Dodaj do ulubionych

co wybrać?

25.02.12, 17:06
dziewczyny taką mam oto sytuację:
w lipcu wróciłam do pracy po macierzyńskim, zaraz w sierpniu rozpoczęłam pracę w nowej firmie (bank/korporacja). Pracuje mi się super! mogę przychodzić na 7:00 i wcześniej być w domu. Robię to co lubię i ludzie też super!zarabiam 5 000 pln br.
I niedawno odezwła się do mnie kolega, czy nie chciałabym spróbować swoich sił w innym banku...obowiązki podobne. Powiedziałam, ze nie szukam pracy, ale zawsze warto porozmawiać.Poszłam na rozmowę i zaproponowano mi tam 9 pln br(!).
Oczywiście mąż i wszyscy wokół mówią, żebym przyjęła tę pracę.
Tylko, ze ja:
boję się, ze będę miała opinię jumpera- bo co chwila zmieniam pracę
obecnie mam świetną pracę i boję się, ze zamienię tę atmosferę niebiańską na piekiełko,
ale z drugiej strony budujemy dom i ta kasa przydałaby się...
co myślicie?

Obserwuj wątek
    • iceland.3 Re: co wybrać? 25.02.12, 17:09
      Ja bym zmieniła pracę. Tam zarobisz 2razy wiecej, a atomosfera w pracy wszędzie sie możxe popsuć.
      • iceland.3 Re: co wybrać? 25.02.12, 17:09
        Być moze bedzie tak samo fajnie w nowej pracy. Nie rezygnuj bo możesz żalować.
        • dentek_85 Re: co wybrać? 25.02.12, 17:13
          dzięki. z drugiej strony właśnie nie wyobrażam sobie, ze nie przyjmę tej oferty...bo jak później motywować się za te ,, nędzne 5 000 pln br''.muszę podjąć decyzję do środy...
    • anorektycznazdzira Re: co wybrać? 25.02.12, 17:16
      Powiem tylko jedno: fakt, ze dziś atmosfera w jakimś dziale/firmie jest albo nie jest super nie mówi Ci NIC i nie daje ŻADNEJ gwarancji, że tak będzie nadal za rok, ani nawet za kwartał. To praca, ni z tego nie z owego zmieniają się współpracownicy, szefowie, przychodzą reorganizacje działów, albo inne naczalstwo bo inna korporacja wykupuje firmę czy oddział. I tyle w temacie.
      • dentek_85 Re: co wybrać? 25.02.12, 17:34
        no ok ale co z tym, że często zmieniam pracę?
        • ally Re: co wybrać? 25.02.12, 17:36
          A jak to do tej pory wyglądało? Ile czasu pracowałeś w poprzednich firmach?
          • dentek_85 Re: co wybrać? 25.02.12, 17:48
            dwa lata w jednej, a później kolejno:3 miesiące, 1 rok i 7 miesięcy, 8 miesięcy...
        • mruwa9 Re: co wybrać? 26.02.12, 13:09
          Dziwne dylematy. Wlasnie m.in. przez nie kobiety maja brdziej pod gorke na rynku pracy, bo mozna im zaproponowac byle jakie warunki, kobiety kupia wszystko i beda sie baly odezwac, zeby nie podpasc.. Facet nie zastanawialby sie ani chwili. Normalne, ze prace sie zmienia, plodozmian jest korzystny nie tylko ze wzgledow finansowych, ale rowniez zeby uniknac stagnacji, rozwijac sie. Masz nie tylko prawo, ale wrecz obowiazek troszczyc sie o wlasne dobro i robic to, co jest lepsze dla ciebie i twojej rodziny.
          Myslisz, ze twoj pracodawca bylby rownie sentymentalny i lojalny wobec ciebie? Nie sadze.
          Zreszta moze udaloby sie wziac np. pol roku urlopu bezplatnego w starym miejscu pracy i zatrudnic sie w nowym miejscu na probe, jesli nie podejdzie-wrocic na stare smieci. W innych krajach to normalna pratyka, wiele osob tak robi , po czym albo sklada wypowiedzenie w starym miejscu pracy, albo wraca do niego.
          • dentek_85 Re: co wybrać? 26.02.12, 15:17
            mruwa, podjęłam już decyzję i biorę tę robotę, ale jak myślisz nie będzie się za mną ciągnęła łatka,, ta co szybko zmienia pracę''?
            • mruwa9 Re: co wybrać? 26.02.12, 16:42
              a bo w Polsce sie utarlo, ze trzeba pracowac w jednym miejscu pracy od ukonczenia szkoly az do emerytury. Co to ma za znaczenie, czy ci przypna latke, czy nie?Podejrzewam, ze twoje szefostwo bez mrugniecia okiem zmieniloby pracodawce, gdyby tylko zaproponowano mu lepsze warunki pracy i/lub placy.
              Dlaczego zmiane pracy postrzegasz jako przejaw nielojalnosci wobec pracodawcy, a nie jako pozytywne doswiadczenie, wyzwanie, szanse na rozwoj, poprawe zarobkow?
              Wiecej elastycznosci!
              Zreszta obecny pracodawca, jesli mu na tobie zalezy, moze dac ci podwyzke, zeby dorownac drugiej ofercie. Jesli nie da- pies go drapal.
              Wiecej pewnosci siebie, widac jestes warta takich zarobkow, wiec jesli nie obecny pracodawca, znajdzie sie inny, ktory cie doceni. Do odwaznych swiat nalezy!
    • rosapulchra-0 Re: co wybrać? 25.02.12, 17:41
      Zmieniaj. Poważnie mówię.
    • karro80 Re: co wybrać? 26.02.12, 13:17
      Braćsmile 4 tysie różnicy to baardzo dobra motywacja.
    • erba Re: co wybrać? 26.02.12, 13:25
      A może najpierw spróbuj powiedzieć w obecnym miejscu pracy, że masz poważną propozycję innej pracy za lepsze pieniądze. Może im na tobie zależy i podniosa ci pensję. Tak zrobił mój kuzyn i zupełnie nieoczekiwanie szef dał mu nawet więcej niż w tej drugiej firmie.
    • iwles Re: co wybrać? 26.02.12, 13:38

no to ważne dla mnie byloby, jaką umowę zaproponują.
      • dentek_85 Re: co wybrać? 26.02.12, 15:15
        umowa o pracę, mało tego od razu na czas nieopkreślony...ale już podjęłam decyzję biorę tę robotę i niech się kreci wink
        • niebieski_lisek Re: co wybrać? 26.02.12, 15:51
          I dobrze, ale rzeczywiście postaraj się tam wytrzymać co najmniej 2 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka