27.01.12, 17:55
Czy dajecie napiwki kurierom przywożącym zakupy ze sklepów internetowych (np. Alma, Bomi, Fresco czy inne). W niektórych płaci się za dostawę w zależności od ilości zamówionych produktów, ale mam zagwostkę jeśli chodzi o napiwek dla kuriera - dawać, czy nie?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Napiwki 27.01.12, 18:05
      jak dwojka czy piatka napiwku spedza ci sen z powiek to nie dawaj
      • zurawinka12 Re: Napiwki 27.01.12, 18:07
        Nie spędza, tylko się zastanawiam, jak to jest ogólnie przyjęte, czy np. kurier się nie poczuje głupio...
        • zurawinka12 Re: Napiwki 27.01.12, 18:08
          Raz zostałam ofukana przez kuriera przywożącego przesyłkę po tym jak mu dałam napiwek i teraz nie wiem co lepsze wink Dać, czy nie dać wink
    • zona_mi Re: Napiwki 27.01.12, 18:11
      Nie daję.

PS zagwoZdkę.
      • gemmavera Re: Napiwki 27.01.12, 18:19
        zona_mi napisała:

> PS zagwoZdkę.

No ale skąd Ty wiesz, co koleżanka ma?
        wink
        • zona_mi Re: Napiwki 27.01.12, 18:26
          Z postu poniżej wink
          • gemmavera Re: Napiwki 27.01.12, 18:29
            zona_mi napisała:

> Z postu poniżej wink

Heh, Zono... Wygląda na to, że wyprzedzasz swój czas... big_grin
            • zona_mi Re: Napiwki 27.01.12, 22:05
              Tak.
      • zurawinka12 Re: Napiwki 27.01.12, 18:23
        Racja, racja, zagwozdka smile Dzięki smile
    • gazeta_mi_placi Re: Napiwki 27.01.12, 19:35
      Jeżeli płacę z góry przelewem lub kartą to nie, jeżeli gotówką to daję drobne, tak do 8 zł.
    • emilka_x Re: Napiwki 27.01.12, 19:41
      Jeśli płacę za przesyłkę przy odbiorze to zawsze zostawiam to co ma mi kurier do wydania, a jak płacę przelewem to kurierowi nie zostawiam nic po tym jak usłyszałam od Pana Kuriera że on wykonuje swoją pracę za którą ma płacone i nie jest kelnerem żeby napiwki zbierać.
      • gazeta_mi_placi Re: Napiwki 27.01.12, 19:55
        Musiałaś mu dać z 80 groszy maks big_grin
      • zurawinka12 Re: Napiwki 27.01.12, 21:26
        Dzięki za odpowiedź. No właśnie ja coś podobnego usłyszałam. Może mój błąd, bo zapłaciłam przelewem, a kurierowi chciałam dać napiwek... Może w innej sytuacji (gotówka i "reszty nie trzeba") wyszłoby to lepiej...
        • emilka_x Gazeto 27.01.12, 21:32
          Nie 80 groszy a 10 zł, spora różnica.
    • peggy_su Re: Napiwki 27.01.12, 21:41
      Ja nie daję napiwków nikomu, chyba że jestem bardzo zadowolona z obsługi. Kurierowi nie daję, bo on już ma pracodawcę, który mu płaci. No chyba że się zdarzy taki, który specjalnie umawia sie ze mna na odbior przesyłki czy inaczej idzie mi na rękę. Wtedy czemu nie.
      Podobnie w restauracji. Czemu mam dać napiwek kelnerce, która ma muchy w nosie i nie raczy podejść, mimo że stoi w kącie sali i się nudzi. Za to gdy obsługa miła, daję i to wcale nie tak mało.
      • zurawinka12 Re: Napiwki 27.01.12, 21:59
        No w restauracji to jasna sprawa smile

Faktycznie chyba jest tak, że skoro płacę za dowóz to jest to jakoś wliczone w pensję kurierów...
    • nabakier Re: Napiwki 27.01.12, 21:41
      Nie daję.
      • mamaemmy Re: Napiwki 27.01.12, 22:06
        Dajesmile
        teraz dochodze do wniosku ,że chyba tylko napiwkow nie daje panu który przywozi mi pizze tongue_out
    • kota_marcowa Re: Napiwki 27.01.12, 23:52
      Nie daję, nie zamierzam płacić drugi raz za coś za co już zapłaciłam. Głupi zwyczaj, te osoby dostają normalną pensję jak każdy, a jakoś pani kasjerce w sklepie, pani w urzędzie czy panu hydraulikowi napiwków się nie daje. Daję w knajpach ale tylko jak jestem zadowolona z obsługi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka