Dodaj do ulubionych

John Lennon

25.03.12, 20:08
Ktoś się zgadza z ideologią? Podejściem do świata, stosunkiem do wojen itp.?
Obserwuj wątek
    • katus118 Re: John Lennon 25.03.12, 22:01
      Nie wierzę, że nie ma takich osób.
    • dentek_85 Re: John Lennon 26.03.12, 08:13
      wiem jedno...była fajny smile
    • dentek_85 Re: John Lennon 26.03.12, 08:13
      wiem jedno...był fajny smile
    • echtom Re: John Lennon 26.03.12, 08:26
      Niezwykle cenię Lennona jako muzyka, bardzo przeżyłam jego śmierć, ale ogólnie patrzę pobłażliwie na idealistyczne deklaracje bogatych i kompletnie oderwanych od rzeczywistości gwiazd. 30 lat temu oczywiście to kupowałam wink
    • jowita771 Re: John Lennon 26.03.12, 08:38
      Czytałam kiedyś, że John Lennon miał gdzieś swoje dziecko z pierwszego małżeństwa, jak związał się z Yoko Ono. Jeśli tak było, to był niezłym hipokrytą.
      • dentek_85 Re: John Lennon 26.03.12, 08:42
        tak, ma syna z pierwszego małżeństwa...z drugiego też ma jednego...o i tak się żyło smile
        • jowita771 Re: John Lennon 26.03.12, 08:54
          Ja nie krytykuję tego, że dzieci z różnych małżeństw, mój ojciec tak miał, mój mąż tak ma, od tego się nie umiera. Ja krytykuje olanie dziecka po założeniu drugiej rodziny. Taki ktoś nie zasługuje na szacunek.
          • dentek_85 Re: John Lennon 26.03.12, 08:58
            jemu było można, bo to Lennon, John Lennon
            • jowita771 Re: John Lennon 26.03.12, 09:03
              To żart czy serio tak uważasz? Bo jeśli to drugie, to masz racje, było mu wolno. Tak samo, jak Kowalskiemu z Koziej Dupy. Tylko, że przez to nie zasługuje na szacunek. dokładnie tak samo, jak Kowalski.
              • dentek_85 Re: John Lennon 26.03.12, 09:06
                żarcik, taki żarcik poniedziałkowy.Wyluzujsmile
    • feel_good_inc Re: John Lennon 26.03.12, 09:02
      katus118 napisała:
      > Ktoś się zgadza z ideologią? Podejściem do świata, stosunkiem do wojen itp.?

Można się bawić w pacyfizm i miłość do świata, kiedy ma się na koncie miliony, żyje w kraju nie dotkniętym żadnym nieszczęściem i można sobie pozwolić na leżenie pół roku w łóżku w proteście przeciwko wojnie. Niestety, normalni ludzie nie mogą sobie pozwolić na taki oderwany od życia idealizm.

Oczywiście pięknie by było, gdyby zniknęły wojny, wszyscy porzucili bzdurne religie i stali się braćmi. Tylko jak to zrobić nie faszerując wszystkich THC?
      • katus118 Re: John Lennon 26.03.12, 09:28
        Najwyraźniej ludzie lubią wojny...
        Rzecz jasna Ci, którzy sami je wywołują lub do tego dążą. Lepiej zabijać nawzajem, to przecież nic takiego.
        • echtom Re: John Lennon 26.03.12, 09:41
          Nie, Katus, ja nie lubię wojen, ale nie wymagaj, bym w moim wieku wierzyła, że można je powstrzymać, leżąc z kobietą w wyrku w obecności dziennikarzy smile
          • katus118 Re: John Lennon 26.03.12, 09:54
            Nie wymagam tego od nikogo, bo to nie o to chodzi.
            Bardziej chodziło mi o to, co ludzie (pewni ludzie) widza takiego super, pożytecznego, dobrego (?) w wojnach = zabijaniu ludzi.
            • echtom Re: John Lennon 26.03.12, 10:14
              Obiektywnie nie ma niczego dobrego w zabijaniu ludzi. Męzczyźni są jednak tak skonstruowani, że od czasu do czasu mają atawistyczną potrzebę rozładowania nadmiernego zagęszczenia na swoim terytorium i upuszczenia testosteronu metodą zbrojnej konfrontacji. Kiedy nie mają wojny w swoim kraju, wyjeżdżają na gościnne występy.
            • feel_good_inc Re: John Lennon 26.03.12, 10:17
              katus118 napisała:
              > Nie wymagam tego od nikogo, bo to nie o to chodzi.
              > Bardziej chodziło mi o to, co ludzie (pewni ludzie) widza takiego super, pożyte
              > cznego, dobrego (?) w wojnach = zabijaniu ludzi.

Każdą wojnę wywołuje się w ten sam sposób - trzeba ludziom wmówić, że to ci drudzy stanowią niebezpieczeństwo. A ludzie generalnie głupi są i dają sobie to wmówić bez najmniejszych oporów.
              • katus118 Re: John Lennon 26.03.12, 10:39
                Czyli jak zwykle wgrywa ludzka naiwna natura i głupota.
                • lestrange_e Re: John Lennon 26.03.12, 11:09
                  I to pisze osoba, która chce budować getta i eksterminować narkomanów.
                  • nabakier Re: John Lennon 26.03.12, 11:33
                    I katoliczka, ktorej kościół ma kapelanów..wojennych, a jakże.

Dzięki, Lestrange smile
                    • nabakier Re: John Lennon 26.03.12, 11:34
                      tfu...wojskowych
                      • lestrange_e Re: John Lennon 26.03.12, 11:46
                        I nie chodzi o to, żeby być złośliwą, bo w innym wątku zgadzam się w stu procentach, ale raczej, tak sobie pomyślałam, że John nie chciałby takich fanów/zwolenników.
                        • nabakier Re: John Lennon 26.03.12, 11:50
                          no, myślę, że by nie chciał, biorąc pod uwagę choćby ten tekst:

Wyobraź sobie że nie ma Nieba
                          To nie jest trudne jeśli spróbujesz
                          Żadnego piekła pod nami
                          Nad Nami tylko niebo
                          Wyobraź sobie wszystkich ludzi
                          Żyjących dla dnia dzisiejszego

Wyobraź sobie że nie ma krajów
                          To nie jest trudne do zrobienia
                          Nic dla czego można byłoby zabić albo umrzeć
                          Żadnych religii
                          Żyjących w pokoju

Możesz mówić że jestem marzycielem
                          Ale nie jestem jedyny
                          Mam nadzieje że któregoś dnia przyłączysz się do nas
                          I świat będzie żył jako jeden

Wyobraź sobie brak własności
                          Zastanawiam się, czy potrafisz
                          Żadnej chciwości i głodu
                          Braterstwo ludzi
                          Dzielących się światem

Możesz mówić że jestem marzycielem
                          Ale nie jestem jedyny
                          Mam nadzieje że któregoś dnia przyłączysz się do nas
                          I świat będzie żył jako jeden
                          • lestrange_e Re: John Lennon 26.03.12, 11:56
                            Jak widać po autorce, bywa inaczej.
                            Niestety.
          • spacey1 Re: John Lennon 26.03.12, 13:54
            Akcja łóżkowa Johna lennona miała na celu zwrócenie uwagi ludziom, że problem istnieje. Samo leżenie w łóżku wojen nie powstrzyma, ale dzięki tej akcji dziennikarze przeprowadzili wywiady, fani beatlesów i lennona je przeczytali i pomysleli sobie: kurka, coś w tym może być, musze nad tym pomyśleć. Tak samo, jak koncert Live aid sam w sobie nie zlikwidował głodu w Afryce, ale zaczęło się o tym więcej mówić. jak widać problemy te do dziś nie sa rozwiązane, ale czy to powód, dla którego powinniśmy o tym milczeć? A gwiazdy powinny angażować w takie akcje to, co mają najcenniejszego - uwielbienie ludzi i ich uwagę. BTW jestem fanka Lennona, a wartości, które głosił uważam za tak oczywiste i większośc z was chyba też, prawda?
            • feel_good_inc Re: John Lennon 26.03.12, 14:20
              spacey1 napisała:
              > Akcja łóżkowa Johna lennona miała na celu zwrócenie uwagi ludziom, że problem i
              > stnieje. Samo leżenie w łóżku wojen nie powstrzyma, ale dzięki tej akcji dzienn
              > ikarze przeprowadzili wywiady, fani beatlesów i lennona je przeczytali i pomysl
              > eli sobie: kurka, coś w tym może być, musze nad tym pomyśleć.

Pomyśli, pochyli się nad problemem i... zapomni. Tak wygląda rzeczywistość.

> Tak samo, jak kon
              > cert Live aid sam w sobie nie zlikwidował głodu w Afryce, ale zaczęło się o tym
              > więcej mówić. jak widać problemy te do dziś nie sa rozwiązane, ale czy to powó
              > d, dla którego powinniśmy o tym milczeć?

O tak, wysyłajmy pieniądze i żywność do Afryki wagonami!
              Dzięki temu lokalni tyrani będą mieć dużo pieniędzy i żywności dla żołnierzy, którzy będą mordować tych którym "pomożemy".

> A gwiazdy powinny angażować w takie ak
              > cje to, co mają najcenniejszego - uwielbienie ludzi i ich uwagę. BTW jestem fan
              > ka Lennona, a wartości, które głosił uważam za tak oczywiste i większośc z was
              > chyba też, prawda?

Może pora by było zaangażować się w akcje, które mają sens, a nie tylko są medialne?
              • echtom PS 26.03.12, 15:19
                Polecam do refleksji "Karawanę kryzysu" Lindy Polman.
            • echtom Re: John Lennon 26.03.12, 15:04
              > Akcja łóżkowa Johna lennona miała na celu zwrócenie uwagi ludziom, że problem istnieje.

Akcja łóżkowa Johna Lennona miała na celu przede wszystkim zwrócenie uwagi ludzi na Johna i Yoko, czyli autopromocję.
    • pogoda.w.kratke Re: John Lennon 26.03.12, 12:18
      Słuchałam wywiadu z Julianem Lennonem parę miesięcy temu w radiu. To syn Johna z pierwszego małżeństwa. Wywiad był o muzyce i płycie najnowszej, nie o ojcu, ale parę zdań tam padło o stosunku Jonha Lennona do syna.

I nie, nie skarżył się, wyszło to mimochodem, ale John Lennon nie był dobrym ojcem. Nawet nie uwzględnił Juliana w testamencie, nie mówiąc już o kompletnym braku kontaktu z synem. Julian mówił, że bardziej się przyjaźnił z innymi chłopakami z Beatlesów i z nimi miał kontakt jakiego szukał u ojca.

No, nie każdy potrafi być dobrym rodzicem, zgoda. Niektórzy muszą dojrzeć, bla bla. Ale żeby dziecka w schedzie nie uwzględnić, wiedząc, że ma się kupę kasy, tylko się tak odciąć? Dziecka wina, że przyszło na świat w nieodpowiednim związku/nieodpowiednim momencie? A potem se leżeć w białej pościeli i głosić pokój i miłość? Ej, chyba nie!
      • lestrange_e Re: John Lennon 26.03.12, 12:29
        Nieważne, jakim był ojcem w tym wątku - jednak nikt nie zasługuje na zastrzelenie rewolwerem przez wariata, jakim był Chapman.
        • pogoda.w.kratke Re: John Lennon 26.03.12, 12:45
          Katus napisała: "Ktoś się zgadza z ideologią? Podejściem do świata, stosunkiem do wojen itp.? "

No więc ja się nie zgadzam z podejściem do świata. Bo w jego świecie był też jego syn. Oraz uważam, że ideolo pacyfistyczne i głoszenie miłości ma się nijak do praktyki. Więc się nie zgadzam z Lennonem tutaj.

Nie wiem czego nie rozumiesz.

Katus nie pisała, czy Lennon zasłużył na smierć z ręki szaleńca, więc to Ty chyba nie rozumiesz.
      • jowita771 Re: John Lennon 26.03.12, 17:44
        > cem. Nawet nie uwzględnił Juliana w testamencie, nie mówiąc już o kompletnym br
        > aku kontaktu z synem. Julian mówił, że bardziej się przyjaźnił z innymi chłopak
        > ami z Beatlesów i z nimi miał kontakt jakiego szukał u ojca.

Ano właśnie. Tez o tym kiedyś czytałam i pomyślałam sobie, że z tego Johna Lennona to był niezły dupek.
    • nabakier Re: John Lennon 26.03.12, 14:04
      Ja się zgadzam. Wojnę uważam za barbarzyństwo, i religie, i własność. Wszystko oczywiście ma wymowę SYMBOLICZNĄ (nie-realną).
      • jowita771 Re: John Lennon 26.03.12, 17:46
        Nie wierzę, że Lennon uważał, że posiadanie majątku to coś złego. Śpiewać to sobie mógł. Nie przeszkadzało mu to ciągać kolegów z zespołu po sądach i wydziedziczyć syn.
    • sumire Re: John Lennon 26.03.12, 14:13
      czytałam biografię i wyłaził mi z niej dość nieciekawy facet, fatalnie traktujący pierwszą żonę, całkowicie zdominowany przez drugą. nikt, kogo mogłabym polubić. w związku z powyższym pełne miłości do świata poglądy, które głosił, nie wydają mi się szczególnie wiarygodne, raczej medialne.
      • katus118 Re: John Lennon 26.03.12, 14:59
        Ja szanuję Lennona.
        Najlepiej czepiacie się go, bo coś tam. Każdy żyje jak chce.
        Poza tym - to jeden z najlepszych muzyków (w co wliczam również całe The Beatles).
        • sumire Re: John Lennon 26.03.12, 15:17
          muzycznych dokonań nie kwestionuję (choć wolę tego drugiego). światopoglądowo jest dla mnie całkowicie nieprzekonujący.
        • jowita771 Re: John Lennon 26.03.12, 17:48
          Co ty Katus piszesz. Czepiamy się, bo nie podoba nam się fałsz?
          Ja go nie szanuję jako człowieka, nie chciałabym mieć do czynienia z kimś takim.
    • nabakier Re: Zaćpane lewackie ścierwo 26.03.12, 15:24
      hehehehe, mylisz kategorie, pożyteczny idiota nie może być ani lewakiem ani tym bardziej zaćpanym. Scierwem, owszem- prawackim tongue_out
    • k1k2 Re: John Lennon 26.03.12, 17:36
      Tak, ja sie zgadzam.
    • czarnaalineczka Re: John Lennon 26.03.12, 17:56
      to zes sobie idola znalazla big_grin
      • lestrange_e Re: John Lennon 26.03.12, 18:10
        Cóż, ja do osoby Lennona nic nie mam. Pomijając głos, który ma rewelacyjny, nie przeszkadzałby mi taki np. znajomy.
        Ale autorka nie pasuje do ideologii Lennona - ktoś, kto chce getta budować, to raczej przeciwnikiem wojen, agresji nie jest.
        czarnaalineczka napisała:

> to zes sobie idola znalazla big_grin
        >
        Hitler byłby lepszy?
        Chociaż autorce z jej poglądami pewnie bliżej do niego.
        • bi_scotti Re: John Lennon 26.03.12, 18:36
          Z calym szacunkiem dla idoli, to sa jakies takie dywagacje na poziomie 9 klasy w temacie oddzielania osoby tworcy od sztuki, ktora tworzy i ideologii/widzenia swiata, ktora w tej sztuce wyraza. Sie klaniaja lektury szkolne z "Brazownikami" Boya-Zelenskiego na poczatek tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka