Dodaj do ulubionych

Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie tytuły

26.06.12, 15:18
Sześciolatek chłopiec, taki dość mądry - co by mu poczytać? Skończyliśmy K. Puchatka obie części, jesteśmy w trakcie Muminków, ale już niedaleko do końca. Dziecko z tych nadwrażliwych, więc musi być bez większych smutków i złych przygód.
Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • esr-esr Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 15:22
      może narnię? król maciuś pierwszy? zaczarowany ogród, ja bym nawet spróbowała czy załapie coś z fantasy - w końcu władca pierścieni był dla dzieci pisany.
      • daisy Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 15:41
        No nie, Tolkien jest na razie stanowczo zbyt brutalny. Nawet Hobbit, bo Władcy pierścienic nie czytałabym z powodów ideologicznych (gloryfikacja feudalizmu). wink
        • esr-esr Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:01
          a jak ideologia wchodzi w grę to narnia też pewnie do skreślenia smile cała fantasy oparta jest na feudalizmie. dzieci z bullerbyn (mój ulubiony fragment o wyprawie do sklepu)?
          • dziennik-niecodziennik Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:35
            kawałek kiełbasy DOBRZE PODSUSZONEJ!...
            big_grin
            • sanrio Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 22:55
              OBSUSZONEJbig_grin
              Och, Dzieci z Bullerbyn czytałyśmy calutki rok w kółko, teraz Plastusiowy Pamiętnik już chyba piąty raz z rzędusmile
              • dziennik-niecodziennik Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 14:35
                a, przepraszam, dawno nie czytalam smile moze i pora by byla odswieżyc?...
      • mdro Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 17:51
        "w końcu władca pierścieni był dla dzieci pisany"

Nie był. Nb. gratuluję polecenia "Króla Maciusia I" nadwrażliwemu 6-latkowi.
    • prezent.urodzinowy Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 15:54
      Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai - jest dużo z tej serii, ksiązki mają duże litery, więc nawet początkujący czytelnicy mogą czytać sami smile To takie dziecięce kryminały, ale oczywiście nie bardzo straszne smile
      Dzieci z Bullerbyn, Karlsson z Dachu, Pipi Langstrumpf
      Kacperiada, Kuba i Buba - wg moich znajomych dzieci baaardzo śmieszne smile
      Ferdynand Wspaniały i Karampuk - to już moje hity z dzieciństwa
      • miedzymorze Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:03
        Piaskowy Wilk (Asa Lind)
        Findus - cała seria (autor: Sven Nordqvist)

pozdr,
        mi
    • xxe-lka Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:13
      U nas furorę ostatnio robi "Czarnoksiężnik z Krainy Oz"
      seria Renaty Piątkowskiej o Tomku
      "Hihopter" Małgorzaty Musierowicz
      zbiór "Grzegorz Kasdepke dzieciom"
      no i mam zamówione to Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai - zobaczymy jak będzie
    • prezent.urodzinowy Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:13
      Zapomniałam o Mikołajkach! Niestety czasami nie daję rady czytać dziecku, za bardzo chce mi się śmiac smile
      Polecam to forum:
      forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html?s=0
      • best_bej Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:27
        Mikołajki i Kasdepke rulezzz
        • vela_bono Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:44
          Babcia na jabłoni
          Doktor Dolittle
          Pan Popper i jego pingwiny
          Mary Poppins (może za bardzo dla dziewczynek?)

a poniżej takie, które na razie stoją na półce i czekają (sama ich jeszcze nie czytałam, kupiłam z polecenia) - może ktoś oceni, czy to dla sześciolatka?
          Pluk z wieżyczki
          35 maja
          Piotrek zgubił dziadka oko, a Jasiek chce dożyć spokojnej starości
          • vela_bono Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 16:45
            aha, jeszcze Przygody Filonka Bezogonka smile
          • daisy Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 17:11
            Pluk z wieżyczki jak najbardziej dla sześciolatka, a nawet pięciolatka - przerobiliśmy, nawet fajny, chociaż nie zachwycił nas bardzo. Od siebie polecam też serię o Julku i Julce, też raczej dla pięciolatków.
            • agni71 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 17:25
              Pluk jest swietny, bardzo polecam.
              "Może "Mali agenci" Agnieszki Stelmaszyk?
              • azjaodkuchni Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 18:02
                Mikołajek, Julek i Julka, wszystkie książki Kasdepke, Duch starej kamienicy A. Ochimowskiej. a najlepiej Ci doradzą :
                forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
                • phantomka Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 18:16
                  Nie zapominajcie o Plastusiowym Pamiętniku. Ja również polecam Piątkowską i to nie tylko opowiadania o Tomku, ale w zasadzie wszystkie książki są warte uwagi.
                  • daisy Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 18:27
                    No tak, Plastusiowy już przeczytany, wysłuchaliśmy też do dna bajkę-grajkę z Ireną Kwiatkowską, cudowna!
      • agus-ka Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 20:33
        My czytamy Karolcię Kruger. Dzieci z Bullerbyn sa kolejne w kolejcesmile
    • to_nie_my_toniemy Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 19:16
      Awantura o Basię, O polskich świętych dzieciom, Lessie wróć.
      • sanrio Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 22:59
        no widzisz, a moja córka nie dała rady z Basią ani z Tajemniczym Ogrodem ani z Małą Księżniczką, bo tam dzieci tracą mamy i było to nie do przeskoczenia. Także dla nadwrażliwca zupełnie odpada.
    • aga.pier Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 20:17
      Siedmiu wspaniałych, Rico, Oskar i głębocienie, Toliny, Koszmarny Karolek. Poza tym wszystkie: J. Olech, B. Gawryluk, G. Kasdepke.
    • nitka111 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 20:58
      do wymienionych dorzucę jeszcze Baltazara Gąbkę

• mondovi Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 21:11
        haha, u nas ostatnio Gąbka na tapecie - i nagle - wszystko jest winą mypingów wink
        "Babcia na jabłoni", "Mały duszek", "Malutka czarownica", "Emil z Lönnebergi".
        • aga_sama Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 22:47
          Odpadł findus, puk, dzieci z bulerbyn,
          wczoraj zaczęliśmy harry'ego pottera, podoba się bardzo
    • slonko1335 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 22:55
      Hity ostatnich tygodni u mojej sześciolatki to Piaskowy Wilk i Afryka Kazika. Ja też czytam je z wielką przyjemnością.
      • slonko1335 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 26.06.12, 22:56
        Babcię na Jabłoni też polecamy-jesteśmy obie zakochane w tej książce.
    • madziaaaa Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 27.06.12, 06:53
      Julek i Julka
      • boroovca Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 27.06.12, 09:59
        Magiczne Drzewo A. Maleszki - właśnie kończymy 3 część.
        • agamamaoli Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 27.06.12, 13:19
          Ja polecam sprawdzone:

Pan Tom buduje dom -S. Themerson

Wszystko Łukasza Wierzbickiego dla dzieci: Dziadek i niedźwiadek, Afryka Kazika, Wyprawa niesłychana Benedykta i Jana

No i może klasyka: Koziołek matołek, Małpka Fiki Miki
    • mozyna Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 27.06.12, 13:46
      seria opowiadan o tomku autorstwa piatkowskiej
      to chyba wlasnie dla 5-6 latkow
      moj starszy dostal jak mial 4,5 roku. bardzo mu sie opowiadania spodobaly
    • paszczakowna1 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 27.06.12, 13:55
      Mojej sześciolatce ostatnio czytam "Tapatiki" Tomaszewskiej, jest zachwycona. "Doktor Dolittle" jak najbardziej, też polecam. "Narnia" może być, ale raczej bez "Srebrnego krzesła" i zdecydowanie bez "Ostatniej bitwy". Z polecanych tutaj, "Filonek bezogonek" został przez moją (która NIE jest z tych nadwrażliwych) kategorycznie odrzucony, bo tam na początku kotkowi szczur obgryza ogon.
      • tymianek21 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 27.06.12, 18:35
        Mój 6.5 latek był zachwycony- (czyli czytaliśmy 2, 3 x)
        Afryka Kazika
        Książki R. Piątkowskiej o Tomku a także jej Dziadek na huśtawce
        starocie czyli książki mojego dzieciństwa typu Muminki, Pippi, Dzieci...., Emil, Filonek
        Mały duszek, Malutka czarownica
        Karolcia i Witaj Karolciu a także Ucho, dynia.....
        Baltazar Gąbka, Doktor Dolittle
        z nowości seria o Lasse i Mai
        Przygody Nieumiałka (dostępna już chyba tylko w bibliotekach) oraz Przygody Kiwaczka
        Chciałabym też polecić ci Abecelki i Duch Bursztynowego Domu- przygody Franka i jego znajomych (wszyscy są uczniami 1 klasy).
        merlin.pl/Abecelki-i-Duch-Bursztynowego-Domu_Malgorzata-Strekowska-Zaremba/browse/product/1,1036548.html;jsessionid=7B18901E7A9E38C7661C4ADE3356E754.LB3
        Polecam też ci oprócz forum ksiązki dziecięce i młodzieżowe blogi o ksiązkach dla dzieci np.
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/html
        synkowe-czytanie.blog.onet.pl/
        • tymianek21 a może Pan Kleks? 27.06.12, 21:33
          Przypomniało mi się jeszcze kilka książek:
          Pan Kleks, Czarnoksięznik Oz, seria o Pettsonie i Findusie, seria o Mamie Mu. Czy znacie Detektywa Pozytywkę G. Kasdepke? Z nowości to Przygody rodziny Mellopsów. U nas absolutnym hitem są komiksy Kajko i Kokosz
          Często zaglądam też na blog
          czytanki-przytulanki.blogspot.com/2010/07/sven-nordqvist-pettson-na-biwaku.html
          do rymsa
          ryms.pl/ksiazka_szczegoly/421/przygody-rodziny-mellopsow.html
          Spisuje sobie polecane ksiązki i pożyczam w bibliotece.
        • vela_bono Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 13:28
          PRZYGODY NIEUMIAŁKA! po stokroć tak!
          (udało mi się dorwać na allegro, bo moja osobista przepadła)

ze staroci maksymalnych bardzo lubiłam "O czterech warszawskich pstroczkach"

i piękne są baśnie "Księżniczka z kamforowego drzewa", ale to też po antykwariatach trzeba szukać
        • aga.pier właśnie!!! - Afryka Kazika tez :) 28.06.12, 13:38

• daisy Dziewczyny, dziękuję wam bardzo 27.06.12, 22:07
        Dzięki wielkie za wszystkie sugestie, poprzeglądałam w necie, zajrzałam na polecone fora, trochę sobie przypomniałam (np. Karolcia! jak ja lubiłam tę książkę w dzieciństwie). Naprawdę mi pomogłyście i jeszcze raz dziękuję. Chyba zaczniemy od Pettsona & Findusa. smile
      • vela_bono Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 13:30
        jezu, faktycznie - szczur... dlatego Bezogonek...
        ech, moja skleroza galopuje
        • nadrugiemiania Bardzo fajna seria książek 28.06.12, 13:49
          Detektywistyczne biuro Lassego i Mai - Tajemnica...... chyba są z 22 tytuły.Świetne opowiadania o przygodach chłopca i dziewczynki , którzy bawią się w detektywów.U nas HIT!!A moje dziecko ma lat 6 i jest bardzo rozgarnięte.Polecam.
    • lineczkaa Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 14:43
      Asa Lind seria "Piaskowy wilk". Kapitalne, boskie, magiczne, nawet bym powiedziała, że takie Zen. Sama czytam z przyjemnością.
      • tymianek21 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 17:16
        Ze staroci polecam jeszcze: Nasza mama czarodziejka - piękna lub Cudaczek wyśmiewaczek -ale na Cudaczka jest już chyba za duży. Mojemu bardzo podoba się 2 część Plastusia -Przygody Plastusia. Kiedy mój miał okres fascynacji piratami czytaliśmy przygody pirata Rabarbara. Swietna też jest książka A.Bahdaja O piracie Rum- Barbari. poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2009/06/Dalsze-burzliwe-dzieje-Pirata-Rabarbara-Wojciech.html
        Czy twój lubi słuchać baśni? Polecam baśnie z Media Rodzina. Znamy celtyckie, indiańskie, norweskie.
        shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/808/dar-totemów-basnie-indianskie
        Są pięknie opisane na tych blogach:
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2011/10/Dar-totemow-Basnie-indianskie-Vladimir-Hulpach-il.html
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2010/09/Czerwonobrody-Czarodziej-Basnie-celtyckie-C.html
        czytanki-przytulanki.blogspot.com/2010/10/peter-christen-asbjrnsen-jrgen-moe.html
        Te wszystkie książki znalazłam w bibliotekach. Nawet Pluka i Nieumiałka i baśnie z Media rodzina. A Pettsona warto czytać z lupą! Pzdr
        • tymianek21 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 22:18
          Zapomnialam napisać jeszcze o Gajowym Chrobotku - czytaliśmy też kilka razy. Przypomina Rumcajsa. Zaczynaliśmy od Chrobotka i ciagle do niego wracaliśmy choć w wydanej książce jest jeszcze opowieść o furmanie Szejtroczku
          synkowe-czytanie.blog.onet.pl/V-clav-tvrtek,2,ID399405661,n
          Podobnie było z książką o kotach "Koty czyli historie...." (aż się dziwię miłości syna do tej książki bo my jesteśmy fanami psów)
          bajkizbajki.pl/?koty-czyli-historie-z-pewnego-podworka,59
          A tu linkuję ci Listę książek którą ułożyły mamy (chyba nie ma tam ani jednego taty). Koniecznie zacznij od wieku 3 lata bo wiele książek polecanych w tej kategorii nadają się dla duuużo starszych tak jak np. Pettson, seria książek Janosha o Tygrysku, Gucio i Cezar, seria o Panu Kuleczce (w niektórych I klasach jest to lektura). Pzdr
          forum.gazeta.pl/forum/w,101462,121503490,121503490,3_.html
    • spacey1 Re: Fajne książki dla sześciolatka, podrzućcie ty 28.06.12, 22:51
      Ja polecę kilka naszych ulubionych książek. Nie tylko dzieci, ale i moich, a mam przegląd, pracuję w branży wydawniczej smile
      Tina Oziewicz - "O wiadukcie kolejowym, który chciał zostać mostem nad rzeką". Wspaniałe oryginalne bajki z przedmiotami codziennego użytku w rolach głównych
      Toon Tellegen - "Nie każdy umiał się przewrócić" (dość surrealistyczne, ostrzegam, ale wg mnie piękne!)
      Cornelia Funke "Opowieści straszne i niestraszne" Nie zrażaj się, nie takie straszne smile
      Piątkowską z całego serca polecam. Wg mnie Kasdepke przy niej wysiada
      "Łazik i Klara" nie pamietam autora, urocze opowiastki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka