Dodaj do ulubionych

ząb 6 wyrywanie

12.02.12, 17:23
hej dziewczyny ...prosze o szczerosc czy wyrywanie 6 boli???
Obserwuj wątek
    • jlo83 Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 17:26
      6 trochę
      ale wyrwanie ósemki dolnej idącej poziomo w siódemkę boli jeszcze przez 2 miesiące po wyrwaniu
      o wyrwaniu 6 zapomnisz 3 dnia smile
      • joanna35 Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 17:32
        No to mnie pocieszyłaś. Pod koniec miesiaca czeka mnie drugie podejscie do dolnej ósemki, tym razem na chirurgii szczękowej. Juz po pierwszym podejściu nie rozstaję się z ketonalem. Czym się ratowałaś przeciwbólowo?
        • jlo83 Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 17:51
          ibalginem się ratowałam, ketpnal nie wiem czemu - nie działał
          ale schudłam wtedy dobre 5kg smile nie jadłam nic przez pierwsze 2 tygodnie
          miałam kilka szwów, słabo sie to goiło,ale ja tam mam po prostu, mało jest takich wrażliwców jak ja
          • joanna35 Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 17:59
            Dzięki za odpowiedź. Ja mam niski próg bólowy i boję się co będzie dalej, bo już teraz ketonal działa jakieś cztery godziny.
            • jlo83 Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 18:03
              a spróbuj czegoś innego - ibalginu np 2 tabletki
              mi nie uśmieżał bólu całkowicie, tylko tak jakby przygaszał, ale jakby bardziej niż ketonal
              ja mam ten problem, że jak mnie cokolwiek dłużej boli to ze zmęczenia tym faktem potrafie na leżąco mdleć smile
              ale spoko dasz radę, nie takie rzeczy przechodziłas w życiu smile ciesz się że ma kto Ci tego zeba wyrwac, bo jeszcze 2tys lat temu zeszłabyś z tego świata na zeba z dziura smile
          • nabakier Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 21:22
            Też miałam - resekcja ósemki ze skomplikowanym dłutowaniem- miesiąc się paprało, zdychałam z bólu.
            Od tamtego czasu trzyma mnie newralgia- czy w związku z tym, nikt nie umie mi powiedzieć.
    • ciociacesia boli po znieczuleniu 12.02.12, 17:54
      samo rwanie nie boli - choc jest mocno nieprzyjemne - zab trzeba 'pokawałkowac'i to borowanie i gmeranie jest mocno niefajne, ale nie boli. zaczyna po 2-3 godzinach i przez kilka dni boli
      • kkreni Re: boli po znieczuleniu 12.02.12, 19:46
        borowanie????uncertain
      • kkreni Re: boli po znieczuleniu 12.02.12, 19:48
        a nie da się bez borowania???//????????????????????????
        • ciociacesia dolnej 6 chyba nie 12.02.12, 19:53
          trzeba podobno podłutowac coby wyjac. nie boj nic w znieczuleniu nic nie boli. boli potem dziura jak znieczulenie zejdzie
          • kkreni Re: dolnej 6 chyba nie 12.02.12, 20:29
            o górna chodzi....
    • klubgogo Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 17:55
      Ze znieczuleniem nie, boli dziura po szóstce, jak cholera.
    • aleksandra1977 Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 20:07
      usuwalam trzy szostki, dla potrzeb aparatu ortodontycznego i zadnego borowania sobie nie przypomniam. Nikt mi ich rowniez nie dlutowal - to czesciej zdaza sie przy osemkach.
      Czy boli? Mnie nie bolalo, po wczesniejszym znieczuleniu, bo bez tego nie pozwalam sie dotknac. Bolalo mnie troche po tym, jak znieczulenie odpuscilo, ale zanim zupelnie mi odeszlo, to wzielam ketonal forte. Podczas usuwania jedyne co czulam to nacisk i uczucie rozpierania, moze niezbyt przyjemne, ale na pewno nie byl to bol.
      Kojaco dzialaly wszelkie zimne potrawy typu jogurt, lody.
      • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 20:28
        karmie dziecko wiec ketonal odpada
        uncertain
        • asia_i_p Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 21:17
          Ja nie potrzebowałam ketonalu, ani po szóstce ani po ósemce. Starczył ibuprom (a to możesz przy karmieniu raczej - co prawda na ulotce piszą, że nie, ale od szóstego miesiąca dziecko może samo dostawać ibuprom, więc podejrzewam, że zakaz dotyczy wcześniejszych miesięcy). Zasady są dwie - bierzesz pierwszą dawkę zanim zejdzie znieczulenie, żeby ból nie zdołał się rozhulać. I druga zasada - może przesada, ale u mnie zadziałało - wszystkie zalecenia dentystyczne mnożysz przez dwa jeśli idzie o czas - nie pół godziny dociskania tamponu tylko godzina, nie godzina niejedzenia tylko dwie, itd. No i ważne kto rwie - nawet bardzo dobra dentystka może to spaprać, takie duże rwania to robota dla chirurga szczękowego.

Na wszelki wypadek, gdybyś potrzebowała ketonalu, przyzwyczaj dziecko do butelki i mieszanki, żebyś miała rezerwę.
    • gagunia Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 20:43
      Nie boli. Jest to nieprzyjemne, ale nie boli. Po tez mnie nie bolało. Przynajmniej nie na tyle, żeby się faszerować jakimiś silnymi lekami.
      • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 12.02.12, 20:59
        chodzi o górną no i korona jest słaba, sie kruszy
    • motyllica Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 11:43
      nie przesadzajcie!
      przypadki są różne, różni ludzie, różne zęby...
      miałam usuwane 3 zęby:
      4 i 6 przy wyrywaniu nic nie bolało, po wyleciały skrzepy,
      ostatnio 8- przy wyrywaniu bolało, dostałam dodatkowe znieczulenie, dwa szwy, po nie bolało zupełnie nic o dziwo i wszystko ładnie się zagoiło choć długo krwawiło
      poza tym co dla jednego jest nie do przeżycia dla drugiego aż takie straszne nie jestsmile
    • mruwa9 Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 12:07
      Usuwanie zadnego zeba nie powinno bolec, od tego sa znieczulenia.
      czasem dolne zeby (trzonowce) moga sprawiac problemy przy znieczuleniu (chodzi o trudnosci w uzyskaniu 100% efektu znieczulenia), ale nie jest to regula. Gorne zeby to z reguly bulka z maslem (jesli chodzi o znieczulenie).
      Podczas samego zabiegu mozna uodczuwac naciskanie, rozpieranie, moze cos chrupac, ale nie powinno bolec. Po zabiegu zwykle tez nie boli, wyjatek to osemki, zwlaszcza dolne. Jesli boli po zabiegu dluzej, niz dobe (z wyjatkiem operacyjnego usuwania osemek), to najczesciej wskutek wyplukania skrzepu, ktory ma pelnic role ochronna w zebodole. Czesciej zdarza sie u palaczy. Dlatego w dniu ekstrakcji, po zabiegu, nei wolno plukac ust (zeby myc jak zwykle, ale bez plukania ust), nie dlubac niczym w ranie, gazik wypluc po 15-30 minutach, nie trzymac zagryzionego przez pol dnia, no i nie palic papierosow. A jesli boli dluzej, niz dobe i bol nie ma tendencji spadkowych, wrocic do stomatologa. Szkoda sie meczyc, w sytuacji, gdy stomatolodzy dysponuja sposobami szybko usmierzajacymi dolegliwosci w przypadku tego typu powiklan.
    • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 13:34
      Hej juz 2,5 godz po wyrwaniu ... znieczulenie nie zadziałało do końca ,gdyż jak to stwierdził stomatolog " przytrafiło sie pani zaje... zapalenie" uncertain
      Teraz znieczulenie schodzi i odczuwam ćmienie...zobaczymy co bedzie dalej....
      Jestem troche opuchnieta
      • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 14:45
        i obyło się bez borowania ...
    • lolinka2 Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 13:52
      na długotrwałe bóle "po" polecam nipas - proste banalnie i skuteczne rozwiązanie, jest toto pochodną kwasu acetylosalicylowego w postaci wkładek zębodołowych i naprawdę potrafi zdziałać cuda!
      • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 14:01
        jak narazie tylko ćmi( 3 godz po)
        • kiszczynska Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 16:26
          nie wyrywaj jak nie musisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 17:12
            no wlasnie musiałamuncertain
            • witch08 Re: ząb 6 wyrywanie 13.02.12, 22:17
              Ja miesiąc temu wyrywałam dolną 5 i 6 - tragedia. Mimo potężnego znieczulenia czułam wszystko niemal na żywca. Nawet nie wiem, kiedy moja szczęka zacisnęła się na palcach dentystki, za co szczerze przeprosiłam. Przy rwaniu cholernie bolały mnie stawy. Ale kość podobno była bardzo zniszczona. A i podobno przy stanie zapalnym znieczulenie może nie zadziałać, tak jak w moim przypadku. Ząb był znieczulony u góry, natomiast od środka w ogóle. dziura jak po kraterze, na szczęście już się zagoiło. Znieczuliło mi pół twarzy, ale "w środku" nic.
              No i dziura jak po kraterze, na szczęście dobrze się zagoiła, naczytałam się o suchych zębodołach i ze strachu nic nie jadłam i ledwo, ledwo piłam big_grin
              Zazdroszczę niektórym bezbolesnych wizyt u dentystów.
    • suazi1 wcale ;) 13.02.12, 21:06
      Do dzisiaj mam traumę, jak mi w podstawówce wredne babsko wyrywało czwórkę. Łeb mi latał po całym zagłówku, sadystka mi zęba pokruszyła, dziąsło pokaleczyła, znieczulenie takie co żadne, a na koniec puściła do domu z krwotokiem... Nigdy wiecej, choćby mnie pasami przywiązali.
      • wioskowy_glupek Re: wcale ;) 13.02.12, 21:37
        A ja się strasznie boję, bo mam do usunięcia 4 ósemki... Dzisiaj byłam i lekarz powiedział, że mam źle zaleczone kanałowo obie 7 i najpierw je trzeba wyleczyć. Oznacza to oczywiście 800 zł w du**ę bo ostatni 400 dałam za jeden. No i że tą dolną 8kę trzeba będzie nacinać. Czy to nacinanie boli ??? To podobno normalny zabieg operacyjny... miałam już na żywca tylko przy znieczuleniu zabiegi operacyjne ale na tkankach miękkich...

Orientujecie się w ogóle jak to jest ? Jeżeli mi źle dentystka tą siódemkę zaleczyła kanałowo to mam prawo do darmowej poprawki ?
    • sefora74 Re: ząb 6 wyrywanie 14.02.12, 10:56
      miałam rwaną górną 6 jakieś 1,5 msc. temu. Niestety dla mnie to był koszmar trwający w sumie jakieś 3 tyg. Ból rwania był do zniesienia chociaż myślałam że przy obecnych znieczuleniach nic nie poczuję. Ząb był najpierw borowany i dzielony a potem "wyjmowany". Po rwaniu już w domu ból był do zniesienia wiadomo na lekach przeciwbólowych byłam cały czas. Ząb był rwany w piątek a w poniedziałek normalnie pojechałam do pracy choć już w nocy ból znacznie się nasilił. Stwierdziłam że coś musi być nie tak i pojechałąm pokazać się stomatolog, powiedziałam że ból zamiast się zmniejszać jest większy i dodatkowo mam jakieś takie świstanie w tej dziurze. Jak się okazało po wyrwaniu otworzyła się zatoka i kazano mi jechać na ostry dyżur stomat gdzie oczywiście nie wiedzieli co ze mną zrobić. W skrócie po tygodniu wylądowałam na łóżku szpitalnym czekając na zabieg operacyjny.
      • kkreni Re: ząb 6 wyrywanie 14.02.12, 11:16
        własnie odnosnie borowania pytałam sie stomatologa czy to jest zawsze konieczne i wogóle (zwłaszcza ze korona strasznie mi sie kruszyla ) na co on mi odrzekl ze niew. zab był rwany na raty .... ból czulam przez stan zapalny i dopiero poznym wieczorem szczeka mnie bolec mocno zaczela ... jesc nie moge tylko pije...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka