Dodaj do ulubionych

Hipsterzy. Wasza opiniach o nich.

05.10.12, 11:27
Co sądzicie o tym ruchu? Nie wydaje się wam pseudo-subkulturą, dla szpanerów którzy chcą się popisywać i udawać bardziej oryginalnych, niż naprawdę są?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:30
      Nie wnikam co chcą przekazać światu wink, ale styl ubierania jaki preferują bardzo do mnie trafia.
      • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:34
        A nie wydaje Ci się nadmiernie dziwaczny? Bo mi taki styl kojarzy się z przerostem formy nad treścią i estetyczniej już wygląda łysy kark z grubym złotym łańcuchem i w skórzanej kurtce.
        • kropkacom Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:38
          Nie, dlaczego?
          • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:43
            Hipsterzy mi się kojarzą z nieładem i bałaganem. Pełno dodatków, często zarost ala student, niesfornie uczesane włosy, cała paleta kolorów, dziwne kroje ubrania. Ja od zawsze marzę żeby wyglądać jak twardy macho, ale ciężko mi się w niego zmienić. sad
            • kropkacom Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:49
              Bidulek smile
              • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:51
                Kiedyś miałem obsesję na punkcie ostrego wyglądu i wręcz chciałem wyglądać jak piłkarski chuligan, ale nie taki pijący piwo pod płotem, ale raczej wytatuowany gangster co ma broń, a w wolnych chwilach bije się za klub. Przeszło mi.
        • dziennik-niecodziennik Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:53
          > estetyczniej już wygląda łysy kark z grubym złotym łańcuchem i w skórzanej kurtce.

takei coś NIGDY nie wygląda estetyczniej. chyba ze od śmierdzącego zapitego lumpa to moze tak. ale to wylącznie.
          • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:00
            Skórzana garderoba i biżuteria z metali szlachetnych wyglądają solidnie.
            • julchen33 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:26
              szczegolnie wsrod homoseksualistow sympatyzujacych z ruchem sado-maso, he, he, he....
              • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:10
                Nie idźmy w skrajności. Nie widzę nic złego w tym, że facet nosi łańcuszek. Każdy lubi mieć coś "ekskluzywnego", a matka natura moim zdaniem nie stworzyła nic doskonalszego od metali szlachetnych.
        • deelandra Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:17
          > A nie wydaje Ci się nadmiernie dziwaczny? Bo mi taki styl kojarzy się z przeros
          > tem formy nad treścią
          bardzo ładnie powiedziane, ja bym nawet uściśliła, sama forma bez treści, patrzcie, jaki jestem zayebisty, pukasz a echo... cho... ho... o...
          są nudni, miałcy i niesłychanie wtórni, no, ale są zayebiści, ponoć...
          • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:08
            No, ale liczy się lans, jak się kręci to jest dobrze. tongue_out
            • deelandra Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 15:15
              dla kogo się liczy, dla tego się liczy
              dla mnie się w ogóle nie liczy
              • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 15:28
                Dla mnie też nie, ale dla nich tak. tongue_out
      • aneta-skarpeta Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:56
        generalnie fajnie, ze ludzie mają odwagę (?) tak sie ubierac, a mi sie strasznie podoba lekka forma hispterstwa ( mówie o ubraniach)

i podoba mi się to, że modowo sa tak różnorodni
    • martishia7 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:35
      www.youtube.com/watch?v=_a1FdDf72AQ
    • mary_lu Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:40
      I jeszcze wyrywają ostatnie dziewice z pedagogiki miłym, zadbanym (choć lekko stausiałym) urzędnikom.

Powinni tego zabronić.
      • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:46
        Nie jestem urzędnikiem, ani na razie podtatusiały nie jestem.
      • josef_to_ja Poza tym nie widzę tego ich powodzenia. 05.10.12, 11:49
        Może jakieś szalone, ekscentryczne studentki ASP i kulturoznawstwa oraz inne niespełnione artystki na nich lecą, ale tak poza tym to rzadko widzę fajną dziewczynę z hipsterem u boku.
    • aneta-skarpeta Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:52
      po czym rozróżnić hipstera od bezdomnego?
      po iphonie;
      suspicious
      • czarnaalineczka Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:00
        big_grin
      • asia_i_p Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 13:04
        Moja siostra mnie nauczyła niezawodnego testu na hipstera. Osobnika podejrzanego należy spytać "Jakiej muzyki słuchasz?". Jeśli hipster, to odpowie "I tak nie znasz".
        • czarnaalineczka Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 13:07
          no wypisz wymaluj jozek big_grin
        • klaviatoorka Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 13:09
          test muzyczny- zdałam! OMG jestem hipsterką!
      • sadosia75 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 13:18
        A ja się zastanawiałam kto to te hipstery. a to dzieci ubrane jak bezdomni.
        Dzisiaj takiego widziałam ! miał makijaż na twarzy ! źle nałożony do tego. ale miał. i myślę sobie skąd bezdomny ma kasę na podkład... a to hipster. no i wsio jasne.
    • beataj1 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 11:57
      Byłam kiedyś na kulturalnej imprezie która była projektem hipsterów. Bp hipsterzy mają projekty a nie pomysły i plany.
      Czułam sie jak Malinowski obserwujący dzikich. Gdyby nie to że mogłam ich obserwować w ich naturalnym środowisku impreza ta byłaby całkowitą stratą czasu.
      "Projekt" ten zakładał zastanowienie się co zrobić by Warszawa była lepszym miejscem do życia.
      Z serii kompletnie bezsensowych odczytów dowiedziałam się między innymi że trzeba zmienić klimat na cieplejszy, najlepiej śródziemnomorski. Oraz by na ulicy Żytniej sprzedawali żyto a na Czekoladowej czekoladę. I wtedy zapanuje w stolicy ogólna szczęśliwość. Całkowita strata czasu.

Za to hipsterzy. Cudo.
      Grupa której członkowie tak bardzo pragną być oryginalni i unikatowi. Dzięki temu wszyscy wyglądają tak samo.
      Niby gardzą komercją a każdy w ręku dzierżył Ipoda. Faceci jacyś tacy mięciutcy i uduchowieni
      Dziewczyny wszystkie zamotane w szaliki i apaszki i jakieś bawełniane szmatki.
      Generalnie - babeczki robią wszystko by nie wyglądać kobieco a faceci wszystko by nie wyglądać męsko. Suma summarum wszyscy wyglądają tak samo i w ciemności można pomylić płcie. Co nie stanowi problemu bo wśród nich zauważyłam mocną nadreprezentację gejów (zakładając że średnia na populacje to około 10%).

Całkowity przerost formy na treścią i dziwaczne nic nie znaczace projekty.
      • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:02
        Dokładnie, przerost formy nad treścią.
        • aneta-skarpeta Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:08
          ale czy komus to przeszkadza? im ten klimat pasuje i git
          • beataj1 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:13
            Absolutnie mi nie przeszkadzają. Co więcej są nawet lekko fascynujący z tymi swiomi projektami.
            I lekko mnie rozczulają, nie wiem czemu.
            • oldrena1 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:42
              beataj1 napisała:
              > I lekko mnie rozczulają, nie wiem czemu.

Bo to dzieci są (naiwne i niewine)?
    • noname2002 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:34
      To chyba pasuje do Ciebie:
      pl.wikipedia.org/wiki/Osobowo%C5%9B%C4%87_unikaj%C4%85ca
      • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:13
        Może i tak, ale da się z tym żyć. smile
        • antyideal Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:22
          Zaimponowales mi, to sie nazywa pogodne
          podejscie do zycia big_grin
    • xxe-lka Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 12:52
      Na jak wielką ignorantkę wyjdę jeśli zapytam: ale osochodzi? wink
      • kikimora78 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:24
        no wlasnie...
        "u mnie" tez czesto ostatnio slysze to okreslenie: hipster, hipsterski, hipsterka...

moj maz probojac mi to wyjasnic, powiedzial, ze hipsterzy lubia jesc lososie, bo lososie plywaja pod prad. to odrobine wyjasnia, ale nie wiele...
        • aneta-skarpeta def. hipstera. idealan:) 05.10.12, 13:40
          Jego cechy charakterystyczne są tak wyrafinowane, że nikt właściwie nie jest pewien, jak wyglądają. Za punkt honoru postawił sobie oryginalność. Tak oryginalny, że w skali oryginalności od 1 do 10 jest siedemnastką. Ich środowiskiem jest tylko i wyłącznie miasto, gdzie indziej zginą z braku ekologicznej żywności i ciuchów z second-handu. Hipster przede wszystkim jest indywidualistą. Prawdziwy hipster nigdy nie skaleczył się komercją i brzydzi się tobą.

Szczytowym osiągnięciem hipstera, swego rodzaju nirwaną, jest całkowite wyzbycie się swojej osobowości i stanie się przeciwieństwem każdego dookoła.

Hipsterzy mają właściwą sobie logikę, której używają do podkreślania swojej wyższości. Pierwszą rzeczą jest stwierdzenie: „nie jestem hipsterem!”. Tak. Bycie hipsterem nie jest powodem do dumy. Przede wszystkim, jesteś wtedy zaszufladkowany. Hipsterzy tego nie lubią. To ty jesteś hipsterem. Drugą rzeczą jest ironia. Ironia jest ważną rzeczą w życiu hipstera. To jego tarcza przeciw normalnemu światu. Ironia objawia się w koszulkach, wąsach bądź też sytuacjach życiowych (na przykład: wziąłem parasol, ale nie padało! So ironic!). Kolejną rzeczą jest sztuka. Hipsterzy lubią sztukę, zwłaszcza sposób, w jaki na nią patrzą. Życiowym celem każdego hipstera jest polubienie czegoś zanim stało się sławne[6] Jeśli coś staje się znane, hipster odcina się od tego, bądź stwierdza: „Lubiłem to, zanim było popularne!”, powodując wstyd u komercyjnych przedstawicieli kultury masowej.[7] W przypadku kiedy liczba hipsterów przewyższy liczbę „zwykłych” ludzi, to bycie „zwykłym” będzie wtedy uznawane jako bycie hipsterem.

i może to wg niektórych pozornie jest głupia definicja, ale idealnie oddaje sens hipsterstwabig_grin
          • hankam Re: def. hipstera. idealan:) 05.10.12, 19:16
            Bardzo trafne.
            Na FB kiedyś było coś w rodzaju quizu mierzącego hipsterskość i wyszło, że jestem hipsterem. Nie pasowało tylko jeżdżenie samochodem i jedzenie mięsa.
    • josef_to_ja A jak się prowadzą hipsterzy płci żeńskiej? :P 05.10.12, 13:22
      Bo wiadomo, że przeszłość seksualna jest kluczowa. big_grin
      • aneta-skarpeta Re: A jak się prowadzą hipsterzy płci żeńskiej? : 05.10.12, 13:41
        jak wszystko, ich życie seksualne jest oryginalne, niebanalne i zupełnie inne niż zwykłych ludków
        • josef_to_ja Re: A jak się prowadzą hipsterzy płci żeńskiej? : 05.10.12, 15:26
          Czyli uprawiają seks w pozycjach niebanalnych, za to mało praktycznych, mało wygodnych i niedających zbyt dużej przyjemności? tongue_out
    • mona_mayfair Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:27
      Nie trafia do mnie ani styl, ani to, co chca wyrazić;p Bo w sumie nie wiem czy chca i co to ma byc;p
      • aneta-skarpeta Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:42
        nie przejmuj sie, oni też tego nie wiedząsuspicious
        • mona_mayfair Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:48
          Nieco to pocieszajace;p I tym bardziej przykro bedzie mi sie na nich patrzec;p
      • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 15:29
        Oni chyba w ogóle nie mają koncepcji na to co jest ich celem. tongue_out
        • czarnaalineczka Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 13:12
          to w zasadzie tak jak ty big_grin
    • deszcz.ryb Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 13:30
      Idiotyczna, koszmarna moda. Nie wiem, czemu specjalnie chcą się oszpecać tymi wielkimi, lansiarskimi oprawkami, skoro jest teraz taki wybór ładnych, nieoszpecających oprawek [jak byłam dzieckiem to jedyne okulary, jakie były w sprzedaży, to właśnie wielkie i ciężkie kobyły, podobne do hipsterskich. wyglądałam w nich koszmarnie i nie znosiłam ich. dlatego nie rozumiem, jak można to świństwo nosić].

Poza tym to pozerzy i lansiarze - chcą uchodzić za takich oryginalnych i pod prąd, a wszyscy wyglądają jednakowo. Ot, po prostu kolejna subkultura młodzieżowa dla głupszej części młodzieży.
      • methinks Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 14:56
        Ty tez wygladasz jak wszyscy inni, wiec jaki problem? wink
    • echtom Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 14:09
      Nie zgłębiałam tematu, ale subkultury śmieszyły mnie już w młodości. Podkreślanie własnej wyjątkowości poprzez identyfikację z większą grupą to jednak wewnętrzna sprzeczność.
    • redheadfreaq Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 14:43
      Jakim ruchu? big_grin Ot chodzą sobie kolorowe ludki, wyglądają zabawnie. Nie bywam tam, gdzie jest ich dużo, no... ok, generalnie nie bywam tongue_out Jest to jakiś aktualny trend w modzie jakich było setki - mam ważniejsze rzeczy na głowie, niż śmiesznie ubrany człowiek.

Interesuje mnie - czemu za wszelką cenę chcesz udowodnić sobie opiniami innych, że każdy, kto się od ciebie różni jest jak ten twój archetypowy kark w złotym łańcuchu? smile
      • josef_to_ja Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 15:29
        Ale ja tak wcale nie uważam, że każdy kto się ode mnie różnie jest jak ten kark. wink
        • gordon7 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 05.10.12, 17:22
          Mimo wszystkich lektur i intelektualnych przygód z drukiem nie wiesz, ze jedyna dopuszczalną biżuterią dla faceta jest zegarek
    • abdullah_abdullah Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 17.10.12, 15:30
      nonsensopedia.wikia.com/wiki/Hipster
    • suazi1 Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 09:40
      Niedawno dowiedziałam się, że jestem hipsterką, bo... mam w domu telefon stacjonarny. Padłam.
    • yenna_m Re: Hipsterzy. Wasza opiniach o nich. 18.10.12, 13:17
      za moich czasów ludzie byli:
      punkami
      poppersami
      metalami
      szatanistami wink
      grzecznymi chłopczykami
      i dziewczynkami wink
      szpanerami

więcej grzechów nie pamiętam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się