Dodaj do ulubionych

Wychowawczy a praca

23.02.12, 11:24
Mam mętlik w głowie.

Wykorzystałam urlop wychowawczy,tzn. za dwa miesiące się kończy.

Pracodawca bardzo chętnie mnie przyjmie,ale godziny jakie mi proponują (10-18 i 12-20 czasem) sprawią,że dziecko będę widywać w weekend,a tego chcę uniknąć.

I teraz mam dylemat co zrobić.

Zwolnić się sama-tylko czy będę mogła zarejestrować się na bezrobocie jeśli nie znajdę do tego czasu pracy?

Pracodawca oferuje zwolnienie za porozumieniem stron (szykują się zwolnienia więc mu na rękę,że odejdę sama,wówczas nie musi płacić mi odprawy-firma państwowa).

Doradzicie coś?

"Bo słupem granicznym w charakterze każdego człowieka, powinien być dystans".
Obserwuj wątek
    • kiszczynska Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:33
      Wyciagnac jak najweicej z tego i czkeac az zwolni, dostac odprawe, beac zwolnienia i chyba niestety bedziesz musiala przystacn a te benzdizjee godziny..
      • mamalbrun Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:38
        Nie dam rady tak pracować.
        Przedszkole czynne do 17.
        Nie mam nikogo,kto mógłby dziecię odebrać i posiedzieć cały tydzień popołudniami zamiast mnie (chcę być z dzieckiem popołudniami choć trochę).

• ib_k Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:39
      czy wykorzystałaś cały należny urlop? (3 lata)
      • mamalbrun Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:50
        Tak cały urlop wychowawczy.
    • izabellaz1 Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:52
      A nie możesz części etatu?
      • mamalbrun Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:54
        Część etatu wygląda tak: 1 dzień lub tydzień (wedle szefa upodobań) na 8h potem wolne.
        • izabellaz1 Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 11:59
          Tzn. tydzień 8 h, a reszta miesiąca wolne?
          • mamalbrun Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:07
            Tak to wygląda.
            Często jest też dzień do pracy,dzień wolny.

• izabellaz1 Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:10
              No to nie rozumiem. Źle, że przepracujesz jeden tydzień, a potem będziesz mogła przez resztę miesiąca być w domu??
              • mamalbrun Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:15
                Eh nie źle,gdyby tak było tak bym zrobiła.Sęk w tym,że nigdy nie będę wiedzieć jak pracuję w danym miesiącu,czy dzień na dzień,czy dwa dni pójdę a potem dwa dni wolne,albo że trzy dni.
                O to chodzi.

Nie zapewnię dziecku pracując w tej firmie odpowiedniej opieki.

Raczej chodziło mi o zwolnienie się i bezrobocie,gdybym do tego czasu nie znalazła pracy.

Dziękuję za odpowiedzi.
                • marzeka1 Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:25
                  A nie możesz znaleźć kogoś do opieki, informując o specyfice pracy?
    • ib_k Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:00
      > Zwolnić się sama-tylko czy będę mogła zarejestrować się na bezrobocie jeśli nie
      > znajdę do tego czasu pracy[...]zwolnienie za porozumieniem stron

zarejestrować się możesz zawsze, zasiłek dostaniesz po 3 miesiącach

• izak31 Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:44
        A ojciec dziecka?
        • mamalbrun Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 12:51
          Ojciec dziecka ma wyjazdową pracę,wraca o różnych godzinach do domu.
          Nigdy nie wie,o której zakończy pracę.

Ja nie chcę widywać dziecka tylko w weekend.

Więc chcę się zwolnić.Jedyne czego mi "szkoda" to umowy na stałe.Pieniądze zarabiałam małe,na pół etatu to w ogóle na przedszkole by tylko starczyłowink A stres był bardzo duży.

Jestem pozytywnie nastawiona na zmiany,chciałam się zorientować odnośnie samego zwolnienia.

Dziękuję wszystkim.
    • mika_p Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 13:03
      Jesli pracodawca cię zwolni (np z powodu redukcji etatów), to zasiłek będzie ci przysługiwał po kilku dniach od rejestracji w urzędzie pracy.
      Istnieje opcja, że na okres wypowiedzenia zwolni cię z obowiązku swiadczenia pracy.
    • to_ja_tola Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 13:18
      Ale dlaczego będziesz widywała dziecko tylko weekendami?
      Jak do 18tej będziesz pracowała,to po powrocie z pracy dziecka już nie będziesz widywała?
      • penelopa40 Re: Wychowawczy a praca 23.02.12, 14:04
        dziwne podejście do życia i pracy...
        dziecko ma 3 lata, autorka wątku była z nim w domu te 3 lata na wychowawczym, i nie chce pracy w godz 10-18 bo dziecka nie uwidzi...
        większość w moim otoczeniu pracuje 9-17, 9-18 a czasem dłużej...ja od 10 m. życia dziecka pracowałam conajmniej do 17.00, często na zlecenia wieczorem i w niedziele i jakoś i dziecko widywałam i dom się nie zawalił i kontakt mamy świetny...
        co do zwolnienia się i porozumienia stron to nie przysługuje ci ani odprawa ani odszkodowanie za zwolnienie, ani nic nie dostaniesz w urzędzie pracy, bezrobocie dopiero za 3 miesiące bodajże od zwolnienia się... nie jest to korzystne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka