać na to że ktoś się "pobzykał" bez zabezpieczenia? A tego bzykania bez zabezpieczenia będzie coraz więcej bo po co kasę wydawać na prezerwatyw np skoro potem się można za darmo wyskrobać?

Ja jestem za refundacją domów dla każdego - ja w swoim domu byłabym bardzo zdrowa psychicznie big_grin

chcą się skrobać niech sobie konto otworzą i płaca składkę co miesiąc a w razie potrzeby kasa jak znalazł.

Nie wszystkie dzieci w domach dziecka to niechciane dzieciaki, które przyszły na świat bo ktoś nie mógł ich wyskrobać. Wiele z nich ma rodziny ale są one niewydolne wychowawczo.....Wiele z tych dzieciaków znajduje nowe domu i państwo dalej płaci. Z postów poniektórych wynika, że jakby te dzieci wyskrobały matki to:

a) nie męczyły by się na tym świecie ( ciekawe czy one tez tak uważają)
      b) nie trzeba by płacić 4 tys na miesiąc.

Nie popadajmy w skrajności.
      • claudel6 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:33
        dlkatego, ze w tym kraju istnieje publiczna sluzba zdrowia, na ktora wszyscy placa skladki, kobiety usuwajace ciążę też. i wszyscy ubezpieczeni maja prawo do darmowego pakietu procedur medycznych. aborcja w kazdym cywilizowanym kraju Europy jest w tym pakiecie, bo to nie widzimisie kobiety, tylko powazny zabieg, nie robiony dla przyjemnosci.
        • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:48
          aa bo cywilizowany kraj to taki w którym jest aborcja darmowa w pakiecie - reszta to Afryka albo jeszcze gorzej.

No pewnie aborcja to żadne "widzi mi sie"...a gdzie tam..to poważna choroba która spada na człowieka nie wiadomo skąd i nie wiadomo jak big_grin

no pewnie ubezpieczeni płacący składki mają mieć prawo do darmowej antykoncepcji ( przyjemności) i darmowej aborcji ale broń boże nie do leczenia pewnych chorób. A po co nie?
      • mantis_after_dinner Jasne 04.07.11, 17:07
        A tego bzykania bez zabezpieczenia będzie coraz więcej bo po co kasę wydawać na prezerwatyw np skoro potem się można za darmo wyskrobać?

bo kazda kobieta marzy o tym, aby jej gin z macicy zrobil siekane kotlety i zeby to potem odkrecac przez 2 lata - wez sie puknij.
        • zawsze-soffie Re: Jasne 04.07.11, 17:26
          a skąd ty wiesz o czym marzą kobiety?
    • jeza_bell Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:49
      Jestem przeciw.
    • mathiola Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:51
      Jak zaczną refundować in vitro, to pomyślę co myślę o refundacji aborcji.
    • violon-czela Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:53
      hahaha kpina. W kraju w których leki ratujące zdrowie i życie nie są refundowane chce się refundować komfort czyjegoś życia.

Ja bym się ze wstydu spaliła jakbym poszła po tabletki antykoncepcyjne( refundowane) po to żeby się bzykać komfortowo a ktoś musiałby płacić pełna kwotę za lek ratujący mu zdrowie i życie.

Przykład: Leki na endometriozę. Wstyd żeby wpierw myśleć o komforcie życia a potem, o zdrowi i życiu.

A amputacje na życzenie też się refunduje?
      • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:57
        po co się ograniczać, trzeba też zapostulować eutanazję dziadzia na życzenie kochającej rodziniy

bo na ZACHODZIE
      • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:59
        po co się ograniczać, należy refundować aborcję na życzenie do 9 miesiąca, a także eutanazję dzidzia na życzenie kochajęcej rodziny

bo tak jest na ZACHODZIE, a wszstko co jest na ZACHODZIE jest święte i jedynie sluszne, bo my jesteśmy ciemnogród i zawsze jesteśmy gorsi
    • semihora ZA n/t 04.07.11, 14:56

• mgla_jedwabna Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 14:57
      A ja nie popieram tego, by z moich podatków finansowano KK. I co z tego? Państwo ładuje w tę instytucję co roku miliony złotych, nieraz naciągając prawo. Gdyby wszystkich aborcji, których dokonuje się obecnie pokatnie, dokonywać legalnie, trzeba by wielu lat, by koszty osiągnęły poziom sponsorowania KK. W dodatku obecnie państwo i tak ponosi koszty nelegalnych aborcji, lecząc w państwowych szpitalach rozmaite powikłania ginekologiczne.

• papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:00
        jakie powikłania? przecież dopiero co pisano o niedrogich aborcjach w komfortowych warunkach czeskich i niemieckich klinik?
        • sadosia75 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:28
          Niedrogie zabiegi i komfortowe warunku nie zapewniają braku powikłań. sądziłam, że to oczywista sprawa. jak widać nie dla każdego.
          • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:33
            czyli "masowośc" powikłań jest dadatkowym argumentem przeciwko jakiejkolwiek aborcji

bachora wyskrobać, kicię/kundla utulić

wartości europejskie
            • sadosia75 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 17:47
              A czy ja napisałam o masowości? Nie. dodałaś sobie. to może najpierw poczytaj ze zrozumieniem, przetrwa sobie informację, zastanów się ze dwa trzy razy a później wróć i napisz coś sensownego.
              Może tego nie wiesz ale praktycznie większość zabiegów niesie za sobą jakieś powikłania. idąc twoim tokiem "rozumowania" to nie warto poddawać się żadnemu zabiegowi. bo i po co? "masowość" powikłań jest dodatkowym argumentem przeciwko jakiemukolwiek zabiegowi.
        • jolunia01 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:54
          papalaya napisała:

> jakie powikłania? przecież dopiero co pisano o niedrogich aborcjach w komfortow
          > ych warunkach czeskich i niemieckich klinik?

Ano, takie powikłania, jakie się ma po aborcji przeprowadzonej przez polskiego ginekologa w jego suterenie czy innym mało komfortowym miejscu, bez właściwych warunków sanitarnych i bez późniejszej kontroli, albo po róznych "chałupniczych" sposobach pozbywania sie niechcianej ciąży przez te, które z róznych powodów nie korzystaja z usług komfortowych niemieckich czy czeskich klinik.
          SDwoja drogą, jestem zdania, że osoby tak fanatycznie broniące zygot powinny co miesiąc płacić jakąś połowę swoich dochodów na leczenie i rehabilitację oraz utrzymanie tych dzieci, które urodziły się z wadami nie pozwalajacymi im na normalne życie z powodu uniemozliwienia aborcji, czyli wskutek takiej obrony.
          • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:33
            napisz od razu o lepiance babki Rzepichy, naparze ziołowym i zardzewiałym drucie
            • jolunia01 Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 11:16
              Po co? Ja, w przeciwieństwie do ciebie, nie powielam mitów i legend, a ponadto mam świadomość rozwoju cywilizacyjnego. Niemniej znam też praktykę tzw. prowincji i zapewniam cię, że kabieta ze wsi w podlaskim czy podkarpackim przeważnie nie pojedzie na "bezpieczną i komfortową" aborcją do Niemiec czy Austrii, Holandii, Wielkiej Brytanii... bo jej na to nie stać, zarówno finansowo, jak i czasowo, tylko raczej poszuka lekarza (a nie "babki" z zardzewiałym drutem) w miarę blisko, a to nie oznacza automatycznie komfortu kliniki.
              Co do naparów ziołowym - nie znam się na tym, ale znam kilka przypadków stosowania kombinacji róznych farmaceutyków, skutecznie rujnujących zdrowie. Mimo wszystko uważam, że aborcja byłaby tańsza niż późniejsze leczenie powikłań po tych eksperymentach.
          • sanciasancia Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 11:54
            > SDwoja drogą, jestem zdania, że osoby tak fanatycznie broniące zygot powinny co
            > miesiąc płacić jakąś połowę swoich dochodów na leczenie i rehabilitację oraz u
            > trzymanie tych dzieci, które urodziły się z wadami nie pozwalajacymi im na norm
            > alne życie z powodu uniemozliwienia aborcji, czyli wskutek takiej obrony.
            Jak również leczenie i psychoterapię rodziców tychże dzieci.
    • sadosia75 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:08
      Za pod warunkiem, że będzie to zależało od dochodów.
      • marzeka1 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:19
        Przeciw. Sterylizacja za to powinna być dostępna i refundowana.
        • kropkacom Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 19:11
          Sterylizacja jest dla ludzi dojrzałych. Gdzieś sterylizują młodych ludzi? Bo nie jestem pewna.
    • claudel6 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:26
      oczywiscie ze za. to nie jest widzimisie i zabieg chirurgii plastycznej
    • katia.seitz Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:27
      Przeciw refundacji, za legalizacją.
      Również za legalizacją i refundacją sterylizacji oraz za refundacją antykoncepcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka