kamelia04.08.2007 artykuł w Polityce "gdzie w Polsce najbrzydziej" 04.05.12, 10:45 www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1526093,1,gdzie-w-polsce-jest-najbrzydziej.read Odpowiedz Link Zgłoś
ed-63 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 15.05.12, 21:31 Jakoś łatwiej jest żyć jak się wie, że inni podobnie czują i mają podobną estetykę. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dradam121 30 lat temu 15.05.12, 23:41 Circa 30 lat temu,kiedy rozwazalismy decyzje o wyjedzie z Polski ten aspekt rozwazalismy bardzo starannie. Oczywiscie nie ukrywam,ze aspekty finansowe byly bardzo wazne.Podobnie i kwestia szans dla dzieci. Ale fakt,ze wybralismy kraj ogromny ,czysty, rozsadnie zabudowany ( to znaczy glownie pusty) byl reakcja na "europejskie" zageszczenie. W tym rowniez i w Polsce. Nie zdecydowalismy sie na przeniesienie do USA (a mielismy taka mozliwosc). Zachecam do ogladniecia kolekcji zdjec , z Alberty, na flickr.com Mieszkamy w Albercie,prowincji o obszarze dwukrotnie wiekszej od obszaru Polski. Zaludnienie nieco ponad 3 miliony mieszkancow. www.flickr.com/search/show/?q=alberta www.flickr.com/search/show/?q=calgary czy zdjecia z malego miasteczka : www.flickr.com/search/show/?q=%2B%22high+prairies%22+%2Balberta Odpowiedz Link Zgłoś
dradam121 jeszcze dodatkowo 27.08.12, 19:31 komus wydawac sie moze,ze to tylko reklamowka. Ale prerie sa naprawde takie piekne. I na obszarze dwukrotnie wiekszym od obszaru Polski mieszka zaledwie 3 miliony mieszkanow. Podobnie jest w sasiedniej prowincji , Saskatchewanie. travelalberta.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
dradam121 Saskatchewan 27.08.12, 20:31 tourismsaskatchewan.com/ www.youtube.com/user/tourismsaskatchewan?feature=results_main Imigracja do tych prowincji dla kogos kto jest wzglednie mlody,zna jezyk i posiada poszukiwany zawod = jest obecnie znacznie latwiejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 a co powiecie na takie "urządzenie"przestrzeni 16.05.12, 14:09 publicznej? Jak dla mnie to jest smieszna, kuriozalne i groteskowe. www.polityka.pl/galerie/1526485,1,jezus-samiusienki---galeria.read?backTo=http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/reportaze/1526471,1,reportaz-swiebodzin-z-pomnikiem-jezusa-w-tle.read Odpowiedz Link Zgłoś
czesarna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.05.12, 20:49 Alfabecie odpowiadam. Masz mocne i prawie dobre zamiary. Byłem. Nie w jednym miejscu. Wróciłem. Abyś zbyt długo nie szukał, podaję adres: Utopia. Wszystko tam jest jak w marzeniu. Tylko jedno wyjaśnienie. Marzenia można mieć. Jej nie znajdziesz. Nie istnieje. Albo inaczej. Istnieje nigdzie. Lepiej samemu uczestniczyć w naprawianiu niedoskonałego, niż cały swój świat budować od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 21.05.12, 09:19 UWAGA: chwalę się: razem z dziećmi często sprzątamy tereny publiczne- tak jak Autorka wątku: worki, rękawiczki i zbieramy śmieci. Potem je w ogrodzie myjemy, sortujemy, a jak się uzbiera więcej to wieziemy do punktu skupu. Serio. Moim zdaniem same plusy: oczyścimy nasze ulubione miejsca i trasy spacerów, wycieczek rowerowych tudzież zabawy, dzieci nie śmiecą i śmiecić nie będą, no i co jakiś czas parę groszy wrzucą sobie do skarbonek. Ale ostatnio zaczęłam sie zastanawiać, czy by czasem nie zawieźć tych śmieci pod urząd gminy i zostawić burmistrzowi na pociechę łącznie z karteczką z serdecznościami. Gówien po cudzych psach zbierać nie bedę bo się brzydzę. Natomiast jak widzę człowieka srającego psem na trawniku, chodniku czy jezdni-nigdy, ale to nigdy nie pozostawiam tego bez komentarza. Głośnego i niegrzecznego. To też ma same plusy - ja z . czystym sumieniem mogę się na kimś wyładować, a srającemu człowiekowi z reguły jednak robi się głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 21.05.12, 09:26 A co do wyjazdu z kraju z powodów innych niż rodzinne czy zawodowe, to takie deklaracje z reguły raczej mnie bawią. Jak tam se chceta. Wiadomo, że na cholernym cudzym polu zawsze lepsze zboże-zwłaszcza z daleka. Za dużo podróżuję, służbowo, więc nie do kurortów, atrakcji turystycznych itp., by mieć w tej mierze jakieś szczególne złudzenia. Zdaję sobie sprawę, że w tych dzielnicach miast czy miejscowościach, gdzie chciałabym mieszkać, domy i mieszkania (nawet do wynajęcia) byłyby raczej nie na moją kieszeń . Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 25.05.12, 17:15 Oczywiście, i to jako główny jeśli nie jedyny powód. W 1989 liczyłem, ze może coś się zmieni, i gdybym wówczas wiedział, że pozostanie tak, jak było lub nawet będzie gorzej, to już dawno by mnie tu nie było. Polska to jeden wielki estetyczny syf, i straszliwie to przykre. ----- > Czy ktoś z Was rozważał kiedyś emigrację nie z powodów zarobkowych, chęci poznania świata czy lepszej edukacji dla dzieci, ale li i jedynie z powodu tego, że nie może już patrzeć na betonowe płoty, pastelowe bloki z każdym oknem innym, góry śmieci w rowach i lasach, przedmieścia poskładane z domków bez ładu i składu, bez terenów zielonych, bez przestrzeni wspólnej itp, itd? > Czy tylko ze mną jest coś nie tak, że nie jestem w stanie zaakceptować zaniedbanej przestrzeni wspólnej? > Naprawdę odchodzę już od zmysłów... Odpowiedz Link Zgłoś
styrelsen Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 28.05.12, 18:00 Hm, nie był to jedyny powód dla którego emigrowałam, ale ważny. Chciałam nareszcie żyć w ładnym otoczeniu, w którym ludzie dbają o trawniki, swoje domy i ogródki, ale też tam gdzie krajobrazu nie psują dziurawe drogi, samochody parkowane na każdym chodniku, psie kupy...Mieszkam w Skandynawii i tu znalazłam ład w świecie, który mnie otacza. Ten ład odnajduję wszędzie, nie tylko w okolicy ale i w systemie państwa, działaniu urzędów, funkcjonowaniu organizacji, szkół, kulturze na drodze...Czasami może nawet irytować sztywność, z jaką tubylcy podchodzą do nagięcia zasad. Trudno tu coś "załatwić", przepisy sa przepisami i nie odstępuje się od nich. Ale odbieram to raczej jako szanowanie ustalonych reguł społecznych, które dla wszystkich mają być takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 29.05.12, 10:36 Nie ukrywam, że to właśnie estetyka skandynawska jest mi najbliższa... Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 29.05.12, 16:28 zacznę od tego, że nie jestem z PiSu i nikogo nie zamierzam terroryzować wymuszaniem bezwarunkowej miłości do ojczyzny jaka by ona nie była... wydaje mi się, że w poście założycielskim wątku jest obecne myślenie: "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" "wszędzie gdzie byłam chodniki są równiejsze, parkany czystsze..." to naturalne, że ciągnie nas do jednego z górnej dziesiątki krajów (CH, D, S, N, DK, NL, B, GB...)i zapewne zawsze wróci się do domu zgorzkniałym niż gdyby pojechało się w kier. odwrotnym: UA, RUS, RO, BG pocieszę (?) autorkę, że moje kuzynięta urodzone w Szwajcarii i tam na codzień mieszkające lubią Polskę, choć nie bardzo potrafią powiedzieć czemu. pytane mówią coś o tym, że u nich wszystko jest za bardzo poukładane (wszyscy donoszą tam na policję o każdym wyrzuconym nielegalnie kubełku śmieci), wzywają policję jak po 22 bierzesz kąpiel w wannie, puszczasz pralkę automatyczną na cykl: odwirowanie. u nas co prawda syfu jest w nadmiarze za to większy luz i swoboda. coś za coś? wybieraj, ja nie chciałbym aby Polska, która jednak IMHO zmieniła się bardzo w 20 ostatnich lat na korzyść (zostało tak z 70% jeszcze do zrobienia: elewacji, trawniczków, chodników etc.) aby się przeregulowała. moje spostrzeżenie: o wiele lepiej wygląda krajobraz gdy się go przemierza autostradą: wygoda i tempo sprzyjają temu, że wszystko ładnieje też: wszystko , nawet syfiaste łądnieje w słońcu, stąd Chorwacja - Dalmacja ma dwa oblicza: częstsze sympatyczne i piękne - 200 dni słonecznych w roku, rzadsze ponure bo pochmurne a przecież odrapanych, obskurnych elewacji tam nie brakuje inne kraje obserwujemy najczęściej będąc w specyficznym stanie ducha - wakacyjnym: problemy z ich powszednią płaskością zostawiliśmy za oknem pociągu opuszczającego Wwę Centralną czy inny Kraków Główny - dlatego podobnie strangersi o wiele pozytywniej niż my odbierają Polskę - jeżdżąc po turistic resorts, tych lepiej utrzymanych, reprezentacyjnych, najciekawszych do obejrzenia miejscach polonusi, ludzie odwiedzający RP od dziesięcioleci twierdzą dość zgodnie, że w ostatnich 20 latach RP zrobiła skok cywilizacyjny jeśli tak to chyba OK? tylko jeśli jakaś szajba co nas ogarnęła schowa resztę polskiego krajobrazu za ekranami dźwiękoszczelnymi, to kto doceni za lat kilka- naście ten nasz coraz uporządkowańsiejszy krajobraz?... gdzie bursztynowy świeżop..gdzie wszystko przepasane miedzą... gdzie sobie te wszystkie grusze siedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
erykartowski Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 30.05.12, 23:03 Mam to samo. Spoko to nie jest normalne. Gust statystycznego obywatela Rzplitej jest mówiąc bardzo bardzo delikatnie plebejski. Wiocha jest normą. Obsrane ,,reklamami" płoty, elewacje, ulice są najlepszym przykładem krajowego ,,poczucia estetyki". Odpowiedz Link Zgłoś
sunday estetyka jest męcząca, ale to ma swój urok... 10.06.12, 02:47 Mam wrażenie, że po wschodniej stronie Odry przestrzeń ma inne własności niż na zachodnim brzegu: zaczyna się mrowić, pienić, zewsząd wylewać... No i jak ją ogarnąć? Niemcom łatwiej, ich przestrzeń jest uporządkowana, euklidesowa. Nie to co u nas. A poważniej: estetyka estetyką, ale męczące jest to codzienne użeranie się. Niemożność przejścia przez ulicę po nawet małym deszczu. Niemożność jazdy dziecka na hulajnodze po większości chodników. Nieprzejrzyste z brudu szyby w autobusach i pociągach sprzątanych machnięciem szmatą. Cotygodniowe tymczasowe korekty tymczasowego rozkładu jazdy pociągów. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
fsmg Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 10.06.12, 16:35 alfabetto, jeżeli uważasz że w Polsce jest źle to znaczy że nigdzie nie byłaś tak na prawdę za granicą. a jeżeli byłaś to w typowych kurortach. na prawde na zachodzie wcale nie jest tak fajnie i estetycznie jak wielu polakom sie wydaje. nie ma otwartych przestrzeni, nawet lasy są bardzo często poogradzane siatką. ja pomieszkiwałem w paru krajach zachodu i nigdzie tak przyjemnie się nie czułem jak w jakimkolwiek polskim mieście. (w szczególnosci nie polecam na dłuższą metę paryża, na północną część aglomeracji lepiej się nie zapuszczajcie) moze po prostu mieszkasz w złej okolicy, biednej gminie itp. jako miejsce do mieszkania w Polsce poleciłbym Ci Wrocław, Łódź, Poznań czy Warszawę (w szczegolności ursynów, żoliborz i bemowo, ewentualnie pragę południe). to ostatnie miasto to już na prawdę minimum europejski poziom pod kazdym wzgledem. nie wiem jak jest w katowicach, białymstoku czy rzeszowie, bo bardzo dawno nikt mnie tam nie widział. nie polecam krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 10.06.12, 18:23 > moze po prostu mieszkasz w złej okolicy, biednej gminie itp. > jako miejsce do mieszkania w Polsce poleciłbym Ci Wrocław, Łódź, Poznań czy War > szawę (w szczegolności ursynów, żoliborz i bemowo, ewentualnie pragę południe). > to ostatnie miasto to już na prawdę minimum europejski poziom pod kazdym wzgle > dem. Nie zartuj, blokowiska Warszawy jako wzor estetyki i ladu przestrzennego? PS. Jestem z Warszawy i ma ona owszem swoje momenty, no ale umowmy sie... Odpowiedz Link Zgłoś
sadowski.d Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.06.12, 13:52 ja bym powiedział, że w porównaniu z innymi krajami - poziom edukacji w Polsce jest na prawdę na wysokim poziomie i to nie od dzisiaj. wiele osób przyjeżdża do Polski studiować właśnie ze względu na poziom i oczywiście niskie czesne. Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_agent Brak szacunku dla innych 12.06.12, 19:56 To nie jest ścisłe centrum Warszawy, bo w pobliżu Galerii Mokotów. Blok paskudny z klitami, ale nawet nie o to chodzi. Tych mieszkań jest blisko 200, ale tylu lokatorów nie widać, bo są ludźmi kulturalnymi. Wciąż tych samych kilka osób, a raczej kilka rodzin, uprzykrza życie innym ustawicznie się przekrzykując, nawołując itd. Horror! Odpowiedz Link Zgłoś
damtek Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.06.12, 15:41 alfabetta napisał(a): > Czy ktoś z Was rozważał kiedyś emigrację nie z powodów zarobkowych, chęci pozna > nia świata czy lepszej edukacji dla dzieci, ale li i jedynie z powodu tego, że > nie może już patrzeć na betonowe płoty, pastelowe bloki z każdym oknem innym, g > óry śmieci w rowach i lasach, przedmieścia poskładane z domków bez ładu i skład > u, bez terenów zielonych, bez przestrzeni wspólnej itp, itd? Czy tylko ze mną j > est coś nie tak, że nie jestem w stanie zaakceptować zaniedbanej przestrzeni ws > pólnej? Naprawdę odchodzę już od zmysłów... Nie jest Pani jedyna, myślę że jest nas więcej. Za każdym razem kiedy wracam z dłuższego pobytu za granicą, potrzebuję około miesiąca,żeby jakoś zaakceptować fakt,że mieszkam w Polsce. Irytuje mnie wszystko, o czym Pani napisała, plus chamstwo, wulgaryzmy, agresja. Są miejsca, wcale niedaleko od ojczyzny, gdzie wzrok nie męczy się byle jaka architekturą,gdzie ulice nie są oblepione idiotycznymi reklamami, gdzie kierowca autobusu poczeka na biegnącego pasażera. Niestety nie jestem już w wieku, w którym po raz kolejny mogę zaczynać wszystko od początku, ale gdybym miała tzw.parę groszy - nie wahałabym się ani chwili.Wyjechałabym do Paryża, albo Londynu, albo Nowego Yorku. Zresztą jest mnóstwo miejsc na świecie, gdzie mogłabym mieszkać. Jeżeli ma Pani pomysł "gdzie" - proszę się nie wahać. Tutaj jeszcze długo nic się nie zmieni, bo te pozbawione gustu malowanki są wyrazem polskiego bezguścia, bylejakości, pogardy dla dobrego smaku, rafinady. Najlepszym wyrazem abnegacji jest polska ulica - bura, niedomyta, zuniformizowana, bez krzty fantazji. Jakby wszyscy kupowali w jednym sklepie lub na tym samym bazarze. Wiele osób pisało - i ja się z nimi zgadzam - że wystarczy w Paryżu wyjść na ulicę,żeby od razu być w dobrym humorze. Na życie - przysłowiowy chleb z masłem można wszędzie zarobić.Im szybciej się Pani zdecyduje, tym lepiej. Herbert miał rację - kwestia smaku ma ogromne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dum10 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.06.12, 16:35 Nie wiem jak jest w Paryzu ale w Nowym Jorku bezguscia,smrodu,brudu i belejakosci jest pod dostatkiem. Jest tez nie tylko pod dostatkiem ale az do wymiotow wszystko takie samo. Np. wszystkie klamki u dzwi sa okragle i jak tylko troche sie zakurza w srodku mozna sobie nagarstek zlamac,a kupic tutaj norlmana europejska zwykla klamke to zamowienie specjalne z fabryki ktora pewnie jest w Europie.Podobnie jest z kazda rzecza i produktami zywnosciowymi. Jedzenie w sklepie wyglada tak ze slinka leci ale jak sie cokolwiek wezmie do ust to na wymioty sie zbiera albo gebe wykrzywiaja wielkie,dorodne pomidory meksykanskie.itd. Syf i nic wiecej.Nic do zarcia ani do picia nie mozna znalezc,chyba ze sie gdzeis trafi przyapdkiem na Naleczowianke. Majonez tylko firmy Hellmans i czego sie nie dotknac to idealna kopia,gorzej jak w Chinach. Osiedla sa nudne jak flaki z olejem,takie same domki tak samo przystrzyrzona trawa i zywoploty. Jak sie sprowadzi czlowiek do takiego to przez miesiac musi po numerze rozpoznawac swoj dom. Tragedia wielkosci i braku szczegolu kreuja alienacje i choroby psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszsz Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 25.06.12, 14:32 Myślę, że nasz rząd byłby zadowolony z wyjazdu naszych obywateli, zwłaszcza w wieku około emerytalnym. ZUS i NFZ odetchnęłyby wreszcie. Ale młodzi - nie wyjeżdżajcie. Za dwa lata idę na emeryturę i kto będzie ją finansował? Moje składki emerytalne poszły na wyścig zbrojeń w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 25.06.12, 14:44 > Nie wiem jak jest w Paryzu ale w Nowym Jorku bezguscia,smrodu,brudu i belejakos > ci to wynies sie z jakiejs slamsowni na brooklynie w lepsze miejsce albo sie chociaz wybierz na wycieczke na 5th ave moze cos zobaczysz innego niz syf i malarie Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.matysek Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 26.06.12, 10:37 Ja nie rozumiem czemu tyle osób w tym wątku jest tak okropnie zjadliwych. Dla mnie taki temat to jest nieco przypadkowa, ale jednak, inspiracja żeby pomyśleć co JA mogę zrobić żeby w tym kraju, który rzeczywiście ma stratę XX lat do odrobienia, było chociaż odrobinę ładniej. A wiele osób nie dość, że nie widzi na czym siedzi (to pewnie te same osoby, które walą śmieci pod siebie i myślą, że one znikną) to jeszcze atakuje personalnie autorkę tematu. Ludzie, zastanówcie się trochę nad sobą, przez takie zachowania biorą się wszystkie najgorsze stereotypy o Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
soeren-fra-dk Re: Wyjechać z powodów czysto estetyczny. Ta 28.06.12, 04:00 alfabetta napisał(a): > Czy ktoś z Was rozważał kiedyś emigrację nie z powodów zarobkowych, chęci pozna > nia świata czy lepszej edukacji dla dzieci, ale li i jedynie z powodu tego, że > nie może już patrzeć na betonowe płoty, pastelowe bloki z każdym oknem innym, g > óry śmieci w rowach i lasach, przedmieścia poskładane z domków bez ładu i skład > u, bez terenów zielonych, bez przestrzeni wspólnej itp, itd? Nie bój się. Wszystko z Tobą ok. To o czym piszesz to jeden z kilku powodów, dla których nie mieszkam już w Polsce. I mam nadzieję, że nic się nie pochrzani i nie będę musiał tu wracać. Nad Wisłą żyje wielu pięknych ludzi, którzy tworzą wiele pięknych rzeczy. Literaturę, muzykę, realizują się na polu naukowym, etc. Ale większość to ignoranci, którzy w d. mają to co wystaje poza cztery ściany. Bo te cztery ściany powiedzmy, że mało mnie obchodzą. Choć to kłamstwo, bo jedno przekłada się na drugie. Żyje poza granicami Polski, wspominam i czuję więź z wieloma przejawami polskości ale szlag mnie trafia kiedy zjawiam się czasami w kraju i widzę cały ten syf i ignorancje masy imbecyli, którym wszystko, dosłownie wszystko wisi. Oczy i głowa mnie boli, bo krajobraz Polski to piękna sprawa. Mamy piękne góry, lasy, równiny, wybrzeże. Ten kto tego nie docenia, ten nie wie jak jest gdzie indziej. To właśnie brak wyobraźni i brak obeznania powoduje, że tłumoki niszczą to co wspaniałe. Od tych przeklętych reklam, samowoli architektonicznej (patrz Zakopane), poprzez zaśmiecanie, etc. Boli mnie to, ale nie mam na to wpływu. Chciałbym aby było inaczej, bo tracimy wiele piękna. Søren Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Barcelona 28.06.12, 14:45 Byłam tam kilka razy i oryginalna nie będę jak powiem, ze zakochałam się w tym mieście. Znam je tylko z perspektywy turysty i nie wiem, czy dobrze i wygodnie się tam żyje, jak wygląda opieka medyczna zwłaszcza dla imigrantów, czy jest bezpiecznie, jak się załatwia sprawy urzędowe. Urzekł mnie natomiast wygląd ulic i uliczek, kultura/mentalność Hiszpańska (chociaż mam zastrzeżenia) oraz zagospodarowanie przestrzenne. Tu już nawet nie chodzi o to, ze jest to miasto nad morzem. Tam są niesamowite, po prostu bajkowe parki oraz zwyczajne (ale są, są!) pasy zieleni co jakiś kawałek. Chodząc po mieście jest gdzie przysiąść i odpocząć. I ja tam będąc tak sobie myślałam, jak bosko by było mieć dziecko i mieszkać w Barcelonie, pracować albo wychowywać całodobowo, spotykać się z mężem w sjeście i sobie spacerować po tych parkach, skwerkach, raz jeden raz drugi, siadać między papugami, nad morzem. Bo tam można chodzić i kłaść się byle jak i byle gdzie, dosłownie byle gdzie i nie budzi to zdziwienia tak jak facet z małą świnią na smyczy. W sjeście zero samochodów na ulicach, mało ludzi, mam nawet nagrane jak idę jedną z ruchliwszych ulic w środku dnia i ani żywego ducha, tylko my. I podoba mi się takie wyluzowanie, hiszpańska nieproblemowość i jakaś taka ich skłonność, predyspozycja do zabawy, do dobrego humoru. Przykład: jadę pociągiem, wsiada facet i zaczyna coś grać i śpiewać, ja odwracam głowę w stronę szyby jak to u nas w trajtkach jest w zwyczaju a Hiszpanie zaczynają podrygiwać, klaskać, przytupywać, no fiesta się robi. Oprócz tego wszystkiego jest to wielkie miasto z całą tą miejską infrastrukturą którą też lubię, centrami handlowymi, metrem, podziemnymi ulicami itd. Tak to wygląda jak się tam przyjeżdża na kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 07.07.12, 22:11 Najważniejsze to zachować spokój i się nie przejmować. To raczej psychika u Ciebie wysiada a nie otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ladychapel Wyjechałem z Polski z powodów czysto estetycznych 09.07.12, 07:42 na Litwę Jeziora, lasy, lasy i jeziora. Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.07.12, 09:37 bardzo ładne i estetyczne są miasta w Holandii ale oni nie mają gór;p Odpowiedz Link Zgłoś
gabrjel.leszek Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.07.12, 08:09 Jest w Europie troche miejsc bardziej estetycznych niz Polska. Zaliczylbym tu Szwajcarie, zachodnia Austrie, Luxemburg, Bawarie i Baden Wirtenberg. Jesli chodzi o wrazenia czysto estetyczno- turystyczne, to moze tu wejsc wybrzeze Amalfi kolo Sorento (no domy zniszczone jak to normalne we Wloszech), Bilbao, Azory, Korsyka, Lofoty, Sztokcholm itd. Nie znam UK, wiec o niej nie pisze. Polska jest we wiekszosci szara, choc w niektorych miejscach juz sie zmienia, ale to proces, ktory musi potrwac jeszcze z 50 lat. Nie mieszkam w Polsce juz 32 lata. Mieszkam w zach. Austri. Przez pierwsze 10 lat w ogole nie przyjezdzalem do Polski. Nie zapomne przyjazdu pociagiem z Wiednia do Katowic w 1990. Kiedy wjechalem do Polski udezyla mnie straszna brzydota i szarosc Slaska. Potem juz tego nie zauwazalem. Jest to porownywalne do widokow, ktore widze odwiedzajac nowe tereny w Rosji, a wczesniej na Wegrzech, Rumini itp. Odpowiedz Link Zgłoś
martsy paskudnie brzydko 30.07.12, 09:48 dokładnie tak, wyjechałem z Polski głównie z powodów estetycznych choć również z powodu niechęci do zakompleksionego, agresywnego polactwa (reprezentowanego zresztą bujnie na forum GW). Razi mnie polska przepasć między wysokim a niskim... np. romantycznych wieszczów z przeciętnym chamem wioskowym typu Swińskiego Ryja - palikota. W żadnym zachodnim kraju, gdzie mieszkałem/podróżowałem nie zauważyłem takiego kontrastu. Polskę zakompleksioną "papugę narodów" trawię jedynie w małych dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabillie Re: paskudnie brzydko 31.07.12, 22:21 Nie zauwazyles , bo nie masz okularow ,wiec proponuje wizyte u optyka... Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.08.12, 17:04 Z Tobą jest wszystko w najlepszym porządku. Żeby nie patrzeć na opisane przez Ciebie polskie dziadostwo staram się bywać jak najczęściej w pięknym i gościnnym kraju jakim są Niemcy. Niestety, każdy przyjazd do Polski jest związany z kolejnym szokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 18.08.12, 11:59 Ależ oczywiście, że jesteś normalna! To naturalne, że irytować nas może brak postępu prac miejskich służb w zakresie czystości i estetyki terenów zielonych. I to chyba właśnie jest ten powód, dla którego drażni Cię dodatkowo coś jeszcze. Pomyśl, pomijając to kto jaką ma elewację domu, czy gdybyś miała wokół siebie idealnie wysprzątane i zadbane miejskie przestrzenie, zwracałabyś uwagę na to, jak kto mieszka? Nie, co najwyżej mogłaby Cię bawić ta cała pstrokacizna stylów. Więc może rozwiązaniem dla Ciebie powinno być zaangażowanie się w szerzenie świadomości o odpowiedzialności miejskich służb porządkowych? Masz ku temu właściwy potencjał sądząc po reakcji internautów na Twoje pytanie. Wyjazd z Polski to dość drastyczne rozwiązanie. Ale gdyby powyższe nie przyniosły oczekiwanych skutków, rozważałabym najpierw przeprowadzkę w inną część kraju - tam, gdzie jest zdecydowanie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
zwo3119 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 21.08.12, 17:22 Droga Alfabettko! A nie przyszło Ci do głowy, że gusta ludzi są różne. Może powiesz, skąd bierzesz sobie prawo do wyrokowania o wyglądzie okien budynków? Jeśli tak bardzo Cię boli pstrokatość to wstąp do wojska. Tam będziesz miała wszystkiego po równo. Niestety ktoś to raz powiedział i wszyscy nagle stali się wielkimi specjalistami od budownictwa. Brud i śmieci, betonowe płoty i domy bez ładu i składu to jedno, ale nie próbuj wmawiać innym swoich wyobrażeń estetycznych. Czyli o ile jestem po Twojej stronie co do oceny poziomu kultury osobistej, to różnimy się w rozumieniu estetyki. Widzisz, ja mam problem, że między blokami robi się tunel powietrzny i wiatr duje na balkonie, że wyjść nie można. Próby zabudowania wielkiego balkonu szkłem zostały odrzucone bo pani architekturnica ma inne wyobrażenia estetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś