Dodaj do ulubionych

artysta...

15.12.11, 10:06
W sierpniu 2007 roku artysta Guillermo Vargas przywiązał bezdomnego psa na sznurku bez wody oraz jedzenia. Miłośnicy sztuki mogli podziwiać sztukę...czyli umierającego psa. Nie wiadomo, co ostatecznie z nim się stało. Teraz the Central Biennial of Art ponownie zaprosiło artystę, aby powtórzył swój projekt. Z nowym psem... Petycja poniżej!

I co wy na tą sztukę?

www.thepetitionsite.com/takeaction/476/619/334/#
Obserwuj wątek
    • nomya Re: artysta... 15.12.11, 10:08
      Psychopata i sku...el, a nie artysta uncertain
    • gazeta_mi_placi Re: artysta... 15.12.11, 10:13
      W normalnych krajach za znęcanie się nad zwierzęciem jest kara, czasem nawet i więzienia.
      Czy ten człowiek został ukarany?
      W jakim to było kraju?
      • ona3010 Re: artysta... 15.12.11, 10:16
        on jest z kostaryki a nie wiem gdzie to było...
        mnie sie kurczy mozg od takich informacji, jak to można podciagnąć pod sztuke???
        • niutaki Re: artysta... 15.12.11, 10:23
          ja pier.... to za ludziesad
      • foro-estupido Re: artysta... 15.12.11, 17:11
        gazeta_mi_placi napisała:

> W normalnych krajach za znęcanie się nad zwierzęciem jest kara, czasem nawet i
        > więzienia.
        > Czy ten człowiek został ukarany?
        > W jakim to było kraju?

Gdzie to było?!podac adres!ematka zaraz napisze do DDTVN i poruszy niebo i ziemię,żeby skur...l(cytuję)wink zapłacił za to big_grin big_grin big_grin
    • sarling Re: artysta... 15.12.11, 10:31
      Ja nie pojmuję jak jest mozliwe takie otumanienie ludzi i totalny brak wolnej woli. Prawdopodobnie wśród oglądających byli oburzeni i zasmuceni, ale nikt nie wpadł na pomysł, żeby psa odwiązać, nakarmić, uratować i sr... na ochroniarzy. Kiwali głowami, myśląc "no tak, no tak". Wstrętne.
      • rulsanka Może na tym właśnie polegał projekt 15.12.11, 14:21
        żeby pokazać jacy naprawdę są ludzie...
        A petycja może być też częścią projektu artystycznego.
        • aneta-skarpeta Re: Może na tym właśnie polegał projekt 15.12.11, 16:49
          a to trzeba psa wystawic na cierpienie, zby stweirdzic tak oczywistą oczywistosc?

ludzka glupota mnie zadziwia

ps. jak jestem przeciwko molestowaniu dzeci to w ramach unaocznienia problemu nie wpadłąbym na pomysł, zeby zgwałcic dziecko

jesli walcze o prawa zwierzat futerkowych to nie biore norek i nie obdzieram ich ze skóry
    • lelija05 Re: artysta... 15.12.11, 11:43
      Myślę, że lepszy efekt będzie jak szanowny artysta sam się przywiąże bez wody i jedzenia.
    • suazi1 Re: artysta... 15.12.11, 11:59
      To nie artysta tylko chory człowiek. Ci, którzy to "podziwiają", uznaja za sztukę oraz zachęcaja do powtórzenia całej akcji, też do normalnych nie należą...
      • ona3010 Re: artysta... 15.12.11, 13:41
        no własnie ile osób to widziało i nie reagowało??
        ja sobie tego nei wyobrazam...
      • dominikaonline Re: artysta... 15.12.11, 13:47
        DOKŁADNIE chory psychol!
        Tylko pytanie jest dlaczego nikt z otoczenia nie reagował na takie bestialstwo?

Może to nie będzie dobre porównanie ale ostatnio byłam w Muzeum Sztuki Współczesnej.
        Na jednej z wystaw były zdjęcia autoportrety pewnego "artysty".
        Zupełnie nagi, stary facet wyczyniał różne akrobatyczne figury...
        koszmar to mało powiedziane... to było żenujące i obleśne...

a jednak inni nazywają to "sztuką"
        • rulsanka Re: artysta... 15.12.11, 14:23
          A jakby młody wyczyniał takie akrobacje?
          Młodych masz pełno na pęczki w kolorowych czasopismach + fotoszop.
          A ludzie bywają starzy, pomarszczeni chorzy i obleśni (tylko trzeba ich schować głęboko, bo psują nam dobre samopoczucie..)
          • aneta-skarpeta Re: artysta... 15.12.11, 16:46
            nie no, niktorym trzeba pokazac akrobatycznego staruszka i to koniecznie nagiegi, zeby zrozumieli, ze swiat nie sklada sie tylko z mlodych i pieknych

innym trzeba pokazac jako forme sztuki kobiete obierającą wiador ziemniakow, co by im uzmyslowic realnia wspolczesnego swiata- inni to widzą bez tej hight sztuki

trzeba tez zaglodzic psa, zeby ukazac ludzka znieczulice na smierc bezdomnych zwierzat
    • bea.bea Re: artysta... 15.12.11, 14:28
      ta petycja to cos na kształt marszów przeciw przemocy....jak bija człowieka na przystanku to nikt nie zareaguje, ale na marsz idzie...

jak ktos chce to szuka sposobu, jak nie chce to powodu...wiec jakie były powody że nikt wody psu nie podał..? artysta wariat...ale ci którzy tą sztuke ogladali...a kustosz wystawy, a właściciel galerii...to esesmani dopiero
      • asia_i_p Re: artysta... 15.12.11, 15:46
        A ja nie rozumiem, czemu główny sprawca to wariat, a ci, którzy mu nie przeszkodzili esesmani. Dlaczego autor i wykonawca pomysłu jest lepiej oceniany od tych, którzy mu nie przeszkodzili?
        • bea.bea Re: artysta... 15.12.11, 16:17
          w mojej ocenie jeden przywiązał, a wielu przeszło obojętnie ...i dało przyzwolenie na wykonanie
          • bea.bea Re: artysta... 15.12.11, 16:22
            Damien Hirst zasłynął praca - rekin w formalinie i jako wziety artysta został poproszony o zrobienie witryny w bardzo ekskluzywnej restauracji.... co zrobił?
            Postawił trzy słoje ( chyba trzy) z mięsem w środku, nie muszę pisać co było w tych słojach po paru dniach. I ku zdziwieniu obroty restauracji wzrosły... to tak może nie na tematsmile
          • asia_i_p Re: artysta... 15.12.11, 18:42
            Ale gorzej oceniasz przechodzącego obojętnie (nie wiadomo w sumie, czy obojętnie, ale niereagującego) od tego, który jest głównym wykonawcą. Wariat to nawet nie jest negatywne określenie. Dlaczego?
      • aneta-skarpeta Re: artysta... 15.12.11, 16:47
        dokladnie

widac nawet w kregach artstycznych slepota jest znaczna
    • lola211 Re: artysta... 15.12.11, 17:07
      W tej sprawie jest wiele niejasnosci.
      Bo pojawily sie watki, ze pies byl karmiony, a po wystawie uciekl.
      Jestem sceptyczna jesli chodzi o te rewelacje meczenia zwierzaka.

Ludzie sie oburzaja,a na co dzien ciekawe ilu z tych oburzonych pomaga bezdomnym zwierzetom? Gdy ktos dokarmia głodne koty od razu dostaje etykietke oszołoma.Króluje obojetnosc i niezauwazanie problemow zwierzat- chocby kwestia noworocznych fajerwerkow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka