Dodaj do ulubionych

Tort na I KŚ

13.05.12, 23:03
Znajomej córka ma w przyszłym tygodniu komunię. I znajoma poprosiła mnie o upieczenie tortu. Z pieczeniem ciast problemu nie mam, biszkopt umiem też upiec. Ale po raz pierwszy piekę tort na taką okazję, a chce, żeby jak najlepiej wyszło.
Sprawdzone przepisy macie może? Jaki kształt tortu? Myślałam nad tortem w kształcie książki, na komunię często chyba pieczony.
Ale może doradzicie w sprawie ozdób, waszych przepisów itp.
Obserwuj wątek
    • eiwa_86 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:04
      Ja też będę piekła tort dla znajomej na I KŚ. Moim sprawdzonym sposobem na uzyskanie fajnego efektu jest masa cukrowa. Po nadaniu ciastu pożądanego kształtu, całość pokrywam masą cukrową, wykonuję z niej także ozdoby. Masa cukrowa ma to do siebie, że jest bardzo plastyczna i można z niej ulepić praktycznie wszystko. Wpisz sobie w googlach tory z masy cukrowej i wyjdą ci prawdziwe cuda.
    • rosapulchra-0 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:09
      Zrób tort w kształcie opłatka.
      • iin-ess Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:13
        masa cukrowa wygląda super, ale zawsze miałam opory bo jak to wychodzi smakowo? Bo wszak to sam cukier... blee, a dla mnie walory samokwe są jednak wazniejsze dlatego sama robie torty..
        • yenna_m Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:14
          e, lepsza zwykła bita śmietana
          będzie bardziej smakować niż masa cukrowa
          • eiwa_86 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:44
            Ale bitą śmietaną nie udekorujesz tortu bo nie będzie to miało żadnego wyglądu. Przecież z masy cukrowej robisz tylko "skórkę" którą pokrywa tort.
            • yenna_m Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:47
              ale paskudnie smakuje big_grin
              i jak nie udekorujesz?
              za kazdym razem cukiernia mi dekorowala bitą smietaną smile
              i eligancko toto wyglądało smile
              • eiwa_86 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:51
                coś kosztem czegoś
                • yenna_m Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:55
                  ale dlaczego: kosztem
                  jak ktoś potrafi piec i dekorować, to pięknie udekoruje bitą śmietaną
                  a masa cukrowa ani ładna, ani smaczna
            • imasumak Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:49
              Nie prawda. Mieliśmy wczoraj tort dekorowany bitą śmietaną, żywymi margerytkami i złotymi perełkami. Wyszedł cudnie.
              • iin-ess Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 10:30

imasumak napisała:

> Nie prawda. Mieliśmy wczoraj tort dekorowany bitą śmietaną, żywymi margerytkami
                > i złotymi perełkami. Wyszedł cudnie.

Dasz przepis na priva? Masz fotki?
                • imasumak Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 13:50
                  Mam, wieczorem wrzucę smile
                • imasumak Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 14:09
                  A przepis już wysłałam smile
            • iin-ess Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 10:27
              eiwa_86 napisała:

> Ale bitą śmietaną nie udekorujesz tortu bo nie będzie to miało żadnego wyglądu.
              > Przecież z masy cukrowej robisz tylko "skórkę" którą pokrywa tort.

Bitą śmietaną nie udekorujesz? dziewczyno!
    • yenna_m Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:15
      jeden syn - w kształcie prostokąta
      drugi - w kształcie księgi

ten prostokątny był ładniejszy big_grin
      ale ja nie lubię przekombinowanych tortów wink
    • hellulah Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:24
      Nie wiem, w czym gustuje znajoma, ale jak pytasz - to od siebie powiem, że torty w kształcie książki czy hostii w kielichu są khem khem zbyt oczywiste - to znaczy, ja bym polecała klasyczny kształt, ale ozdobiony wiosennie, lekko, odświętnie np. różyczkami z masy marcepanowej czy opłatka (można znaleźć gotowe np. w cukierniach albo nawet w zwykłych sklepach pakowane w zestawach), albo np. motywem konwalii. Pytanie jeszcze czy dla chłopaka czy dziewczyny, wiem, wiem, stereotypy, ale się sprawdzają - dla dziewuszki można przyszaleć i ozdobić tort całą łąką elfich kwiatów, chłopakowi może lepiej dać np. kilka złotych akcentów, np. a la taśma/pas, na prostym pokryciu. Zależy zresztą, w jakim stylu będzie przyjęcie dla gości.

Oczywiście, komuś może się podobać tort-książka, czemu nie. Jak by mi ktoś dał taki z dobrej woli, bym nie wyrzuciła przecież smile
    • iin-ess Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:31
      podpisane ze tort na komunie między innymi a takie zdjęcie jako pierwsze:
      allegro.pl/tort-komunia-chrzciny-urodziny-panienski-w-wa-i2329660059.html
      która kupi?
      • majenkir Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 14:27
        O bogowie big_grin!
    • imasumak Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 08:51
      Myśmy mieli tort cytrynowy z wierzchu dekorowany bitą śmietana i żywymi kwiatami.
      Jesli chcesz, mogę podać Ci przepis na priv.
      • katus118 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 13:02
        Mozesz napisać na email: madrzal@interia.pl

Wielkie dzięki.
    • e_r_i_n Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 09:04
      Ja bym postawiła na dobry smak, kształty do mnie nie przemawiają.
      Moje dziecko miało prostokątny, z napisem "I Komunia Św", z bitą śmietaną.
      Nie był za słodki, a wyglądał ładnie i elegancko.
    • aagnes Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 09:18
      Jak nie chcesz robic masy cukrowej (w istocie, jest obrzydliwa w smaku), ani bitej smietany (oklepana i umowmy sie - szczytem wyrafinowania tez nie jest), mozesz zrobic fantastyczna mase z mascarpone i slodzonego mleka, jest idealna zeby tor ladnie wykonczyc, gladko i biało i przy okazji jest zjadliwa (nawet bardzo), przede wszystkim wymysl jaki ma byc smak przewodni tego tortu, a potem baw sie w wycinanki i ksztalty jakie mu nadasz. masa ta jest ekstra w wersji podstawowej jak i rozliczne modyfikacje (czekoladowe, owocowe) - temat rzeka, ale koncze gdyz praca czeka.
      aha wiele ciekawych rozwiazan na stronie: www.cincin.cc/index.php?showtopic=24113
      • toxicity1 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 10:28
        aagnes napisał:

> mozesz zrobic fantastyczna mase z mascarpone i slodzonego mleka, jest idealna zeby
        > tor ladnie wykonczyc, gladko i biało i przy okazji jest zjadliwa (nawet bardzo)

A możesz podać proporcje serka i mleka?
        • toxicity1 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 10:30
          Już znalazłam. Dzięki. smile
        • aagnes Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 10:35
          Podaje link do fascynujacej dyskusji na ten temat, przepis szczesliwie jest w pierwszym poscie smile
          www.cincin.cc/index.php?showtopic=24498
    • mnb0 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 13:37
      Zrob tort w ksztalcie papieza. big_grin
    • larenata Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 13:48
      Moja córka miała Komunię tydzień temu i zrobiłam zwykły okrągły tort z bitą śmietaną i truskawkami obwiązany białą wstążką. Ja nie lubię symboli religijnych na tortach, więc zdecydowałyśmy się ten tort. Był i piękny, i pyszny smile O taki: www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513 ,tylko ja dałam więcej truskawek na wierzch.
    • metalizacja2 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 14:12

Ja na komunię miałam okazję kosztować pysznego kremowego tortu śmietankowego.
      Biel dodawała uroku tej chwili.
    • marghe_72 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 14:25
      Nie rób książek, hostii, kielichów czy różańców.
      Zrób klasyczny, biały tort delikatnie ozdobiony
      farm4.static.flickr.com/3090/2400254331_44118c2d2b.jpg (bez figurki raczej)
      images.pinkcakebox.com/big-cake263.jpg - ni9e musi miec az tylu pięter wink
      www.finessecakes.com/images/stories/communion/vsig_images/0010a-comm_540_359_100.jpg
    • joanna35 Re: Tort na I KŚ 14.05.12, 14:27
      Na komunii mojego dziecka był tort szwarcwaldzki z wiśniami. Pychota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka