Dodaj do ulubionych

prosba o przepis na ciasto

31.10.12, 18:07
dziewczyny dajcie kochane jakis w miare prosty i szybki przepis na ciasto.taki zeby byl sprawdzony dziekuje.
Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: prosba o przepis na ciasto 31.10.12, 18:15
      Byle jakie ciasto?
      Najprostsze jakie znam:
      kostka margaryny 1/2 szkl mleka 1 1/2 cukru
      i cukier waniliowy - zagotowac
      -ostygnie dodac:
      4 zoltka
      2-1/2 szkl. mąki i
      2- 1/2 łyżeczki proszku
      (opcjonalnie kakao, owoce, bakalie)
      na koniec ubite białka.
      Wymieszać, w foremkę i piec w 180 przez 50 minut

Jeszcze prostsze jest tiramisu ale nie wiem czy się kwalifikuje jako ciasto...

• mk271 Re: prosba o przepis na ciasto 31.10.12, 18:55
      upoiec biszkopt, przekroj na pół i przełóż masą z soku kubuś (potrzebujesz sok kubuś+ 2 budynie śmietankowe - ugotuj budyń na soku zamiast na mleku i jeszcze ciepłym budyniem przełóż biszkopt)
      • aga_sama Re: prosba o przepis na ciasto 31.10.12, 21:24
        w domu obłędnie pachnie czekoladą
        Jesień, szaro, brudno, zimno, brzydko, trzeba ratować nastrój.
        Oryginalny przepis jest przepyszny, ale my nie możemy mleka, więc dodaję 12 łyżek oleju
        www.natchniona.pl/podwojnie-czekoladowe-brownie
    • je_fa_ma chlebek bananowy 31.10.12, 21:44
      Pycha, zawsze wychodzi, szybko i łatwo się robi.
      składniki:
      1 i 2/3 szkl. maki(400ml)
      1 lyzeczka sody oczyszczonej
      1/4 lyzeczki cynamonu
      1/2 lyzeczki soli
      1 szkl. cukru (250ml)
      2 jajka
      1/2 szkl oleju-obojetnie jakiego (125ml)
      3-4 przejrzale banany
      2 lyzki kwasnej smietany
      1 cukier waniliowy-moze ale nie musi
      3/4 szkl posiekanych orzechow wloskich(150ml)-ja nigdy nie daje

wykonanie:
      Rozgrzej piec do 180C.
      Ja zawsze pieke w takiej prostokatnej blaszce (jak na chleb) i to wychodzi dosyc grube (potem gotowe ciasto można pokroić w takie słupki łatwe do jedzenia przy większej ilości ludzi). Piecze sie okolo 1g 20min. Jezeli masz duza blaszke i bedzie to ciensze ciasto to bedzie sie pieklo krocej-najlepiej sprawdz sobie wykalaczka czy juz gotowe.

Banany rozgniec widelcem na ciapke.
      W misce zmieszaj make, sode, cynamon, sol i cukier waniliowy.

W osobnej misce zmiksuj cukier z jajkami aż zrobi się z tego puszysta masa. Do tego dolej olej-wymieszaj. Dodaj śmietanę - wymieszaj. Dodaj ciapkę bananowa-wymieszaj. Do tego wszystkiego dodaj suche składniki-te z pierwszej miski-wymieszaj. Na sam koniec możesz dodać orzechy - wymieszać.

Blaszkę smaruje olejem takim samym jaki ozywałam do ciasta i nigdy się nie przykleja. Jak wsadzisz już to ciasto do pieca to po ok.10 min. możesz wyjąc i po wierzchu posypać cukrem. Fajnie wygląda taki cukier gruboziarnisty ale zwykły tez jest ok. Wtedy już na gorze będzie niby taka skorka i ten cukier sie nie wtapia w ciasto tylko zostaje na wierzchu i fajnie smakuje jak już jest gotowe.

Jak masz więcej bananów to możesz dać. Ja czasami wale nawet 5-6 .
      Smacznego.

A jeszcze inne bardzo łatwe ciasto Szarlotka trochę bardziej pracochłonna, ale też zawsze wychodzi. Z tego przepisu
    • viki711 Re: prosba o przepis na ciasto 31.10.12, 22:00
      Bardzo łatwe, pyszne, wilgotne, mniam...
      175 gr mąki, 170gr cukru(można zmieszać brązowy i biały), 170gr masła, 3 jajka, 75gr mielonych orzechów, zmieszać wszystko mikserem, 3 dojrzałe(przejrzałe) banany rozkruszyć palcami na drobne kawałki, tabliczkę(100gr) gorzkiej czekolady drobno pokryszyć, ja to robię tłuczkiem do mięsa, delikatnie wymieszać banany i czekoladę z ciastem, piec w keksówce w 170 st przez godz, ja piekę na termoobiegu, zawsze wychodzi, tylko sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Smacznego
      • xsenia.pl dziękuje 31.10.12, 22:02
        Dziękuje kochane dziewczyny
    • saszanasza Re: prosba o przepis na ciasto 19.06.22, 16:38
      Myślisz, że autorka wątku pomimo upływu 10 lat nadal tego ciasta nie zrobiła?
      • tymianek21 Re: prosba o przepis na ciasto 19.06.22, 17:07
        😁😁😁😁😁
    • krwawy.lolo Re: prosba o przepis na ciasto 19.06.22, 16:40
      Mielone wymieszać z różnymi takimi i upiec w piekarniku. Mniam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka