Dodaj do ulubionych

normalnie płakać mi się chce... film z lotniska

24.07.12, 18:06
www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zostawili-coreczke-na-lotnisku-film-z-monitoringu,266784.html
Jak prosto, łatwo, bez pożegnania, bez uczuć, bezmyślnie... jak rzecz zbędną odstawić do kąta i uff... nareszcie wczasy? Można tak? Nie wierzę własnym oczom.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:16
      To jest niestety porzucenie.
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:30
        To już wiesz jakie były ustalenia między rodzicami a personelem?
    • kamelia04.08.2007 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:18
      uważam, że rodzice zachowali sie skandalicznie.
      sa ludzie i taborety...
    • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:21
      Z niecierpliwością czekamy na edel i lolę.
      • edelstein Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:48
        Jestem,film mi sie nie otwiera,ale podejrzewam,ze relacja gazetz jest najblizsza prawdy.
    • annajustyna Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:25
      I co? leza teraz sobie spokojnie na plazy w Grecji?
      • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:33
        Oj po protu zazdrośnica z Ciebie. Wg Loli dziecko nie zostało porzucone, tylko było pod opieką osoby dorosłych, więc luz, czad i kierunek plaża.
      • vivi.bon Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:36
        Łapią opaleniznę, bo opalenizna lepiej wygląda w tv, a czeka ich sporo wywiadów po powrocie.
        • annajustyna Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:57
          No tak, pewnikiem Rutek konferencje zwola.
    • shellerka Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:27
      o.k... ja rozumiem, że się śpieszyli, ale kurde tak bez buziaka nawet???!!!
      dżizys!

już ich nie bronię.
      • 3-mamuska Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 01:09
        shellerka napisała:

> o.k... ja rozumiem, że się śpieszyli, ale kurde tak bez buziaka nawet???!!!
        > dżizys!
        >
        > już ich nie bronię.

Gdyby jej dali buziaki to pewnie młoda by sie rozplakala i było by gorzej.
    • thorgalla Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:32
      Jezuu inaczej to się odczuwa jak się czyta i jak się to widzi.
      Żadne z nich chyba nawet dziecka nie przytuliło czy pocałowało.
      • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:35
        Nic nie rozumiesz, spieszyli się. Porozmawiają za 2 tygodnie, dziecko durne, to i tak nic nie zakuma (powtarzam po skarbnicy mądrości Loli).
        • montechristo4 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:38
          no i opiekunka nie przyjechała, tylko jakiś znajomy ojca dziewczynki. Dlatego obsługa wezwała policję. Sama bym wezwała, gdyby ktoś mi zostawił dziecko w pracy. Potraktowali ją jak rzecz sad
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:49
            Z tego co widac, sprawa byla uzgodniona z personelem- odebral dziecko i akcesoria.
            Co do policji to wezwano,by sprawdzic tozsamosc osoby odbierajacej dziecko.Rodzice rozmawiali z kilkoma osobami, ktore dziecko mogłyby odebrac.Najszybciej stawil sie ten kolega, a personel zostal uprzedzony, ze przyjedzie kobieta-stad pomysl z policja.
            • sanrio Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:54
              aaa to ty jesteś tą matką i teraz z mężem grzejesz d...ę w Grecji próbując chociaż wirtualnie się rozgrzeszyć?
            • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:57
              sprawa byla uzgodniona z personelem-
              Sprawdź przez ile sekund była ta sprawa omawiana. Kwestia podlewania moich roślin podczas wyjazdu jest z osobą podlewającą dłużej omawiana.
              • iuscogens Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:04
                "Samolot nam zaraz ucieknie, musimy zostawić małą, bo nie ma paszportu. Odbierze ją Zosia, pa pa"

jakoś tak to pewnie brzmiało sad
                ja bym ja miejscu obsługi od razu policję wezwała.
                • lineczkaa Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:42
                  iuscogens napisał:

> "Samolot nam zaraz ucieknie, musimy zostawić małą, bo nie ma paszportu. Odbierz
                  > e ją Zosia, pa pa"
                  >
                  > jakoś tak to pewnie brzmiało sad
                  > ja bym ja miejscu obsługi od razu policję wezwała.

No bez przesady. gdyby koś do Ciebie podszedł z dwuletnim dzieckiem i je zostawił mówiąc "za pół godziny przyjedzie babcia" to co byś zrobiła? Stała osłupiała i czekała na babcię, czy podniosła raban, ze sobie kobieta w kulki leci. Jakoś pani z obsługi na zaskoczoną nie wygląda.

Co oczywiście nie nic w tym, co myślę o takich rodzicach uncertain.
              • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:06
                Na moje oko, to bylo uzgodnione wczesniej,to co widac na monitoringu to sam moment przyprowadzenia dziecka.
                • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:15
                  tak, oczywiście
                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:18
                    Rozumiem,ze ta wersja nijak nie pasuje do twojej tezy.
                    • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:45
                      tak oczywiście
                • dziennik-niecodziennik Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:31
                  z całą pewnością. dlatego ta pani z obsługi jest tak bezradna i zaskoczona.
        • thorgalla Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:42
          2 tygodnie? powinni być natychmiast ściągnięci.
          Policja ma czekać aż łaskawie rodzice skończą grzać tyłki i się pojawią do wyjaśnienia?
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:46
            Oczywiscie, poczekaja.
            • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:52
              Owszem, w tym czasie zbiorą dowody i zostaną im przedstawione zarzuty lub zostaną przesłuchani jako świadkowie, tak mówiła dzisiaj pani prokurator. Mogą być podejrzani o stworzenie sytuacji zagrażającej życiu i zdrowiu dziecka.
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:01
            Niby dlaczego od razu? Ja w podobnie drobnej sprawie jako świadek na wezwanie do sądu czekałam prawie od rok od momentu założenia sprawy przez daną osobę.
            Dlaczego policja ma się spieszyć? To jacyś groźni bandyci? Istnieje ryzyko mataczenia albo stałej ucieczki?
            • thorgalla Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:21
              Chociaż może masz i rację (raz na 1000 razy) bo polski wymiar sprawiedliwości mocno powolny jest. Przykład choćby tej od rury co się bujała po Polsce i peruki zmieniała zamiast w pierdlu siedzieć.
          • dziennik-niecodziennik Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:32
            niestety estradycja tego nie obejmuje...
      • iuscogens Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:37
        Jak paczkę ją zostawili...
        Ja się z psem przed wyjazdem żegnam a Ci dziecko jak rzecz zostawiają...
        Ciekawe gdzie te obrończynie rodziców teraz???
      • majenkir Re: 24.07.12, 18:40
        thorgalla napisała:
        > Żadne z nich chyba nawet dziecka nie przytuliło czy pocałowało.

Nie chcieli sie roztkliwiacwink.
        A czlowiek sie dziwi, jak psy porzucaja przed wakacjami.
        • lola211 Re: 24.07.12, 18:42
          Gdyby tak porzucano psy, to mialyby sie swietnie.,Najczesciej sa zostawione na pastwe losu,a nie pod opieka kogokolwiek.
          • gazeta_mi_placi Re: 24.07.12, 18:58
            Otóż to. Albo przywiązywane do drzewa na ostatniej głuszy na niemal pewną głodową śmierć.
            • gulcia77 Re: 25.07.12, 14:55
              Moją "brytankę" znaleźli przywiązaną do znaku drogowego, ze śladami po przypalaniu papierosami, z przepukliną, prawie zagłodzoną. Wg weterynarza miała ok 3 miesięcy. Więc przykład z zostawianiem jak psa - cokolwiek nie na miejscu.
              I wrzucę jednak kamyk do tego ogrodu świętego oburzenia - ten film, wg mnie, nie jest dowodem żadnego "porzucenia". Dziecko zostało oddane, bramka za biurko została otwarta, nikt jej na środku hali lotniska nie zostawił. Sytuacja średnio smaczna, ale po pół godzinie ktoś się po dziecko zgłosił, zgodnie z umową. Więc dla mnie - medialny cyrk, a nie prawdziwy problem. A, że matka spazmów z rozpaczy nie dostała - to już przestępstwo nie jest. Cokolwiek by emamy nbie głosiły big_grin
          • annajustyna Re: 24.07.12, 19:01
            Ty chyba psow i kotow bardziej zalujesz niz tego dziecka? Hitlerowcy tez psy kochali...
            • lola211 Re: 24.07.12, 19:11
              Psów porzuconych w lesie czy wywalonych z samochodów? Jesli tak, to faktycznie- bardziej mi iz zal niz dziecka, ktore nie zostalo porzucone, a jedynie przekazane pod chwilowa opieke personelu.
              Psów zostawionych na czas wyjazdu pod opieka- nie zaluje, bo nie ma czego.
              • 3-mamuska Re: 25.07.12, 01:28
                lola211 napisała:

> Psów porzuconych w lesie czy wywalaonych z samochodów? Jesli tak, to faktycznie-
                > bardziej mi z zal niz dziecka, ktore nie zostalo porzucone, a jedynie przekaz
                > ane pod chwilowa opieke personelu.
                > Psów zostawionych na czas wyjazdu pod opieka- nie zaluje, bo nie ma czego.

Dokładnie zgadzam sie.

Tu występuje zbiorowa histeria, jakoś w przedszkolu tez zostawiacie dzieci w obcym miejscu i z obca osoba i dzieciak ryczy , a wy zabierania tyłek i do pracy smigacie.
                Tu podobnie, ja nie wiem co bym zrobiła,może podobnie chodź bała bym sie i miała dusze na ramieniu.
                Do momentu odebrania dziecka przez niania/dziadka/czy znajomego.
                Moja córka nie widziała mojej kuzynki na oczy , a gdy miała 2 latka poszła do niej na noc.
                Ciocia powiedział ja cię zabiorą ze sobą bo taka fajna i młoda poszła.
                Skoro pani sie zgodziła zaopiekować dzieckiem to po co dzwoniła na policję.

Jak mój 4 latek jedzie busem do przedszkola jest ok, ale jak ja z nim idę i buziaki papa to płacze za mną. Więc często sie wymykam zeby nie widział bo moment odejscia mamy jest trudny. Pewnie dlatego rodzice nie żegnali sie z młoda.
                • 3-mamuska Re: 25.07.12, 01:30
                  3-mamuska napisała:

> lola211 napisała:
                  >
                  > > Psów porzuconych w lesie czy wywalaonych z samochodów? Jesli tak, to fakt
                  > ycznie-
                  > > bardziej mi z zal niz dziecka, ktore nie zostalo porzucone, a jedynie pr
                  > zekaz
                  > > ane pod chwilowa opieke personelu.
                  > > Psów zostawionych na czas wyjazdu pod opieka- nie zaluje, bo nie ma czego
                  > .
                  >
                  > Dokładnie zgadzam sie.
                  >
                  > Tu występuje zbiorowa histeria, jakoś w przedszkolu tez zostawiacie dzieci w ob
                  > cym miejscu i z obca osoba i dzieciak ryczy , a wy zabierania tyłek i do pracy
                  > smigacie.
                  > Tu podobnie, ja nie wiem co bym zrobiła,może podobnie chodź bała bym sie i miał
                  > a dusze na ramieniu.
                  > Do momentu odebrania dziecka przez niania/dziadka/czy znajomego.
                  > Moja córka nie widziała mojej kuzynki na oczy , a gdy miała 2 latka poszła do n
                  > iej na noc.
                  > Ciocia powiedział ja cię zabiorą ze sobą bo taka fajna i młoda poszła.
                  > Skoro pani sie zgodziła zaopiekować dzieckiem to po co dzwoniła na policję.
                  >
                  > Jak mój 4 latek jedzie busem do przedszkola jest ok, ale jak ja z nim idę i buz
                  > iaki papa to płacze za mną. Więc często sie wymykam zeby nie widział bo moment
                  > odejscia mamy jest trudny. Pewnie dlatego rodzice nie żegnali sie z młoda.

Pewnie gdyby mieli wiecej czasu to by sami ja odstawili lub poczekalni na kogoś.
                  Wtedy było by ok, bo przecież nie oni jedyni jadą na wakacje bez dzieci.
                  • annajustyna Re: 25.07.12, 08:27
                    Istnieje cos takiego jak przebukowanie biletu. I nie myl cioci nawet nieznanej Twojej corce z osobami na lotnicku calkowicie nieznanymi rodzicom.
                    • gazeta_mi_placi Re: 25.07.12, 08:58
                      To przebukowanie biletu jest darmowe albo kosztuje kwoty rzędu np. 20 zł?
                      • aneta-skarpeta Re: 25.07.12, 09:10
                        jakbym musiala zostac i doleciec, a koszt bylby zbyt duzy to bym pojechala autokarem lub pociagiem
                      • dorek3 Re: 25.07.12, 12:07
                        A co to ma do rzeczy??? Rodzice mają więcej niż 18 lat i prawnie odpowiadają za to dziecko. A dziecko= koszty (nawet te nieprzewidziane).
                    • crises Re: 25.07.12, 15:04
                      Na czarterach?!
                • mgla_jedwabna Re: 27.07.12, 23:11
                  Dzieci w przedszkolu zostawia się wiedząc, że pracuje tam fachowa obsługa, której zadaniem jest właśnie tymi dziećmi się zająć. Pracownicy lotniska są w tym wypadku osobami przypadkowymi - nie wiadomo, czy przez te pół godziny np. nie oleją dziecka pozwalając mu udławić się czymś znalezionym w okolicy albo wpaść pod wózek z bagażami.

• gazeta_mi_placi Re: 27.07.12, 23:35
                    Nieraz i nie dwa w przedszkolach zdarzają się wypadki z niedopilnowania personelu (to już prędzej dziecko jest bezpieczne pod opieką owego dziadka niż pod opieką personelu przedszkolnego który ma pod opieką nie jedno, ale 20 ruchliwych dzieciaków.
                    Tylko dwa przypadki z Krakowa z ostatniego półrocza - dziecko (Nowa Huta) uciekło samodzielnie z przedszkola do mieszkania chyba wujka (lub kogoś innego z rodziny czy też znajomego), była na ten temat notatka w gazecie, podobno to nie była pierwsza ucieczka tego dziecka z przedszkola. Drugi przykład (też Kraków), opiekunki przedszkolne poszły z dziećmi na spacer do parku, wróciły z powrotem za jakiś czas do przedszkola, jednak przeoczając jedną 5-letnią dziewczynką, dziewczynką w parku zainteresowała się przypadkowa osoba, która odprowadziła już nie pamiętam czy z powrotem do przedszkola czy na policję.
                    I przypadek wypicia środka do czyszczenia zmywarek (dziecko w ciężkim stanie wylądowało w szpitalu) - prywatny żłobek.
                    Wypadki dzieciom zdarzają się wszędzie, także pod opieką żłobka, przedszkola czy samych trzeźwiutkich rodziców.
                  • lola211 Re: 29.07.12, 11:52
                    A to nie w złobku dziecko wypilo plyn do czyszczenia rur? Czy moze to sie dzialo na lotnisku?
                    • gazeta_mi_placi Re: 30.07.12, 10:09
                      Nie do czyszczenia rur, ale do czyszczenia zmywarek (oczywiście też żrący). Było to w prywatnym działającym od lat i mającym dobre opinie prywatnym żłobku w Zielonkach (tuż pod granicą z Krakowem).
            • majenkir Re: 24.07.12, 19:38
              annajustyna napisała:
              > Ty chyba psow i kotow bardziej zalujesz niz tego dziecka?

Oczywiscie, ze bardziej. No i?
              • annajustyna Re: 24.07.12, 20:48
                To chyba cos nie tak z systemem wartosci? Zwlaszcza to "oczywiscie"?
                • majenkir Re: 25.07.12, 18:32
                  System wartosci wg kogo? Annyjustyny?
    • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:37
      Miala byc histeria i dramatyzm.Matka miala uciekac na oczach wyjacego w nieboglosy dziecka.Mialo byc porzucone w tłumie groznych pedofili.
      Jak zwykle okazuje sie, ze wyobraznia ludzka nie zna granic.
      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:39
        wniebogłosy-spacja niechcacy
        • montechristo4 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:51
          czy Ty lola naprawdę taka głupia jesteś, czy tylko udajesz? Nie widziałaś, jak dziecko usiłuje przejśc przez barierkę, czy walizkę i wyciąga ręce? Dźwięk Ci dołożyć do tego filmu? Jestem w stanie sobie wyobrazić, co się działo za kontuarem, skoro te pracownice tak bezradnie się kręcą.
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:58
            Nie wiem jak u Was, ale u mnie film jest bez dźwięku, mimo że głośność mam włączoną na komputerze.
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:07
            Prosilabym bez epitetów.
            Nie interesuje mnie twoja wyobraznia, tylko to co faktycznie sie dzialo.
        • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:52
          lola211 napisała:

> wniebogłosy-spacja niechcacy
          brak rozumu i uczuć empatii też?
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:56
        No właśnie, obejrzałam do samego końca i chyba jestem ślepa albo może wycięli część materiału, ale gdzie jest fragment gdzie dziecko biegnie w kierunku matki, a ona w tym momencie ucieka? Ja widzę tylko zostawienie jej w wózku u personelu, a potem odejście.
        Dopiero po pewnym czasie (gdy rodziców już dawno nie ma na horyzoncie) dziecko zaczyna chodzić i biegać.
        Nieładnie tak manipulować.
        Z drugiej jednak strony personel lotniska to nie bezpłatna opieka do dziecka, nie dziwię się, że w końcu się wkurzył bo na filmie widać, że dziewczynka żywa wink, aż Pani ledwo ją dogania.
        • mamaemmy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:04
          Moralnie-be.Ja bym tak nie zrobiła.
          Ale to ja.
          Ale niczym nie różni sie od tego jakby zostawili pare godzin wczesniej z opiekunką/babcią/chrzestną ta malutka i sami pojechali na wakacje-tysiace osob tak robi.
          Ile matek daje dzieci w tym wieku do babc,do żłobków,pod opieke niani?
          Nie zrobilabym tak,ale uważam,że sprawa jest za bardzo rozdmuchana przez media.
          Nie mają juz co pisac o mamie Madzi,więc szukają nowych ofiarwink
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:07
            Tym razem się z Tobą zgadzam kiss
            Żal mi tych ludzi, teraz (także mamulki które nie z potrzeby, ale bo im się nudziło w domu z niemowlakiem i ciągnęło do pracy zawodowej i biurowych ploteczek i załatwiały dla sześciomiesięcznego niemowlaka żłobek) będą jeździć po tych nieszczęśnikach jak po szmacie do podłogi.
          • thorgalla Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:25
            > Ile matek daje dzieci w tym wieku do babc,do żłobków,pod opieke niani?
            Chyba nie widzisz różnicy pomiędzy powrotem matki do pracy bo ciężko z pieniędzmi i oddanie dziecka pod opiekę a pozostawieniem dziecka na lotnisku aby pojechać doopę wygrzewać?
            • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:33
              Z punktu widzenia dziecka to zadna roznica, a przeciez to o jego uczucia wam chodzi?
              • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:36
                A i tutaj pojawiały się matki, które z wyboru chciały wcześniej iść do pracy ( i zostawić niemowlaka w żłobku bądź z opiekunką) bo w domu z niemowlęciem już nie wytrzymywały wink (nie dlatego, że musiały bo brak pieniędzy).
                I jeszcze nie raz się przechwalały jak to w pracy odżyły wink Ciekawe czy ich niemowlak w żłobku też.
              • nanuk24 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:38
                Dla dziecka nie ma roznicy, czy widzi rodzicow codziennie przed 8 i po 15, a nie widzi przez dwa tygodnie po naglym zniknieciu?
                Czegos ty sie nazarla, kobieto?
                • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:44
                  Piszemy o samym momencie pozegnania.
                  Co do tych 2 tygodni- niczym nadzwyczajnym jest zostawianie dzieci na czas wyjazdu.Rodzice wyjezdzaja na wakacje, dziecko zostawiajac pod opieka rodziny.Albo wysylaja małe z babcia nad morze.Znam takie rodziny i one normalnie funkcjonuja.
                  • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:46
                    Nie mówiąc już o tym, że oboje małżonków nawet na cały rok wyjeżdża zagranicę do pracy i zostawia dziecko na ten czas dziadkom.
                  • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:48
                    Tak, ale dziecko jest od razu zostawiane rodzinie i ma wytłumaczone co i jak. A i tak wiekszość beczy... I nie jest częścią cyrku, który jej rodzice zafundowali.
                    • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:50
                      Ciekawe jak mamuśki chcące wrócić wcześniej do pracy tłumaczą niemowlakowi, że od jutra zostaje w żłobku.
                      • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:53
                        Nie wiem. Mam nadzieje, ze nie wrzucają dziecka przez drzwi i w nogi do nie wiadomo kiedy.
                        • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:55
                          Ależ nie, zatrudniają się w tym samym żłobku Kropko smile
                          • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:58
                            Może nam panie odpowiedzą jak nagle dwulatka biorą i ni stąd, ni z owad, w pośpiechu i z nerwami podrzucają do żłobka pierwszej napotkanej pani. Jak myślisz?
                    • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:57
                      Jestem przekonana, ze gdyby mogli, to wybraliby wariant oddania dziecka bezposrednio w rece opiekuna, ale po prostu nikt nie zdazylby dojechac.
                      Jak pisalam juz w sasiednim watku- w szpitalu tez sie dzieci zostawia-oddajac w rece zupelnie obcych ludzi.Tak sie po prostu zdarza.
                      • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:01
                        To nie szpital. A i tak wiekszość rodziców śpi z dziećmi w szpitalu. Jak mi wzięli nieprzytomne dziecko do szpitala w nocy, a na oddziale nie można było spać rodzicom, to na drugi dzień raniutko byłam na oddziale. I chyba tu leży problem. Ty nie widzisz różnicy i inaczej traktujesz dziecko niż ja.
                        • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:34
                          Nie traktuje inaczej, bo sama za kazdym razem bylam non stop przy dziecku.Moglam sobie na to pozwolic.I za kazdym razem widzialam dzieci pozostawione bez rodzicow- z roznych przyczyn.Czesto po prostu nie mogli towarzyszyc dziecku.
                          • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:42
                            Nadal nie zakumkałaś - wakacje to nie praca, to nie szóstka dzieci czekająca na mamę w domu. Z niektórymi rzeczami się nie dyskutuje.
                            • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:50
                              Albo wam chodzi o samopoczucie dziecka albo o powód zostawienia dziecka.
                              Rozumiem, ze gdyby jechali na saksy, byliby w pełni usprawiedliwieni.
                              Na lotnisku rozegralaby sie identyczna sytuacja, no ale nikt by sie nie ciskal, bo o kase chodzi.Wszystkich tak te wakacje bola.
                              • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:58
                                Powód nie usprawiedliwił zachowania. Tak jak pisałam są rzeczy z którymi się nie dyskutuje. Nie wiem, my zawsze staraliśmy się tak wszystko robić aby dzieci nigdy nie musiały czuć niepotrzebnego strachu. Jakbym zemdlała na spacerze będąc sama z młodymi i musiała mnie karetka na szybko zabrać a dzieciaki jakaś obca opieka, to niestety... Jak jedziesz do pracy nie musisz dziecku nagle znikać z zasięgu wzroku.
                          • claudel6 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:18
                            "nie mogli". bo pracowali, bo mieli inne dzieci. tutaj mogli, tylko NIE CHCIELI.
                            to jest niebywałe,ze ty cały czas glosujesz na ten temat. od tego wątku nie mam watpliwosci, że jesteś najgłupszą i najbardziej paskudna moralnie osobą na tym forum. gazeta to troll, będzie zawsze pisał pod włos, bo za to mu płaca, ale ty? ty jestes naprawde i to jest straszne.
                            • ciociacesia Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 14:17
                              > forum. gazeta to troll, będzie zawsze pisał pod włos, bo za to mu płaca, ale t
                              > y? ty jestes naprawde i to jest straszne.
                              ja tam przekonana nie jestem. w takich przypadlach stosuje wypracie i swiecie wierze ze np lipiec to trol, lola tez
                  • vesper_lynd_1 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:49

Ale widzisz różnicę między wyjazdem i pozostawieniem dziecka w środowisku mu znanym, z osobami mu znanymi a tym co oni zrobili? To dziecko zostało pozostawione nagle, w obcym miejscu, z obcymi ludzmi. Nie ma znaczenia, że jechał po dziewczynkę opiekun- ona była pozostawiona na jakiś czas na łaskę i niełaskę OBCYCH ludzi!!!!!! Obcych dla dziecka i obcych dla tych rodziców. Na to nie ma żadnego usprawiedliwienia.
                    • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:58
                      Jak w szpitalu np.- powtarzam sie,wiem.
                      • vesper_lynd_1 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:04

Dwie kwestie- właśnie dlatego, aby zmniejszyć traumę dzieci, od dawna rodzice mogą zostawać z dzieckiem w szpitalu- ktoś mądry widocznie zauważył, że pozostawianie dziecka w szpitalu z obcymi mu nie służy, ani jemu ani procesowi zdrowienia.
                        Druga kwestia- najczęściej w szpitalu zostaje się bo się MUSI, i raczej nie jest obecnie częstym zjawiskiem praktyka pozostawiania tam dziecka samego.

W tej sytuacji żadnego przymusu nie było, a raczej był- zrobienia sobie wakcji nawet kosztem swojego dziecka, jego samopoczucia i psychiki. Obrzydliwe.
                    • jowita771 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:19
                      > Ale widzisz różnicę

Nie widzi, daj spokój, szkoda Twojego czasu.
                • m_incubo Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:39
                  Dwulatek nie ma poczucia czasu, więc różnica rzeczywiście żadna. Równie dobrze może wpaść w histerię, jak wyjdziesz na godzinę z domu. No ale to tylko potwierdza, że rację mają te do głębi oburzone zostawieniem dziecka ematki wink
                  • memphis90 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:12
                    Dwie godziny a dwa tygodnie- nawet dwulatek zauważy róznicę...
              • kannama Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:48
                a tu sie bardzo mylisz...zaplanowana, wytłumaczona dziecku rzecz to zupełnie inna sprawa niz brutalny spontan...
              • mgla_jedwabna Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 27.07.12, 23:16
                Z punktu widzenia dziecka różnica jest taka, że:

a) matka wraca po 10 godzinach, a nie po 2 tygodniach
                b) dziecko powinno być do sytuacji przygotowane, nie dowiaduje się znienacka, że zostanie zostawione
                c) zostaje pod opieką osoby, która potrafi się nim zająć (odczuwalna różnica między fajną ciocią a obcą babą)
                d) zostaje w przyjaznym środowisku - własny dom, dobrze znany plac zabaw, ew. mieszkanie opiekunki, żłobek itp. - czyli miejsce przystosowane dla dzieci, przytulne, wyposażone w zabawki itp.
                • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 27.07.12, 23:37
                  Ale "obca baba" opiekowała się dzieckiem 20 minut, potem opieka została przejęta przez osoby znane dziecku - z rodziny.
          • kannama Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:46
            a jakbys sie poczuła gdyby Twój mąż zaprosił cie na super kolacje, wchodzicie do restauracji a tam jego kolega. No to mąż --cześć żona, baw się dobrze, idę na piwo? Dla mnie nie chodzi o samo bezpieczeństwo dziecka. W sumie było bezpieczne. Ale zostało potraktowane jak przedmiot. Gorzej, bo walizki zabrali.
          • satoja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:49
            Temat Madzi na nikim już wrażenia nie robi to trzeba zacząć nabić naiwnemu społeczeństwo kolejną stertę piany by miało się czym zająć i nie zawracało d.... tym że kasa z państwa wyparowywuje.
            Ciekawe, że na tym filmie widać że dziecko sobie spaceruje, biega jak każde inne w jego wieku. A przed chwilą w tv pokazywana była scena gdzie rodzice oddają dziecko a ono od razu za nimi biegnie. Czyli tradycyjnie którzyś już zmontowali taśmę i tworzą nową historię.

A swoją drogą jestem zdumiona, że tak wiele osób tutaj nawet nie zakłada, że rodzice np przez godzinę wcześniej dziecku tłumaczyli nową sytuację, zapoznali z obsługą z którą zostanie, wyściskali dziecko POZA TĄ KAMERĄ MONITORINGU. Może byli z dzieckiem do ostatniej możliwej minuty. Naprawdę to społeczeństwo już tak zeschizowane , że nie wierzy w istnienie czegoś jeśli to nie zostanie pokazane w telewizji lub innym fb ??
            Sami porzucacie podobnie dzieci nie raz i nie dwa bo ważniejsza kasa,praca,święty spokój. Ale tradycyjnie belek u siebie się nie dostrzega.
            • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:53
              Skroiły sobie historyjke jak im wygodnie i dawaj jechac po tej rodzinie.
              Nie wiedza dokladnie jak to sie odbylo, no ale wyobraznia pracuje.
              Mało sie nie zachłysną oburzeniem.
              • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:19
                Cnotki niewydymki, a z innych postów wynika, że jedna tak nerwowa, że poszarpała rano swoją córkę, inna regularnie daje klapsy, jeszcze inna nie z powodów finansowych lecz z serii "nudzi mi się w domu" oddała 6-miesięczne dziecko do żłobka, a sama do pracy, jeszcze inna nie ukrywa przed córkami nastolatkami swojego paskudnego obleśnego chorego nawet dla mnie - osoby dorosłej blogu, kolejna od noworodka karmiła mieszanką zamiast piersią.
            • claudel6 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:21
              tak, jasne, godzinę tłumaczyli, tylko nikt prze tę godzine nie zdązył po to dziecko przyjechać.
              • satoja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:03
                a co? ty mieszkasz na lotnisku że możesz do niego dotrzeć w dwie minuty ?
                • gulcia77 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 15:09
                  Zwłaszcza, że Pyrzowice są na, hmmm...., wypupiu. A nieliczne autobusy jakie tam jeżdżą, to jeżdża z Bytomia i zdaje się z Mierzęcic. Rodzice zdaje się z Zabrza. Więc trzeba jechać przez Bytom, Piekary Śląskie, Świerklaniec, Niezdarę, Mierzęcice i parę innych wioch po drodze, których nazw nie pomnę, choć kilka razy w tygodniu dojeżdżam z Bytomia do Zawiercia. A żeby było jeszcze zabawniej, w drodze na lotnisko są obecnie mijanki, bo nowy asfalt kładą i można utknąć w niezłym korku. No chyba, że emamy poruszają się jeno helikopterami big_grin
                  • a-bara Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 26.07.12, 23:30
                    Nie zauwazylas, ze juz otwarli autostrade
                  • gulcia77 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 27.07.12, 08:23
                    Tiaaa, i wszystkie zjazdy i wjazdy już na niej zbudowali wink
                • claudel6 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:37
                  no i co z tego? właśnie DLATEGO nie powinni jej zostawiać.
          • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:02
            Moim zdaniem to zupełnie inna sytuacja, niż planowany wyjazd bez dziecka i zostawienie go od razu w miejscu, w którym ten czas ma spędzić.
            Tutaj było to po prostu pozbycie się przeszkody w wyjeździe.
            Przeszkody, która chwilę wcześniej nią nie była.
            Masakra, jak dla mnie.
            • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:32
              Gdyby tak traktowali to dziecko, to by w ogole go ze soba nie planowali zabrac.Bo przeszkadza.Ale było inaczej.
              • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:28
                Cóż, dla mnie w tym przypadku nieodpowiedzialność goni nieodpowiedzialność.
                Podstawową sprawą przy wyjeździe zagranicznym jest sprawdzenie ważności dokumentów.
                A jak się nawaliło, to się ponosi konsekwencje - a nie dziecko ponosi konsekwencje.
                Dla mnie to jest po prostu niewyobrażalne. A nie jestem matką, która dziecko ma do nogi przyspawane.
                • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:36
                  Dziecko nie moglo jechac z przyczyn formalnych.Raptem 20 minut zostalo z obcymi w obcym miejscu.Po 20 minutach znalazło sie z osobami, ktore zna.Uwazam, ze tu sie wyolbrzymia do granic absurdu te konsekwencje jakie poniosło dziecko.
                  • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:42
                    Za lat 15 to dziecko czytając stare komentarze w internecie jaką to traumę wtedy poniosło będzie się tarzać ze śmiechu, zapewne w ogóle nie pamiętając całej sytuacji.
                    Pamiętam jak miałam może z 8 lat przyjechała koleżanka matki i zaczęła wspominać jak gdy miałam jakieś dwa latka właśnie na chwilę została ze mną i ja do niej podeszłam, a potem widząc, że to jednak nie mama zaczęłam bardzo płakać. Wierzę, że tak było, ale gdyby nie koleżanka mamy która mi opowiedziała to gdy miałam z 8 lat w ogóle nie wiedziałabym, że takie zdarzenie istniało. A musiałam chyba naprawdę bardzo płakać skoro koleżanka matki tak bardzo to zapamiętała.
                    Jak już wspominałam wcześniej psychologowie uważają, że pamiętamy zdarzenia od około 3-4 roku życia.
                    Niewykluczone, że o tej paskudnej traumie dziecka będą pamiętać najwyżej tutejsze kumoterki i rodzice dziecka, a nie ono samo.
                  • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:45
                    Moje zdanie jest takie, że dziecko zostawiono jak bagaż w przechowalni.
                    I to, ile czasu spędziło w tej informacji, jest drugorzędną sprawą.
                    I nie uważam, że to wyolbrzymianie.
                    • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 16:36
                      A jak miano inaczej zostawic, hę? W tej konkretnej sytuacji?
                      • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:15
                        W ogóle nie zostawiać!
                        • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:23
                          Ta opcja jak widac nie wchodzila w gre.
                          • claudel6 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:38
                            jak nie wchodziła?? ktoś ich pod karabinem do tego samolotu zapędzał??
                            • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:53
                              Widocznie uznali, ze te 20 min to nie powód by rezygnowac z zaplanowanego wyjazdu.Nie chcieli z niego rezygnowac, było to dla nich bardzo wazne- nie nam to oceniac.
                              • claudel6 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 23:36
                                dlaczego nie nam to oceniać? co to jacyś najwyżsi kaplani czy bogowie są, że nie podlegają ocenom?
                          • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:54
                            Wchodziła. To była wyłącznie decyzja rodziców.
                            • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:59
                              Dla nich najwidoczniej -NIE.
                              • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:10
                                Bo są egoistami.
                                • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:18
                                  Oprócz rodziców - egoistów było tam 6-letnie dziecko które najwyraźniej chciało jechać, ani chybi dziecko też egoista.
                                  • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:52
                                    Starsze dziecko mogło lecieć z jednym rodzicem, młodsze zostać z drugim.
                                    • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 21:00
                                      Byc moze z przyczyn, ktorych nie znamy, nie chciali tego tak rozwiazac.
                      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:55
                        Miano szlachetnie zrezygnować (kosztem starszego dziecka, ale starsze dziecko to takie nic którym nie warto się przejmować) z wycieczki na którą zapewne długo oszczędzano. Na moje oko nie jest to zamożna rodzina, która lekką ręką może wydać kilka tysięcy złotych.
              • iwles Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:42

Lola skup się:

jedziesz w romantyczną podróż poślubną. Np. do USA.
                macie międzylądowanie we Francji . Okazuje się, że zapomniałaś sprawdzić ważność wizy, a ta już niestety - nieaktualna. Nagle patrzysz - twój świeżo poślubiony łapie walizki pod pachę i dyla w kierunku samolotu do Ameryki, zostawiając cię samą w obcym miejscu, nie znasz języka, nie znasz miejsca, w tłumie czujesz się zagubiona. Mąż niczego z tobą nie ustalał, nie konsultował, po prostu nagle zostawił cię bez słowa i sam poleciał dalej, w podróż, która była planowana jako waszą wspólna.

To teraz pomyśl, co byś poczuła?
                • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:53
                  Nie można porównywać małych dzieci do osób dorosłych. To kuriozum.
                  Równie dobrze można się dziwić czemu dwulatek nie chodzi do pracy i nie zarabia na swoje utrzymanie, a rodzice już tak.
                  Dzieci i dorośli nigdy nie będą mieć zarówno równych obowiązków (tu każdy się zgodzi) ani równych praw (tego niektóre współczesne mamusie nie mogą znieść ani zrozumieć swoim małym rozumkiem wypranym przez psychologów z kolorowych pisemek) jak ludzie dorośli.
                  • antyideal Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:46
                    gazeta_mi_placi napisała:

Dzieci i dorośli nigdy nie będą mieć zarówno równych obowiązków (tu każdy się z
                    > godzi) ani równych praw (tego niektóre współczesne mamusie nie mogą znieść ani
                    > zrozumieć swoim małym rozumkiem wypranym przez psychologów z kolorowych pisemek
                    > ) jak ludzie dorośli.

A to niby dlaczego dziecko nie ma miec rownych praw jak dorosły ?
                    Nie chodzi oczywiscie o prawa wyborcze itd.ale np.prawo do poszanowania
                    jego uczuc jak najbardziej.
                    Powiedzialabym, ze taka wypowiedz swiadczy raczej o Twoim malym rozumku,
                    ale domyslam sie, ze jest to zwiazane z faktem bycia bezdzietnym/ą i
                    nieznajomoscią psychiki dziecka, wiec nie bede osadzac zbyt surowo.
                    • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:57
                      Skoro chcesz aby dziecko było równe to powinno zatem działać w obydwie strony, zatem zarówno powinno się szanować uczucia dziecka i jego potrzeby jak i dziecko powinno szanować uczucia i potrzeby rodziców i na przykład nie drzeć mordy jak rodzice w danej chwili chcą wypocząć, ponieważ jednak dzieci na pewnym etapie rozwoju (co normalne i naturalne) są głupiutkie nie jest to zatem możliwe.
                      A bezdzietność nie ma tu nic do rzeczy gdyż dokładnie uważam tak jak Lola, która jest matką (no chyba, że jest bezdzietna i tylko się kamufluje).
                      • antyideal Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:06
                        No ale to, ze dziecko jest na pewnym etapie rozwoju nie oznacza,
                        ze mozna traktowac je jak przedmiot, ktory sfere uczuciową nabedzie
                        dopiero w pozniejszym okresie.
                        Co prawda czesc rodzicow niestety wychodzi z takiego zalozenia, w zwiazku
                        z czym wielu doroslych ludzi zmaga sie potem z problemami emocjonalnymi
                        wyhodowanymi w dziecinstwie wlasnie przez bycie tak traktowanym.
                        Czesto nawet nie pamieta konkretnych zdarzen i nie rozumie skad biora
                        sie jego dziwne leki i reakcje na pewne sytuacje.

Dziwią mnie wypowiedzi Loli, fakt, ale ma ona jak zauwazylam,
                        przekorna naturę i lubi byc pod prąd, wiec chyba tym mozna tłumaczyc jej
                        wypowiedzi, nie wierze, zeby majac kiedys 2latke nie zauwazyla,
                        jak rozwinięte emocjonalnie jest takie dziecko.
                • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:33
                  Nie wziełas jednego pod uwage- nie mam 2 lat.To jest zasadnicza róznica.
                  • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:37
                    Uważasz, ze z dzieckiem nie należy się liczyć?
                    • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:44
                      W takich sytuacjach powinno się liczyć to co jest lepsze dla większości, czyli jak troje osób chce jechać, a jedna nie może to jedzie trójka, a czwarta zostaje.
                      Czy jeśli robilibyście głosowanie co wybieramy na wakacje góry czy morze i trzy osoby by zagłosowały za morzem, a jedna za górami to oznaczałoby, że należy wybrać zdanie tej jednej osoby i wybrać góry?
                      • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:50
                        Nie, rodzina nie jest tylko po to aby babcie były szczęśliwe, a zdjęcia świąteczne pełniejsze. W rodzinie nie myśli się co chce większość. Myśli się wszystkich. Możesz tego trollu nie łapać ale Lola powinna już to zrozumieć.
                    • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 16:38
                      Nalezy, oczywiscie, ze tak.
                      W wielu sytuacjach trzeba jednak znalezc kompromis.Jakies rozwiazanie sytuacji.
                      Gdyby nie liczono sie z tym dzieckiem, to by w ogole nie brano go pod uwage przy organizacji wyjazdu.Bo takie male to tylko obowiazek i przeszkoda w spokojnym spedzeniu wakacji.
                  • iwles Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:42

to znaczy ?
                    bo nie rozumiem, co masz na myśli.
                  • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:46
                    Jak tutejszym Paniusiom wygodnie to dziecko równa się dorosły, a jak niewygodnie to dziecko równa się po prostu dziecko, zależy jak wiatr zawieje.
                    • iwles Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:53

"dziecko równa się po prostu dziecko"

a jakie to ma znaczenie w kwestii uczuć ?

Ja w dalszym ciągu pytam: jak poczułaby się Lola w opisanej przeze mnie sytuacji ? Super? OK? pomachałaby łapką męzowi z radosnym usmiechem: kochanie baw się dobrze?
                      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:59
                        Dziecko by sie zapewne czulo najlepiej,gdyby polecialo.Ale z przyczyn formalnych- nie mogło.
                        Czułabym wscieklosc zapewne,a sam fakt czy facet zostal ze mna czy polecial sam nic by w tym wzgledzie nie zmienil.Bo mialam byc w Grecji, a zostalam we Wrocławiu.Z wyjazdu nici.
                        • aneta-skarpeta Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:24
                          lola czyli jakby Twoj facet musial zostac we wrocku to juz byloby ci to obojetne bo lecisz do grecji?

mi byloby milej gdyby został ze mną we wrocku - mimo ze byloby szkoda, ze nie jestesmy w grecji
                          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:28
                            Wolalabym, aby skorzystal z okazji i pojechal,niz poswiecajac sie dla mnie- został.
                            • mgla_jedwabna Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 27.07.12, 23:27
                              Lola, chciałabym zobaczyć cię, jak zostajesz na tym hipotetycznym lotnisku francuskim, bez pieniędzy, znajomości języka etc., widzisz faceta, który bez tłumaczenia i pożegnania mknie na samolot do Ameryki i myślisz... "baw się dobrze, kochanie".

I nie ma żadnego znaczenia, że po 30 minutach przyjechała po ciebie wasza wspólna koleżanka. Chciałabym cię zobaczyć przedtem.
                    • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:53
                      Dziecko nie powinno być drugorzędnym członkiem rodziny. To, że dwulatek biega a nie siedzi non stop i nie czyta książki to sprawa rozwoju w danym wieku.
                      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:59
                        Powinno, od wieków tak to działa, pierwszorzędnymi członkami rodziny są osoby zapewniające jej utrzymanie.
                        I żaden współczesny psycholog z kolorowej gazetki dla młodych Mam tego nie zmieni.
                        Tak było zawsze, jest i będzie.
                        Każdy z nas od dziecka dorasta do etapu w którym będzie samodzielny i miał większe prawa.
                        • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:03
                          Gdzieś ty się wychował. Teraz to mi jest ciebie naprawdę żal. Zwłaszcza, ze dla swojej matki taki bezrobotny synek to żaden powód do chluby. Zasługujesz tylko na połowę zupy na obiad...
                      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:01
                        Skoro tak, to nalezaloby z nim konsultowac wszelkie decyzje.Nie lubi przedszkola? Ok, zrezygnuje z pracy, by mialo komfort bycia w domu.Wszak jego potrzeby nie sa mniej wazne niz moje.
                        • kropkacom Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:04
                          Czemu uparcie odwracasz kota ogonem? Wakacje to nie przedszkole.
                        • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:09
                          Cały czas nie dostrzegasz chyba, że dziecko nie poleciało z winy rodziców. Było jedynym, które poniosło konsekwencje ich nieodpowiedzialności.
                          • aneta-skarpeta Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 11:23
                            erin ma racje

to tak jakby moj mąż był odpowiedzialny za moje dokumenty ( bo jestem ubezwałsnowolnionatongue_out), nie dopilnował ich i powiedzial- sorry masz niewazny paszport, zostajesz.

a ja na to- no tak, to sprawiedliwe. bardzosuspicious
                          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 16:43
                            Załozmy,ze by sprawdzili wczesniej.Paszport niewazny.Czasu na aktualizacje nie ma.Co robia? Zostawiaja dziecko dziadkowi i leca we trójke.
                            A moze wg ciebie nie leca wcale i rezygnuja z wakacji, bo najmlodszy czlonek rodziny nie moze byc zabrany?
                            • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:16
                              Do decyzji - jak najbardziej z opcją 'lecą sami', ale dziecko od razu zostawiają u osoby, która się nią opiekować będzie. To jest OGROMNA różnica dla dziecka.
                              • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:26
                                Aha,czyli chodzi o te 20 minut na lotnisku..
                                • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:53
                                  Już pisałam, że w moim odczuciu czas, na jaki pozostawiono dziecko, jest drugorzędny.
                                  Faktem jest, że dziecko zostało narażone na stres, szukało rodziców, płakało i nie wiedziało, co się dzieje i czemu jest z jakąś obcą panią.
                                  Naprawdę w takiej sytuacji zostawiłabyś swoje dziecko z obcymi ludźmi?
                                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:57

> nie wiedziało, co się dzieje i czemu jest z jakąś obcą panią

To juz sa domysły.

Nie wiem.Musialabym znalezc sie w konkretnej sytuacji, aby to stwierdzic.
                                    Jak pisalam- sama kilkukrotnie pilnowalam obcych dzieci, bo ich rodzice mieli cos do zalatwienia i dziecka nie mogli ciagnac ze soba- byłam dla nich calkiem obca.
                                    • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:07
                                      A czemu nie zadzwoniłaś po policję i nie powiadomiłaś mediów? Jak dziecko dodatkowo płakało mogłaś zrobić dramatyczne nagranie np. komórką.
                                    • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:07
                                      lola211 napisała:

> To juz sa domysły.

Nie, to fakty - w Wiadomościach pokazano wypowiedź pracownika lotniska.
                                      Faktem jest, że rodzice dali ciała, a jedyne pokrzywdzone jest dziecko.
                                      Ciekawa jestem, jak się bawią...
                                      • e_r_i_n Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:09
                                        I jeszcze jedno - znam przypadek podobny, przy czym rzecz dotyczyła dziecka nastoletniego.
                                        I poleciał z Młodszym ojciec, a matka została.
                        • aneta-skarpeta Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 12:09
                          lola, ja bym tez wolala siedziec w domu niz chodzic do pracy, a jednak chodzę

choc jakbym była w pracy bardzo zle traktowana to mąż powiedziałby zebym z pracy zrezygnowala- bo np mam nerwice etc

wiadomo do pracy chodzic trzeba i o ile dyskusja o tym czy dziecko ma isc do 1 klasy czy ma siedziec w domu jest idiotyczna, to juz rozmowa o 1-2 latku czy jest gotowe na dłuższe rozstanie głupia nie jest- częśc dzieci bardzo dobrze przyjmie żłobek, inna średnio ale szybko sie przyzwyczai, a dla innego to bedzie koszmar i jesli mam co do garnka wlozyc, ale zyc skromnie i poczekac jeszcze rok, zbey dziekco dojrzało to lepiej zostac i szukac innego rozwiązania moze na ten czas

dla mnie, matki 10 latka 2 latek to malutkie dziecko, ale takie ze zaczyna kumac coraz wiecej ale jeszcze wielu rzeczy nie rozumie, które sie potrafi szczerze cieszyc i szczerze bać

i czasem "trzeba się nad tym pochylić"smile

inna kwestia, ze ja jestem z tych, ze nie wydam ostatnich pieniedzy na wakacje, nie pojade na wakacje bez kasy ekstra, zeby miec w razie czego lub w sytuacji gdy nie mogę np szybko od kogos pożyczyc

dlatego tez nie byloby dla mnie problemem wydac np 500 zł na autokar, piciąg czy zalatwienie nowego lotu za 1-2 dni

wiadomo,s zkoda kasy, ale trudno- za swoje błędy się płaci
        • m_incubo Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:42
          >No właśnie, obejrzałam do samego końca i chyba jestem ślepa albo może wycięli część >materiału, ale gdzie jest fragment gdzie dziecko biegnie w kierunku matki, a ona w tym >momencie ucieka?

Jak to gdzie? W galopującej wyobraźni ematki.
      • nanuk24 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:58

> Miala byc histeria i dramatyzm.Matka miala uciekac na oczach wyjacego w niebogl
        > osy dziecka

acha, nie bylo. To niby dlaczego ludzie sie ogladali, zatrzymywali i obserwowali?

Lola, wez idz sie wyproznij, bo kupa przez ciebie przemawia.
    • na_pustyni Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 18:58
      Swoją drogą ciekawe, jak często się to zdarza na lotniskach i czy zrobiłoby się głośno o dziecku zostawionym jak walizka na przechowanie, gdyby nie wpadka z panem zamiast pani...
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:03
        Dzieci w żłobkach i przedszkolach też są codziennie przechowywane jak walizka, koszmar...
        • iwles Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:34

głupoty gadasz gazeta. Z przedszkolem i złobkiem rodzice podpisują umowę, a jeszcze jakie mają dylematy zanim wybiorą najbardziej odpowiednie. To są instytucje opiekuńcze, a od kiedy jest nią lotnisko ?
          Rodzice nie biorą nawet swoich dzieci do swojej pracy, a tutaj dziecko zostało podrzucone personelowi, który przecież był w pracy i miał zupełnie inne obowiązki, niż pilnowanie dzieci.
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:55
            Wiemy obydwie, że wiele kobiet zamiast żłobka czy przedszkola wybiera nianię. Ile z nich faktycznie ma legalnie zatrudnioną nianię z legalną umową?
            • iwles Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:11

Zanim zatrudni się nianię, to przeprowadza się "rozpoznanie". A umowa ustna też jest wiążąca (nie w kwestii podatku, ale w kwestii obowiązków - jak najbardziej).
              • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:13
                Rozpoznanie może nie wiele dać, ile tu matek narzekających na nawet polecone nianie, że pali przy dziecku, że przyłapały ją na kłamstwie, nie mówiąc już o tym, że jedna z nich nie tylko zaopiekowała się dzieckiem forumowiczki, ale z czasem i jej mężem (obecnie oczywiście byłym mężem).
                • iwles Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:18

no widzisz, a co dopiero zostawić dziecko z osobą zupełnie nie znaną i jeszcze taką, która zamiast opiekować się dzieckiem ma swoje obowiązki, bo jest w pracy.
                  Był niedawno artykuł o tym, jak matka wzięła do pracy 7-latka (chyba), a dziecko utopiło się w jakimś stawie, czy kanale.

Czyli - rodzice zostawiając dziecko na lotnisku postąpili nieodpowiedzialnie, prawda ?
                  • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:17
                    Bezpocztyonline też pisała o tym jak pracując w firmie sprzedającej rzeczy nie przeznaczone raczej dla dzieci i potencjalnie nawet dla nich niebezpieczne (stawiam na jakieś budowlane) i bez kącika specjalnie wydzielonego pod dzieci rodzice zostawiali jej i jej kolegom dzieci pod opiekę, nierzadko właśnie na 30 minut.
                    Jakoś po policję nie wołała. A to dopiero bezmyślność i bezczelne robienie z przypadkowych osób bezpłatnej niańki.
      • montechristo4 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:03
        czy tylko ja widzę, że dziecko szuka matki, nie daje się do siebie zbliżyć pracownicy i strasznie płacze?
        Filmy z kamer przemysłowych przeważnie są bez dźwięku, lepiej by Ci się gazeta zrobiło, jakbyś usłyszała straszny płacz?
        • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:04
          Przynajmniej film byłby wiarygodniejszy. A tak nawet nie ma pewności czy dziecko faktycznie płacze, czy gaworzy, czy się śmieje.
          • memphis90 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:13
            Gaworzy? Dwulatek?
          • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:01
            A tak nawet nie ma pewności czy dziecko faktycznie płacze, czy gaworzy, czy się śmieje.
            Nie pogrążaj się.
            • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:00
              Posiadasz filmik z głosem? To wrzuć go nam tutaj.
        • mamaemmy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:06
          montechristo4 napisała:

> czy tylko ja widzę, że dziecko szuka matki, nie daje się do siebie zbliżyć prac
          > ownicy i strasznie płacze?

w żłobku,przedszkolu tez dzieci za mama placzą.
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:10
            Kojarzę którąś z tutejszych mamusiek (nicka nie pamiętam, może Triss, może Mia_siochi, ale chyba jeszcze kto inny) która z nudów (w domu) nie z potrzeby materialnej wróciła do pracy zostawiając 5-6 miesięczne w żłobku.
            Znając życie też się pewnie pluje na tych "bezdusznych" rodziców.
          • kannama Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:50
            a jakbys sie poczuła gdyby Twój mąż zaprosił cie na super kolacje, wchodzicie do restauracji a tam jego kolega. No to mąż --cześć żona, baw się dobrze, idę na piwo? Dla mnie nie chodzi o samo bezpieczeństwo dziecka. W sumie było bezpieczne. Ale zostało potraktowane jak przedmiot. Gorzej, bo walizki zabrali.
    • barbibarbi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:05
      biedna malutka. Potem to dziecko wyraźnie szło w tym kierunku gdzie zniknęli rodzice, a oni nawet się z nią nie pożegnali. Zostawili jak psa pod sklepem, bez emocji, wakacje ważniejsze niż własne dziecko, zwyrodnialcy.
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:08
        Skąd wiesz czy na przykład pięć minut przed tym co pokazuje kamera nie pożegnali się z dzieckiem jak należy? I dopiero w momencie gdy już absolutnie ani o minutę nie mogli przedłużać pożegnań oddali w ręce personelu? Jasnowidz jesteś?
        • barbibarbi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:22
          ja bym prędzej trupem padła, niż bym miała zostawić dziecko w takiej sytuacji. Dla mnie to zwyrodnialcy, i nic tu nie pomoże czy się pożegnali 5 min wcześniej, czy nie.

Szczerze wątpię w te pożegnania, widać było paniczny pęd aby wycieczka nie przepadła, no bo jak to tak, cały rok odkładania grosza, a tu taki klops. I jak to tak, potem nie będzie można pochwalić się zdjęciami pod palmą na NK, no nie może być! Zostawiamy dzieciaka, przecież się nie zapowietrzy z tęsknoty.

Czasami trzeba trochę dystansu do siebie, i do pieniędzy, bo to tylko pieniądze, czasami trzeba pogodzić się ze stratą. Tym ludziom tego zabrakło, i zabrakło jeszcze zwyczajnej rodzicielskiej miłości i troski.
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:27
            Może spieszyli do drugiego dziecka, tego z którym pojechali.
            A wycieczki samolotowe mają to do siebie, że jakoś nie chcą czekać na spóźnialskich, niezależnie od tego czy ktoś jest spóźniony bo uspakaja dziecko czy dlatego, że za długo robił makijaż w toalecie.
            • barbibarbi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:39
              Nie zostawiłabym dziecka. Kiedyś w dniu wyjazdu moje dziecko dostało 40 stopni gorączki, opłacona wycieczka, kupione bilety na samolot. W domu była babcia, był czas żeby jeszcze pójść do lekarza, miał kto się dzieckiem zająć. A jednak nie pojechaliśmy wszyscy, kasa przepadła, trudno, to tylko pieniądze. Ja nie mogłabym spokojnie spać na tej wycieczce wiedząc, że moje dziecko zostało chore w domu. Nie żałowałam ani sekundy tej cholernej wycieczki. Oczywiście znaleźli się "życzliwi" znajomi, którzy byli mocno zdziwieni.
              • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:44
                Sama w innym wątku piszesz jak to Twoja rodzina dzięki tajemniczemu wink biznesowi jest zamożna więc średnio możesz wczuć się w sytuację rodziny która być może cały rok ciężko pracowała i oszczędzała na tę wycieczkę.
                • sylki Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:47
                  Nie jestem bogata, ale nie zostawiłabym tak dziecka, ot matczyna miłość i tyle. Pewnie powiedziałabym do męża, bierz pozostałe dzieci i jedźcie/lećcie na wycieczkę, no ale to ja.

Mój mąż wielokrotnie proponował mi wyjazd bez dzieci, ale mam wielkie opory, nie umiałabym się bawić wiedząc, że moje dzieci nie mają tej możliwości.
                  Nie rozumiem więc tych rodziców i tyle, szczerze żadne tłumaczenia ich nie usprawiedliwiają.
                  • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:11
                    Nie każda matka musi mieć dziecko przy sobie 24 godziny na dobę.
                    Jedna z tutejszych e-matek (nicka nie podobam, ale może sama się przyzna) dziecko w podobnym wieku (planowane i kochane) zostawiła na dwa tygodnie wakacji z dziadkami aby pobyć tylko z mężem na jednej z wysp.
                    Czy to oznacza, że jest gorszą matką od Ciebie?
                    • sylki Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 17:00
                      Ja w przeciwieństwie do ciebie rozróżniam obie te sytuacje.
                      Moje dziecko zostawione z babcią nie szukałoby mnie po domu, tu jak widać rodzice popełnili dwie głupoty
                      1 - nie sprawdzili paszportu
                      2 - pozostawili dziecko na szybcikia "byle gdzie"
                  • aneta-skarpeta Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:16
                    mi sie jakos tak układało, że na wakacje zawsze brałam dziecko i bardziej to dla dziecka jezdze niż dla siebie. sama wyjechalam na 3, 4 dni np żeby połazic po górach lub balowacwink

natomiast jakbym jechala np do egiptu , grecji czy do turcji i miala przed oczami baseny, plaze, parasole itd to by mi serce pekło, że ja sobie leże w ciepłym morzu, a moje dziecko w ciechocinku z babcią ( bo wiem że dla niego to byloby spełnienie marzeń i on jak głupi cieszy sie tez z polskiego morza)

I chyba bym nie miala serce mu potem pokazywac zdjęćsmile

no chyba ze bylaby to wycieczka, ktora by go kompletnie nie interesowala, ale z drugiej strony w tym zalatanym świecie kazde z nas czeka na wakacje, ze mozemy byc razem.

i wiem ze keidys nadejdzie czas- juz niedlugo, ze syn powie- ze starymi nie jadę bo to kichasmile

i to będzie kolejny fajny etap

wiem po swoich rodzicach, którzy dostosywali plany urlopowo rozrywkowe do dzieci i ich rozwoju

i zaczeli jezdzic sami po swiecie jak mielismy nascie lat i wolelismy wolną chatę od teneryfywink
      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:09
        Gdyby zaczeli sieckliwie zegnac, dopiero by byla histeria.Wiedzieli co robia.
        • mamaemmy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:16
          lola211 napisała:

> Gdyby zaczeli sieckliwie zegnac, dopiero by byla histeria.Wiedzieli co robia.

otóż to.
          dwulatek reaguje inaczej niz siedmiolatek,o czym niektórzy zapomnieli.
          Wystarczy wejsc na artykuły o pozostawieniu dziecka dwuletniego z nianią-absolutnie nie wolno się długo zegnać,przytulac itp..dziecko wtedy jeszcze bardziej to przezywa..
          • memphis90 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:18
            Nie wolno też w żadnym razie uciekać. Racz sobie doczytać. Pożegnać, przytulić się jak najbardziej TRZEBA.

Niemniej jednak rodzice, którzy nie zadbali o paszport dla dziecka i zostawiają je na lotnisku zasługują przynajmniej na kuratora. O ile nie na ograniczenie praw rodzicielskich. Kwestia priorytetów jest jednak niezwykle istotna.
          • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 20:14
            Czy w tych samych mądrych artykułach psychologowe zalecają lanie dzieciaka, tak jak to ty robisz (wg mamyemmy to najepsza metoda wychwawcza)? Te artykuły (które nie zalecają pożegnania za to nakazują bić dzieci) czytaj sobie, na zdrowie, ale dzielić się nimi już nie musisz.
    • sadosia75 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:13
      Wybitni rodzice.
      Jadą na wakacje dzieciaka zostawiają pod opieką obcej osoby , nie mają zielonego pojęcia czy dziecku coś grozi czy nie ale najważniejsze to wycieczki nie stracić i tyłki na słońcu prażyć. oj tam dziecko. poczeka. a grecja... dziś jest jutro może nie być.
      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:20
        A cóz takiego moglo temu dziecku grozic?
        • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:25
          Też jestem ciekawa, już chyba większy dyskomfort tak małe dziecko ma w samym samolocie, zwłaszcza pod czas startu i lądowania.
        • sadosia75 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:27
          Absolutnie wszystko (ot choćby dziecko mogło się zgubić, albo ktoś mógł sobie dziecko "przywłaszczyć" zboczeńców na tym świecie też nie brakuje . pewna pani miała śliski kocyk, inna pani miała dość bo dziecko płakało i chciala je tylko uciszyć. dziś te dzieci powiększyły grono " lokatorów" cmentarnych świrusów też nie brakuje jak widać.) i z pewnością nic.
          nie dasz 100% gwarancji, że dziecku nic nie groziło. no chyba, że dasz. wtedy proponuję, żebyś zostawiła swoje dziecko pod opieką kogoś obcego na lotnisku.
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:48
            Równie dobrze dziecko mogło im się zgubić w tłumie na wakacjach z nimi, mogło też coś mu się stać w samolocie bądź gdy opieka dziadków była ustalona na długo przed datą wyjazdu i przekazana w inny sposób niż na lotnisku.
            Obecność rodziców nie daje 100% pewności, że dziecku nic się nie stanie.
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:52
            Jeszcze brakuje ataku terroryztycznego i uderzenia meteorytu.
            Nikt nigdy nigdzie nie jest bezpieczny w 100%.
            Dziecko zostalo oddane pod opieke dorosłym kobietom jak widac, ktore sie nim zajeły.
            • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:53
              Mi tam one wyglądały na pedofilki, a na tym filmie widzę za jedną z nich jakby ciemny śliski kocyk...
            • sadosia75 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:58
              No cóż... w takim razie po co zatrudniać opiekunki? z samego rana człowiek zostawia dzieciaka w sklepie i po 17 po pracy przychodzi odebrać. ważne, żeby to była kobieta ! dorosła ! No może żeby nie utrudniać życia paniom ze sklepu to można by było zostawić dziecko np. przed sklepem. w wózku. z zapasem pieluszek. no ale wtedy trudniej o odbiór dziecka. no to może na komendzie? tam w końcu są kobiety no i adres wiadomy. Można też dziecko zostawić w parku ( latem wskazane co by świeżego powietrza nałapał dzieciak ) ale zimą już trudniej. jednak zima potrafi zaskoczyć nie tylko drogowców.
              Lolka ty po prostu w tym momencie swoim wspaniałym rozsądnym rodzicielskim umysłem ułatwiłaś życie absolutnie wszystkim rodzicom ! zlikwidujmy opiekunki, przedszkola itp. Podrzućmy dziecko dorosłym kobietom ! Skoro dziecko i tak nie jest nigdzie bezpieczne w 100% to po co przepłacać? wink
              • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:03
                Jesli wyraza na to zgodę? Prosze bardzo.
                • sadosia75 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:07

nie zostawiłabym psa obcej osobie nawet na kwadrans. baa ja swoich psów przed sklepem nie zostawiam a co dopiero obcym osobom. i dzieci też bym nie porzuciła ( bo to jest porzucenie ) na lotnisku bo wakacje i trzeba jechać. aż dziw bierze, że nie widzisz w tym zachowaniu nic nagannego co więcej pochwalasz takie zachowanie.dlatego też ponawiam propozycję : jeśli dzieci posiadasz zostaw je pod opieką obcych tobie i im osób na lotnisku przynajmniej na godzinę. chętnie ci potowarzyszę w tym doświadczeniu. to jak? piszesz się na to?
                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:36
                    Ja wcale nie pochwalam.Po prostu- jestem w stanie ich zrozumiec.

jeśli dzieci posiadasz zostaw je pod
                    > opieką obcych tobie i im osób na lotnisku przynajmniej na godzinę. chętnie ci p
                    > otowarzyszę w tym doświadczeniu. to jak? piszesz się na to?

Nie ma sprawy, musze tylko znalezc sie w takiej samej sytuacji jak oni.
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:53
            Tysiace rodziców zostawia swoje dzieci na cale dnie pod opieka zupelnie obcych osob.Wzietych z ogłoszenia.Nianiom.
            • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:57
              A ile tu matek pisało, że jak szło do ginekologa to na czas wizyty maluchem zajmowała się recepcjonistka, tamtejsza pielęgniarka albo nawet prosiły kolejne pacjentki aby przypilnowały.
              W czym taki personel (podejrzewam, że wizyta u takiego lekarza też może potrwać z pół godziny, zanim się kobieta rozbierze do rosołu, porozmawia itp.) jest lepszy od tych kobiet z lotniska?
            • sadosia75 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:38
              Jest jednak ogromna różnica między podrzuceniem dziecka obcej osobie,której nawet danych nie znasz a zostawieniem dziecka z nianią,którą znasz i wiesz gdzie mieszka i w razie czego wiesz pod jaki adres skierować policję. a ci rodzice pewnie nawet nie mieli czasu żeby przyjrzeć się dokładnie kobietom,którym wcisnęli swoje dziecko. więc gdyby coś się stalo to by pewnie nawet nie mogli opisać "opiekunek"
              i nadal twierdzę, że szczytem chamstwa jest porzucenie swojego dziecka na lotnisku i pojechanie na wakacje. jeśli dla rodziców wakacje ważniejsze niz zapewnienie dziecku należytej opieki no cóż. no to tylko lola podać im twój adres. świetnie się dogadacie.
              • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:58
                Nianie znasz? Spiszesz sobie co najwyzej z dowodu.A moze byc np.sfałszowany.
                Personel lotniska nie jest anonimowy- ma imie, nazwisko i bardzo łatwo ustalic te dane.
                Dla mnie to dziecko było w bezpieczniejszych rekach- w publicznym miejscu, z kilkorgiem ludzi- niz zostawione samo w towarzystwie jakiejs kobiety najetej do pilnowania, o ktorej nie wie sie nic wiecej niz to jak sie nazywa i gdzie ma meldunek.
                • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:12
                  Niekoniecznie sfałszowanym, może mieć prawdziwy dowód, ale być na przykład niezrównoważona albo alkoholiczka czy ukrywać przed pracodawczynią fakt, że ma na przykład padaczkę.
        • mgla_jedwabna Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 27.07.12, 23:39
          Dwuletnie dziecko pozostawione pod opieką pracownika lotniska, być może nie mającego pojęcia o możliwościach takiego malca, może np. wetknąć kończynę w szparę od drzwiczek/bramki i ją sobie przytrzasnąć, wetknąć podobnie paluszki w miejsce niebezpieczne i je przyciąć, zjeść/ wypić coś znalezionego przypadkiem i się zatruć lub udławić, pobiec gdzieś i się zgubić (wystarczy chwila), wpaść pod wózek bagażowy, wejść gdzieś, a następnie spaść i złamać/skręcić kończynę lub doznać urazu głowy, wreszcie dokonać zniszczeń w miejscu pracy doraźnego opiekuna (np. wylać sok z czarnej porzeczki na dokumenty).

Wszystko to są rzeczy oczywiste nawet dla bezdzietnych czytujących e-mamę, ale niektórzy czytują zaledwie Cosmo lub Men's Health wink
          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 30.07.12, 10:15
            To wszystko może dziecko także pod opieką rodzica lub opiekunki.
            Ile razy my jako dzieci (pod opieką trzeźwych rodziców) mieliśmy drobne wypadki opisane przez Ciebie - przytrzaśnięte drzwiami palce, rozbite kolana? A i jedna tutejsza matka chwaliła się jak kiedyś dwa razy w przeciągu jednego dnia (dwójka dzieci) była na pogotowiu, raz jedno dziecko rozwaliło łeb, a po powrocie do domu drugie też o coś pie_rd_ol_nęło i znowu musiała wracać się.
            Odnaleźć ją (nie pamiętam nicka tylko sam opis sytuacji), namierzyć po IP i odebrać dzieci.
      • jowita771 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:23
        > oj tam dziecko. poczeka. a grecja... dziś
        > jest jutro może nie być.

Oj, Sadosiu, rozbawiłaś mnie w tym przykrym wątku tą Grecją.
        • sadosia75 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:31
          No to chociaż tyle tego dobrego w tym całym paskudnym zdarzeniu wink
    • melancho_lia Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:14
      Ta bidulka potem szła w stronę, w którą oni pobiegli... Biedna mała. Nie wyobrażąm sobie zostawić dziecko i leżeć sobie spokojnie tydzień czy dwa na ciepłej plaży, po prostu sobie nie wyobrażam. Mam nadzieję, ze jednak jakieś konsekwencje tego poniosą.
      • maxi3 a czy nie można zastepczego paszportu wystawić 24.07.12, 19:17
        na lotnisku?
        Nie można tego było jakoś załatwić?
      • mimi_chicago Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:07
        Inteligencja to ci ludzie chyba nie grzesza. Po pierwsze wiadom...po drugie, jak mozna nie sprawdzic waznosci paszportow przed zaplanowanie wakacji. Chyba, ze to byla jakas super okazyjna oferta "last minute" warta nawet kilku blizn emocjonalnych u latorosli wink. Ale plakac mi sie jakos nie chce; nie widze zeby to dziecko bylo w jakims bezposrednim niebezpieczenstwie. Widze za to bezmyslnosc jego rodzicow.
    • piekielna-diablica Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:15
      szuje nie rodzice
    • vesper_lynd_1 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:17

Moim zdaniem ich stosunek do dziecka widoczny jest już od motywu z paszportem- jadę na wczasy za granicę i nie sprawdzam podstawowego dokumentu? Nonszalancja i przedmiotowe traktowanie- ot, co. Liczę sie ja i to, co sobie założyłam w danej chwili- ja, ja, ja...
      • mamaemmy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:18
        dla mnie najwiekszym ich przewinieniem nie jest zostawienie dziecka pod opieka innych osob(bo tak było,przeciez oni nie zostawili tej malej samopas)tylko NIESPRAWDZENIE jej dokumentów,niezadbanie o to,ot co.
        • ira_07 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:39
          > dla mnie najwiekszym ich przewinieniem nie jest zostawienie dziecka pod opieka
          > innych osob(bo tak było,przeciez oni nie zostawili tej malej samopas)

Jak idziesz po jaja na Kleparz i okazuje się, że np. zapomniałaś portfela, to też zostawisz dziecko jakieś handlarce i wrócisz się do domu, bo samej szybciej? No bo to nie samopas...

Nie rozumiem, jak można ich bronić, naprawdę, jak można porzucenie dziecka na lotnisku wśród obcych ludzi porównać do zostawienia go we własnym domu z nianią, którą zna, którą rodzice też poznali (ok, może się okazać psychopatką, jak i pani w żłobku, ale jednak niania jest rodzine lepiej znana niż pani z lotniska). Nie wiem jak można porównać tę sytuację do zostawienia z babcią (dziecko ją zna), do zostawienia w szpitalu (konieczność). Przecież nikt dziecka w szpitalu czy przedszkolu nie zostawia pewnego dnia na progu, tylko się dziecko przygotowuje do tego, że przez jakiś czas mamy i taty nie będzie. No chyba, że niektóre z was mówiły, że idziecie na lody, a potem do przedszkola i w nogi.
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:43
            Z pewnoscia gdyby mieli mozliwosc, to z calą starannoscia odbyliby rytuał pozegnania,uprzedzania i oddania bezposrednio w rece rodziny.Nie mieli tak komfortowych warunkow jednak.
          • satoja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:01
            ira_07 napisała:

>
            > Jak idziesz po jaja na Kleparz i okazuje się, że np. zapomniałaś portfela, to t
            > eż zostawisz dziecko jakieś handlarce i wrócisz się do domu, bo samej szybciej?

porównanie kompletnie do czapy. samolot nie portfel po który sobie można wrócić kiedy się chce, jajka kosztują 3 złote a nie 5-7 tysięcy.
            masę rodziców porzuca dzieci w żłobkach lub z jakimiś kolejnymi obcymi opiekunkami po to, by iść do pracy i M.INN. ZAROBIĆ SOBIE NA WAKACJE albo inne drobiazgi typu perfumik z sephory. Zapewne robisz tak samo jeśli jesteś matką.
            • ste3fa Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:39
              i tu dotknęłaś sedna całego problemu. Pieniądze okazały się być ważniejsze niż dziecko.
              I nie porównuj zostawienia dziecka w żłobku/przedszkolu/z nianią/dziadkami na kilka godzin do wciśnięcia małej obsłudze lotniska i ucieczki do samolotu.
              Wbrew wymysłom oświeconych umysłów dwulatki mają uczucia, a przywiązanie do rodziców jest szczególnie silne. Zresztą na tym filmie widać, że dziecko szuka rodziców, nie chce współpracować z panią. Ona wcale sobie radośnie nie biega, co tu niektóre usiłują sugerować.
              Do zostawienia dziecka w placówce dziecko się przygotowuje a mimo to początki bywają trudne. Zwykle proces przyzwyczajania do opiekunów trochę trwa. W szpitalach nie bez powodu są rodzice z dziećmi, właśnie po to, żeby zminimalizować traumatyczne doświadczenia. To dziecko zostało podrzucone obcym sobie osobom, w nieznanym sobie miejscu, zupełnie na to nieprzygotowane.
              • satoja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:49
                tu z obcymi osobami było 20 minut. Porzucacie swoje dzieci na całe dnie z obcymi ludźmi. Bez wielkich wyrzutów. Wyją w żłobkach tygodniami. Gdzie w tłumie dzieci opiekun ma je głęboko, bo takich wyjących ma jeszcze 15 sztuk. Bo dla was mamona ważniejsza i "wyrwanie się z domu".

• pade Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 00:16
                  no, no, proszę mi tu nie generalizować
                  moje dzieci żłobek widziały, owszem, nawet były w środku, ale ich kariera żlobkowa zakończyła się błyskawicznie
                  kiedy syn w przedszkolu zaczął chorować, zrezygnowaliśmy, zajął sie nim dziadek
                  z córą chodziłam do przedszkola najpierw na godzinę, razem, potem na dłużej, itd, aż w koncu zostawała pół dnia
                  jak się zaaklimatyzowała, wróciłam do pracy

zaznaczam, milionerką nie jestem, niestety

czyli nie wszystkie dzieci wyją w żłobku
                • ste3fa Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:00
                  z tobą i Lolą to jak ze ślepym o kolorach.
                  Nikt nie piętnuje rodziców za to, że chcieli pojechać bez dziecka na wakacje. Piętnuje się SPOSÓB, w jaki rozstali się z dzieckiem. Szybko, bez przygotowania dziecka, tak naprawdę to bez gwarancji jego bezpieczeństwa z szukaniem na gwałt opiekuna.
                  Inaczej gdyby WCZEŚNIEJ odwieźli małą do dziadków/ cioci/etc. a sami sobie potem polecieli na te dwa tygodnie. Dziecko by zostało w znanym sobie otoczeniu, z osobą która może poświęcić jej czas i ułatwić rozstanie z rodzicami.
                  Uważam, że panie w lotniskowym punkcie info nie są właściwymi opiekunkami. Po pierwsze mają własną pracę, po drugie nie maja kwalifikacji i moim zdaniem nie powinny przyjąć małej (zresztą na filmie widać, że sobie nie radzą z dzieckiem).
                  Każdy rodzic zostawiając dziecko z kimkolwiek minimalizuje ryzyko. W placówkach typu żłobek czy przedszkole jest wykwalifikowany personel, podobnie w szpitalu (gdzie zresztą najczęściej rodzic z dzieciem zostaje). Szukając niani sprawdza jak najlepiej kandydatów. W rodzinie też zostawia z tymi, którzy zajmą się dzieckiem najlepiej. zostawiając małą na lotnisku z przypadkowymi osobami rodzice nie popisali się odpowiedzialnością.
                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:04
                    > Inaczej gdyby WCZEŚNIEJ odwieźli małą do dziadków/ cioci/etc. a sami sobie pote
                    > m polecieli na te dwa tygodnie. Dziecko by zostało w znanym sobie otoczeniu, z
                    > osobą która może poświęcić jej czas i ułatwić rozstanie z rodzicami.

Ty jestes przekonana, ze oni mieli na to czas????
                    • ste3fa Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 16:18
                      I to właśnie jest całe sedno! Przez ich nieodpowiedzialne zachowanie (niesprawdzenie ważności paszportu dziecka i wynikłe z tego faktu późniejsze ich zachowanie) dziecko zostało pozostawione samo w otoczeniu nieznajomych w nieznanym sobie miejscu. Tak się z dziećmi nie postępuje. Co z tego, że miało teoretycznie opiekę? Nieznajomą, która sobie nie radziła. Nie chcę tworzyć melodramatu, więc nie będę opisywać co czuło dziecko.
                      Tu nie chodzi o to, że rodzice polecieli na urlop bez malucha, tylko o to, w jaki sposób to zrobili. Dziecka pozbyli się szybko (!) i bez zadbania o jego uczucia, traktując je jak zbędny bagaż.
                      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 16:50
                        Inaczej nie mogli - gdyby mieli czas, zapewne osobiscie zawiezliby dziecko do rodziny.
                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 10:06
                    W rodzinie też zostawia z tymi, którzy zajmą się dzi
                    > eckiem najlepiej

Serio? Z tego co obserwuje, to podrzuca sie je tym, ktorzy maja czas i wyraza chęć.
                    Ilez to ematek sie zali, ze tesciowa zle zajmuje sie dzieckiem?A mimo tego zostawiaja jej potomstwo.
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:23
        Podobno dokument był jeszcze ważny, ale przyczepili się nieaktualnego zdjęcia. Tak słyszałam od jednej tutejszej niemieckiej plotkary.
        • maxi3 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:34

> Podobno dokument był jeszcze ważny, ale przyczepili się nieaktualnego zdjęcia.
          > Tak słyszałam od jednej tutejszej niemieckiej plotkary

Jak już to dlatego ,że matka miała dziecko wpisane do własnego paszportu a już tego nie akceptują.
          Poza tym wygląd dziecka w tym wieku nie moze być nieaktualny
    • rosabell Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:34
      i gdzie ten film, bo ja widze tylko wypowiedz jakiegos pana na filmie?
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:42
        Tu:

www.youtube.com/watch?v=fs2wqEtHJpA
    • cygarietka Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:39
      To jakaś masakra jest. Nie masz dziecko paszportu, twoja strata, nie lecisz. Boszsz... jak tak można. Nie wyobrażam sobie jak można zostawić dziecko na lotnisku i cieszyć się z wyjazdu...
    • paartycja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:50
      nie wiem jakim trzeba być kutafonem,żeby tak zostawić dziecko..
      i twoja opinia w tym temacie gazeto gó... mnie obchodzi więc daruj sobie ewentualne debilne komentarze
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:52
        Ale może innych obchodzi.
        • paartycja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 19:55

> Ale może innych obchodzi.

chyba tylko lolę i mamęemmy tongue_out
          • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:51

> Ale może innych obchodzi.

chyba tylko lolę i mamęemmy

Swoją drogą, idealnie się dobrały. Trójca mądrości i empatii..
        • claudel6 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:29
          nie, powtarzasz cały czas te same kontrowersyjne kretyńskie wypowiedzi.
    • vivyan Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:18
      Cóż, wypowiedziałam się już w poprzednim wątku i nie widzę powodu, żeby zmieniać zdanie. W głowie się nie mieści. Tyle.
      • angela10086 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:30
        nie macie co robic? baby jak baby zawsze wsadza nos tam gdzie nie trzeba...
    • ewcia1980 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:20
      jak dla mnie sprawa zupełnie niepotrzebnie rozdmuchana do granic możliwości.

moim zdaniem rodzicom nic nie zrobią.
      dziecko opiekę miało
      na lotnisku w krótkim czasie pojawił się opiekun aby odebrać dziecko
      na czas nieobecności rodziców dziecko również opiekę zapewnioną ma.

sama nigdy bym tak nie postąpiła bo akurat przewrażliwiona w kwestii bezpieczeństwa jestem ale jestem w stanie zrozumieć decyzje rodziców.

• memphis90 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:26
        Panie na lotnisku nie są prawnym opiekunem dziecka. Nie istnieje też żadne prawo regulujące opiekę nad dzieckiem przez personel lotniska. Nie mają te prawa wydawać takiego dziecka komukolwiek. Należało wezwać policję i odwieźć dziecko do izby dziecka czy jak to się nazywa. A stamtąd odbiera je prawny opiekun. Żaden tam kolega ojca czy opiekunka.

Ze szpitala na przykład żadna osoba poza rodzicem dziecka nie odbierze. Zdarzały się sytuacje, że rodzice byli z saksów ściągani, bo dziecko w szpitalu było.
        • ewcia1980 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:51
          memphis90 napisała:
          > Panie na lotnisku nie są prawnym opiekunem dziecka.

smile ta - bo dzieci to zawsze znajdują się pod opieką PRAWNYCH opiekunów.

> Ze szpitala na przykład żadna osoba poza rodzicem dziecka nie odbierze. Zdarzał
          > y się sytuacje, że rodzice byli z saksów ściągani, bo dziecko w szpitalu było.

a z przedszkola np odbierze o ile jest to osoba wskazana przez rodziców.
          więc myślę, że jeśli chodzi o szpital tez dałoby się to "załatwić".

• dziennik-niecodziennik Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:30
      biedne dziecko.
      no zostawili ją po prostu jak niechcianą rzecz.
      porażka.
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:37
        Sama jesteś porażka.
        • dziennik-niecodziennik Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:53
          Twoja opinia na mój temat jest mi idealnie obojętna smile
    • an_ni Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:38
      nie mozna inaczej napisac niz: podłe tłuki
      dziecko wyraznie szlo w kierunku, w ktorym odeszli rodzice, wyrywalo sie z wozka, szukalo rodzicow
      to nie jest to samo co zostawienie dziecka z opiekunka, w zlobku czy klubiku
      moze 6 miesieczniak nie rozumie na ile i dlaczego rodzice znikaja, po jakims czasie sie do tego przyzwyczaja tylko, ale 2 latek na pewno rozumie, ze zostal porzucony
      moze to dziecko nie wylo, nie rzucalo sie, nie plakalo, ale widac ze bezpiecznie i komfortowo sie nie czulo
      Do tego ta panienka z punktu informacji nie umiala sie nim zaopiekowac, odwrocic uwagi, zeby dziecku nie zapadla w pamiec ta sytuacja

nie jestem w stanie zrozumiec Loli w tym temacie. jakby ktos sie z nia na glowy pozamienial ...
    • tasmaklejaca-0 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 20:56
      hahah! dobre cyrk na kolkach
    • jowita771 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:11
      Nawet nie przytulili. Aż przykro patrzeć, jak ta malutka łazi i szuka rodziców. Nie wiem, jak mogli.
      • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:13
        A skąd wiesz czy nie przytulili przed oddaniem w ręce personelu?
        • verdana Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:23
          Wszystko było OK, rodzice utulili dziecko, pogadali, personel zgodził sie zaopiekować i wszystko jest w porzadku. Tylko jeden drobiazg się nie zgadza. Gdyby "oddali w ręce personelu" za zgodą i aprobatą personelu, to mniemam, że personel nie wezwałby natychmiast policji. Bo po co? Najwyraźniej nikt nie wyraził zgody na opiekę nad dzieckiem, dziecko zostało po prostu pozostawione z informacją, zę ktoś po nie przyjdzie, a rodzice zwiali.
          Wezwanie policji świadczy o tym, zę rodzice niczego nie załatwili, tylko porzucili dziecko i tyle.
          • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:28
            Policja byla wezwana, gdyz po dziecko miala przyjechac opiekunka, a pojawil sie facet- kolega ojca.Personel chcial miec pewnosc, ze oddaje dziecko w rece upowaznionej osoby.
            • laoy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:34
              lola211 napisała:

> Policja byla wezwana, gdyz po dziecko miala przyjechac opiekunka, a pojawil sie
              > facet- kolega ojca.

Czyli dokladnie tak jak mowi Verdana- rodzice nic nie zalatwili z personelem. Jakby zalatwili to by gralo.
              Dziwne zachowanie, tak zostawic dziecko i odleciec. Jakby im piatej klepki brakowalo.
              • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:41
                Skad ten wniosek? Obdzwonili kilka osób, trudno bylo przewidziec, kto pierwszy przyjedzie na lotnisko.
                • mgla_jedwabna Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 27.07.12, 23:53
                  Tak trudno spisać na kartce te kilka nazwisk osób, do których się dzwoniło?

To tak, gdyby ich samych np. zabierało pogotowie (ciężko rannych, ale przytomnych) i naprawdę MUSIELI zostawić to dziecko samo na pół godziny. Sytuacja awaryjna, podobnie jak zaopiekowanie się dzieckiem, które się zgubiło, podczas nadawania komunikatu "prosimy o uwagę, w punkcie info czeka na rodziców dziewczynka lat ok. 2 ubrana w zielony sweterek i żółtą kurtkę...".
            • verdana Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:35
              Nie, zjawiła sie opiekunka. PO wezwaniu policji. Policję wezwano od razu.
              • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:40
                Czytam w załaczonym linku:
                "Po dziecko miała zgłosić sie opiekunka, jednak przyjechał po nie kolega taty i personel lotniska wezwał policję'.

A nawet gdyby przyjechala wlasnie opiekunka to wezwanie policji bylo rowniez zasadne- aby wiedziec,ze faktycznie dziecko oddaje sie wlasciwej osobie.Personel lotniska zabezpieczał sie w ten sposob.
                • laoy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:45
                  A nawet gdyby przyjechala wlasnie opiekunka to wezwanie policji bylo rowniez za
                  > sadne- aby wiedziec,ze faktycznie dziecko oddaje sie wlasciwej osobie.Personel
                  > lotniska zabezpieczał sie w ten sposob.

Mowisz, ze zawsze wzywa sie policje? Jesli w przedszkolu zameldujesz, ze dziecko odbierze ktos znajomy- wzywaja policje?
                  Ja mam jak zwykle pytanie, kto zaplaci za interwencje?
                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:51
                    W przedszkolu obcy musi miec pełnomocnictwo od rodziców.Na pismie.Tak bylo u nas, w szkole tez.Nikt by nie wydal dziecka obcemu bez tego papierka.
                    • laoy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:03
                      U nas nie potrzeba nic na pismie.
                      Poza tym interesujace jest to: jesli rodzice powiedzieli personelowi, ze zglosi sie opiekunka, to jak policja mialaby stwierdzic, ze to wlasciwa osoba, gdyby nie wiedzieli z gory jak sie ma nazywac? Jesli natomiast rodzice podali imie nazwisko to coz takiego mogla zrobic na miejscu policja, a czego nie bylby w stanie pracownik lotniska? Obsluga lotniska nie umie czytac? A jesli opiekunka/opiekun wylegitymowalby sie przed personelem, to w czym to ustepuje upowaznieniu jakie- jak twierdzisz- wystawiasz w swojej szkole?
                      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:25
                        Personel lotniska chcial po prostu podjac takie kroki, by w razie czego nie poniesc odpowiedzialnosci.Słusznie uczyniono.
                  • q_fla Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:58
                    W przedszkolu mojej córki nikt na podstawie ustnego zameldowania nie wyda dziecka. Na początku roku przedszkolnego na specjalnym druku wpisuje się nazwiska i numery dowodu osobistego ewentualnych osób, które mogą dziecko odebrać. Jeżeli takiej osoby nie ma liscie muszę rano dostarczyć pisemne upoważnienie.
                    Wyobraź sobie, że ktoś nagle oddaje ci pod opiekę dziecko mówiąc, że odbierze je opiekunka, a zgłasza się obcy mężczyzna. Wydałabyś w tej sytuacji dziecko?
                    • laoy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:06
                      _fla napisała:

> W przedszkolu mojej córki nikt na podstawie ustnego zameldowania nie wyda dziec
                      > ka. Na początku roku przedszkolnego na specjalnym druku wpisuje się nazwiska i
                      > numery dowodu osobistego ewentualnych osób, które mogą dziecko odebrać.

Chcesz powiedziec, ze gdyby Ci panstwo napisali na kartce imie/nazwisko/pesel opiekuna to nie byloby sprawy? Ze chodzilo tylko o to, ze odbylo sie to ustnie?
                      • satoja Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:10
                        "mówi Cezary Orzech, rzecznik portu lotniczego Katowice. - Dziecko jak dziecko, zareagowało płaczem. Wszystko dobrze się skończyło, bo po 20 minutach od przekazania naszym pracownikom dziewczynki, pojawiła się rodzina, która ją odebrała - dodaje. Po dwulatkę przyjechały jej matka chrzestna i niania. Musiały jednak porozmawiać z policją.

- O tym zdarzeniu powiadomiły nas pracownice punktu obsługi pasażerskiej - mówi Rafał Biczysko, rzecznik tarnogórskiej policji. Funkcjonariusze wylegitymowali kobiety i pojechali z nimi do domu, gdzie miało zamieszkać dziecko na czas wakacji rodziców. Dziewczynka przebywa aktualnie u dziadka. - Sprawdziliśmy, czy będzie pod dobrą opieką. Nie widzieliśmy przeszkód, by pozostawić tam dziecko do czasu powrotu z wakacji rodziców - wyjaśnia asp. sztab. Biczysko. "
                        • jowita771 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 12:34
                          Przepraszam, matka chrzestna to jaka rodzina?
                          • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 14:29
                            Może to być ciocia dziecka.
                            • jowita771 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:15
                              No to powinni napisać ciocia, a nie matka chrzestna. Matka chrzestna znaczy tyle, co nic.
                      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:23
                        Chodzilo tez o to,ze to niecodzienna sytuacja.
                • ira_07 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:46
                  > A nawet gdyby przyjechala wlasnie opiekunka to wezwanie policji bylo rowniez za
                  > sadne- aby wiedziec,ze faktycznie dziecko oddaje sie wlasciwej osobie.Personel
                  > lotniska zabezpieczał sie w ten sposob.

No tak, po dziecko miała się zgłosić Anna Kowalska i personel za durny, żeby jej dowód sprawdzić. Musi wzywać policję, żeby policja, co? Po czym policja pozna, że kobieta to ta Anna Kowalska?
                  • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:38
                    Policja ma wieksze uprawnienia niz personel lotniska i bezpieczniej zdecydowanie jest jej powierzyc role posrednika w przekazaniu dziecka rodzinie.
                  • ola Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 12:27
                    >personel za durny, żeby jej dowód sprawdzić

personel lotniska nie ma uprawnień, żeby legitymować osoby nie przechodzące przez kontrolę graniczną. To może zrobić tylko policja.
                    • laoy Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 16:53
                      > personel lotniska nie ma uprawnień, żeby legitymować osoby nie przechodzące prz
                      > ez kontrolę graniczną. To może zrobić tylko policja.

A w przedszkolach personel ma uprawnienia? (legitymujac odbierajacych dziecko)
                      Ciekawe zatem. Przedszkolanka ma uprawnienia jak policja, ale obsluga lotniska nie. Obsluga lotniska nizej w hierarchi od przedszkolanek.
                      Ludzie, otrzasnijcie sie. Po pierwsze wezwano policje, po drugie bedzie wszczete dochodzenie w sprawie. I to wszystko niby dlatego, ze rodzice "zalatwili wszystko z personelem"? No swietna teoria.
                      • lola211 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 19:30
                        Przedszkolanka tez moze wezwac policje- jej wybór czy to zrobi.
                        Co do dochodzenia- to o niczym w ogole nie przesadza.Podniosł sie rajwach, to próbuja cos tam robic, zeby nie zarzucili im zaniechania.
            • memphis90 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:28
              Żaden tam kolega ojca nie jest osobą upoważnioną.
    • zuwka Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 21:13
      no paczcie. Napisałam dziś o tym zdarzeniu i od razu mnie usunięto. Ciekawe czemu
      • wioskowy_glupek Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:49
        Jakoś na nagraniu nie widać tego wyjącego dziecka biegnącego za uciekającą przed nim w te pędy matką... Normalnie dziecko chodzi sobie szuka rodziców zapewne, ale jest zupełnie spokojne...
        To co widać na filmie to pewnie jest sam moment przekazania dziecka. Nie wiadomo czy i jak długo wcześniej sprawa była omawiana, czy rodzicie się pożegnali z dzieckiem, o czym rozmawiali z obsługą lotniska... Także nie imaginujcie czegoś czego nie ma...

A to już jest komedia: "sprawdzenia czy dziecko zostało narażone na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia."

Myślę, że istniało duże prawdopodobieństwo że dziecko wpadnie pod samolot ... OJP...
        • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 22:56
          A to już jest komedia: "sprawdzenia czy dziecko zostało narażone na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia."
          Dla Ciebie komedia, a dla prokuratury praca na najbliższe tygodnie.
          • wioskowy_glupek Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 24.07.12, 23:10
            W dodatku za pieniądze podatników...
            Lepiej niech Waśniewskiej pilnują żeby im 1 go w aresztu nie wyfrunęła...
            • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 07:59
              Za pieniądze podatników, masz z tym jakiś problem?
            • naomi19 Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 08:00
              Prokuratorzy mają pilnować Waśniewskiej?
              A z jakiej racji?
        • gazeta_mi_placi Re: normalnie płakać mi się chce... film z lotnis 25.07.12, 09:53
          Moim zdaniem większe narażenie zdrowia dziecka miałoby miejsca gdyby dziecko jednak pojechało z rodzicami (podróż samolotem nie jest komfortowa dla małego dziecka, zmiana klimatu też nie zawsze).
    • 18_lipcowa1 wierzyc sie nie chce 24.07.12, 23:15
      KRETYNI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka