Dodaj do ulubionych

Smerfne hity

10.09.12, 23:41
Ktoś zbierał? Którejś dziecko?

Słuchajcie, ja mam bardzo ciekawą sprawę: wciąż przechowuję większość kaset magnetofonowych. Dalej grają. "Smerfnych" mam większość. I w tym - jedna, tajemnicza kaseta. Po przyjrzeniu się wszystkim tytułom na Wikipedii stwierdzam, że... to żadna z trzynastu wydanych części.

Dlatego pytam - ktoś zbierał i przechowuje? No bo kurczę, jak mam unikat w skali światowej, to dobrze by było o tym wiedzieć smile

Jest tam parodia np. "Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem" i "Hej, szalałeś, szalałeś".
Obserwuj wątek
    • marusia_ogoniok_102 Re: Smerfne hity 10.09.12, 23:50
      A, jeszcze dodatkowa rzecz: wszystkie "Smerfne Hity" mają nadruk, że są Smerfnymi Hitami. Ta kaseta jest goła. Ogólnie, wygląda jak podróbka nagrana w domowych warunkach, ale nie jest podróbką - bo podróbki są CZEGOŚ, a tych piosenek nigdzie sparodiowanych "na smerfno" nie było. Poza tym, jest niemal na pewno nagrana w profesjonalnym studio - pamiętam jeszcze, jak brzmi taka nagrywana "po domowemu".

...jak nikt nie zbierał, to podsuńcie mi chociaż, gdzie zapytać ^^'
      • dziennik-niecodziennik Re: Smerfne hity 10.09.12, 23:56
        hmmm
        parodie różnych piosenek robił kiedyś zespół Dżipago. sprawdz moze w tym kierunku?...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Smerfne hity 11.09.12, 00:03
          Nie, to nie to. "Smerfne Hity" to było coś takiego, że studio brało piosenkę dla dorosłych, np. "Czerwone korale" i pisało nowe słowa, dla dzieci - w tym przypadku "Czerwony Gargamel" big_grin Smerfy śpiewały cienkimi, zabawnymi głosami... zresztą, można poszukać, wiszą na youtubie. Większość słów, wg Wikipedii, wymyślił Jacek Cygan i Jan Kazimierz Siwek.

Więc to nie ten zespół, na pewno.

Kolega mówi, że taki efekt łatwo uzyskać, więc najprawdopodobniej to radosna twórczość domowa - ergo, mam unikata big_grin Ale nie wiem, czy w późnych latach dziewięćdziesiątych komuś chciałoby się bawić w śpiewanie po smerfnemu, zwłaszcza, że ułożenie takiego tekstu to mnóstwo roboty a nagrania SĄ profesjonalne...

• susa-66 Re: Smerfne hity 13.09.12, 14:18
      Smerfne hity dobra rzecz.
      Głos edytowany jest tam programem. Przecież nikt helu nie wdychał, żeby tak śpiewać xD
      • marusia_ogoniok_102 Re: Smerfne hity 13.09.12, 14:50
        Toż wiem przecież smile Taki sam efekt dawało przytrzymanie przycisku przewijania na magnetofonie.
        Ale kurczę, wychodzi, że mam unikata! big_grin
    • mkkoniec Re: Smerfne hity 25.05.20, 11:21
      Ja pamiętam te smerfne hity z dzieciństwa big_grin masz może jeszcze tą kasetę? Nigdzie nie mogę tego znaleźć
    • daniela34 Re: Smerfne hity 25.05.20, 11:28
      A masz na tych innych kasetach jakiś namiar na studio nagrań? Może warto do nich napisać i zapytać o tę jedną część.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka