Dodaj do ulubionych

antykoncepcja

07.06.04, 18:03
Witajcie !
Mam pytanie:jaką metodę antykoncepcji polecacie ? Dziś odwiedziłam (po 6
tygodniach od porodu) ginekologa. Polecił mi wkładkę domaciczną. Mam mieć to
cudo zamontowane za 2 tygodnie - nie wiem, czy to bezpieczne. Kasia
Obserwuj wątek
    • koleandra Re: antykoncepcja 08.06.04, 08:30
      Tez bym chciała wiedziec, ale jest na ten temat specjalne forum, tam na pewno
      dowiemy się więcej. Pozdrawiam i podaję link:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15080
    • taissa1 Re: antykoncepcja 08.06.04, 11:23
      Teraz wyszły plasterki antykoncepcyjne,są tez zastrzyki-chyba wolałabym którąś
      z tych metod niż spiralę.Wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam.taissa
      • taissa1 Re: antykoncepcja 08.06.04, 11:25
        Te plasterki przykleja się raz w tygodniu(o ile dobrze pamiętam) a zastrzyk raz
        w miesiącu.Pozdrawiam.taissa
        • ladydark Re: antykoncepcja 08.06.04, 11:30
          Zastrzyk jest raz na trzy miesiące. Testowałam na sobie, ale niestety okazało
          się że zupełnie mi nie pasował. Krwawienie i plamienie trwało ok 3 tygodni.
          Przecierpiałam jakieś 4 razy, łudząc się że będzie lepiej. W końcu dałam spokój
          i przeszłam na pigułki, bo akurat Misiek zrezygnował z cyca.
          Oczywiście nie oznacza to,że na ciebie też tak podziała. W sumie jest to bardzo
          wygodna metoda i b. skuteczna
          pozdro
          mag.
        • koleandra Re: antykoncepcja 08.06.04, 11:30
          Taissa, a bardzo to drogie jest? orientujesz się moze?
          • malwes Re: antykoncepcja 08.06.04, 11:48
            Jeśli wkładka to myślę, że "Mirena" jest najlepsza. Jeśli nie pomyliłąm adresu
            to www.mirena.pl
            Ja takowej mieć nie mogę (mam macicę dwurożną) ale jeśli ktoś takie metody
            akceptuje to to jest chyba bardzo dobre rozwiązanie.
            Zastrzyki odradzam bo w przypadku jakichkolwiek skutków ubocznych trzeba się
            męczyć miesiącami a pigułki (dla karmiących Cerazette) czy plasterki można w
            każdej chwili wyrzucić do kosza.
            Gosia
            • bzeebze Re: antykoncepcja 08.06.04, 16:08
              zastrzyk odradzam absolutnie, mi zrobił bardzo dużo szkody
              dopiero teraz (rok po urodzeniu dziecka) trafiłam do porządnego lekarza, który
              kiedy mu opowiedziałam o swoich dolegliwościach pozastrzykowych powiedział
              tylko-"no cóż nastepna ofiara zastrzyku"-dosłownie...
              od m-ca mam cerazette i na razie bardzo mi służą, tylko trzeba pamiętac o
              stałych porach, bo 3 godziny mogą być już problemem, ale przy naszym
              ustabilizowanym dzidziusiowym trybie to nie jest trudne
              • taissa1 Re: antykoncepcja 08.06.04, 19:26
                Jest jeden minus stosowania tych tabletek,które wymieniłas-nieregularne
                krwawienia miesiączkowe lub ich brak.Cena tez nie jest najniższa gdyż kosztują
                ok 34.99(cena z zeszłego roku).Zastrzyków nie próbowałam,plasterków też
                nie ,więc niestety nie wiem ile kosztują.Pozdrawiam.taissa
          • bzeebze Re: antykoncepcja 08.06.04, 16:04
            plasterki kosztuja ok. 50 zł za opakowanie wystarczające na 3 tygodnie
            ponoć działanie takie jak tabletki tylko bez szkody dla wątroby
            W "sferach" bardzo modne
            nawet skrzynecka w opolu tańcowała z plasterkiem na odkrytym plecku smile
            • ewa2233 Re: antykoncepcja 09.06.04, 09:53
              Może macie jakiś link do tych plasterków, albo nazwę?
              • edie28 Re: antykoncepcja 09.06.04, 12:38
                Nazwa plastrów to Evra. Wygodne bardzo !! Musisz tylko pamiętać, żeby raz w
                tygodniu go ściągnąć i założyć nowy, ale nie w to samo miejsce gdzie był
                naklejony poprzedni, żeby uniknąć podrażnienia skóry. Hormony, które tam są
                użyte są zbliżone do tych w pigułkach i dlatego raczej kobiety karmiące nie
                mogą ich używać. Używałam je niedawno, ale mnie nie służą bo, dostawałam okres
                jeszcze w trakcie ich używania zamiast w 7 dniowej przerwie (dawka hormonów
                jest za niska dla mojego organizmu niestetysad) Dlatego przeszłam ponownie na
                pigułki.
                Cena jest niestety dosyć wysoka, za 1 opakowanie płaci się 57 zł (to jest
                najniższa cena jaką znalazłam, nawet Euro Apteka miała 59 zł)
                Drugi minus moim zdaniem, to mała elastyczność plastra, naklejony na pośladku
                poprostu się przesuwa smile

Jednak są godne polecenia.
                Pozdrawiam,
                Edyta
                • ewa2233 Re: antykoncepcja 09.06.04, 13:25
                  Hormony zawsze mnie napełniają obawą, bo właściwie nie słyszałam, by ginekolog
                  DOBIERAJĄC je, przecież indywidualnie, kierował na badanie poziomu hormonów.
                  I dopiero na własnej skórze trzeba się przekonywać, czy przepisany hormon
                  i jego dawka są dobre.
                • dagbe Re: antykoncepcja 09.06.04, 13:33
                  Sprawdziłam plasterki na sobie i mnie się nie podobają... Już na drugi dzień
                  wyglądają nieestetycznie - wokół plasterka przylepiają się np. niteczki z
                  bluzki (nosiłam na ramieniu). Poza tym plaster nie wytrzymał intensywnego
                  pływania w basenie.
                  Ale faktycznie - raz na tydzień to jest wygoda...
                  Wróciłam do mojego poczciwego Cilestu.
                  Acha - antykoncepcję hormonalną stosuję od momentu zakończenia karmienia.

Pozdrowienia,
                  Dagmara
          • mik5 Re: antykoncepcja 09.06.04, 13:47
            Hej,
            zastrzyk Depo Provera - "porcja" na 3 m-ce - kosztuje ok. 20 zł. Ktoś ci go
            musi zrobić, jeśli nie masz znajomej położnej to w przychodniach biorą za to
            ok. 10 zł.
            Poza tym nie dotknęły mnie inne skutki uboczne zastrzyku niż brak miesiączki, w
            związku z tym brak pewności, czy nie jestem w ciąży (wiadomo, nie ma metod 100%)
            Nic mi nie dolega, i moja ginekolog nic mi nie mówiła o jakichś szkodach, które
            może on spowodować (tzn. wiem, że obciąża on wątrobę i po dwóch zastrzykach
            trzeba zrobić próby wątrobowe, ale innych niedogodności czy kłopotów
            zdrowotnych naprawdę nie miałam!)
            Pozdrawiam
    • mama-tusi Re: antykoncepcja 09.06.04, 14:36
      moja lekarka też mi oradzała zastrzyk - podobno można po nim łapać "doły"
    • jula04 Re: antykoncepcja 10.06.04, 23:04
      Przed ciążą brałam tabletki Mercilon. Byłam bardzo z nich zadowolona. Żadnych
      dołków, tycia, skutków ubocznych itp. Po odstawieniu w ciągu 5 m-cy zaszłam w
      ciążę, bez problemu. W trakcie stosowania tabletek po 2 latach, zrobiłam tak
      jak to jest zalecane, miesięczną przerwę, a badania wątroby zawsze miałam
      dobre. Jakoś nie mam przekonania do wkładek, zawsze brałam tabletki, więc
      dlatego je polecam. No i cena nie najgorsza.
      • magdapol75 Re: antykoncepcja 12.06.04, 17:10
        Zastrzyki sa dwa rozne,jeden na 2 miesiace,drugi na 3.
        Lekarze polecaja ten na dwa bo po odstawieniu mozna szybciej zajsc w ciaze.
        Przed ciaza bylam na 3 miesiecznym zastrzyku przez 3 lata,zaszlam w ciaze po 4
        miesiacach od odstawienia.
        Teraz tez jestem na tym samym zastrzyku,dla mnie super,brak miesiaczki,brak
        zlych nastrojow,migreny itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka