Dodaj do ulubionych

Poznań jest do bani...

21.11.12, 17:05
Tzn. tak ogólnie to nie jest, ale pod względem turystycznym to chyba trochę tak. Mam wrażenie, że stąd wszędzie jest 300 km. W góry 3 stówy, nad morze 3 stówy, a przy tym brak takich perełek jak Kazimierz, czy Sandomierz na wschodniej ścianie (no dobra, Toruń się jeszcze broni).
A przemyślenia te po wpływem poszukiwań jakiegoś fajnego miejsca na weekend z mężem (rzadkie okazje wyrwania się od domowego kieratu).
Owszem jest kilka pałaców, ale na ogół jest to przerost formy nad treścią (takie Wiejce np. fajnie, Puszcza Notecka, ale opinie ma tak słabe, że nie zaryzykuję), albo w jakiejś d..pie, gdzie poza tym obiektem nie ma nic i jak miejscowa restauracja będzie kiepska, to nie ma nawet gdzie na obiad iść.
Jest Łagów, ale tam byliśmy już tyle razy. No nie wiem gdzie jechaćsad.
Sorry za marudzenie...
Obserwuj wątek
    • anatt Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 17:17
      Osobiście nie byłam, ale znajomi byli i chwalili:
      www.olandia.pl/hotel
      www.tamarynowaosada.pl/
      www.palacmierzecin.pl/
      Wszystko w zasięgu Poznania i bliżej niż 300 km smile
      • eilian Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:30
        Dzięki, też znalazłam te miejsca, ale Osady nie znałam, a to może być strzał w 10...
    • beataj1 OT - Kazimierz 21.11.12, 17:30
      Trochę off top.
      Czym ludzie się tak zachwycają w Kazimierzu. Owszem ładne miasteczko, można pozwiedzać. Ale jest tam zwiedzania na kilka godzin (i to wliczając w to dłuższy odpoczynek nad brzegiem Wisły).

Byłam tam kilka razy i za każdym razem jestem lekko zdziwiona zachwytami nad tym miastem. Nie o to mi chodzi że nie ma co podziwiać ale atmosfera wokół tego miasta jest lekko przesadzona. To nie jest AŻ tak piękne miejsce.

A może ja czegoś nie wiem i coś pominęłam. Bo wracam tam czasami jak jestem przejazdem i za każdym razem wyjeżdżam stamtąd tak samo znudzona.
      • eilian Re: OT - Kazimierz 21.11.12, 19:42
        No cóż, to pewnie kwestia gustów a z nimi, jak wiadomo, się nie dyskutuje. Ja za każdym razem wyjeżdżam z Kazimierza tak samo zauroczona. To jest takie miejsce, które się nie nudzi, można tam pojechać żeby zwyczajnie się poszwendać, zwiedzanie kolejnych zabytków to i tak nie jest mój styl uprawiania turystyki.
      • claudel6 Re: OT - Kazimierz 22.11.12, 00:13
        to nie o to chodzi, ze jest piękne, ale jest architektonicznie unikalne.
      • robitussin Re: OT - Kazimierz 22.11.12, 14:15
        To samo. Byłam dwa razy. Pierwszy raz celowo, na kilka dni, żeby zobaczyć, czy faktycznie jest tam AŻ tak bosko. Nie było. Normalna mieścina. Drugi raz kilka lat później, półzawodowo. Wrażenia te same. Też nie wiem, co wprawia ludzi w taki zachwyt nad tym miejscem. Znam dziesiątki bardziej klimatycznych.
        • eilian Re: OT - Kazimierz 22.11.12, 15:17
          robitussin napisał:

> Znam dziesiątki bardziej klimatycznych.

W Polsce?! Proszę, podaj chociaż jedną dziesiątkę.
      • pitahaya1 Re: OT - Kazimierz 22.11.12, 19:26
        Fajny jest. Jeździmy regularnie. Z W-wy to taka niedzielna odskocznia. W miarę blisko, można do fryzjera na obiad skoczyć, choć ostatnio coraz więcej dań przed nami wychodzi.

• aguar Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 18:31
      Uzupełnię: 300 jest w góry, nad morze, do Warszawy i do Berlinasmile
      A może Dolsk i Villa Natura, tam jest naprawdę ładnie! Zajrzyj na ich stronę. 50 km od Poznania.
    • noname2002 Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 18:47
      Rogalin, muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie, Biskupin, Puszcza Zielonka, arboretum i palac w Korniku(arboretum najpiekniejsze jest wiosna, jak kwitna magnolie i pozniej jak kwitna rozaneczniki)
      Do Warszawy i Berlina pociagiem mozna dojechac w 2-3godziny.
      • eilian Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:32
        noname2002 napisała:

> Rogalin, muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie, Biskupin, Puszcza Zielonka, a
        > rboretum i palac w Korniku(arboretum najpiekniejsze jest wiosna, jak kwitna mag
        > nolie i pozniej jak kwitna rozaneczniki)

Eee, to na niedzielne spacery a nie na weekendsmile
      • joanna.pio Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:40
        I do Lichenia jakieś 100km tongue_out
    • memphis90 Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 18:54
      Są jeszcze gory sowie i Slęża. Na weekend w sam raz.
      • eilian Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:45
        O tak! Byliśmy nie dawno, ale biorę pod uwagę.
        Ja uwielbiam Świeradów, ale nie chce mi się taki kawał zasuwać... W ogóle Dolny Śląsk to jest to! Zazdraszczam Wam Wrocławianki!
        • yenna_m Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 20:17
          Niektóre to z domu rodzinnego mogą se wierzchołki Gór Sowich oglądać niezależnie od pogody wink
          Brakuje mi takiego elementu krajobrazu we Wrocku (bo sama Ślęża to trochu maławo).
    • landora Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:38
      Za to mamy blisko do Berlina smile
      Z polskich miast odpowiada mi jeszcze tylko Wrocław, ewentualnie Gdańsk. Warszawy nie lubię (wybaczcie, Warszawianki), ściana wschodnia absolutnie odpada.
      • mgla_jedwabna Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:52
        Warszawa pod względem struktury zabudowy to też jest ściana wschodnia. Tylko na większą skalę.
    • inguszetia_2006 Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:43
      Witam,
      Eeee tam do bani;-P Do Berlina blisko;-D
      Pzdr.
      Ing
      • eilian Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:48
        Popraw mnie, jeśli się mylę, ale to też jakieś 300 km...
        • inguszetia_2006 Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:51
          eilian napisała:

> Popraw mnie, jeśli się mylę, ale to też jakieś 300 km...
          Witam,
          No nie;-P 240. To tyle co z Wawy na Mazury, czyli rzut beretem, trzy godziny.
          Pzdr.
          Ing
        • landora Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:53
          Ale autostradą, samochodem 3 godziny max. Wolę mieć blisko do Berlina, niż do Warszawy wink
          A zachwytu Kazimierzem tez nie rozumiem, owszem, miłe miasteczko, ale do zwiedzania jest tam rynek i ruiny zamku, i tyle. Kazimierz po prostu jest modny i nie wypada się niem nie zachwycać.
    • volta2 Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 19:49
      nie narzekaj, chociaż berlin masz po drodze, co mają powiedzieć warszawianki?

nas ratują jedynie mazury - ale ja akurat nie gustuję. szczęśliwcy, co lubią, bo stosunkowo niedaleko, ale też ze 200 jest?

może modlin będzie jakimś rozwiązaniem? jak policzyłam koszt benzyny i jak najbardziej realny koszt mandatu+czas, to tania linia przy tym nie wychodzi tak źle.
      • bablara Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 20:16
        Eeee marudzcie . Najgorzej to mamy my na polnocy. Z Gdanska w gory jest jakis 600 km , do Berlina tez sporo. Do szwecji przez morze. Nad cieplejsze wody np. do Wloch to dopiero wyprawa. Od Poznania to chciac jest autostrada , a Gdanska to szkoda gadac.
        • volta2 Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 20:31
          ale u was to już się opłaca tanie linie brać, ze względu na czas dojazdu

a z centrum - wszędzie daleko, ale na tyle blisko, że niby można w auto się wbić.
          no i chociaż nad morze nie musisz już jechać, nie to co ja.
        • ywwy Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 20:46
          Gniezno, Toruń, Mogilno, Inowrocław, Ciechocinek...

Piła, Szczecinek, Połczyn- Zdrój....

Kalisz, w ogóle Łodź jest ciekawa?

Och, jest mnóstwo świetnych miejsc, tylko zależy jakie masz preferencje? Rekreacja, zabytki??
          Nietoperze w Międzyrzeczu? Bezcenne księgozbiory w Lądzie? Pływalnia w Lesznie, pałąc w Rydzynie?
          • jamesonwhiskey Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 20:50
            jest pare miejsc ale jak piszesz , trudno "wyczuc" preferencje
            autorki bo ona to w sumie lubi się poszwendać po perle wschodnej polski, zwiedzanie kolejnych zabytkow ja nudzi
            • eilian Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 22:16
              Ty, jak rozumiem, wyjeżdżając z żoną na romantyczny weekend, oglądasz muzea i kościoły?
              • marychna31 Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 19:46
                a co się ogląda, jak się wyjeżdża na romantyczny weekend w Polsce? Tak bez złośliwości, tylko z ciekawości pytam.
                • eilian Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 20:07
                  Pewnie zależy co kto lubi. W moim przypadku to zależy od ochoty, od miejsca, w które jedziemy, pogody. Tym razem akurat chciałabym pobyczyć się w hotelowym pokoju, ew. w jakimś spa, pójść na spacer po ładnej okolicy, wstąpić gdzieś na kawę lub kolację. To jest dla mnie wymarzony weekend.
          • ywwy Świeradów? 21.11.12, 20:52
            A tak przy okazji, czy możesz polecić jakiś miłe, rodzinne miejsce w Świeradowie???
            • pade Re: Świeradów? 21.11.12, 20:58
              Czeszkę i Słowaczkę polecam
              • heca7 Re: Świeradów? 21.11.12, 22:28
                A z Warszawy to myślisz, że mamy blisko? wink Nad morze z 500 (zależy gdzie), w góry ze 400, na Mazury od 250-350 wink A do Berlina to już w ogóle ekspress big_grin
                Kazimierz Dolny owszem ładny ale po wielu razach mówiłabyś o nim jak o Łagowie.
                Ja bym chciała Szczecin zobaczyć i Świnoujście i wyspę Wolin. Byłam jako dziecko i bardzo mi się podobało. Ale jakoś...nie po drodze z Warszawy wink
                • riki_i Re: 22.11.12, 19:39
                  Rozwalają mnie te rzekome Mazury z Warszawy. W każdy długi weekend żeby tam dojechać trzeba odstać 6h w monstrualnym korku (nieważne którą trasą).

Najbliższe jeziora w okolicy Olsztynka, czy też ewentualnie Brodnicy, to jest minimum 2,5h samochodem, oczywiście z łamaniem prędkości po drodze (a na pseudo-highwayu do Płońska qrwy czają się co krok z suszarkami, nieoznakowanymi radiowozami, fotoradarami, wideorejestratorami i czym tam jeszcze). Imho to jest za daleko żeby sobie ot tak jechać na 1 dzień, a nawet weekend kiepsko wypada. Wokół Warszawy nie ma kompletnie nic ciekawego, takie jest moje zdanie. Chyba, że komuś podoba się zasyfiały Zalew Zegrzyński z wodą koloru góvvna.
                • pitahaya1 Re: Świeradów? 22.11.12, 20:32
                  Nam to już na Litwę bliżej niż do Świnoujścia.
                  Jakieś kiepskie to położenie W-wy. Wszędzie daleko.
        • zuzanna56 Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 15:09
          bablara napisała:

> Eeee marudzcie . Najgorzej to mamy my na polnocy. Z Gdanska w gory jest jakis
          > 600 km , do Berlina tez sporo. Do szwecji przez morze. Nad cieplejsze wody np.
          > do Wloch to dopiero wyprawa. Od Poznania to chciac jest autostrada , a Gdanska
          > to szkoda gadac.

Miałam to samo napisać. Od nas wszędzie jest dalekosad
          • noname2002 Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 17:03
            Mieszkacie w najpiekniejszym miescie w Polsce, nad morzem i jeszcze marudzicie?!
    • sylki Re: Poznań jest do bani... 21.11.12, 22:39
      Przeprowadź się do Szczecina, przestaniesz narzekać, że masz 300 km wszędzie wink
    • adellante12 Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 08:53
      Męczę sie tutaj juz 18 lat.
      Jest tu kilka fajnych miejsc ale dokladnie tak jak mówisz- w 99% przerost formy nad trescią.
      Aczkolwiek poznaniacy ze swoim szowinizmem pieja z zachwytu - nawet jesli nigdy w owym miejscu nie byli.
      Kulinarnie - DRAMAT - i poznań i wielkopolska.
      Turystycznie - beznadzieja.
      Gdzie jechać? Daleko stad smile)))) Jedyne naprawdę ładne miejsca w okolicy to Kórnik, Rogalin. Aczkolwiek poza zabytkowymi pałacami i pieknymi parkami nie ma tam dosłownie NIC...

Nie dziw się przecietny poznaniak jeżdzi TYLKO do Mielna latem i do Karpacza zimą a ostatnio do Zieleńca. Zawsze w tym samym czasie i zawsze w te same miejsca. No i oczywiście NIGDY ZA NIC nie pojedzie do Warszawy..
      • landora Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 13:12
        To ja chyba jakichś innych poznaniaków znam... Moi jeżdżą za granicę, w Beskidy, na Mazury. Wyprawiają się na Ukrainę i do Bułgarii. Żeglują, jeżdżą na nartach, biegają w maratonach.
        To nie poznaniacy są winni, drogi Adellante, to Ty masz nudnych znajomych.
        Jeśli chodzi o kulinaria - Sieć dzidzictwa kulinarnego oraz Poznan culinary tours

Pięknych miejsc jest w okolicach mnóstwo. Puszcza notecka, Bagno Chlebowo, jeziora w okolicach Międzychodu, MRU. Blisko do lasów w lubuskim, niedaleko do Berlina (właśnie się wybieramy na jarmarki bożonarodzeniowe). W Warszawie bywam czasem, ale Berlin jest zdecydowanie ciekawszy.
        Jedno mnie zastanawia - po co tu mieszkasz, skoro nienawidzisz i miasta, i mieszkańców? Nie prościej się przeprowadzić?
        • adellante12 Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 14:50
          Masz ty widać pojecie z internetu..... przykłady które zalinkowałas ... Kpisz czy o drogę pytasz???
          "P.P.H. "EMMA" Zakład Mleczarski w Bojanowie" prosze cię mleczarnia jako przykład..... Bo stronkę w necie znalazłas ze spisem czegoś??????
          Z tego co na niej jest Gryszczeniówka jest godna o reszcie lepiej zapomnij.....
          Zapomniałem ze Lubuskie i Berlin to wielkopolska......

Dlaczego tu jestem tobie nic do tego, jestem bo mam taki kaprys. A co do nienawisci to proponuję wikipedie. Poznań u mnie co najwyzej na drwinę i wgarde zasługuje...
          • jamesonwhiskey Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 15:27
            > Dlaczego tu jestem tobie nic do tego, jestem bo mam taki kapry

to przebywanie dla kaprysu w miejscu ktorego nienawidzisz porylo ci troche dekielek

zupelnie na marginesie , ze wschodu jestes ?
          • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 16:35
            Jak ktoś ze wsi to się w życiu do miasta nie przyzwyczai.
          • landora Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 19:24
            Hmmm... tak się składa, że znam osobiście organizatora "Poznan culinary tours", który polecał mi restauracje zrzeszone w tej sieci. Ten człowiek ma obsesję na punkcie jedzenia i nie polecałby byle czego.
            Rozmawiamy o tym, co jest blisko od Poznania. Dla mnie Berlin jest blisko. Lubuskie jeszcze bliżej.
            No to Ty masz problem, słonko, nie poznaniacy, ze się tak musisz męczyć w mieście, które nienawidzisz. Obawiam się, ze większości osób nie obchodzi, co jakiś Adellante myśli o ich mieście big_grin Z resztą, o ile pamiętam, to Ty mieszkasz poza miastem, w sypialni zwanej Kórnikiem.
            • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 19:47
              Bo w Luboniu już musi płacić twarzowe.
      • kadfael Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 14:42
        Męczysz się 18 lat, zamiast np jakiś przewodnik turystyczny kupić? Jeden z ostatnich moich urlopów spędziłam w Wielkopolsce, co kilka dni zmieniając miejsce pobytu. Jest masa miejsc z dużymi lasami, czystą wodą, zabytkami, rezerwatami.... Tylko trzeba chcieć poszukać. Możesz wakacje czy weekend spędzić na żagłówce czy w siodle, na grzybobraniu, zwiedzaniu, łażeniu po tunelach...
        No, ale wiesz jeśli tylko góry i morze uznajesz to faktycznie - tragedia i dramat...
    • przeciwcialo Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 08:59
      Co to jest 300 km? Ja to chciałabym miec nad morze 300 a mam drugie tyle albo i więcej.
    • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 20:23
      Przeprowadź się do Łodzi. W tych kategoriach o których mówisz to jest dopiero hardocore bez trzymanki big_grin Szybko docenisz Poznań. W Poznaniu to chociaż ładną Starówkę macie, Maltę, jakiś Park Narodowy też się znajdzie, jest parę jeziorek, sporo lasów dookoła...Porównaj z Łodzią to zobaczysz że może być O WIELE gorzej i tam nie ma już niemalże nic (centra handlowe w stylu Manufaktura poza konkursem)
      • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 20:33
        Nic?
        A więc jeziorka. Zalew Sulejowski i Jeziorski, niesamowita Pilica.
        Lasy - Łagiewniki, Arturówek, Park krajobrazowy wzniesien łódzkich, puszcza Bolimowska,
        Lasy wokół Słoka i zalewu Sulejowskiego. Aha w samej Łodzi w granicach miasta jest Park Narodowy. Aha i jeszcze Spała ze swoimi lasami i Niebieske Żródła
        Masz ochotę na spa? Proszę bardzo Stacja Nowa Gdynia, Magellan, Ossa.
        Może masz ochote na zagle prosze bardzo Zalew Sulejowski.
        Może interesuje Cie historia? Warto powiedzać liczne muzea w Łodzi. Warto wybrać się do Konewki albo pozwiedzać tereny Bitwy Łódzkiej z I WS.
        Sztuka? Okej, masz MS i MSII.
        O liczbie parków w mieście nie wspomne. Sam teren Zdrowia, Botnika i Zoologicznego to niezła wyprawa.
        Lubisz dobrze zjeść? Setki knajp czekają! Masz ochote na piwo? Setki pubów czekają.
        Wystarczy czy wymieniac dalej?
        • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 20:47
          > A więc jeziorka. Zalew Sulejowski i Jeziorski, niesamowita Pilica.
          Sztuczne zbiorniki to nie jeziora. Smród sinic jest latem nie do wytrzymania, nie mówiąc już o syfie i o tym że się kąpać nie da.
          >Lasy - Łagiewniki, Arturówek,
          Akurat to to samo więc nie używaj liczby mnogiej.Nie da się z jednego lasu zrobić dwóch bo idąc tym tokiem, to mamy lasów 20
          Park wzniesień - na bezrybiu i rak rybą, ale w porównaniu z jurą czy górami to mnie pusty śmiech ogarnia, nie rozumiem też wymieniania parku w kategorii lasów bo lasów to tam prawie nie ma
          Wystarczy spojrzeć na mapę satelitarną Polski- okolice Łodzi to praktycznie pola, pola, mały las, pola, pola, pola, smrodliwa pseudorzeczka, pola, pola, pola, pola, sztuczny zasyfiony zbiornik, pola, pola, pola, pola wink
          >Może interesuje Cie historia? Warto powiedzać liczne muzea w Łodzi. Warto wybra
          > ć się do Konewki albo pozwiedzać tereny Bitwy Łódzkiej z I WS.
          Szał ciał w porównaniu z innymi polskimi miastami
          Znów - na bezrybiu i rak rybą...
          > O liczbie parków w mieście nie wspomne. Sam teren Zdrowia, Botnika i Zoologiczn
          > ego to niezła wyprawa.
          Mówisz o tym zapuszczonym zoo, gdzie wyzdychały wszystkie żyrafy, jest jeden słoń którego oglądałam mając 5 lat (a uniwerek skończyłam daaawno temu wink i smród i syf taki że żal zwierząt a ostatnio jakaś tam organizacja z litości nad tymi zwierzętami rozważała jego zamknięcie. nie wspominając że od czasów PRL prawie nic się tam nie zmieniło?
          No tak Botanik, park miejski - to niewątpliwie są mega atrakcje wink
          Lubisz dobrze zjeść? Setki knajp czekają! Masz ochote na piwo? Setki pubów czek
          > ają.
          > Wystarczy czy wymieniac dalej?'
          Łał! Kanjpy, puby? Skąd jesteś? z jakiejś mikrowioski że to cię tak rajcuje? Tego typu przybytki są akurat w każdym mieście (mieście zaznaczam a nie wsi). Nie widzę powodu do zachwytu.
          • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 20:53
            Nie chce mi sie gadac z idiotką. See ya.
            • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 20:54
              Taaaa.... Jak zabrakło argumentów to najlepiej wyzwać od idiotek i zabrać zabawki... kolejna łódzka frustratka, hahahahaha
        • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:05
          > Lasy wokół Słoka i zalewu Sulejowskiego. Aha w samej Łodzi w granicach miasta j
          > est Park Narodowy.
          Ej dopiero teraz doczytałam? Co ty pijesz/palisz że widzisz w granicach Łodzi Park Narodowy? Hhahaha Większej bzdury to już chyba nikt na tym forum nie czytał o Łodzi.... Masz pierwsze miejsce w konkursie palnięcia głupoty roku. Popłakałam się ze śmiechu! I ty mówisz że jestem idiotką? Hahahaha
          • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:29
            Przepraszam, chodziło mi o ścisły rezerwat przyrody.
            Ale co by tu robić w weekend?
            Pomyślmy dalej.
            Może szlak pałaców i willi fabrykantów?
            Może wyjazd do Arkadii i Nieborowa?
            Może Termy Uniejowskie? Przy okazji wskoczyć do Zoo Safarii w Borysewie?
            Cholera daleko, to może na Fale?
            No i w tej Atlas Arenie nic się nie dzieje! Żadnych meczów w siatke i kosza, żadnych koncertów, żadnych imprez.
            To może do Łeczycy i Tumu? Ale te zamki to takie nudne. Te turnieje rycerskie tak rzadko.
            No a budynki pofabryczne to takie do niczego, sama jakas cegła.
            Przy okazji jak już się tak całkiem nudzi to do Warszawy jedziemy godzine, do Poznania 2 godziny, do Berlina jakies 5, nad morze 4,5, w góry i do Krakowa 3-4 godziny.
            Wszedzie blisko i dobre drogi.
            Normalnie tragedia.
            • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:33
              W porównaniu do wioski - jest super. Dlatego napisałam NIEMALŻE nic.
              W porównaniu do Trójmiasta, Krakowa, Wrocławia itp. itd. - ponownie ogarnia mnie pusty śmiech. A wyludniająca się Łódź najlepiej świadczy o tym że nie jestem jedyna w swoich poglądach
              wiadomosci.onet.pl/regionalne/lodz/dramatyczne-wiesci-dla-mieszkancow-lodzi,1,4828364,wiadomosc.html
              Wiesz każde g... przy odrobinie wysiłku można okręcić w złoty papierek, co nie zmienia faktów..
              • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:37
                Fakty podaje ja punkt po punkcie.
                • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:42
                  Taaaa... zwłaszcza te o Parku Narodowym i ścisłym rezerwacie, oraz sztucznych zaglonionych zbiornikach, które nazywasz jeziorami big_grin
                  Jeszcze inne bzdury wypisujesz ale już mi się wyjaśniać nie chce bo nie będę tłumaczyć komuś kto kompletnie nie ma pojęcia co pisze i nie rozumie znaczenia używanych słów
                  • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:47
                    O Zalewie Sulejowskim. Masz okazję poszerzyć wiedzę.
                    www.sulejowski.pl/
                    I może kiedyś się wybrać.
                    • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:51
                      Przy okazji wokół tego ponoć ohydnego zalewu Sulejowskiego są hotel 3 i 4 gwiazdkowe. To dziwne i nielogiczne nieco.
                      • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:53
                        Łał 2 hotele! big_grin big_grin
                        • krejzimama Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:58
                          Trzy *** i jeden ****. Tych o niższym standardzie nie chce mi sie szukac.
                    • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:52
                      Byłam, widziałam kożuch sinic i smród. Dziękuję znam lepsze miejsca. Nadal widać że jest to sztuczny zbiornik a nie jezioro.

Tak, twoim zdaniem w Łodzi jest wszystko parki narodowe, jeziora, rzut beretem do Berlina, Krakowa, w góry i nad morze big_grin
                      A Łódź i tak się wyludnia bo każdy kto ma trochę oleju w głowie stąd wyjeżdża. Czego tobie najwyraźniej brakuje big_grin
            • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:38
              krejzimama napisał:

> Przepraszam, chodziło mi o ścisły rezerwat przyrody.

I dalej się pogrążasz. Wróć może do szkoły? Łódzkie powietrze ci wyraźnie szkodzi na poziom wiedzy. Jakiś tam rezerwat może i jest. Ale na pewno nie ścisły - poczytaj sobie w Internecie co to jest ścisły rezerwat. Nadal usilnie próbujesz owinąć g... w złoty papierek i coraz bardziej się ośmieszasz.
              • krejzimama rezerwat Polesie Konstatynowskie 22.11.12, 21:44
                pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwat_przyrody_Polesie_Konstantynowskie
                Rodzaj rezerwatu leśny
                Charakter ścisły
                Państwo Polska
                Mezoregion Wysoczyzna Łaska
                Data utworzenia 23 maja 1930
                Akt prawny M.P. z 1954 r. Nr 54, poz. 743
                Powierzchnia 9,8 ha

Rezerwat Polesie Konstantynowskie – utworzony uchwałą Magistratu Miasta Łodzi z dnia 23 maja 1930 roku. Ponownie uznany jako obiekt chroniony w 1954 roku[1]. Jego powierzchnia wynosi 9,8 ha.
                Jest jednym z najstarszych rezerwatów leśnych w Polsce i jako pierwszy utworzony w granicach miasta, w czasie, kiedy miejski las przekształcano w park wypoczynkowo-rozrywkowy. Twórcy rezerwatu chcieli w ten sposób ocalić resztki naturalnego ekosystemu leśnego oraz pozostawić go dla celów naukowo-dydaktycznych.
                • sengas Re: rezerwat Polesie Konstatynowskie 22.11.12, 21:55
                  punkt za rozpoczęcie korzystania z wyszukiwarki. Przy twoim zachwycie mnogością lasów w Łodzi big_grin zapomniałam o tym zagrodzonym przybytku, gdzie pod ogrodzeniem punkt spotkań mają geje big_grin
                  • krejzimama Re: rezerwat Polesie Konstatynowskie 22.11.12, 22:08
                    > punkt za rozpoczęcie korzystania z wyszukiwarki. Przy twoim zachwycie mnogością
                    > lasów w Łodzi big_grin zapomniałam o tym zagrodzonym przybytku, gdzie pod ogrodzenie
                    > m punkt spotkań mają geje big_grin

A to chyba twoja miejscówka skoro to wiesz. Zreszta jeszcze w 2009 okreslałas/es siebie jako mężczyzne

Byłem parę dni temu w delegacji w innym mieście, no i nie znając go za dobrze wjechałem w ulicę z zakazem ruchu, po drodze za zatoczką autobusową SM spisywała już kogoś (podejrzewam że za to samo) ale mnie nie zatrzymali (jeden się popatrzył). No i teraz mam pytanie - czy skoro mnie nie zatrzymyw
                    Pt, 31-07-2009 FORUM: Auto-Moto WĄTEK: SM i zakaz ruchu AUTOR: sengas
            • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:46
              > Przy okazji jak już się tak całkiem nudzi to do Warszawy jedziemy godzine, do P
              > oznania 2 godziny, do Berlina jakies 5, nad morze 4,5, w góry i do Krakowa 3-4
              > godziny.
              > Wszedzie blisko i dobre drogi.

big_grin big_grin big_grin
              • sengas Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 21:48
                >>w góry i do Krakowa 3-4 godziny.

Mieszkańcy Krakowa - jakbyście nie wiedzieli to tuż obok wyrosły wam góry. Normalnie sąsiadujecie przez płot z Zakopanem, Szczawnicą, itp.
    • red-truskawa Re: Poznań jest do bani... 22.11.12, 22:08
      aaaaa, na lotnisko masz blisko , a stamtąd tylko 2 godz 45 min i jestes w Barcelonie big_grin tam masz co oglądać tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka