Dodaj do ulubionych

No i co ja mam zrobic

28.09.11, 03:55
Jako, ze moje dziecko jest dwujezyczne, zakupilam polski Elementarz (wydanie-2011), pieknie jej idzie, zostalo pare kartek do konca i tu nagle wyskakuje Murzynek Bambo,
Mieszkamy w kraju multi-kulti, w zeszlym roku w przedszkolu czarnoskora dziewczynka byla jej najlepsza kolezanka, ale to tak na marginesie.
Ale co mam zrobic, jesli wyrwe ta kartke, bedzie znac, ominac - moje dziecko nie pozwoli sobie, jesli przeczyta, zada 1000 pytan o tego nieszczesnego murzynka.
Co Wy byscie zrobily?
P.S.Zdziwilam sie troche, ze jeszcze naucza sie takich wierszykow w polskich szkolach
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 04:03
      Nie dajmy sie zwariowac.....
      • dominikaonline Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 16:49
        bez przesady z tą poprawnością...

czytałam kiedyś takie zdanie:
        "poprawność polityczna jest wtedy, kiedy mając przed sobą kota czarnego i białego musimy udawać, że obydwa są białe, a nawet, że ten czarny jest bielszy..."

więc nie popadajmy w paranoję
    • mama_kotula Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:18
      Cytat
      Co Wy byscie zrobily?

Byście włączyły to:
      www.youtube.com/watch?v=VHvTBERuk3w ,
      byście głośno sobie pośpiewały i byście przestały wymyślać problemy.
      • naomi19 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:26
        Kocham Kingę Preis. Popłakałam się ze śmiechu. Tekst i jej taniec mnie zabiły.

Jak dla mnie ten wierszyk, wracajać do Bambo, może być świetnym przykładem dla dziecka, co kiedyś sądzono na temat czarnoskórych, a co myślimy dziś. Córka zna, ale wie, że to bujda, choć nie żyję w multi-kulti, ale czarnoskórych widujemy czasem, bawi się z nimi (dzieci), nawet nie zwraca na to żadnej uwagi.
        • mama_kotula Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:29
          Ale na litość, co sądzono o czarnych? Toż imo ten wierszyk pokazuje, że dzieci w pewnym wieku niezależnie od koloru skóry są z lekka głupawe ;P, nie chcą sie myć i żreć/pić zdrowych rzeczy. Czyli patrzcie dzieci, Bambo jest taki sam jak całe stado dzieci bialych, czarnych, zielonych w pewnym wieku. I też chodzi do szkoły, po szkole się bawi i ma wodowstręt (ostatnio mój syn miewa, więc wiem o czym mowa).
          • naomi19 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:33
            To, że mieszka w Afryce. To znaczy, że Murzyn może mieszkać wszędzie, niekoniecznie w Afryce.
            • eniac_woman Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:06

naomi19 napisała:

> To, że mieszka w Afryce. To znaczy, że Murzyn może mieszkać wszędzie, niekoniec
              > znie w Afryce.

Tak, ale TEN Murzynek, konkretnie Bambo, mieszka w Afryce.
              Ten wierszyk nie mówi o tym, że wszyscy Murzyni mieszkają w Afryce, i nigdzie indziej im nie wolno.
              Bambo mieszka w Afryce, ot co.
              A chrząszcz brzmi w Szczebrzeszynie. A może przecież gdzie indziej, nie?
            • anorektycznazdzira Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 11:49
              Tym by się nie przejmowała. Nie mógł mieszkać jednocześnie w USA, Nairobi, Gujanie Fr. i w Belgii, coś trzeba było wybrać smile
          • gonia28b Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 17:52
            Dokładnie - w 100% a nawet więcej zgodzę się z Kotulą.
            Normalnie czytać, jak każdy inny wierszyk. Bambo przecież wesoły koleżka wink
            Nasz syn ma bardzo obszerną biblioteczkę, w której są przede wszystkim nasze stare skiążki z dzieciństwa - lecimy z Brzechwą, Tuwimem, Minkiewiczem... smile
      • gaskama GE-NIAL-NE!!! 28.09.11, 10:04
    • lucerka78 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:23
      Ale dlaczego wiazesz murzynka bambo z czarnoskora przyjacolka twojego dziecka?????
      Co to ma do rzeczy?
      • naomi19 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:27
        Chyba kolor skóry.
        • andaba Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:33
          Wierszyk znam prawie na pamięć, więc bez grzebania na półkach wiem, że nic tam nie ma politycznie nieoprawnego.
          No bo co? Że ma czarną skórę? że mleka nie lubi? Że przed kąpielą ucieka?

Ludziom zaczyna odbijać.
    • ceide.fields Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 08:32
      Wiemy wiemy, u nas to ciemnogród i moher, nie to co w emigracyjnej krainie szcześliwości, gdzie zamiastBbambo jest transgenderowy, homoseksualny Afrykanin, zamiast rodziców są "opiekunowie", a zamiast Świąt Bożego Narodzenia Season Holidays.

fabryka.lodow.napatyku napisał:

>
      > P.S.Zdziwilam sie troche, ze jeszcze naucza sie takich wierszykow w polskich sz
      > kolach
      • ceide.fields :) 28.09.11, 08:40
        nonsensopedia.wikia.com/wiki/Murzyn
        nonsensopedia.wikia.com/wiki/Czarni_bracia
    • angazetka Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:16
      Powiedz że żartujesz i traktujesz "Murzynka Bambo" jako zarazy. Nie wiem, co zrobisz przy "W pustyni i w puszczy".
    • purpurowa_komnata Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:43
      Co tam masz:
      1 Murzynek Bambo mieszka w Afryce i ma mamę jak większość dzieci świata.
      2. Nie lubi się myć i pić mleka- tak jak cała masa dzieci- i do tego wymyśla jak tego uniknąć.
      3. Nic więcej
      • purpurowa_komnata Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:50
        a przepraszam- jeszcze jest, że fajny z niego gość i każdy chciałby mieć takiego wesołego kolegę- co tu jest nie tak?
        To,że Bambo mieszka w Afryce,że ma kochającą mamę, to ,że jest czarny, czy to że psoci, nie lubi mleka, czy to,że nie lubi się myć?
        • mondovi Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:55
          i jeszcze uczy się pilnie przez całe ranki smile
    • e_r_i_n Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:46
      Moje dziecko wierszyk zna i nie ma problemów z kontaktami z czarnoskórym wujkiem i czarnoskórą kuzynka. O zgrozo, oni też wierszyk znają i nie widzą w nim niczego złego.
      • edelstein Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 09:58
        Zapewne chodzi o “czarna skore“ale to stwierdzenie faktu,a nie obraza,dalej autor potwierdza,ze ten kolor nie odroznia go od innych dzieci.Normalny wierszyk,nie popadaj w absurd.Dodatkowo bardzo pouczajacy.
    • olena.s Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 10:35
      1. Czy to jest elementarz Falskiego? Jezeli tak, to mało która szkoła go używa.
      2. Współczesne podręczniki dla małych dzieci raczej omijają problem różnorodności wszelakiej (dzieci samotnych rodziców, inne rasy/wyznania/narodowści, adopcja, że już słowa 'gej' tfu tfu przez klawiaturę nie przepuszczę) niż starają się je oswoić i zaaprobować.
      3. 'Murzynek Bambo' sam w sobie wydaje mi się mało obraźliwy poza ewentualnie słowem murzynek - które jest moim zdaniem obojętne, to nie jest angielski 'nigger' czy ewentualnie głupio brzmiącego imienia 'Bambo'.
    • dziennik-niecodziennik Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 11:04
      nic byśmy nie zrobiły. jak osoby powyżej - nie zauwazam w tym wierszyku nic z przesłaniem rasistowskim czy dyskryminującym w dowolny sposób. ot opowiesc o dziecku z Afryki i tyle.
      • edelstein Zakazac czytania “Lokomotywy“ 28.09.11, 12:07
        Wystepuje tam slowo“grubasy“w polaczeniu z “tluste“karygodnetongue_out
        Wersja niemiecka bardziej poprawna.W koncu zamiast “dick und rund“ mogli uzyc “fette sau“tongue_out

“Im dritten sind Männer,
        Sehr dick und sehr rund,
        die futtern dort Würste,
        Fast viereinhalb Pfund“
        • azjaodkuchni Re: Zakazac czytania “Lokomotywy“ 28.09.11, 15:56
          Normalnie przeczytac i tyle.. dzieci nie mają uprzedzeń jedyne co pewnie usłyszysz, że dziecko nie zna żadnego innego dziecka co ma na imię Bambo.
    • baba06 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 17:42
      "zada 1000 pytan o tego nieszczesnego murzynka"

ale co z nim jest nie tak?

ciekawe, a to nie budziło twoich wątpliwościwink
      "Ola ma tatę i Ala ma tatę...
    • freakwave Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:01
      okazalo sie ze pastor nie byl murzynem, ani czarnym on byl afroamerykaninem :d
    • fabryka.lodow.napatyku Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:03
      bo Murzynek jest INNY-jest czarny, robi to samo co my, ale jest INNY
      poza tym, boi sie, ze sie wybieli
      zdziwiona jestem, ze musze tlumaczyc
      • marzeka1 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:11
        Ale SERIO nie pojmuję , z czym masz problem? No jest inny, i co z tego? wszyscy muszą być tacy sami???
        No czytam , czytam i dalej problemu nie widzę.
      • purpurowa_komnata Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:14
        bo Murzynek jest INNY-jest czarny, robi to samo co my, ale jest INNY

nie jest inny- tylko mieszka gdzie indziej- a tak naprawdę zachowuje się jak wszystkie dzieci- bo kombinuje jak się nie pójść myć
        jesteś przewrażliwiona-serio, serio.
        • mama_kotula Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:20
          Cytat
          nie jest inny- tylko mieszka gdzie indziej

Purpurowa, ale Bambo JEST inny. Ma inny kolor skóry niż czytająca wierszyk dziewczynka? no ma, czyli się od niej różni. Tylko nie rozumiem, dlaczego ma to być problemem.
          • purpurowa_komnata Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:27
            Kotula Bambo jest inny- a nie -JEST INNY- ma tylko inny kolor skóry i tyle.
      • ib_k Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:15
        fabryka.lodow.napatyku napisał:

> bo Murzynek jest INNY-jest czarny, robi to samo co my, ale jest INNY

ty żartujesz, prawda? wkręcasz ematki?
      • mama_kotula Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 18:18
        Cytat
        poza tym, boi sie, ze sie wybieli

To znaczy, że jest dumny ze swojego koloru skóry i nie chce byc biały (swoją droga, niezły rasista z tego Murzynka, tak białych nie znosić... tongue_out). Zieeew.

IMHO histeryzujesz. Histeryzujesz straaaszliwie.

No i co z tego, że Murzynek jest inny? No jest. Myslisz, że twoja córka nie widzi, że jej koleżanka się od niej różni, a ona jest różna od koleżanki? Dlaczego uważasz córkę za idiotkę?

Rasizm nie polega na tym, że dostrzega się różnice - polega na tym, że wartościuje się ludzi na podstawie tych różnic.

--
        I'm weird, but I am not strange?
    • kosher_ninja Co za czasy 28.09.11, 18:13
      Co za czasy, że łatwiej dziecku wytłumaczyć, co to seks analny niż Murzynka Bambo
      • gazeta_mi_placi Re: Co za czasy 28.09.11, 18:20
        kosher_ninja napisała:

> Co za czasy, że łatwiej dziecku wytłumaczyć, co to seks analny niż Murzynka Bam
        > bo.

A przeciętna 5-latka zna więcej określeń na budowę męskiego członka i rodzaje seksu niż niejedna 40-letnia prostytutka...
        • marzeka1 Re: Co za czasy 28.09.11, 18:24
          Jak widzę, jaki kobieta ma problem, to cieszę się, że nie mieszkam w kraju multi-kulti i nie rządzi mną politpoprawność.
          • tacomabelle Re: Co za czasy 28.09.11, 21:15
            Stety albo niestety, jest to marzeniem wielu ematek.
    • vivibon Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 20:09
      Możesz jej czytać i symultanicznie tłumaczyć na polit-poprawną wersję:
      "Afroamerykanin imieniem Johny,
      Wygląda jak ktoś mocno opalony..."

• volta2 Re: No i co ja mam zrobic 28.09.11, 22:03
      ja jak tylko pierwszy raz w życiu na lekcji usłyszałam historię murzynka bambo to się w nim zakochałamsmile, że taki łobuziak, że po drzewach lata, no i ta afryka... no marzenie dziecka z prlu.

lubiłam też czytać swoim dzieciakom, szczególnie fragment o tym, jak mama kocha swojego synka, jakoś mnie to wzruszało, ale ja mniętka jestem i to pewnie dlatego.

no i jako żywo - żadnych pytań o murzynka nie było, nie tylko miliona.

a jak się przeprowadziliśmy do szkoły hamerykańskiej, to na powitanie codziennie przed furtką stał nauczyciel w-fu, czarny jak smoła, pochodzi z nigerii, i nie wiedzieć czemu - moje dziecko przez prawie pół roku bało się go jak diabli. i nie chciało przybić piony, choć robił to każdy uczeń wchodzący do szkoły.

myślę, że dzieciak go się wstydził, i to nie dlatego, że ten pan jest czarny, bo w klasie też takie dzieci były i z nimi nie miał problemu.
      wstydził się tego, że pan chce się z nim przywitać tak bezpośrednio i bardziej po kumpelsku niż na poważnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka