Dodaj do ulubionych

Grill na balkonie

16.08.11, 15:15
Rozmawiałam w weekend z koleżanką o grillowaniu na balkonie bloku. Powiedziała mi, że padł ostatnio pomysł by umówić się ze wszystkimi mieszkańcami bloku by w jeden dzień w tygodniu móc taki grill palić na swoim balkonie. Tego dnia ktokolwiek z mieszkańców bloku miałby na to ochotę mógłby sobie takiego grilla rozpalić i nikt nie mógł by miec do niego pretensji.

I powiem szczerze że abstrahując od samej idei palenia grilla na balkonie zastanawiam czy to sie da zrobić. Czy da się umówić ze WSZYSTKIMI mieszkańcami danego bloku że powiedzmy czwartek jest dniem grillowania balkonowego. Mam wrażenie że znając nasz cudowny naród znajdzie się chociaż jedna osoba, która się nie zgodzi bo tak. Bo może sie nie zgodzić. Czy mam za mało wiary w nas czy może da się umówić i załatwić tego nieszczęsnego grilla szanując wszystkich współmieszkańców?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:18
      Próbuj, choć powodzenia nie wróżę.
      Inna sprawa - grill na balkonie nie jest zakazany i zgłaszany policji / straży miejskiej dlatego, że naród zawistny i w ogóle, ale generalnie, nie jest to za dobry pomysł. To jednak otwarty ogień (na początku), a potem sporo dymu. Jakimś rozwiązaniem jest grill elektryczny, ale pewnie nie o nim mowa, prawda?
    • irima2 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:18
      Gdyby ktoś szanował współmieszkańców to by grilla na balkonie nie robił. Jak dla mnie to jest i będzie poroniony pomysł.
    • morgen_stern Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:20
      Abstrahując od samego pomysłu nie jestem w stanie zrozumieć, co jest fajnego w grillowaniu na balkonie. Jeszcze rozumiem w ogrodzie, w ładnych okolicznościach przyrody, ale na balkonie? W bloku? Ale ja w ogóle nie kumam zachwytu grillowaniem, to może dlatego...
      • wuika Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:36
        Nie trzeba tyle wietrzyć, co przy np. patelni grillowej w kuchni wink To po doświadczeniach z grillem elektrycznym na balkonie.
    • madame_zuzu Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:21
      nie przejdzie. Zawsze znajdzie sie ktoś, kto powie NIE. Poza tym może3 to przeszkadzac innym ludziom w innych blokach...
    • sadosia75 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:23
      Szczerze powątpiewam w to, że ktoś się zgodzi. Pozatym ja nie łapię tego co jest fajnego w grilowaniu na balkonie? dumy w domu nie lubię, balkon jaki jest taki jest ale mimo wszystko to balkon raczej zwierzęcy niż ludzki. no i może to dziwne ale idiotyczne bym się czuła w stosunku do sąsiadów, którzy mieliby pozamykane okna i balkony w upał a ja sobie w tym czasie grilluję.
      • beataj1 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:31
        Mieszkam w domu jednorodzinnym więc ja tego problemu nie mam i odpalam grilla kiedy mnie tylko poniesie fantazja. I też sam pomysł uważam za kontrowersyjny. Ale zakładając że ktoś po prostu lubi smak grillowanego mięsa/ warzyw/ ryb czy co mu tam przyjdzie do głowy i chciałby grillować nie doprowadzając do wycieku wszystkich sąsiadów, którzy maja prawo nie mieć ochoty byc stawianym przed faktem dokonanym rozpalonego grila. Czy da się znaleźć rozwiązanie kompromisowe? Tak by czasem rozpalić grilla i szanować wole innych.
        • czarnaalineczka Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:36

> Ale zakładając że ktoś po prostu lubi smak grillowanego mięsa/ warzyw/ ryb czy c
          > o mu tam przyjdzie do głowy i chciałby grillować nie doprowadzając do wycieku w
          > szystkich sąsiadów, którzy maja prawo nie mieć ochoty byc stawianym przed fakte
          > m dokonanym rozpalonego grila. Czy da się znaleźć rozwiązanie kompromisowe?
          rozwiazanie nazywa sie grill elektryczny
          i sie go we wlasnej kuchni odpala
        • baltycki Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:28
          beataj1 napisała:

> Czy da się znaleźć rozwiązanie kompromisowe?
          W poprzednim miejscu zamieszkania mialem sasiada lubiacego sobie pogrillowac na balkonie. Mieszkal na parterze a sasiadka mieszkajaca nad nim zglaszala zale do administracji ilekroc poczula zapach grillowanego miesa (kiedys ja "oszukal", grillowal na grillu elektrycznymsmile.
          Facet znalazl wyjscie, wystawial grila na trawnik przed domem, postawil laweczke, przechodzacych sasiadow zapraszal na kielbaske, szklanke piwasmile.. czasem inni sasiedzi przylaczali sie i odbywalo sie wspolne, sasiedzkie grilowanie.
    • lola211 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:34
      Nie wyobrazam sobie takiego ogólnego grillowania.Smród, dym wciskajacy sie do mieszkania w duzym natezeniu.Plus ryzyko pozaru.Bylabym tym mieszkancem, ktory kategorycznie by zaprotestował.
    • shellerka Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:37
      powiem tak. mieszkam na osiedlu szeregowców i domków jednorodzinnych i MDLI MNIE kiedy idę na spacer po południu i w weekendy.
      uwielbiam grilla, ale kuśwa nawet na takiej dużej osiedlowej przestrzeni to jest męczące.
      nie wyobrażam sobie tego smrodu i dymu w bloku!!
      • tosterowa Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:52
        zwłaszcza, że jak mój sąsiad z dołu pali szluga na balkonie, to czuć u mnie w całym mieszkaniu. Jakby mi grilla rozpalił, to bym chyba wyszła z siebie ;P
        • sylki Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:00
          U nas w bloku palą grille na balkonach/tarasach, nie odczuwam dyskomfortu, raczej bardziej dobija mnie gdy sąsiad z dołu zaczyna palić szluga (bleeee)
          Co do dymu, gdy od wielkiego dzwonu zrobię grilla u siebie na balkonie dymu w domu nie mam, ogólnie mało się dymi i tyle.
          • el_jot Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:27
            Co do dymu, gdy od wielkiego dzwonu zrobię grilla u siebie na balkonie dymu w d
            > omu nie mam, ogólnie mało się dymi i tyle.

Faaajnie, nie ma cotongue_out
            • shellerka Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:36
              big_grin
              jeszcze chciałam dodać, że mój wujek jakieś 10 lat temu, kiedy jeszcze "kultura grillowa" w polsce mało rozwinięta była, mieszkając w bloku właśnie, a będąc miłośnikiem grillowanej karkówy, zakupił grill elektryczny i robił domowe zimowe imprezy grillowe smile

wiec można tak. a nie z dymem wink
    • feniks_z_popiolu Re: Grill na balkonie 16.08.11, 15:57
      Grill na balkonie??? Kupa smrodu dla wszystkich grillujących! Zaprotestowałabym jako pierwsza!
    • the-only_bambulek Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:04
      Z tego, co jest mi wiadomo, istnieje zakaz rozpalania grilla na balkonach.
    • gaskama Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:12
      Nie godzę się na grille i nocne imprezy w bloku. Jak ktoś ma ochotę na coś takiego to musi sobie kupić dom z dużą działką.
    • zona_mi Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:20
      Gdyby zgłosił się do mnie ktoś z takim pomysłem, nie wyraziłabym zgody.
      Sąsiedzi robili kiedyś pod samą ścianą budynku, zaśmierdło mi całe mieszkanie. Wystarczyło, że odsunęli się o kilka metrów i problem się skończył - czuć było zapach, ale dym w dużym natężeniu.
    • el_jot Re: Grill na balkonie 16.08.11, 16:25
      Ja bym się nie zgodziła. Po pierwsze, nie mieszkacie na odludziu, są inne bloki. Po drugie - to jest niebezpieczne. Po trzecie - wg mnie, robienie grilla na balkonie to buractwo.
    • mynia_pynia Re: Grill na balkonie 16.08.11, 19:30
      Kiedyś, dawno, dawno zrobiliśmy grilla na balkonie, a właściwie przywieźliśmy palącego się w wincie, bo nas straż miejska z parku wygoniła chcąc nam wlepić mandat w wysokości 500 zł. (i nie dlatego, że w parku grila nie wolno, ale dlatego że było wówczas strasznie sucho).
      To był pierwszy i ostatni raz, w mieszkaniu waliło dymem grilowym przez 2 dni, na korytarzu – w windzie wink – MASAKRA, mogę zwalić to tylko na fakt młodego wieku i połowy towarzystwa na bani wink
    • mama303 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 19:53
      Ja w ogóle nie trawię grilla. Czy to na balkonie czy w sasiednim ogrodzie.
    • na_pustyni Re: Grill na balkonie 16.08.11, 20:23
      grill na balkonie to dla mnie totalna wiocha
    • lilly811 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 21:48
      a przepisy pożarowe?
      • lafiorka2 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 22:40
        Pamietam jak dobrych kilka lat temu postanowiłam zrobic grilla ze znajomymi na balkonie.Wynajmowaliśmy wtedy mieszkanie 2pok.Usmażyłam kiełbaski na patelni,przy otwartym oknie, koleżanka zapaliła małe świeczki ,powkładała je w donice od kwiatów.Był zapach/ smród grilla i światełka i jakiś praworządny obywatel zgłosił na policję.Oczywiście policję chętnie wpuściłam do środka.Ale miałam ubaw z tych tępych obywateli.Zgorzkniałych, siedzących i tylko czekających kogo tu dzisiaj podpierdzielic na policję.tongue_out
    • hanna26 Re: Grill na balkonie 16.08.11, 23:34
      Czy da się umówić ze WSZYSTKIMI mieszkańcami daneg
      > o bloku że powiedzmy czwartek jest dniem grillowania balkonowego. Mam wrażenie
      > że znając nasz cudowny naród znajdzie się chociaż jedna osoba, która się nie zg
      > odzi bo tak.

Tak tak. big_grin
      Zapewne wśród innych cudownych narodów dałoby się umówić ze WSZYSTKIMI mieszkańcami i nie znalazłaby się ani jedna osoba, która zakwestionowałaby ten kretyński pomysł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka