Dodaj do ulubionych

Refundacja aborcji ???

• an_ni Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:28
      eee tam SLD podskakuje przed wyborami
      • naomi19 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:47
        Ja akurat głosuję na sld ,ale takie podrygi przedwyborcze skłaniają mnie raczej do głebokiego namysłu, czy aby na pewno na nich głosować
        • an_ni Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:15
          no wiec wlasnie
    • amoreska Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 15:44
      Poza tym uważam, że jeśli już, to powinno się myśleć o refundacji na poziomie antykoncepcji, a nie aborcji.
    • yenna_m za n/t 04.07.11, 15:56

• gazeta_mi_placi Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:13
      Nie, chyba że dla kobiet najuboższych oraz obowiązkowo refundowana powinna być dla kobiet-menelic czynnych alkoholiczek (lub narkomanek).
      A jak ktoś jest przeciwny refundacji aborcji alkoholiczkom i narkomankom niech potem bierze na utrzymanie i wychowuje ich upośledzone dzieci.
      • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 16:35
        a ty gazeta zabawisz się w Stasia Anioła zasiadając w Blokowym Komitecie Obrony Rewolucji, klasyfikując kto menel a kto nie, kto do gazu, a kto na roboty
        • naomi19 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:03
          Przecież napisała- alkoholiczki/narkomanki żyjące w skrajnym ubóstwie. To nietrudno ustalić. Dla nich powinna być darmowa srerylizacja, o co dkokonywać aborcji. Tyle, że one po lekarzach nie chodzą. Tu miejsce na opieę społecznę, aby taką kobiete wyedukować.
          • papalaya Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:20
            a dlaczego tylko dla nich? a jeśli wygrają w totka i zaczną pisać na forum emama?
    • kotbehemot6 przeciw 04.07.11, 16:32
      Dlaczego-daletgo,ze taka łatwośc aborcji stawia aborcje w jednym rzędzie z antykoncepcją.Po co wydawać iles zlotych na antykoncpecje skoro mozna sie za darmo wyskrobać>?Osczędnośc jak ta lala i skrajna beztroska z naszych podatków.
      Po za tym jestem to winna mojej mamie, która w okresie kiedy usuwano ciąże z powodów społecznych, czyli de facto na życzenia- usuęła, czego ząłowała i miała traume do końca życia. Dlatego ja żyję.
      • kropkacom Re: przeciw 04.07.11, 18:12
        Aborcja nie jest na tyle prostym zabiegiem aby zastępowała antykoncepcję. I sama za przykładem matki chyba zauważyłaś, prawda?
    • shellerka przeciw 04.07.11, 16:38
      przeciw - szybko stałaby się sposobem na antykoncepcję dla ciemnego ludu z nizin społecznych
      • kropkacom Re: przeciw 04.07.11, 18:19
        Taaa... Panie z zapadłych wiosek na pewno waliłyby drzwiami i oknami aby się wyskrobać. Idę o zakład, że w minionym systemie, gdzie ten rodzaj aborcji był dostępny nie one stanowiły większość pacjentek oddziałów wykonujących ten zabieg.
      • papalaya Re: przeciw 04.07.11, 18:23
        a ty do jakiego ludu się klasyfikujesz i jakie wyżyny reprezentujesz?

kolejna z forumowej oświeconej elyty?
    • shellerka jak mnie to irytuje 04.07.11, 16:41
      zamiast zacząć na początek od wprowadzenia bezpłatnych srodków antykoncepcyjnych - uważam za przegięcie, że za opakowanie tabletek płacę co miesiąc w okolicach 50 zł, oni biorą się za coś kompletnie absurdalnego.
      banda idiotów.
      • mathiola Re: jak mnie to irytuje 04.07.11, 16:45
        nie, oni liczą na to, że wyborcy to banda idiotów wink
    • myelegans Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 17:02
      Oczywiscie za. Koszty aborcji zdecydowanie mniejsze niz utrzymywanie na socjale dzieci i niewydolnych doroslych.
      Jestes krotkowzroczna.
      • aga_sama oczywiście że za 04.07.11, 17:55
        Jestem za refundacją każdej legalnej w polsce procedury medycznej, do której jest utrudniony dostęp.
        W projekcie SLD chodzi o to, że jeżeli po zmianie obowiązującego obecnie prawa kobiety nadal będą miały problem z dostępnością zabiegu w publicznej służbie zdrowia (bo lekarze zasłonią się klauzulą sumienia lub będą przeciągać termin do końca 12 tc) to będą mogły uzyskać refundację za zabieg przeprowadzony w prywatnej placówce.
      • amoreska Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:38
        CytatJestes krotkowzroczna.
        Niekoniecznie. Mam jedynie ukierunkowany pogląd dotyczący aborcji. I to pogląd raczej niepopularny, co nie znaczy, że inni nie mają prawa do własnego.
    • zuzanka79 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:02
      Jestem przeciwna temu, by z moich podatków opłacano komuś aborcję na życzenie.
      Myślenie nie boli i nie kosztuje. W dobie bezproblemowego dostępu do środków antykoncepcyjnych przeróżnej maści aborcja na życzenie nie mieści mi się w głowie. Ale widocznie mam za małą głowę.
      • naomi19 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:06
        Wiesz, wielu ludzi ne stać na antykoncepcję, co wtedy? rady w stylu: "żyć w celibacie" nie wydaje mi się na miejscu. Takim osobom trzeba pomóc, tzn dac im darmową antyoncepcję.
        • kropkacom Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:15
          Kurcze, przecież nawet używając tabsy jakoś ludzie zaliczają wpadki.
          • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:17
            no właśnie. Poza tym na refundacje antykoncepcji pasowałoby wg mnie poczekać do momentu aż zrefundowane zostanie leczenie wielu chorób.
            • kropkacom Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:22
              Przecież leczenie jako takie mamy bezpłatne. Także leczenie chorób przewlekłych jest refundowane. Tabletki anty powinny być refundowane. Prócz tego powinna być jakaś refundacja zabiegów aborcyjnych. Reasumując - źle mnie zrozumiałaś.
              • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:34
                leczenie nie dla każdego jest bezpłatne...

zależy co NfZ uzna za przewlekłe, nie zawsze " mu" po drodze ze słownikowym znaczeniem tego słowa.

Jak ktoś napisał trochę słabo jak ktoś będzie miał refundowane tabletki na bezgraniczne w miarę bezpieczne zabawianie się a ktoś inny będzie płacił pełną kwotę za coś co ratuje mu zdrowie.

Reasumując zgadzam się, że tabletki nie są żadną gwarancją, resztę dodałam od siebie.
                • kropkacom Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:44
                  Państwowa służba zdrowia jest bezpłatna. Zmieniło się coś?
                  • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:53
                    a czy ja mówię że nie jest bezpłatna? Piszę, że leki na niektóre schorzenia nie są refundowane.
                    • kropkacom Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:55
                      Na jakie?
                      • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:59
                        posłużę się przykładem z góry: endometrioza.
                        • kropkacom Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 19:05
                          To jest chyba choroba a nie lek. Tak?
                          • gryzelda71 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 20:09
                            A ty chcesz konkretne nazwy leków?
        • zuzanka79 Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 19:05
          naomi19 napisała:

> Wiesz, wielu ludzi ne stać na antykoncepcję, co wtedy?

Wiesz, wielu ludzi nie stać by dzieci wykształcić.
          Wiesz, wielu ludzi nie stać by żyć po ludzku.
          Wiesz, wielu ludzi głoduje.
          Wiesz, wielu nie ma się za co leczyć.
          Wymieniać dalej?
          Co wtedy?
        • 3-mamuska Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 23:16
          naomi19 napisała:

> Wiesz, wielu ludzi ne stać na antykoncepcję, co wtedy? rady w stylu: "żyć w cel
          > ibacie" nie wydaje mi się na miejscu.

No wlasnie jesli nie stac na antykoncepcję (tabletki, spirale) a bedzie darmowa aborcja, to moze ona sie przerodzic w darmowa antykoncepcję.
          Bo po co mam wydac kase na tabletki jak potem moge usunac.

Takim osobom trzeba pomóc, tzn dac im dar
          > mową antyoncepcję.
          Dlatego zamiast refundowac aborcje ,lepiej refundowac antykoncepcje.
      • wuika Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 11:09
        Antykoncepcja nie jest w 100% pewna. Myślenie nie boli i oznacza, że skoro zawiódł jeden środek, można pomyśleć i zastanowić się nad dalszymi opcjami. Aborcja to nie jest iść i zrobić sobie nowe paznokcie, żadna rozsądna osoba nie będzie traktowała tego jako środka antykoncepcyjnego, tylko ostatnią deskę ratunku i wyjście z sytuacji, w której nie chce się być.
    • black-cat Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:22
      Jestem za refundacją środków antykoncepcyjnych, umożliwieniem chociażby wykonania prywatnie sterylizacji i wprowadzeniem tabletki poronnej. Tylko ciekawe co wtedy katecheci puszczaliby na lekcjach religii czternastolatkom zamiast filmu "niemy krzyk"? Wszak wyrazy "skrobanka" i "rozrywanie dziecka na strzępy" lepiej przemawiają do wyobraźni niż "poronienie".
      Aborcja "na życzenie" powinna być dozwolona, ale nie refundowana.
      • zawsze-soffie Re: Refundacja aborcji ??? 04.07.11, 18:35
        jezzzuuu ten fil jest czadowy - od ilu tak już krąży?
        • black-cat Re: Refundacja aborcji-niemy krzyk ??? 04.07.11, 20:10
          O długo, długo... Ostatnio córka koleżanki, lat 13, opowiadała mi, że oglądali na katechezie.
          Czyli wciąż aktualnysmile
    • triss_merigold6 Ale to już byyłooo 04.07.11, 18:37
      Ale to już byłooo i wraca regularnie przed wyborami od 1993 roku w wykonaniu SLD.
      SLD miało szansę już parę razy w tym zakresie. Poselski projekt ustawy wymaga 15 podpisów poselskich.
      • marzeka1 Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 18:40
        No ale z czymś do tych wyborów trzeba iść, prawda? Odgrzewa się więc jak stare kotlety sprawę aborcji i tego jak zły jej KK.Innego pomysłu na siebie u SLD nie widzę.
        • triss_merigold6 Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 18:50
          Odgrzewają. Marzeka, politykę w tym kraju z racji studiów i pracy obserwuję tak od tegoż 1993 r. i pamiętam (niestety) co, kto, kiedy głosił, obiecywał i z jakimi hasłami występował. Dlatego uważam, że to czyste bicie piany i nie ma sensu nawet rozważać tej "inicjatywy".
          • marzeka1 Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 18:53
            No i dlatego nie oglądam/nie słucham/nie czytam NICZEGO na ten temat obecnie, nadenerwowałam się latach 90-tych za wszystkie czasy. Mam pewnie kompletnie odmienne poglądy niż ty, Triss, jednak uważam, że SLD NIE CHCE nić z tym zrobić.To taka krowa, która dużo ryczy, a mało mleka daje.
            • triss_merigold6 Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 18:55
              Nie chce. Mieli szansę za premierostwa Millera. Mieli szansę, kiedy Jaruga-Nowacka była w Pałacu Prezydenckim w kancelarii (na prezydencki projekt ustawy). Znacznie wygodniej jest zbijać kapitał przedwyborczy.
              • ally Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 19:55
                W tej kadencji to, zdaje się, mieli wymówkę, że nie ma sensu składać projektu, bo i tak przy tym składzie parlamentu nie przejdzie. Czyżby nagle skład parlamentu się zmienił?
                • amoreska Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 19:58
                  Wyborcy wtedy zjedzą kiełbasę jeśli będzie miała ona zachęcający smak. A ta ma.
                  • marzeka1 Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 20:24
                    " A ta ma."- nie ma, jest starym zjełczałym kotletem, bez szans na realizację. Pomijam,że refundowanie aborcji w kraju z niżem demograficznym jest kuriozalne, równie kuriozalne jak nieprowadzenie sensownej polityki prorodzinnej.
                    • amoreska Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 20:27
                      Cytatnieprowadzenie sensownej polityki prorodzinnej.
                      I od tego należałoby zacząć.
                    • ally Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 22:28
                      Kuriozalne jest też założenie, że brak refundacji aborcji wpływa pozytywnie na przyrost naturalny. No chyba że towarzyszą mu rozwiązania a la Ceausescu.
                      • cherry.coke Re: Ale to już byyłooo 04.07.11, 22:38
                        Podwojnie kuriozalne jest to, ze ktos uwaza przyrost naturalny za cel sam w sobie. Celem moze byc wymiana pokolen pracujacych, natomiast bezmyslne rodzenie na sile nie zapewnia aspektu pokolen pracujacych, bo obciaza tylko system opieki spolecznej kolejnymi osobami potrzebujacymi pomocy, czyli zamiast wspierac rozwoj - poglebia kryzys. Jest mnostwo krajow z ogromnym przyrostem naturalnym, z ktorego nie wynika nic poza glodem.
                        • marzeka1 Re: Ale to już byyłooo 05.07.11, 11:12
                          "> Podwojnie kuriozalne jest to, ze ktos uwaza przyrost naturalny za cel sam w sob
                          > ie. Celem moze byc wymiana pokolen pracujacych, natomiast bezmyslne rodzenie na
                          > sile nie zapewnia aspektu pokolen pracujacych, bo obciaza tylko system
                          > opieki spolecznej kolejnymi osobami potrzebujacymi pomocy, czyli zamiast wspier
                          > ac rozwoj - poglebia kryzys. Jest mnostwo krajow z ogromnym przyrostem naturaln
                          > ym, z ktorego nie wynika nic poza glodem."

- nie uważam przyrostu naturalnego za cel sam w sobie (GDZIE tak napisałam?), pełna zgoda, że w wymianie pokoleń chodzi o wymianę pokoleń pracujących , ale to na tym powinna się skupić działanie rządzących, którzy myślą dalej niż kolejna kadencja sejmu. A takie myślenia i działania nie widzę w żadnej z partii. NA TO powinna iść kasa państwowa, a nie ma aborcję na życzenie, na stworzenie systemu, kiedy rodząca i pracująca matka nie bałaby się rodzić, bo straci pracę; na to, aby system podatkowy sprzyjał zwiększeniu dzietności rodzin.

" Jest mnostwo krajow z ogromnym przyrostem naturaln
                          > ym, z ktorego nie wynika nic poza glodem." - zgadzam się.
                          A zdanie w tej sprawie najbliższe mam zdaniu Szyszuni.
    • szyszunia11 Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 01:04
      jestem w ogóle przeciwna prawu do aborcji na życzenie, a co za tym idzie - jej refundacji. Wynika to z mojego postrzegania początku ludzkiego życia oraz przekonaniu, o równoważnym prawie do życia każdej istoty ludzkiej. Oczywiście przy założeniu, że "człowiek potencjalny", "tylko zarodek" itd. kontra - "pełny człowiek" - czyli kobieta, to oczywiście rozumiem jak najbardziej wszystkie osoby dążące do legalizacji i refundacji. Pewnie przy takich założeniach sama bym do tego zmierzała.
    • czar_bajry jestam za n/t 05.07.11, 01:21
    • lemonna za 05.07.11, 10:53
      pamietam ze kiedys bardzo chcialam aborcji i mialam problem jak to zrobic, nawet zamawialam tabletki z WoW. na szczescie okazalo sie ze to byla martwa ciaza
    • wuika Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 11:07
      Za. Nie przejdzie z powodów oczywistych, ale jest chociaż oddźwięk i może w końcu ktoś zacznie myśleć, że skoro KK i nawiedzeńcy twierdzą, że naród chce tak, to naród, choć w mniejszości, się odzywa i pokazuje, że nie jest jednością i nie KK wyznacza standardy. Inicjatywa bez szans, ale znowu się o tym mówi, nie wierzę, że nagle zapanuje ogólna tolerancja i prolajfowcy nagle zostaną oświeceni, ale wytrąci im się kolejny argument z ręki - że wszyscy chcą tego, co oni.
    • edelstein Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 13:53
      Slowo klucz“m.in.z moich podatkow“ale nie tylko z twoich,bo z podatkow tych kobiet takze.One moga sobie np nie zyczyc by m.in z ich podatkow czesc szla na ciebie gdy zachorujesz.W De aborcja jest darmowa i wole ,by Nfz raz zaplacil ok 1000zeta za aborcje niz placil po 4000zl za kazdy miesiac pobytu dziecka w domu dziexka lub utrzymywanie patologii albo za Zk dla rodzica,ktory zabeczkowal dziecko.Aha nie ma czegos takiego jak“aborcja na zyczenie“bo nikt nie robi tego dla rozrywki.
      • amoreska Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 16:01
        Cytatz podat
        > kow tych kobiet takze.One moga sobie np nie zyczyc by m.in z ich podatkow czesc
        > szla na ciebie gdy zachorujesz.

Tylko, że gdy ja zachoruję, ten wydatek będzie poniesiony na czyjeś (moje) leczenie. Refundacja aborcji byłaby wydatkiem na czyjąś śmierć. Co innego refundacja antykoncepcji.
        • edelstein Re: Refundacja aborcji ??? 06.07.11, 00:37
          Poczytaj sobie jak dziala czesc srodkow antykoncepcyjnychtongue_out
      • gryzelda71 Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 16:28
        wole ,by Nfz raz za
        > placil ok 1000zeta za aborcje niz placil po 4000zl za kazdy miesiac pobytu dzie
        > cka w domu dziexka

Jak to okrutnie brzmi,nie sądzisz?
        • ally Re: Refundacja aborcji ??? 05.07.11, 20:08
          Cóż, argumenty odwołujące się wyłącznie do kosztów takie właśnie są. Pretensje możesz mieć do tego, kto w tym wątku pierwszy sięgnął po tego typu argumentację.
        • edelstein Re: Refundacja aborcji ??? 06.07.11, 00:48
          Prawda bywa okrutna,poza tym skazywanie dziecka na dom dziecka,katowanie lub zabicie w wieku lat 2,5,10 jest jeszcze bardziej okrutne.Przynajmniej koszty aborcji odpadaja jako argument.Skoro ematki chlodno kalkuluja czy stac je na kolejne dziecko dlaczego tak sie oburzaja na kalkulacje dotyczaca aborcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka