Dodaj do ulubionych

Do katoliczek ważne

08.12.12, 02:57
Dzisaj od 12-13 jest godzina Łaski.
www.voxdomini.com.pl/vox_art/8_grudnia.htm
Osoby niezainteresowane proszę o uszanowanie tematu.
Obserwuj wątek
    • miniofilka Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 08:56
      Lool, widze, że przesądy i mity dobrze się mająwink
      • raszefka Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:00
        Przeczytaj sobie własną sygnaturkę... i odwal się.
        • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:07
          Sygnaturka i poglądy miniofilki są już legendą wink
          • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:26
            sarling napisała:
            > Sygnaturka i poglądy miniofilki są już legendą wink

Mi najbardziej się podobało, jak na forum publicznie sobie denominację wyznania wybierała.
            Dzięki rankingowi popularności wie już, które wyznanie jest prawdziwe, a które to przesądy i zabobony wink
        • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:15
          Cóż, sama sobie wystawia świadectwo... Coś ją gdzieś bardzo boli i dlatego tak działa... Mam nadzieję, że dobry Jezus dotknie tej rany i kiedyś uleczy smile
      • kub-ma Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:44
        I tyle, jeżeli chodzi o uszanowanie.
    • maggorlo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:01
      Ale którego Łaski? Lecha czy Michała? smile
    • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:03
      Tak, ja od dwóch lat o tym wiem, wstawiłam sobie przypomnienie do telefonu, żebym nie zapomniała big_grin I od dwóch lat widzę, że to naprawdę jest godzina łaski smile Wykorzystać! smile
      • kozica111 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:20
        Ja też sobie wstawiłam przypominjakę smile
    • joanekjoanek Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:18
      A mogę tylko z ciekawości pytanie?
      Czyli łaska będzie dla Was, bo się pomodlicie, tak?
      A za maltretowane dziecko dwa piętra niżej nikt się nie pomodli (bo na przykład nikt z modlących o nim nie wie), więc dla niego nie będzie łaski, dobrze rozumiem?
      • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:22
        Źle rozumiesz smile - łaski są dla świata, nawet dla Ciebie, choć pewnie nikt o Tobie nie wie wink
      • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:25
        Nie, to jest pakiet big_grin Bóg nigdy nie działa jak bóstwa egipskie, że trzeba sprecyzować prośbę, że będzie coś małym druczkiem itd... Bóg daje o wiele więcej niż prosimy, więc jeśli masz dziecko maltretowane dwa piętra wyżej to módl sie za to dziecko. Ono otrzyma łaski o które prosisz, ale Ty też otrzymasz, bo Kościół to taka wspólnota, gdzie ideą przewodnią jest troska o drugiego człowieka w ramach miłości do Boga smile
        • maggi9 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:35
          twoj_aniol_stroz napisała:

> ż prosimy, więc jeśli masz dziecko maltretowane dwa piętra wyżej to módl sie za
          > to dziecko.

A to nie lepiej zawiadomić policję, mops czy jakąś instytucję, która się tym dzieckiem zajmie.Zrobić coś realnie a nie wirtualnie modląc się?
          Rozumiem modlitwę, kiedy nic się nie da zrobić, bo to zajmuje myśli.Ale po choler się modlić jak można zrobić coś realnie?
          • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 09:42
            Ja to rozumiem tak - jeśli WIEM o takim dziecku - zawiadamiam kogo trzeba, ale wiedząc, że są takie dzieci, o ktorych konkretnie nic nie wiem - mogę się modlić za nie (żeby ktoś się dowiedział, żeby coś się zmieniło, żebym ja się dowiedziała i mogła coś zrobić, itd.).
            Nie ma tu nic pokrętnego, na czym możnaby katolika przyłapać tongue_out
          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:17
            Do tego co napisała Sarling dodam jeszcze takie jedno: otóż, nie zawsze jest tak, że instytucja nawet wiedząc o maltretowanym dziecku robi cokolwiek. Niestety tak jest i wówczas taka modlitwa jest potrzebna. Aż za dobrze znam "sprawność" działania opieki społecznej, często policji i straży miejskiej.
            • maggi9 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:23
              No pewnie ale jak sie pomodlimy to sumienie mamy czyściutkie bo "coś" zrobilismy
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:30
                Widzę, że uparłaś się by dokopać... No cóż, możesz, czemu nie smile Naprawdę wydaje Ci się, że jeśli ktoś się modli to nie robi już nic więcej?
                • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:48
                  > Widzę, że uparłaś się by dokopać... No cóż, możesz, czemu nie smile Naprawdę wydaj
                  > e Ci się, że jeśli ktoś się modli to nie robi już nic więcej?

Zazwyczaj tak właśnie jest. Vide coroczne modlitwy papieskie w intencji pokoju na świecie i zakończenia głodu w Afryce, pejorowane przez faceta siedzącego na złotym tronie.
                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:52
                    Nadal pytam skąd pewność, że oprócz modlitwy nie ma nic więcej? Siedzisz w głowie każdego katolika, że to wiesz? I drugie pytanie: skąd tyle złości i jadu na propozycję modlitwy skierowaną nie do Ciebie?
                    • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:53
                      > Nadal pytam skąd pewność, że oprócz modlitwy nie ma nic więcej? Siedzisz w głow
                      > ie każdego katolika, że to wiesz?

To ile lat już mamy ten pokój na świecie i brak głodu w Afryce, przypomnij?

> I drugie pytanie: skąd tyle złości i jadu na
                      > propozycję modlitwy skierowaną nie do Ciebie?

Z głupotą trzeba walczyć.
                      • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:56
                        I co konkretnie Ty zrobiłeś w kwestii głodu w Afryce?
                        • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:05
                          > I co konkretnie Ty zrobiłeś w kwestii głodu w Afryce?

pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzynów_biją!
                          Dużo więcej niż papież - np. nie zakazałem im używania prezerwatyw.
                          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 12:57
                            Nie kompromituj się, bo powtarzasz jak dzwon bzdurę, która uwłacza logice. Uważasz, że człowiek biegający od prostytutki do prostytutki, wyszukujący dzieci do gwałcenia i mający gdzieś wierność przejmuje się zakazem używania prezerwatyw? Dużo bardziej od używania prezerwatyw KK potępia zdradę, korzystanie z usług prostytutek itd. Juz nie mówiąc o takim drobiazgu jak fakt, że prezerwatywa wcale nie chroni przed zakażeniem wirusem HIV, ale jedynie zmniejsza prawdopodobieństwo zakażenia - to zasadnicza różnica.
                            W Afryce dość mocno funkcjonuje przekonanie, że mężczyzna chory na AIDS jest w stanie wyzdrowieć jeśli odbędzie stosunek z dziewicą. Uważasz, że to KK nakazuje im w ten sposób myśleć?
                            Znasz niejakiego Simona Mola. Zarażał wirusem HIV Polki. Naprawdę uważasz, że nie stosował prezerwatyw, bo Kościół tego zabrania? Nie, jeśli któraś wspomniała o prezerwatywie to on awanturował się w kwestii rasizmu, że one niby boją się zakażenia, bo jak czarny to musi być chory na AIDS. Jak to się ma do papieskiego zakazu używania prezerwatyw? Nijak.
        • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:33

> Nie, to jest pakiet big_grin Bóg nigdy nie działa jak bóstwa egipskie, że trzeba spre
          > cyzować prośbę, że będzie coś małym druczkiem itd...

Skad wiesz jak dziala Bog?
          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:36
            No parę razy w historii ludzkości się wypowiadał a doświadczenie mego zycia wskazuje, że nie rzucał słów na wiatr, ale jest wierny temu co obiecał smile
            • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:42

> No parę razy w historii ludzkości się wypowiadał

I co? Przestal sie wypowiadac? Dlaczego?
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:47
                Nie, dlaczego miał przestać? Wypowiada się nadal.
                • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:57

> Nie, dlaczego miał przestać? Wypowiada się nadal.

Napisalas

No parę razy w historii ludzkości się wypowiadał

To wypowiada sie, czy wypowiadal?
                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:09
                    Wypowiadał i nadal wypowiada smile
                    • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:13

> Wypowiadał i nadal wypowiada smile

A gdzie i kiedy mozna go posluchac?
                      • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:19
                        Gdzie? - w Twoi wnętrzu. Kiedy? - zawsze smile Jak? - czytając Pismo Św na przykład.
                        • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:25

> Gdzie? - w Twoi wnętrzu. Kiedy? - zawsze smile Jak? - czytając Pismo Św na przykła
                          > d.

Trzyletnie maltretowane dziecko ma czytac Pismo Sw. ?
                          • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:26
                            PB ma inne metody! Na pewno.
                            • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:32
                              wuika napisała:

> PB ma inne metody! Na pewno

Ciekawe, ze nigdy do mnie w dziecinstwie nie przemowil. Moze nie wie jak przemawia sie do malych dzieci?
                          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:27
                            Nie, trzyletnie maltretowane dziecko ma doświadczyć od kogoś dorosłego, który to widzi pomocy, absolutnie każdej pomocy by nie było już maltretowane.
                            • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:33
                              Jestem przekonana, że dziewczyny- opozycjonistki w tej dyskusji doskonale wiedzą i rozumieją co piszemy, ale po prostu one myślą inaczej, co jest zrozumiałe i ok tak długo, dopóki nie zaczynają się szyderstwa, bo te są płytkie (płytko w tych głowach, w których się nie mieści jak można wierzyć w "takie bzdury" tongue_out).
                              • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:39
                                Jesli Bog przemawia do wszystkich, zawsze i wszedzie, to pytam - czy przemawia tez do maltretowanych malych dzieci?
                              • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:42
                                Chodzi o to, że tak - wiemy. Umiemy czytać ze zrozumieniem, składanie literek w wyrazy i zdania jest może odosobnioną umiejętnością, ale nie aż tak.
                                Ale nie rozumiemy. Nie rozumiemy, jak można uznać, że jedna boska osoba zgadała się z drugą boską osobą (albo wymyśliła sama, na zasadzie "szef na pewno na to pójdzie"), żeby akurat w takim momencie, akurat co rok, akurat przez tyle czasu obdarowywać bardziej. Nie rozumiem, jak można oburzać się na próby dowiedzenia się, czym taki flashmob różni się od innych flashmobów? Co takiego wielkiego czyni? Poczucie wspólnoty daje? Gwarancję, że nie jesteśmy sami w takim sposobie spędzania czasu? Próbę przypomnienia sobie, że należy być dobrym i myśleć o innych? OK, niech będzie, każdy się bawi, jak chce. Ale dorabianie do tego ideologii, że teraz oto przez tę godzinę efektywność modlitwy wzrośnie o ileś tam, bo jest to specjalna godzina - no proszę Cię. Nie można być aż tak naiwnym!
                                • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:51
                                  wuika napisała:

>Nie można być aż tak naiwnym!

Ale, dlaczego, na dobrą sprawę, nie?
                                  Czy moja naiwność robi Ci jakąś osobistą szkodę?
                                  • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:55
                                    Aha. Z naiwności bierze się wiara w gusła, zabobony i nadmierne przywiązanie do autorytetów. Brak wiary we własny siły umysłowe i poleganie na opiniach innych. Bardzo łatwo zbyt naiwnej osobie wtłoczyć do umysłu szkodliwe idee. I to, że Twoja osobista, pojedyncza naiwność może mi nie szkodzić w sposób dosłowny, to naiwne masy, którym można wmówić niemal wszystko są już zagrożeniem i szkodą dla wszystkich, w tym dla mnie.
                                    • m_incubo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:13
                                      Szkodą dla innych to są raczej takie wuiki, którym się wydaje, że są mądrzejsze od innych i takie ach, racjonalne i wyzwolone wink
                                    • iuscogens Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:10
                                      A mnie fascynuje co takiego jest w niektórych ateistach, że czują dziką potrzebę nawracać wierzących i mądrzyć się przy tym niemiłosiernie. Tak jak się patrzy z boku to wygląda to dość żałośnie. Strasznie frustrujące musi być posiadanie takich ograniczonych horyzontów, które nie pozwalają zrozumieć, że ludzie są różni i wierzą lub nie w różne rzeczy. W życiu nie przyszłoby mi do głowy lecieć do wątku ateistek i pouczać je i rzucać ogólniki, nawet jesli uważałabym, że są dość naiwne.
                                      Dzięki ematce wiemy, że duch misyjny w narodzie żyje big_grin
                            • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:37

> Nie, trzyletnie maltretowane dziecko ma doświadczyć od kogoś dorosłego, który t
                              > o widzi pomocy, absolutnie każdej pomocy by nie było już maltretowane.

Ma doswiadczyc od kogos doroslego? No, ale jesli nie doswiadcza. to co wtedy robi Bog?
                              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:43
                                Jest z tym dzieckiem... jest nim... "Wszystko cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, mnieście uczynili"
                                • pleschanka Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 16:29
                                  > Jest z tym dzieckiem... jest nim...

Cóż - może szkoda, że nie jest z tym, kto może to dziecko skrzywdzić, nie jest nim...
                                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:13
                                    Dotykasz tak naprawdę problemu obecności Boga w życiu człowieka. Człowiek popełniający zło nie jest zły. Bóg cały czas jest przy nim, tylko ten człowiek nie chce tego czuć, zabija w sobie każdą myśl o miłości, o dobroci, o obecności Boga.
                                • laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 17:38

> Jest z tym dzieckiem... jest nim... "Wszystko cokolwiek uczyniliście jednemu z
                                  > tych braci moich najmniejszych, mnieście uczynili"

Twierdzisz, ze Bog przemawia do kazdego w kazdej chwili i wystarczy "nadstawic ucha".
                                  Pytam, w jaki sposob Bog przemawia do maltretowanego, opuszczonego dziecka.?
                                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:16
                                    Co konkretnie mu mówi to wie to dziecko i Bóg. Dlaczego zakładasz, że ja to wiem? Nie wiem i wiedzieć nie mogę. Mogę powiedzieć co ja doświadczam, co Bóg ma mnie do powiedzenia, ale nie jestem w stanie powiedzieć co mówi do takiego biednego dziecka.
                                    Bóg mówi podsuwając myśli, dając poczucie dobroci, miłości, dając siłę by przetrwać trudny czas, dając zapomnienie krzywd, mówi naprawdę róznie.
            • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:05
              Myślisz, że ludziom słyszącym postawiono prawidłową diagnozę?

https://img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201103/1299823907_by_michi9999_600.jpg
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:11
                smile bo ktoś taki demot wymyślił to już to jest prawda objawiona? Nie sądzę. Bóg wcale nie musi mówić tak, że słyszysz głos. On ma trochę więcej metod na kontakt z człowiekiem.
                • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:16
                  Nie, to tylko cudowne podsumowanie tematu, jak postępuje się z osobami, które twierdzą, że słyszą głosy.
                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:20
                    Ale naprawdę słyszeć Boga wcale nie oznacza słyszeć jakiś głos. To w ogóle tak nie działa.
        • iin-ess Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 19:19

>więc jeśli masz dziecko maltretowane dwa piętra wyżej to módl sie za
          > to dziecko. Ono otrzyma łaski o które prosisz, ale Ty też otrzymasz,

raczej zadzwon na policje
          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 21:07
            No to chyba jest oczywista oczywistości, nie? To tak jakbyś przypomniała: i pamiętaj o umyciu zębów wieczorem.
      • dziennik-niecodziennik Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:47
        mozesz sie pomodlić za wszystkie maltretowane dzieci, nie ma zakazu.
        • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:51
          dziennik-niecodziennik napisała:
          > mozesz sie pomodlić za wszystkie maltretowane dzieci, nie ma zakazu.

https://www.nobodygoeshere.com/wp-content/uploads/2012/05/bibbles-for-haiti-looks-delicious.jpg
    • krejzimama Przy tym czymś... 08.12.12, 10:04
      ...Astromaria wydaje się być najbardziej zdroworozsądkową osobą na świecie.
    • zebra12 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:12
      Z całym szacunkiem do tematu, ale to, że jakiś ktoś wymyślił sobie dzień czy godzinę łaski, nie ma NIC wspólnego z łaską Bożą.
      Boża łaska nie ma ograniczeń w postaci ludzkich ustaleń. Jest dla tych, którzy jej pragną w każdej chwili i ilości.
      • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:28
        zebra12 napisała:
        > Z całym szacunkiem do tematu, ale to, że jakiś ktoś wymyślił sobie dzień czy go
        > dzinę łaski, nie ma NIC wspólnego z łaską Bożą.
        > Boża łaska nie ma ograniczeń w postaci ludzkich ustaleń. Jest dla tych, którzy
        > jej pragną w każdej chwili i ilości.

Szczególnie dla tych dzieci w Afryce, które pambu tak kocha, że zabiera je do siebie tysiącami, po tym jak już je parę lat przegłodzi.
        • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:33
          Hm, a kto to jest ten tajemniczy pambu, który kocha dzieci w Afryce?
          • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:38
            > Hm, a kto to jest ten tajemniczy pambu, który kocha dzieci w Afryce?

Katoliczna wersja trójki robotniczo-chłopskiej.
            • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:40
              A co to jest trójka robotniczo-chłopska?
              • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:42
                > A co to jest trójka robotniczo-chłopska?

www.tvp.pl/historia/cykle-dokumentalne/leksykon-prl/wideo/ircha-czyli-inspekcja-robotniczochlopska/1137730
                • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:44
                  Wtyczki nie mam więc nie odtworzę.
                  • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:46
                    > Wtyczki nie mam więc nie odtworzę.

Dysguglię można wyleczyć, ale to wymaga poszerzenia horyzontów.
        • zebra12 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:34
          A 8 grudnia śmierć, ból i cierpienie wstrzymuje działalność?
          • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:37
            zebra12 napisała:
            > A 8 grudnia śmierć, ból i cierpienie wstrzymuje działalność?

A to cokolwiek na tym świecie odbywa się bez pambucnej wiedzy?
          • maggorlo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:39
            Nawet Tesco czasami zamykają...
      • anulla1 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:25
        > Z całym szacunkiem do tematu, ale to, że jakiś ktoś wymyślił sobie dzień czy go
        > dzinę łaski, nie ma NIC wspólnego z łaską Bożą.
        > Boża łaska nie ma ograniczeń w postaci ludzkich ustaleń. Jest dla tych, którzy
        > jej pragną w każdej chwili i ilości.

Zgadzam się z tobą! Ale jest też coś takiego jak łaska miejsca (np Jasna Góra) i łaska czasu .
        Tym kimś kto to wymyślił była Matka Boska. Chyba warto zaufać jej słowom, zwłaszcza że jeśli nawet ten czas byłby całkiem przypadkowo określony przez człowieka to nic nie tracimy modląc się akurat teraz.
        • ira_07 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 12:32
          Pytam zupełnie serio - łaska Boża jest nieograniczona, ale ma też "bonusy" w postaci miejsca i czasu, bo tak WYMYŚLIŁA Matka Boża? Jak to dokładnie rozumiecie, bo ja ni w ząb? Skoro jest nieograniczona (sama przyznałaś) to na czym ma polegać jeszcze "łaska czasu"? Czy jeśli bezgranicznie kochasz swoje dziecko, to 15 lipca o 14 możesz postanowić, ze będziesz kochać mocniej przez godzinę?

Maria poszła do Boga i powiedziała - wiesz co? Za mało łaski dajesz ludziom, dawaj więcej na Jasnej Górze, w Fatimie i Lourdes, oraz od 12 do 13 8. grudnia? A Bóg na to - o, faktycznie, nie pomyślałem. Co prawda udzielam łaski wszędzie, łaską ludzi zbawiłem, każdy kto prosi łaskę ode mnie otrzyma, ale ok, na Jasnej Górze dam więcej?

Ja się zgadzam z Zebrą. Łaska Boża to łaska Boża. Zawsze, wszędzie, dla każdego, za darmo. Warto ufać Słowu Bożemu.
          • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:53
            Wymyśliła ona, więc Ty nie musisz! Jak możesz chcieć rozumieć wszystko tak, jak Matka Boska. Zero szacunku i wiary, wstydaj się.

I ajm sorry, proszono o brak negatywnych odpowiedzi, ale: naprawdę mi przykro, to są takie bzdury, że człowiek nie może się powstrzymać.
          • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:58
            Jeśli użyłaś takiego przykłady z kochaniem dzieci, to odpowiem w podobnym stylu - kochasz dzieci codziennie, codziennie dajesz im coś dobrego do jedzenia, ubranie itd., a czasem, np. w urodziny robisz tort i dajesz prezent.
            I jeszcze jedno. Nie zauważyłam, żeby jakakolwiek zdeklarowana katoliczka na tym używala prześmiewczego lub pogardliwego tonu wobec poglądów religijnych innych osób, a to Twoje "Maryja poszła i powiedziała, a Bóg na to - nie pomyślałem" jest paskudne.
            I bardzo słabe, po Tobie, ira, spodziewałam się więcej.
            sad
            • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:12
              Ludzie, nie nabieracie czasem odrobiny dystansu?
              Hint: to, że dla Ciebie Matka Boska jest boska nie oznacza, że jest tak samo boska dla wszystkich innych. Jeśli dobrze kojarzę, Ira należy do któregoś z wyznań protestanckich, gdzie Maryję się szanuje, ale jej nie czci. Dlaczego więc lekko ironiczne podejście do tematu jest paskudne? Bo nie wolno tykać świętości? Nie wolno wytykać braku logiki, którą na wspomnianą Matkę Boską sprowadza nie ona sama, ale tona wyznawców, którzy jej kult doprowadzają do granic absurdu, a wielokrotnie ją przekraczają (np. ostatnio widziałam cudnie przystrojoną wioseczkę, jak na odpust, bo - uwaga - tędy będzie przechodziła kopia świętego obrazu. Tak, ubiera się pół wioski, żeby rysunek rysunku przeprowadzić główną drogą, jednocześnie zamykając ją dla ruchu. Pewnie o tym też MB wspominała)?
              • ira_07 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:26
                Jeśli dobrze kojarzę, Ira należy do któregoś z wyzna
                > ń protestanckich, gdzie Maryję się szanuje, ale jej nie czci.

Tak, Ira jest luteranką. Zależy jak rozumieć "cześć". Jeśli jako "czcij ojca swego i matkę swoją" to się czci wink Ale nie ma jej kultu po prostu. Ja nawet potrafię zrozumieć katolickie rozumienie jej pośrednictwa, taki strach przed Bogiem, więc najpierw pomódlmy się do "niższej instancji", ona dobra i łagodna, to może go przekona. Jak dzieci proszą łagodną mamę, by coś wskórała u surowego ojca... Ale tego czego dowiedziałam się w tym wątku naprawdę nie pojmuję.

I ja nawet nie chciałam być ironiczna. Po prostu wyobraziłam sobie jak to mogło wyglądać i chciałabym wiedzieć jak katolicy to sobie wyobrażają.
                • m_incubo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:31
                  Sądzę, że "Maryja wymyśliła" to był po prostu duży skrót, odpowiedź na post, że ktoś "sobie wymyślił" godzinę łaski, a nie przekonanie, że zatelefonowała do szefa wszystkich szefów z propozycją bonusowej godziny. No ale akurat tego się tu większość doczepiła.
                  • ira_07 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:48
                    > Sądzę, że "Maryja wymyśliła" to był po prostu duży skrót

No, ale skrót, nie skrót - wyszło to od niej tak? Czyli jak?
            • ira_07 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:19
              codziennie dajesz im coś dobrego do jedzenia, ubr
              > anie itd., a czasem, np. w urodziny robisz tort i dajesz prezent.

Ale Bóg też codziennie daje prezenty, dał nam życie wieczne, z łaski właśnie! Zresztą mnie nie chodziło o prezenty, a o uczucia. Czy kochasz mocniej, dbasz mocniej? Bo prezent to jednak tylko jakiś wyraz miłości. Więc analogicznie, w taką godzinę powinno być więcej uzdrowień, chrztów, nawróceń... A jest?

a to Twoje "Maryja poszła i powiedziała, a Bóg na to - nie pomyślałem"
              > jest paskudne.

Dlaczego paskudne? Ja jestem ciekawa jak to się odbyło. Skoro "Maria wymyśliła", to jak to zasygnalizowała Bogu? Ośmieliła się Mu powiedzieć, że na świecie jest za mało Jego łaski? I powinien jej udzielać w związku z jej świętami??? Ta, która była wierną Marią, która przyjęła bez słowa sprzeciwu czy wahania rolę matki Jezusa, miałaby "wymyślać" jakieś kanały łaski? Totalnie nie rozumiem, jak ktoś poczuł się urażony, to przepraszam. Ale z Marią, jaką znamy z kart Biblii takie rzeczy nie mają wiele wspólnego. Ona kazała słuchać swojego Syna, a nie wymyślała jak powinien postępować...
              • miniofilka Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 16:03
                Ira, tak to jest,jak się nie zna Słowa Bożego - wtedy ludziom wszystko można wmówić....
            • maggorlo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 20:57

a to Twoje "Maryja poszła i powiedziała, a Bóg na to - nie pomyślałem"
              > jest paskudne.

A co w tym jest paskudnego..??? Szczerze pytam. Nawet duże litery wstawiła...
        • krejzimama Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:22
          Jest prawda czasu i prawda ekranu.
          • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:24
            Jeszcze prawda ematki. I pewnie prawa facebooka. I g.o prawda. I statystyka.
    • larrisa Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:28
      Mnie te nazwy rozwalają "niepokalana poczęcie"

To inne poczęcia są "pokalane"?
      • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:31
        Tak. Grzechem pierworodnym.
        • larrisa Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:33
          U sumie straszne. Człowiek nic nie zrobił, dopiero poczęty, a już pokalany.
          To chyba rozumiem to potrzebę proszenia o łaski, skoro od wierzy się, że od poczęcia
          już jest się obarczonym grzechem.
          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:36
            Człowiek zdecydowanie nie jest uosobieniem dobra wszelkiego i myslę, że w tej kwestii się zgadzamy smile A skoro tak jest to człowiek niewierzący zmaga się z tym złem we własnym zakresie, człowiek wierzący ma wsparcie w zmaganiach w postaci kochającego Taty smile
            • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:41
              > Człowiek zdecydowanie nie jest uosobieniem dobra wszelkiego i myslę, że w tej k
              > westii się zgadzamy smile

No właśnie na obraz i podobieństwo pambu jest stworzony.

> A skoro tak jest to człowiek niewierzący zmaga się z tym
              > złem we własnym zakresie, człowiek wierzący ma wsparcie w zmaganiach w postaci
              > kochającego Taty smile

Tak jak te 6 milionów Żydów co ich tatko Jahwe ponoć na początku kochał najbardziej?
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:43
                > No właśnie na obraz i podobieństwo pambu jest stworzony.
                Nie. Człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boga a nie jakiegoś pambu.
                • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:45
                  > > No właśnie na obraz i podobieństwo pambu jest stworzony.
                  > Nie. Człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boga a nie jakiegoś pamb
                  > u.

No właśnie, ten wasz pambucek. I teraz te człowieki wszystkie jego cechy wykazują.
                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:49
                    Ależ ktoś kiedyś musiał Ci krzywdę zrobić, że aż tak bardzo chcesz wyśmiać Boga i ludzi wierzących... Współczuję... Siebie niszczysz w ten sposób. Po co?
                    • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:52
                      > Ależ ktoś kiedyś musiał Ci krzywdę zrobić, że aż tak bardzo chcesz wyśmiać Boga
                      > i ludzi wierzących...

Nie, po prostu dorosłem i nie potrzebuję urojonej postaci rodzica by radzić sobie z rzeczywistością.

> Współczuję... Siebie niszczysz w ten sposób. Po co?

https://fc03.deviantart.net/fs71/f/2012/256/c/3/for_the_glory_of_satan_of_course__by_skittlerespawn-d5elifv.jpg
                      • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:55
                        I dlatego coś Ci nakazuje produkować się w wątkach nie do Ciebie skierowanych? Ta dorosłość Ci to nakazuje? To określenie "pambu" "pambuckie" raczej świadczy o mentalności przedszkolaka niż dorosłego człowieka.
                        • feel_good_inc [...] 08.12.12, 11:02
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:04
                            Czujesz misję piętnowania głupoty? Współczuję przymusu smile i mentalności dziecka w przedszkolu też smile To tupanie nogą i upór w kwestii przezwiska to tak gdzieś maluchu lub średniaki w przedszkolu smile
                            • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:08
                              > Czujesz misję piętnowania głupoty? Współczuję przymusu smile

To jest dość naturalne dla człowieka o IQ wyższym niż jego wiek. Nigdy tego nie poczułeś?

> i mentalności dziecka
                              > w przedszkolu też smile To tupanie nogą i upór w kwestii przezwiska to tak gdzieś
                              > maluchu lub średniaki w przedszkolu smile

Rozmówca na poziomie atakuje poglądy, a nie dyskutanta.
                              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:01
                                > To jest dość naturalne dla człowieka o IQ wyższym niż jego wiek. Nigdy tego nie
                                > poczułeś?
                                Naprawdę radością dla Ciebie jest iloraz inteligencji ok 80 czy 90?
                                > Rozmówca na poziomie atakuje poglądy, a nie dyskutanta.
                                I dlatego wymyśliłeś "pambucka"? Gratulacje.
                      • dziennik-niecodziennik Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:04
                        > Nie, po prostu dorosłem i nie potrzebuję urojonej postaci rodzica by radzić sob
                        > ie z rzeczywistością.

to dobrze. ale czemu przeszkadza Ci ze inni potrzebują?
                        • feel_good_inc [...] 08.12.12, 11:06
                          • dziennik-niecodziennik Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:13
                            akurat ten rodzaj przejawów ludzkiej "głupoty" nie przeszkadza mi zupełnie. niech sobie każdy wierzy w co chce.
                            • feel_good_inc Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:22
                              dziennik-niecodziennik napisała:
                              > akurat ten rodzaj przejawów ludzkiej "głupoty" nie przeszkadza mi zupełnie. nie
                              > ch sobie każdy wierzy w co chce.

Jak sąsiadowi Szatan, Allah czy inne urojone głosy każą przyjść i cię zabić, to też tak będziesz twierdzić?
                              Bo z religiami tak jest, że ci nie przeszkadzają, dopóki wszyscy wokół wyznają tę samą co ty. Problem zaczyna się wtedy, gdy ichnie pambu mówi co innego niż twoje i okazuje się, że nie sposób dojść z nimi do porozumienia, bo wszak z bóstwami dyskutować nie wypada.
                              • m_incubo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:44
                                Coś w tym jest, muzułmanie są realnym zagrożeniem. Powiedz mi, jaśnie oświecony, ilu z nich już wyłowiłeś z oceanu głupoty? Ilu sąsiadom satanistom wlałeś olej do głowy? Czyżby to katolicy byli największym złem tego świata, że to akurat ich na forum postanowiłeś naprostować?
                                Nie jestem nawet wierząca, zwłaszcza KK ze swoimi doktrynami jest mi bardzo daleki, za to taki wojujący ateizm jak w twoim wydaniu nawet nie śmieszy, nie złości, budzi po prostu politowanie wink
                                Wszak wiadomo, żaden racjonalny, rozsądny i inteligentny ateista nie przejdzie spokojnie obok dyskusji o czymś, co nie istnieje. Wielki potwór spaghetti też wzbudza w tobie takie instynkty? Może należałoby to leczyć?
                                • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:51
                                  Jeśli przyjdzie tutaj przedstawiciel dowolnej innej religii, który będzie przekonywał do rzeczy, których słuszność można obalić posługując się logiką na poziomie przedszkola, to spokojnie - ematki sobie po nim pojeżdżą. Z czystej, żywej złośliwości i nieumiejętności zamknięcia paszczy, kiedy ktoś plecie bzdury.
                                  • m_incubo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:09
                                    A jaka logika i na jakim poziomie sprawia, że w wątku skierowanym wyraźnie do katoliczek, z równie wyraźną prośbą o uszanowanie tematu, produkują się z płomiennym zaangażowaniem baby które w boga nie wierzą a katolików za imbecyli uważają. No wiem, jazgoczą - bo takie prawo mają i mogą, tylko na litość, co to ma wspólnego z logiką?
                                    • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:13
                                      Już napisano - bardzo trudno przejść wobec takiej, niech będzie, naiwności. Po prostu się nie da. Takie z nas uczynne bestie.
                                      • m_incubo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:21
                                        Zdrowy dorosły człowiek nie powinien mieć z tym większego problemu. Współczuję, musisz być nieźle wyrąbana codziennie wieczorem, jeśli na każdą naiwność świata reagujesz równie emocjonalnie. Starcza w ogóle energii na inne rzeczy?
                                    • iuscogens Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:16
                                      Ematki postanowiły przebić ks.Rydzyka w nawracaniu.
                                      No muszą, muszą - inaczej się uduszą tongue_out
                                      a w innym watku będą się gardłować jacy to Ci katolicy są nietolerancyjni, nie to co oświecona ateistka wink
                                      a tak na poważnie to takie dośc nawiedzone nawracanie w każdą stronę świadczy raczej o problemach strony nawracającej niż nawracanej.
                              • dziennik-niecodziennik Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 17:18
                                > Jak sąsiadowi Szatan, Allah czy inne urojone głosy każą przyjść i cię zabić, to
                                > też tak będziesz twierdzić?

nie ma Boga ktory tak po prostu każe iść i zabijać. opisywana przez ciebie akcja to nie jest kwestia wiary, a kwestia choroby psychicznej.

> Bo z religiami tak jest, że ci nie przeszkadzają, dopóki wszyscy wokół wyznają
                                > tę samą co ty.

i dlatego tak strasznie jedziesz wierzących? boś niewierząca?...
                                po co? co Ci to daje? myslisz że jak powyśmiewasz to ktoś przestanie wierzyc?
            • larrisa Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:54

> Człowiek zdecydowanie nie jest uosobieniem dobra wszelkiego i myslę, że w tej k
              > westii się zgadzamy smile

Tak, jak najbardziej, jednak nie lubię postawy "jest słaby i grzeszny". Bo faktycznie jest różny, raz słaby, raz silny, zły ale i wspaniałomyślny - no człowiek po prostu.

> A skoro tak jest to człowiek niewierzący zmaga się z tym
              > złem we własnym zakresie, człowiek wierzący ma wsparcie w zmaganiach w postaci
              > kochającego Taty smile

Tak jest, dlatego nie wiem właśnie skąd tak częste przekonanie osób wierzących, że "łatwiej i wygodniej być niewierzącym".
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 11:01
                Ja nie twierdzę, że łatwiej jest być niewierzącym, raczej wręcz przeciwnie. Dziękuję Bogu za wiarę, bo wiem, że dzięki niej jest mi o wiele łatwiej. Bardzo bliskie sa mi słowa ojca z przypowieści o synu marnotrawnym gdy mówi do starszego syna:
                "Moje dziecko, ty zawsze jesteś przy mnie i wszystko moje do ciebie należy" - zwłaszcza, że kiedyś byłam tym młodszym synem i wróciłam i dziś widzę jak bardzo zmieniło się moje życie.
              • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:00
                Bo ma na kogo zrzucić to, że jest ofiarą losu czasami (że czasem słaby, niedoskonały, leniwy, itp.). Bo taki został stworzony, więc może się pomodlić, żeby się z tym pozmagać z kimś, kto jest za odpowiedzialny.
            • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:48
              A taka zygota, zarodek, płód i noworodek to przecież zło wcielone. Od poczęcia!
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:54
                Nie, dlaczego?
                • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:03
                  W odpowiedzi na zdanie o tym, że takie małe toto, zaraz po poczęciu, ma już tonę grzechów na sobie (pokalane poczęcie), odpowiedź brzmiała:
                  "Człowiek zdecydowanie nie jest uosobieniem dobra wszelkiego i myslę, że w tej kwestii się zgadzamy". Czyli co? Od początku zUo, zUo i jeszcze raz zUo, skoro nawet poczęty został w sposób go kalający?
                  • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:08
                    wuika, do absurdu doprowadzasz tą sprawę. To ZUO, o ktorym mówimy, to zdolność, potencjalna zdolność do zła. Zarodek potencjalnie w przyszłości będzie chodzić, pracować, kochać i robić ludziom świństwa(nie zaprzeczysz?).
                    • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:15
                      Zamordować od razu! Zamordujmy je wszystkie.
                      I nie sądzę, żebym to JA doprowadzała sprawę do absurdu. Konieczność zmywania z siebie grzechów, które potencjalnie ta przyszła istota kiedyś popełni to taka sama głupota, jak udowadnianie, że wszystko, co się dzieje, dzieje się z woli bożej w aspekcie np.: pogromów, epidemii i ludobójstwa. Zaniechano na szczęście masowego tłumaczenia pt.: "na pewno zrobiliby kiedyś coś strasznego, więc PB już teraz, tak profilaktycznie, wziął i utłukł", ale historycznie przecież tak tłumaczono zło, jakie ludzi spotyka, czasem w ilościach hurtowych.
                  • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:18
                    Zlituj się! Ni sposób poczęcia jest kalający, ale grzech pierworodny, który każdy z nas "dziedziczy".
                    Każdy człowiek rodzi się z grzechem pierworodnym i Chrzest Św ów grzech zmazuje. Dziecko poczęte, noworodek nie jest złem. Żaden człowiek nie jest złem, choćby był nie wiem jak okrutny, to jego czyny są złe, ale on sam nie. Póki człowiek łazi po ziemi ma szansę zmienić siebie, swoje postępowanie i zawsze może zacząć od nowa i być dobrym. Nie ma tekigo zła na świecie, którego Bóg nie wybacza, kwestia tego czy człowiek chce tego wybaczenia i czy che zmiany na lepsze.
                    • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:23
                      A dziedziczy, bo? Bo w przyszłości będzie taki zły?
                      • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:26
                        Zrozum, że grzeszny wcale nie równa się zły. Człowiek nigdy nie jest zły.
                  • iuscogens Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:18
                    tonę??
                    Jesteś pewna, że wydowiadasz się o katolicyzmie?? Bo jesli tak, bo trochę nie na czasie jesteś.
      • dziennik-niecodziennik Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 10:50
        tak. siłą rzeczy.
    • bloopsar Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:12
      Wg jakiego to czasu? Czy podróżując na zachód można mieć kilka godzin łaski?
      • kozica111 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:25
        Jak sie będziesz modlił przez te "kilka" godzin to na pewno nie zaszkodzi smile

• larrisa Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:31
          No tak, tylko po co się o coś modlić skoro i tak Bóg wie co jest najlepsze dla człowieka?
          Te wszystkie modlitwy o zdrowie mają sens chyba tylko dla modlących się.
          • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:46
            Jest kilka celów modlitwy:
            dziękowanie, proszenie, uwielbienie
            Dziękowanie i uwielbienie to chyba jest jasne. Proszenie. Faktycznie Bóg wie czego nam potrzeba, natomiast my nie zawsze to wiemy, więc warto w ramach takiej modlitwy sprecyzować o co nam chodzi, czego tak naprawdę chcemy doświadczyć. Poproszenie o zdrowie jest bardzo enigmatyczne, ale jeśli zaczynamy analizować sytuację, jeśli skupimy się nie tylko na tej fizycznej dolegliwości, ale przede wszystkim na tym co zrobimy z otrzymaną wolnością, wówczas zupełnie inaczej patrzymy na prośbę o zdrowie. Jeśli proszę o zdrowie dla kogoś wówczas oprócz oczywistej konstatacji, że jestem Bogu wdzięczna za moje zdrowie dochodzi jeszcze troska o drugiego człowieka, myśl co można zrobić jeszcze by temu człowiekowi pomóc, by pomóc jego rodzinie, ludziom bliskim. Moje myśli automatycznie biegną w kierunku tych ludzi, którym coś dolega. Moja modlitwa w czyjejś intencji uczy mnie troski o drugiego człowieka, uczy życia dla innych, otwarcia na kogoś obok mnie. Czasem warto zrobić takie ćwiczenie by każdą mijaną na ulicy osobę otoczyć modlitwą, spojrzeć uważniej i spróbować odkryć o co chcę prosić dla tej osoby, co może być dla niej ważne, potrzebne. To jest dość męczące ćwiczenie, ale warto je zrobić by odkryć zupełnie inną wartość modlitwy niż wyłącznie litanię moich żalów, niedomagań i życzeń do spełnienia.
            • sarah_black38 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:09
              Aniele Stróżu nie trudź się zbytnio. Cokolwiek na tym forum napiszesz to jakby rzucanie pereł przed wieprze ... szkoda klawiatury .
              • twoj_aniol_stroz Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:24
                smile Kiedyś napisałam tu o soli egzorcyzmowanej. Oczywiście dyskusja była w temacie mojego zdrowia psychicznego dość długa wink No nic smile jakoś niespecjalnie mnie to martwi, ale za to na skrzynkę dostałam dwa maile ludzi nie biorących udziału w dyskusji, za to mających spore problemy. Wysłałam sól, bo o nią prosili. Piszę tu wcale nie po to, żeby takiego feel_good_inc przekonać. Ale być może ktoś to przeczyta i coś się w nim odblokuje, odnajdzie Jezusa, wróci smile
                A poza tym lubię takie spory smile
    • odzim22 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 13:58
      12-13 GMT? To już nie dam rady zostały mi tylko 3 minuty...
      • shan_sa Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:15
        A ja dziękuję, że dzisiaj ktoś podał tę informację
      • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:17
        Przestaw zegar w Windowsie. Może jeszcze skorzystasz.
        • bloopsar Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:23
          > Przestaw zegar w Windowsie. Może jeszcze skorzystasz.

A to łaska boska nie pracuje na Macu? big_grin
          • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:26
            Nie wiem. U mnie na (k)ubuntu chyba nie. A może tak? W końcu mam czas wolny, żeby przyjść i ulać jadu. Nieczęsto się to zdarzało ostatnimi czasy, nieczęsto. Jeśli więc to efekt modlitw o łaskę dla mnie biednej, nieoświeconej i błądzącej, to dziękuję pięknie. Tego mi było trzeba. A teraz idę trzeć kapustę na colesława. Obiad się sam nie zrobi.
        • shan_sa Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:23
          Wuika, ja nie muszę przestawiać, skorzystałam
      • sarah_black38 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:24
        Czasu GMT już się nie stosuje gdzieś od od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Obecnie obowiązuje czas UTC z korektą zmian w ruchu Ziemi. Na ironię stać może być jedynie ludzi ze słuszną wiedzą , inteligencją , lub uważnych czytelników cioci Viki .

odzim22 napisał:

> 12-13 GMT? To już nie dam rady zostały mi tylko 3 minuty...
    • krejzimama Przeżyliśmy godzine łaski 08.12.12, 14:21
      przeżyjemy i 21.12.12.
      • wuika Re: Przeżyliśmy godzine łaski 08.12.12, 14:23
        Amen!
    • feel_good_inc Podsumowanie tematu 08.12.12, 14:28
      No dobra, to ile przez tę godzinę dobrego narobiły te wasze bóstwa oprócz wywołania komfortu psychicznego paru dewotom w krajach pierwszego świata?

Może jakiś papież, zgodnie ze słowami swojego mesjasza, postanowił sprzedać wielesetmiliardowy majątek kościoła i przeznaczyć te pieniądze na walkę z problemami świata?

Jakiemuś Fritzlowi przez boską interwencję ręka zadrżała i dziś córkę tylko zgwałcił, a nie pobił?

Cokolwiek?
      • shan_sa Re: Podsumowanie tematu 08.12.12, 14:32
        Wiesz Feel zmieniła, zmieniła. Dostałam takiej energii, a ciężko z nią było ostatnio, oj ciężko.
        • paliwodaj Re: Podsumowanie tematu 08.12.12, 14:58
          feel ja nie wiem po co ty marnotrawisz czas w takich watkach. Jazeli ktos jest katolikim i chce nim byc to twoje farmazony na temat wiary nic tu nie poradza. Znajomosc religii gdzies tam zaslyszana , przeczytane cos co drugi werset i wywlekanie najgorszych nieszczesc swiata tego , wymieszane razem - to sa twoje niby argumenty. W sumie to bardzo kompromitujace jest dla ciebie i naprawde radze sobie posprzatac chate przy sobocie, zamiast obijac sie i walic w klawiature "nadaremnie". W miedzyczasie mozesz uczcic swoje jakies tam bostwo, albo kilka , zlozyc ofiare za cos czy jak tam dzialasz - mnie to nie przeszkadza, ani nie interesuje. Tak jak ciebie nie powinno obchodzic jak katolicy swietuja swoje swieta.
          Wszystkim zainteresowanym tematem godziny lask i podobnych napisze ze ostanio na you tube trafilam na wyklady ksiadza egzorcysty Piotra Glas i sluchalam kilka godzin, ksiadz ma niesamowicie trafiajacy do ludzi sposob mowienia. Polecam serdecznie i zaluje ze kazania w kosciele nawet slowem nie wspominaja o tym o czym mowi ksiadz Glas. Wrecz czasami mam wrazenie ze ksiaza w kosciolach mowia od rzeczy. Zreszta ksiadz Glas wspomina tez o problemach z duchownymi
      • kozica111 Re: Podsumowanie tematu 08.12.12, 15:21
        Feel, ponieważ zakładam że wierzysz w to co mówisz, zrób w przyszłym roku eksperyment - powiedz ze chcesz doświadczyć skutków godziny łaski jeśli to prawda, nic ci nie szkodzi, nic nie kosztuje prawda? Wierzyć w to nie musisz, ba nawet możesz mieć nastawienie jakie masz.Pytanie jednak czy chcesz poznać prawdę czy gadasz dla gadania.
    • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 14:57
      Łee, przeczytałam :do alkoholiczek, wiec wlazłam,
      z duzym zainteresowaniem..;p
      • paliwodaj Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:41
        antyideal ty lepiej watch your mouth , juz tu byla jedna co wojowala, obrazala, w sumie siadla cicho, cos tam jeszcze probowala skakac.
        Nie ma powodu zebys nazywala katolikow akoholikami, chyba ze twoj poziom rozwoju jest taki ze faktycznie masz problem w odroznieniu znaczen
        Zauwaz tez ze pewnie obrazasz swoja matke i innych czlonkow rodziny, co nie wiem czy cie wzrusza, bo po twojej wypowiedzi mozna wnioskowac jaka jeses osoba, wykreowana zapewne na potrzeby forum.
        Post oczywiscie zgloszony do skasowania , jako obrazajacy, lamiacy netykiete
        • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 15:55
          big_grin
    • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 16:17
      Uff dlugo bede dochodzic do siebie po przypadkowym spotkaniu
      z prawdziwa katoliczką ;p
      • paliwodaj Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 16:43
        a ja mam nadzieje ze cie nigdy nie spotkam, wcale nie jestes interesujaca dla mnie pod zadnym wzgledem, ot frustrat forumowy, bez celu lazacy z kata w kat, szukajacy watku zeby swoim zalom i goryczom dac upust. Uwazasz ze jestes czlowiekiem wartym spotkania i marnotrawienia czasu? Smieszna jestes!!!!
        • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 16:45
          O rany...Wszyscy jestescie tacy nabuzowani miłoscią do blizniego swego? big_grin
          • papalaya [...] 08.12.12, 16:57
            • krejzimama Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 17:03
              Żeby urzędnik urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie tak brzydko się wyrażał.
              Nieładnie, nieładnie...
              Pani Teresa przyjmuje po sąsiedzku to może coś pomoże.
              • papalaya Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 17:23
                urząd marszałkowski to lepiej niż referat melioracji i środowiska w jednym z wielkopolskich powiatów big_grin

prawda zbysiu?
                • sarling Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 21:24
                  Krejzimama ma na imię Zbyszek?

Buahahahaha!
            • paliwodaj Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 17:31
              w moim wyobrazeniu to ci wszyscy atakujacy katolikow to osoby, ktore nigdy nigdzie nie ruszaja szanownych 4 liter ze swojej prowincji, wiec nie znaja ludzi innych wyznan, z jezykami obcymi zapewne tez ciezko, wiec z nikim naprawde nie moga zawrzec znajomosci. Budzi to jakies frustracje, bo inni o czyms pisza , mowia a oni nic nie wiedza i nigdy tego nie sprawdza
              Mieszkajac poza Polska na swoim osiedlu mam pewnie kilkanascie innych wyznan, mnie nie przeszkadza ze moje dziecko zadaje sie z Hindusem, czy Chinczykiem, czy Rosjaninem.
              Jestem w stanie porozmawiac z z kazdym z tych narodowosci, jestem w stanie nie prostestowac ze wczoraj szkoly publiczne mialy wolne na Hunakkah, z tego powodu nie siedze na forach i nie atakuje zydow, zapominajac o nakarmieniu wlasnych dzieci. W szkole moich dzieci sa trzy wystawki na Hunakkach, Christmas i na Kwanzaa. Super, kazda z religii na swoje uszanowanie, kazda jest zaakcentowana.
              Ale rozumiem ze sa ludzie, ktorzy nie maja przyjemnosci podrozowania, spotykania ludzi, jedynie internet sluzu im do jakis manifestacji ich prymitywnych pogladow, jakim jest brak tolerancji do innych religii.
              Wlasnie dla mnie to jest prymitywne i swiadczace jak bardzo malo obyty i zacofany jest czlowiek w swiecie. Mysle ze w dobie lawtego dostepu do mediow, latwosci w podrozowaniu warto by bylo sie lekko ucywilizowac
              • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:08
                Wez sobie cos na uspokojenie kobieto.
                Gdzie ja atakowalam katolikow badz inne wyznania.
                Napisałam zartobliwie, ze zamiast katoliczki przeczytalam alkoholiczki
                wiec poczułam sie zaproszona do wejscia, a Ty w zamian obrazilas
                mnie, moja mame, cala rodzine i przypisalas mi rzeczy, ktorych nie powiedzialam.
                Nie wiem co lykasz ale to stanowczo za duze dawki są uncertain
                No i niestety pokazalas przez to jak wyglada ta cała Twoja tolerancja.
            • iuscogens Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:22
              papalaya napisała:

> kochamy bliźnich, co nie stoi w sprzeczności z tym, że kretynów nas atakujących
              > można od czasu do czasu chlasnąć pi mordzie

he, chciałam napisac to samo tylko w bardziej eleganckiej formie tongue_out
              • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:26
                Nie ma to jak owinac g... w złotko.
                • paliwodaj Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:36
                  >Napisałam zartobliwie, ze zamiast katoliczki przeczytalam alkoholiczki
                  >wiec poczułam sie zaproszona do wejscia, a Ty w zamian obrazilas
                  >mnie, moja mame, cala rodzine i przypisalas mi rzeczy, ktorych nie powiedzialam.
                  >Nie wiem co lykasz ale to stanowczo za duze dawki są uncertain

przeczytalam katolik-alkoholik i mi to wystarczylo. Nie zycze sobie takich wpisow, bo alkoholikim nie jestem, nawet jezeli bym byla to sa to ludzie zbyt slabi i bez pomocy, ludzie ktorzy pewnie nie zasuzyli sobie na jakies watpliwe podteksty
                  Nie, nie biore nic bo jestem perfekcyjnie zdrowa tudziez szczesliwa, nie szukam tez zadnych dodatkowych doznan
                  Zacznij czytac ze zrozumieniem , atakujac katolikow, obrazasz zapewne bliskie ci osoby, szczegolnie starsze osoby jak nasze matki czy babcie.( ja nikogo z twojej rodziny nie atakuje, chcialam zebys zrozumiala, ze wielu naszych bliskich sa katolikami i durne teksty im sie nie naleza) Jestem pewna ze one nic nie wiedza o twoich smialych wypowiedziach, bo spalilabys sie ze wstydu i strachu gloszac podobne opinie w cztery oczy
                  • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:43
                    Ale pokaz mi krytykę katolicyzmu w moim wpisie,
                    badz porownanie katolikow do alkoholikow...?
                    • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 19:26
                      Napisałaś, że pomyliłaś "katoliczek" z "alkoholiczek", jakby Ci się niecne myśli po głowie nie kłębiły, przyrównujące te dwie istoty, to zapewne byś tak nie napisała tongue_out Jak mogłaś tak obrazić ludzi?
                      • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 19:48
                        Tak mi wstyd, tyle jest pieknych skojarzen a mnie sie akurat tak musialo
                        przekłamac sad
                        rymy.info/rymy-do-katoliczki

• laquinta Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 19:52
                          antyideal napisała:

> Tak mi wstyd, tyle jest pieknych skojarzen a mnie sie akurat tak musialo
                          > przekłamac sad

Nie martw sie, ja tez mam rozne zwidy jesli chodzi o tytuly watkow. Rozumiem Cie i wspieram.smile
                          • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 21:21
                            Dzieki kochana, co za trauma..
                            a dzien zapowiadał sie tak pieknie wink)
                        • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 21:34
                          Fajna stronka.
                          Np: balangowiczki - takie ładne. Ekszapaśniczki. A Tyś musiała oślepnąć i alkoholiczkę widzieć.
                          Kwasorytniczki.
                          Piersiczki.
                          Paranoiczki big_grin
                          • antyideal Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 21:51
                            No, no, nie rozkrecaj sie big_grin
                  • m_incubo Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:54
                    A w domu wszyscy zdrowi..?
                  • wuika Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 19:25
                    Ona źle przeczytała, Ty źle przeczytałaś, co ona napisała, ale to Ty sobie nie życzysz wpisów? Bo sobie coś uwidziałaś? Lol!
    • 2-aleksandra1981 Re: Do katoliczek ważne 08.12.12, 18:58
      pamiętałam
    • amonette Ech... 08.12.12, 19:49
      Reakcji się można było domyślać wink
      A ja, jakem racjonalistka do bólu i sól egzorcyzmowana nie dla mnie, pomodliłam się dzisiaj po dwunastej. I fajne ciarki mi po plecach chodziły. I dobrze sie z tym czuję. Miałam taką potrzebę i sprawiło mi to radość.

A teraz możecie spróbować mnie zjeść, antycypować wysokość mojego IQ i kolor włosów wink.
      • wuika Re: Ech... 08.12.12, 21:35
        Na pewno jesteś ruda suspicious
    • shellerka nosz kurka wodna! 08.12.12, 19:56
      akurat dzisiaj pół dnia na ematkę nie wchodziłam i co? i mnie ominęła ta godzina Łaski!
      i jak tu bez forum żyć? jak?
      • paliwodaj Re: nosz kurka wodna! 08.12.12, 20:42
        ja tez sie pomodlilam z dziecmi i mi to pasowalo, bylo mi z tym dobrze, no i niech mnie teraz anty-katolickie ematki z misja osadzaja, mnie to naprawde nie wzrusza i nie zmienia to faktu ze mnie bycie katolikiem pasuje.
        Nie zmienia to tez faktu ze nie wszystko co dzieje sie w kosciele katolickim jest przezemnie aprobowane, jest wiele rzeczy ktore powinny byc naprawione, jak chociazby poglad i zachowanie wielu ksiazy, ale to juz inny temat
      • iza232 Re: nosz kurka wodna! 08.12.12, 20:45
        Bez łaski shellerka, bez łaski wink
      • anulla1 :) 08.12.12, 20:56
        Pozdrawiam was wszystkich smile
        Za rok też postaram się przypomnieć.
        Do tych kpiących każdy z nas jest wolny i dokonuje własnych wyborów, szukajcie swojej prawdy, i pozwólcie na to innym. Szanujmy się.
        • miniofilka przepraszam 09.12.12, 14:50
          anulla1 napisała:

> Pozdrawiam was wszystkich smile
          > Za rok też postaram się przypomnieć.
          > Do tych kpiących każdy z nas jest wolny i dokonuje własnych wyborów, szukajcie
          > swojej prawdy, i pozwólcie na to innym. Szanujmy się.
          >
          masz rację - przepraszam.
          Trochę przegięłam z tym swoim postem - czasem jeszcze ze mnie zło wyłazismile
          A modlitwa pewnie dobrze Wam zrobiłasmile
          Pozdrawiam wszystkie katoliczkiwink
    • maggorlo Coś w tym jest... 08.12.12, 21:08
      Wy tu śmichy chichy z zabobonu, a ja o tej porze byłam w centrum handlowym i nie było w nim kolejek. W grudniu, 2 tygodnie przed świętami, zero tłumu. Łaska jak nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka