Dodaj do ulubionych

ostre potrawy w ciąży

08.09.12, 15:53
Mam takie pytanie.
Jestem w 31 tygodniu ciąży i mam ogromnego smaka na ostre rzeczy.
Mięsko do obiadu/ryba zawsze jest na ostro, reszta już nie.
Nie dokucza mi zgaga, więc wyszłam z założenia, że skoro mam smaka a zgaga mi nie dokucza to mogę sobie zjeść, tylko rodzice narzekają, że przesadzam - że to może zaszkodzić maleństwu.
I mam dylemat, zbastować? bo mogę zaszkodzić małemu czy zaspokajać swoje zachcianki?
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 15:58
      Hinduski, Meksykanki czy chocby Wegierki tez rodza zdrowe dzieci, a nie przechodza w ciazy na diete bezsmakowa. Zaszkodzic moze natomiast na pewno sluchanie zabobonow, ale to raczej Twojen zdrowiu psychicznemu, a nie dziecku.
    • deelandra Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 16:02
      ojp..
      • syswia Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 16:13
        ja tez... lol
        ze tez mozna miec takie dylematy
        i nieodcieta pepowine
    • sueellen Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 16:15
      powiedz to Hinduskom...
      • mia_siochi Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 17:02
        Przecież Hindusi i Chińczycy są bliscy wymarcia od spożywania przypraw i czosnku wink
    • wespuczi Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 17:32
      wszydzilabys sie - toz to maluszka zywym ogniem pali!!
    • koralik12 Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 17:38
      Mogą ci zaszkodzić ostre potrawy jak masz hemoroidy (a w ciąży się zdarzają), jak nie , zgagi nie masz to możesz jeść.
      • gku25 A jaki mają związek hemoroidy z ostrym żarciem? 08.09.12, 17:58

• annajustyna Re: A jaki mają związek hemoroidy z ostrym żarcie 08.09.12, 18:04
          Jak sobie zatwardzenie "zalatwi", to zrozumie wink.
    • lola211 Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 19:21
      No to sie dowiedzialas.
      Same zyczliwe matki tu sa.Ciekawe, czy im jadu przybyło wraz z rozmnzeniem sie czy tak maja od zawsze?
      • sueellen Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 21:21
        od zawsze. Wyssane z mlekiem matki tongue_out
      • stara.kociara Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 21:35
        Ciekawe, czy im jadu przybyło wraz z rozmnzeniem sie
        > czy tak maja od zawsze?

Ja się nie rozmnożyłam, a jadu mi nie brak. Wolę brak życzliwości od braków w myśleniu.
        • lola211 Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 21:46
          Akurat jesli chodzi o ciąze to sama sie zdziwilam, co w diecie jest niepozadane i szkodliwe-lepiej zapytac niz nieswiadomie narazac dziecko.
          Dziewczyna zapytała, wystarczy odpowiedziec- tu same doswiadczone w temacie.No ale lepiej sie podbudowac wysmiewajac innych, zenada.
    • miacasa Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 21:46
      ostre przyprawy należy ograniczyć w przypadku nadciśnienia indukowanego ciążą i przy niewydolności nerek, poza tymi sytuacjami nie musisz się ograniczać jeśli przewód pokarmowy masz zdrowy
    • mamutekihanutek Re: ostre potrawy w ciąży 08.09.12, 22:14
      Ja jadłam bez oporów. Jedyny "skutek uboczny" to czkawka u dziecka, z resztą pod koniec ciąży czkawkę miała 5 razy dziennie, nie tylko po jedzeniuwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka