Dodaj do ulubionych

Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne......

24.07.11, 02:07
Bortnowska odniosła się także do wpisu ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego na portalu twitter, który napisał: "21 lat - ponoć maximum w Norwegii - to za mało dla zimnego drania. On sam wykonał egzekucję. Czy nie powinniśmy mu sprawiedliwie odpłacić?".
- To są słowa bardzo niepokojące. Nie można zbrodni zastępować nienawiścią, a w konsekwencji zbrodnią. To nie przynosi efektów. Norweskie prawo zakłada, że zbrodnię trzeba zastąpić naprawą, zmianą. Uważam, że jest to właściwe rozumowanie. Pozytywnie odbieram słowa premiera Norwegii, który po zamachu powiedział, że ten kraj nie pozwoli odebrać sobie własnej demokracji - powiedziała Bortnowska.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9996683,_Zamozni_sa_czesto_bardziej_sfrustrowani____Bortnowska.html
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 09:48
      > - To są słowa bardzo niepokojące. Nie można zbrodni zastępować nienawiścią, a w
      > konsekwencji zbrodnią. To nie przynosi efektów. Norweskie prawo zakłada, że zb
      > rodnię trzeba zastąpić naprawą, zmianą.

I ja się z tym całkowicie zgadzam. Pisze to, bo może jestem ta inna. big_grin

W Norwegii jest bardzo mała recydywa. Tak a propos.
      • gabi683 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 09:55
        Tak bo 21 lat to nic w porównaniu do tego co zrobił ,i uważam ze ta kara jest nie adekwatna do popełnionego czynu suspiciousJa wiem ze nie które z was to by do serca przytuliły i pogłowie głaskały tę blond czuprynęsuspicious
        I ja się z tym zgadzam zdecydowanie tak jak kropka i za pewne nie tylko my
      • lena_madzia Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 09:59
        Ciekawa jestem co na to matki i ojcowie, bracia oraz siostry tych którzy zgineli???... Ci którzy teraz są pogrążeni w rozpaczy???Może ich by ktoś o to zapytał??? Ten ktoś zabrał im najukochańsze osoby.....powinien zapłacić za to....dożywocie za każde życie które zabrał-to jest sprawiedliwa kara.
        Tamci jeszcze nie zdążą się się otrząsnąć po stracie, a on już może sobie wyjść na wolność.
        I żyć spokojnie dalej. ŻYĆ...To nie jest kara za taką zbrodnię -strzelanie do bezbronnych ludzi jak do kaczek...to kpina
        • kropkacom Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:07
          > I żyć spokojnie dalej. ŻYĆ...To nie jest kara za taką zbrodnię -strzelanie do b
          > ezbronnych ludzi jak do kaczek...to kpina

Tak na koniec: ta cała sprawa w Norwegii to jeden wielki precedens. I wątpię aby wyszedł po tych 21 latach.
          • gabi683 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:10
            obyś miała racje ......
        • methinks Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 11:00
          Na szczescie prawo nie jest ustalane przez ludzi w rozpaczy, bo mielibysmy lincze na porzadku dziennym. Ludzie w stanie emocjonalnego wzburzenia nie sa w stanie reagowac racjonalnie - a prawo powinno byc racjonalne (inna sprawa, ze czesto nie jest).

Jestem przeciwnikiem kary smierci, bo uwazam, ze odebranie zycia osobie niewinnej (a takich przypadkow w historii kary smierci bylo sporo) jest duzo wieksza szkoda, niz pozostawienie zbrodniarza przy zyciu. Jasne, sa przypadki, gdy mamy 100% pewnosc, ze osoba oskarzona faktycznie popelnila dane przestepstwo, ale niestety kara smierci jest orzekana takze w przypadkach, gdy tej 100% pewnosci nie ma. A ze jest to kara ostateczna i nieodwracalna, nie jestem w stanie jej poprzec.
    • owianka Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:10
      Sikorski kompletnie nie nadaje się na szefa dyplomacji, co udowodnił po raz kolejny. Całe szczęście, że nie został prezydentem.
      • gabi683 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:14
        owianka napisała:

> Sikorski kompletnie nie nadaje się na szefa dyplomacji, co udowodnił po raz kol
        > ejny. Całe szczęście, że nie został prezydentem.

a ja uważam że się nadaje i popieram go ...
      • lena_madzia Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:16
        Sikorski powiedział głośno to, o czym wielu tylko myślało....

co ciekawe morderca nie wyraża cienia skruchy....powiedział że być może to co zrobił było radykalne, ale konieczne (!) wykażcie choć cień empatii i sprubójcie zrozumieć -co w takiej sytuacji czują bliscy tych którzy zgneli???
    • gabi683 bez_seller 24.07.11, 10:17
      zachowujesz się irracjonalnie ,masz jakieś schizy z Morgan umów się z nią na kawę smile
    • inguszetia_2006 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:21
      Witam,
      Dałabym mu dożywocie. Wariata trzeba izolować, a nie gadać o demokracji, naprawach i zmianach. No, dobra. Z możliwością ubiegania się o wcześniejsze zwolnienie po 30 latach, za aprobatą rodzin ofiar, oczywiście. Jak te wyrażą sprzeciw - niech siedzi dalej. Jak wybaczą - niech wychodzi.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • bez_seller Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:41
        To co zrobil ten czlowiek jest straszne i trudne do zrozumienia. Nie mnie wydawac wyroki, na szczescie. Ale korzystanie z okazji strasznej tragedii, by przyp...olic innym, wysmiac, wkladac im nabita bron w rece i sugerowac, ze tez by strzelali, obwiniac i przypisywac przynaleznosc do partii, czyli wylac z siebie basen go...a na przypadkowe osoby, to sianie na naszych oczach nienawisci o ktora, te zapalczywe ematki posadzaja wlasnie wszystkich innych, tylko nie siebie.
        • angela10086 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:51
          tak i ten wariat wyjdzie za 21 lat i zabije moze twoje dziecko... ciekawa jestem czy twoj stosunek do wariata bedzie taki sam jak dzis. Tacy ludzie powinni byc wykluczeni ze spolecznestwa, a nie siedziec w pierdlu gdzie jedzenie pod nos mu daja za NASZE zasrane podatki! A 21lat to kpina, rodzice zabitych dzieciakow powinni go osadzic nikt inny....
        • kropkacom Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:53
          To o to ci chodzi? Moja droga, z każdego takiego wydarzenia trzeba wyciągnąć naukę. Choćby z szacunku do ofiar. Nie mścić się. Nie zostawiać tego ze stwierdzeniem: zdarza się. Tutaj mamy nie wariata ale człowieka owładniętego ideą, przygotowującego długo i na zimno zamach. W czym jest lepszy od radykalnych islamistów?
          • angela10086 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:58
            czlowiek ktory na zimno planuje taka zbrodnie to: PSYCHOPATA, takich ludzi izoluje, NIE GŁASKA. Kara powinna byc adekwatna do czynow
        • gabi683 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 10:57
          bez_seller napisała:

> To co zrobil ten czlowiek jest straszne i trudne do zrozumienia.

w ty się z tobą zgadzam ...

Nie mnie wydaw
          > ac wyroki, na szczescie.

no tak ,wyrok wyda sad Norweski jest to precedensowa sprawa wiec uważam że wyrok nie będzie mały na szczęście ....

Ale korzystanie z okazji strasznej tragedii, by przyp.
          > ..olic innym,

którzy to inni TY ?

wysmiac, wkladac im nabita bron w rece i sugerowac, ze tez by str
          > zelali,

A to nie prawda jak PIS buntował i sial ferment w głowach nie w pełni świadomych aby się tak zachowywali pod pałacem.I na 100 dać im w ręce karabiny to wybili by wszystkich którzy by śmiali się sprzeciwić ich ideologii fanatycznej !

obwiniac i przypisywac przynaleznosc do partii, czyli wylac z siebie ba
          > sen go...a na przypadkowe osoby, to sianie na naszych oczach nienawisci o ktora
          > , te zapalczywe ematki posadzaja wlasnie wszystkich innych, tylko nie siebie.

Rożnica jest taka ze ja swoja złość i zal wyleje w słowach i przez myśl by mi przeszłoby strzelać do niewinnych .
          • kropkacom Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 11:06
            > A to nie prawda jak PIS buntował i sial ferment w głowach nie w pełni świadomyc
            > h aby się tak zachowywali pod pałacem.I na 100 dać im w ręce karabiny to wybil
            > i by wszystkich którzy by śmiali się sprzeciwić ich ideologii fanatycznej !

Każda idea opierająca się na kulcie złości jest groźna. Wyraźny spojrzeć na spot PIS i te twarze z których aż bije złość.
            • gabi683 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 11:11
              kropkacom napisała:
              > Każda idea opierająca się na kulcie złości jest groźna. Wyraźny spojrzeć na spo
              > t PIS i te twarze z których aż bije złość.

Twarze same mówią za siebie i te kłamstwa przeinaczanie faktów.
      • chomiczkami Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 11:06
        Ale czemu pytać rodziny ofiar o zgodę? Do sądzenia ludzi są sądy, a nie rodziny ofiar, które pewnie w większości byłyby raczej za smażeniem w oleju, darciem pasów i łamaniu kości.
        • angela10086 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 11:17
          ale moze smierc za smierc to jedyne sensowane rozwiazanie? to NIE jest zabicie 1 człowieka w afekcie lub obronie koniecznej, tylko planowanie zbrodni na duzej liczbie osob przez dluzszy czas. W takich przypadkach powinna byc moim zdaniem kara smierci. Hitler tez dla idei mordowal ludzi, czy powinien byc rozgrzeszony po 21 latach?
    • karra-mia Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 12:14
      Norwegowie pierwszy raz chyba stanęli oko w oko z takim rozmiarem tragedii. Mam nadzieję, że jednak trochę zmodyfikują swoje prawo. 21 lat za taką masakrę to stanowczo za mało i nie wierzę w cudowną przemianę zwyrodnialca, który świadomie, celowo idzie po ulicy i strzela do ludzi. Za 21 lat wyjdzie i wpadnie na równie cudowny pomysł?
      • gabi683 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 14:22
        Norwedzy muszą to zmodyfikować...
        • lena_madzia Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 14:43
          Co jeszcze gorsze -z rozmysłem planował tą zbrodnię od co najmniej 3 lat. To nie było tak jak w flmie upadek z Michaelem douglasem że facet wpadł któregoś dnia w szał i zaczął strzelać do wszystkiego co się rusza...zaplanował każdy szczegółz zimną krwią...
          • angela10086 Re: Tak wlasnie trzeba. Uczcie sie Morgan i inne. 24.07.11, 16:53
            wlasnie dlatego lenka, moje skromne zdanie wyraziłam w postach powyzej. Nikt mnie w tym przypadku o przemianie tego człowieka nie przekona. To jest odrebna sytacja, jedyna w ktorej człowiek taki powinnien zostac wykluczony i po prostu zlikwidowany. Moze to straszne co napisałam, ale do cholery, CO W PRZYSZLOSCI BEDZIE Z MOIMI DZIECMI, moze padnie na nie kolejnym razem? nie, nie godze sie na to...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka