Dodaj do ulubionych

łupież - pomocy

03.07.12, 09:24
pomóżcie! nie moge dac sobie rady z łupieżem
ale nie takim zwykłym tylko mam aż takie strupy swędzące na głowie
o ile włosy mogłabym myc co 3 dni to musze codziennie ze względu właśnie na ten łupież

kiedyś pomagał mi szampon nizaxmed ale teraz nie moge go nigdzie dostać!
nizoral mi nie pomaga, teraz kupiłam jakis inny (nie pamietam nazwy) i o ile wydawalo mi sie że pomogło to po tygodniu znów mam to samo

oszaleje niedługo, macie jakies sposoby na coś takiego? poradzcie smile
Obserwuj wątek
    • deelandra Re: łupież - pomocy 03.07.12, 09:25
      doradzam ci wizytę u dermatologa
    • dziennik-niecodziennik Re: łupież - pomocy 03.07.12, 09:31
      a to nie jest aby łuszczyca? moja mama miala podobnie i dermatolog zdiagnozowała łuszczycę...
      • guderianka Re: łupież - pomocy 03.07.12, 09:40
        Mi pomagało ( taki strupek wlaśnie wyskakiwał mi w jednym czy dwóch miejscach )smarowanie clotrimazolem
      • sylki Re: łupież - pomocy 03.07.12, 09:45
        też mam podobnie, więc idę do dermatologa, bo wszystkie szampony p.łupieżowe kupowane w aptece działają ale na chwilkę. Więc nie jest to zwykły łupież uncertain
        U mnie poszło to lekko dalej, bo na twarzy zaczęły pojawiać mi się suche plamki, nie strupki, na to pomaga mi mycie się balneum, więc coś na rzeczy jest uncertain
        • luxfera1 Re: łupież - pomocy 03.07.12, 17:49
          łupież to grzyb
          • sylki Re: łupież - pomocy 03.07.12, 18:17
            a to ciekawebig_grin
    • vela_bono Re: łupież - pomocy 03.07.12, 18:16
      To wcale nie musi być już łupież, tylko przesuszona skóra albo łojotokowe zapalenie skóry.
      Szampon na łupież może tu już nie pomóc, ale pomoże dermatolog smile
      A jeśli musisz jakoś przeżyć do wizyty u lekarza, to swędzące strupki i łuszcząca się skóra może zostać unieszkodliwiona przy pomocy nawilżających płynów do skóry głowy, jest ich kilka, np. Cerkogel albo jakieś inne (poszukaj na forum alergicznym zamienników albo zapytaj w aptece)
      Wiem, co przechodzisz, bo sama tego doświadczyłam - przesuszyłam sobie właśnie szamponami przeciwłupieżowymi skórę głowy, a potem sto lat szukałam dobrego szamponu. Pomógł mi taki bez silikonów, bez parabenów, plus nawilżanie skóry głowy, a potem pani dermatolog przepisała mi jeszcze szampon na receptę na tygodniową kurację. I jest o niebo lepiej smile
    • yenna_m Re: łupież - pomocy 03.07.12, 18:21
      nizoral
      • grabasik Re: łupież - pomocy 03.07.12, 19:28
        Przeca napisała w 1 poście, że nizoral nie pomaga.
        Skonsultuj z dermatologiem bo to może wcale nie łupież sad
    • q_fla Re: łupież - pomocy 03.07.12, 20:26
      Wyklucz z jadłospisu cukier, białe pieczywo, mąkę i makarony. Po trzech tygodniach stosowania takiej diety mój łupież zniknął bezpowrotnie.
      Wszelkie szampony i inne wynalazki można o kant doopy potłuc.
    • emwu55 Re: łupież - pomocy 04.07.12, 07:26
      ja też walczę z tym paskudztwem i najlepiej u mnie działa płukanie wodą z octem - zwykłym kuchennym. Łupież to grzyb a one nie lubią kwaśnego. Mam w łazience garnuszek stary jak świat i tylko do tego używany. NA ok 1,5 l daję tak na oko taki solidny chlup z butelki. Polewam głowę po ostatnim płukaniu. Włosy szybciej schną są błyszczące i świetnie się rozczesują.
    • mamu-tka Re: łupież - pomocy 04.07.12, 12:53
      Jeśli szampon nie pomaga, to najprawdopodobniej to już nie jest łupież. Lepiej idź do dermatologa, powie czy łupież i jaki typ. Jeśli to faktycznie wstrętny łupież, to spróbuj Elestabion T. Chociaż czasami skuteczne są te najprostsze metody jak wspominany wcześniej ocet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka